Opnieuw was het fijn  om mee te tekenen aan het zesde mozaïekproject van Annette Plaga. Deze  keer was het  thema  een nachtelijke sterrenhemel. Hieronder zie je  mijn bijdrage, door Annette samengebracht tot een klein geheel en vervolgens geïntegreerd in  een mozaïek met deelnemers uit  de hele wereld. Zij heeft  nog verschillende andere mozaïeken samengesteld die je kan bewonderen op haar site.  Proficiat Annette, voor dit prachtig ontwerp. Het is fantastisch dat we dank zij jou, met mensen uit verschillende landen,  dit unieke werk konden maken. Op 10 maart start het volgende project en iedereen mag meedoen!

 

 

In één van mijn  vorige posten heb ik 2 travelingtiles geplaatst  die ik van Joey van Oort uit Vancouver ontvangen had. Door familiale omstandigheden had Joey de laatste weken weinig tijd om mijn starters af te werken. Inmiddels zijn ze toch beëindigd en heeft zij deze gepubliceerd op haar site.  Ik vind beide resultaten heel goed geslaagd. Dank je wel Joey voor de samenwerking en veel succes met je verdere activiteiten.

 

 

Het is nog maar februari maar toch  hebben we al  kunnen genieten van enkele zachte, zonnige dagen en voor volgende week zijn de  weersvoorspellingen  veelbelovend.  Toch zal het nog even duren vooraleer de echte lente eraan komt. Buiten  ziet het er  nog steeds erg grauw en een beetje triest uit..

Een van de eerste bloeiers in ons tuintje is de Toverhazelaar. Het boompje is nog heel klein maar wordt ieder jaar een beetje groter en zal ooit voor een intense bloesempracht zorgen, midden in de winter.

 

Onderstaande foto werd genomen in het arboretum van Kalmthout waar je de grootste verzameling van deze toverhazelaars kunt bewonderen  die tijdens de bloeiperiode duizenden bezoekers trekt.

Zwart/wit is klassiek en blijft altijd mooi. Ik teken daarom zowel graag in zwart/wit als in kleuren. In het dagelijkse leven hou  ik echter van  kleuren om me heen.  In ons interieur, vind je overal warme, zonnige accentjes. Vooral in de donkere wintermaanden doet dat deugd. Hieronder heb ik een foto gezet van een lelijk elektriciteitskastje dat ik storend vond. Er werd  een  simpele houten kader op bevestigd. Daarna heb ik uit fimoklei  kleine vormpjes gemaakt die  beschilderd werden met acrylverf, gedroogd en er werden opgeplakt.  Het geheel oogt nu een beetje leuker. Fimoklei hoeft nooit gebakken te worden, gewoon laten drogen en het is klaar.

 

Af en toe, vind ik het prettig om op het Internet naar mooie kleurencombinaties te zoeken.  Vooral de intense patronen van Afrika spreken mij erg aan. Zo ontdekte ik een stof uit Zimbabwe waar ik onmiddellijk een nieuwe tangle in zag:

Omdat het patroon erg moeilijk is om te tekenen, heb ik het sterk veréénvoudigd maar de basis blijft deze Afrikaanse stof en daarom heb ik mijn nieuwe tangle Zimba genoemd:

 

Volgens mij komt het motief het beste tot zijn recht als je kiest voor kleur in je tile. Het is niet echt een vloeiende tangle maar eerder om in een rooster te tekenen. Als fragment of als kader lukt het ook goed. Je moet nauwkeurig en gelijkmatig proberen te tekenen maar je kan er, zeker in combinatie met andere roostertangles of fragmenten uit het boek “the primer”, leuke composities mee maken.

Hier heb ik Zimba gecombineerd met de fragmenten B11, C11 en E7. Het kleine vierkant heb ik geplakt op een stukje zwart tekenpapier zodat ik zowel met een zwarte als witte gelpen kon tekenen.

Ook hier heb ik weer een klein vierkantje geplakt op een zwarte achtergrond. ZImba werd aangevuld met de fragmenten H1, F11 en C11 en Perfs (kleine bolletjes) Op beide tiles werden gewone kleurpotloden gebruikt.

Meteen kwamen een paar leuke reacties  en sommigen hebben het nieuwe patroon direct uitgeprobeerd. Zo ook  Simone Menzel uit Dresden die onlangs het prachtige patroon My Swing toevoegde aan de lijst met tangles. Bij het spelen met Zimba, kwam er  opnieuw een nieuwe, sierlijke tangle tevoorschijn die ze de naam Siri gaf (afkorting van Simone en Ria). Dat apprecieer ik heel erg. Zoals ik al eerder schreef,  leren we allemaal van elkaar en worden door elkaar geïnspireerd. Dat is een erg mooi aspect van de Zentanglemethode en het verheugt me dat  dit kleine lapje stof de inspiratie vormde van 2 nieuwe patronen.

Hier zie je een variatie van Siri, getekend als kader rond het patroontje Tink en afgewerkt met gekleurde pennen en potlood.

Nu we het toch over kleuren hebben, denk ik aan het bonte  Carnaval dat er alweer aankomt.   Zelf ben ik niet zo’n feestneus maar ik begrijp heel goed dat  velen hier naar uitkijken.  Maanden op voorhand werd ijverig gewerkt aan het maken van kleurige kleding en uitbundige praalwagens voor de optochten die binnenkort  weer zullen plaatsvinden. Je kan  België  niet te vergelijken met Brazilië of met Venetië maar ook bij ons  zijn er plaatsen waar behoorlijk gevierd wordt. In Wallonië zijn vooral Eupen en Binche hiervoor bekend, in Vlaanderen spant  Aalst de kroon.

 

De Gilles van Binche in hun traditionele klederdracht met hun mandjes vol sinaasappelen, zijn geklasseerd onder het Unesco werelderfgoed.

 

 

Om te eindigen, heb ik een mandala in hartvorm gemaakt, natuurlijk  ter gelegenheid van  Valentijnsdag.

Deze mandalavorm heb ik gevonden in één van de boekjes van Ben Kwok. Ik kende deze kunstenaar niet en was aangenaam verrast toen ik na het afsluiten van een workshop  een paar boekjes kreeg van één van de cursisten. Hierbij nog eens oprecht hartelijk dank voor deze mooie verrassing. Ik apprecieer dit gebaar ten zeerste  en zal ook in de toekomst  zeker hiervan gebruik  maken. De figuren zijn prachtig getekend en reeds verdeeld in vakjes. Eigenlijk zijn dus de strings al aanwezig en moet  je alleen nog je favoriete tangles  tekenen en (eventueel) kleuren. Hieronder een afbeelding van mijn 2 cadeautjes maar er zijn nog verschillende boekjes met andere onderwerpen, beslist de moeite van het ontdekken waard.

 

 

De muziekstukjes die ik regelmatig plaats zijn dikwijls ingetogen en etnisch getint. Muziek kan me erg ontroeren en ik hou van verschillende genres. Ook een steviger nummer kan ik af en toe smaken en ik heb nu gekozen voor” Run to you” van Bryan Adams. Een paar maanden geleden werd de successvolle Belgische serie” het eiland” (Jan Eelen) terug uitgezonden. De voorlaatste aflevering werd afgesloten met dit geweldige nummer dat gedraaid werd op een verjaardagsfuif. Direct was ik weer een stuk jonger; ik kon niet blijven stilzitten en danste mee zoals Michel Drets dat deed. (bewegen is goed voor mijn rug) Gelukkig kon niemand mij zien (behalve Rob en die is dat gewoon ) Toch plezant hoor, en het nummer past echt bij Valentijn.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

4 reacties

 1. 3
  mm says:

  Hé je blogpost is weer mooi! De Challenges liggen je echt want je hebt steeds mooie resultaten. Het concept van de travellingtiles is super en ze heeft er werkelijk iets moois van gemaakt. Spannend hé als je zo’n brief opent!
  Het is knap van je dat je in de mogelijkheid bent om Belgie over de hele wereld te promoten met je blog zoals nu de Gilles.
  En de afsluiter: Bryan Adams..wie zou er niet bewegen bij zo’n liedje!
  Keep on tangling and keep on moving Ria ☺️

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Door de challenges, word je gedwongen om soms nieuwe tangles aan te leren, iets anders te tekenen dan wat je normaal doet, eigenlijk is dat juist goed, zo ga je steeds een stapje verder, soms kost dat wat meer moeite maar meestal geeft dat een heel tevreden gevoel.
   In de media verschijnen zoveel negatieve berichten over België en dat verdienen we niet, het is een geweldig land en ik zou nergens anders willen wonen. Een beetje reclame maken voor ons landje mag ook wel eens af en toe, we hebben heel wat te bieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië zijn er nog plekjes die de moeite waard zijn.
   Nu ik ouder ben, gaat alles een stuk langzamer maar blijven bewegen is de boodschap en af en toe komt er zo’n stukje muziek in mijn hoofd waarop ik gewoon niet kan blijven stilzitten…
   Na een paar sombere dagen, ziet het er hier nu schitterend uit met een strakke blauwe lucht, echt weer om naar buiten te gaan en dag te zeggen tegen de winterblues.
   Dank je wel Maddy, voor je hartelijke commentaar.

 2. 1
  Marianne says:

  Nieuwe blogpost dus weer even volop genieten van de lectuur en de prachtige werkjes … Wat zijn ze weer mooi deze maand, Ria, ook het kader met fimo figuurtjes. Bovendien hartelijk dank voor de nieuwe tangle, ik ga hem zeker uitproberen in mijn tegeltjes 🙂

  • 2
   Ria Matheussen says:

   In elke blogpost probeer ik iets te schrijven wat ik mooi vind en wat anderen eventueel ook kan inspireren. De mozaïekprojecten van Annette zijn prachtig, misschien iets voor jou volgende keer? Ook de tekeningen in de boekjes van Ben Kwok zijn enig en vragen om getangeld te worden, daar komt zeker later nog een vervolg op. En ja, wat betreft mijn nieuwe tangle, ik zie overal tangles in maar er bestaan er al zoveel…Het wordt steeds moeilijker om nieuwe te creëren. Toch leer ik elke week weer iets bij en hoop dat ook jij plezier en ontspanning blijft vinden in deze mooie tekenstijl. Dank je wel voor je reactie Marianne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.