Heel eventjes ben ik in Wonderland geweest. Het was in Providence (Rhode Island) in de Verenigde Staten. Ik heb lang gespaard om dit te kunnen meemaken maar het was beslist de moeite waard.

Amper bekomen van de verschrikkelijke aanslagen in Brussel moest ik vertrekken naar Boston om deel te kunnen nemen aan het 22ste CZT seminarie. Dankzij de hulp van mijn “gouden mannetje” konden de tickets zonder problemen omgeboekt worden naar Schiphol (Amsterdam). Het avontuur kon beginnen.

Donderdagvoormiddag, 31 maart netjes op tijd, vertrok het vliegtuig richting Philadelphia waar een tussenlanding gemaakt werd.  Transfervlucht naar Boston volgde en uiteindelijk nam ik nog een taxi naar het kustplaatsje Winthrop.  Een paar dagen voor en na het seminarie had ik  een kamer gereserveerd in een “cosy beachhouse” niet ver van het vliegveld. Ik logeerde bij het unieke, sympathieke koppel Oscar en Robert, hun  geadopteerde zoon Tomas Javier (T.J.) en de verlegen hond Baxter. Het kraaknette huis is gelegen in een  rustige buurt vlakbij de zee. s’ Avonds kan  je genieten van prachtige zonsondergangen en zie je in de verte de lichtjes van de stad Boston. Eet en drinkgelegenheden en een paar winkels waren te vinden op een kwartiertje loopafstand. Een beetje beweging is ideaal voor mij. Het was koud en winderig maar ik kan me voorstellen dat de zomers hier heerlijk kunnen zijn. Na een hartelijk welkom en een snelle douche, verdween ik al gauw onder de lakens in een lekker warm bed. Het was een bijzondere lange dag geworden…

IMG_0060

 

baxter

Zondagmorgen was het dan eindelijk zover: Oscar had ervoor gezorgd dat ik s’middags met een taxi naar het station kon. Doorheen flinke sneeuwbuien, ben ik met de Peter Pan bus naar Providence gereden. (ongeveer een uur). Het hotel is rustig gelegen in een zijstraat, dichtbij het station. Inchecken,  spullen uitpakken, even wat opfrissen en dan volgde om 6 uur het diner en kennismaking met  andere studenten en betrokkenen van het seminarie. Het personeel, al de medewerkers, Rick en Maria, hun familie, iedereen was vriendelijk en behulpzaam. Alle deelnemers kregen een draagtasje met het nodige tekenmateriaal. Het charmante hotel is  heel gezellig , de sfeer is ongedwongen. en je voelt je direct op je gemak… Toch ben ik weer vroeg gaan slapen omdat ik heel moe was (spanning en jetlag?) en  de volgende morgen wilde ik graag  fit  verschijnen op de eerste lesdag!

IMG_0009

Na een lekker en gezond ontbijt, waren alle leerlingen stipt op tijd in de “classroom”. Rick, Maria en dochter Molly wisselden elkaar af tijdens de workshops. Hun speciale manier van lesgeven was een openbaring voor mij: goed te volgen,  inspirerend en leerzaam, heel anders en aangenamer dan in vroegere gevolgde Zentangleworkshops waar geen woord werd gezegd tijdens het tekenen. Hier werden regelmatig  grapjes gemaakt en er werd veel gelachen. Iedereen was op zijn gemak, er was totaal geen stress of competitiegeest, integendeel je voelde de positieve energie die overal aanwezig was. Er was voldoende ruimte voor vragen. Toch wordt er zeker een inspanning verlangd: er moet goed geluisterd en veel getangeld worden.  Uit respect voor de volgende cursisten mag de inhoud niet meegedeeld worden via de sociale media. Ik wil mij daar graag aan houden en kan dus helaas niets verklappen over de lessen.

Wat ik wel graag wil vertellen is dat er een unieke sfeer is tijdens heel het seminarie:  een (voor mij) ongeziene samenhorigheid tussen zoveel mensen uit verschillende delen van de wereld (meer dan 100 deelnemers en 15 nationaliteiten). Rick, Maria en Molly delen al hun kennis en ervaring mee op een fantastische manier en zijn heel toegankelijk. Het seminarie is intensief en vergt moeite (ook vanwege de taal voor mensen met een andere moedertaal.)  Toch zijn  er zijn voldoende pauzes om even op adem te komen met een drankje en een kleine versnapering en om een praatje te maken met medecursisten Ik was de enigste deelnemer uit de Benelux maar had al snel contacten met mensen uit  Amerika, Taiwan, Hong Kong, Duitsland, Zwitserland, Spanje….

Tijdens de lessen zat ik tussen 2 charmante vriendelijke dames:  Adele (zonder accent) uit Amerika en Anja uit Duitsland,   voor en achter mij zaten vooral mensen uit Hong Kong en Taiwan.

IMG_0039

Adele

IMG_0017

Anja

Dank je wel lieve Anja en Adele  voor jullie aangename aanwezigheid en collegialiteit tijdens het seminarie. We blijven beslist contact houden..

Het was, net zoals bij iedereen die deze ontdekkingstocht mocht meemaken een ongelooflijke en leerrijke ervaring. Ik heb genoten van elke dag, van elk  moment. De apotheose was natuurlijk het uitdelen van de certificaten op de laatste dag. Dat was heel emotioneel en hier en daar verschenen zelfs  tranen van geluk…tussen het applaus, de vreugdekreten en het flitsen van de camera’s.

molly

de getalenteerde Molly Hollibaugh

Rick

een zéér innemende, rustige sympathieke man is die Rick Roberts

maria

en natuurlijk een foto met de geweldige Maria Thomas mocht niet ontbreken

 

Na de afsluiting van het seminarie was er nog een laatste gezellige babbel met koffie of thee en gebakjes.  Iedereen kon rustig afscheid nemen van elkaar. Adressen, telefoonnummers, websites enz… werden uitgewisseld en heel zeker houdt iedereen hier een paar fijne contacten aan over. Ik wil hierbij alle mensen die ik ontmoet heb, bedanken voor hun fijne gezelschap en wens hen veel geluk en Zentangleplezier in de toekomst.

IMG_0018

de vriendelijke buurvrouwen uit Taiwan

IMG_0045

de vrolijke Reena

en nog zoveel anderen die ik nooit meer zal vergeten…

IMG_0055

links op de achtergrond zie je nog eens Sue, de zus van Maria. Samen met haar dochter zorgde ze ervoor dat iedere cursist op tijd het juiste materiaal in handen kreeg.  Zij deden dat voortreffelijk. Ook de knappe Martha Huggins, en de medewerkers in de winkel deden hun best om het iedereen naar de zin te maken. Tussen haakjes: de winkel is overweldigend en ik heb hier veel  dollars uitgegeven, o.a. aan het tweede boek van Rick en Maria dat beslist de moeite waard is. Ik heb geen spijt en kan nog maanden verder zonder enige kosten te moeten maken, dus eigenlijk valt het nog mee…

book_primer

Na een glas heerlijke  ( maar veel te duur betaalde) Chardonnay en een extra nachtje in het hotel heb ik rustig mijn koffer gepakt. Samen met de mooie Zweedse Elisabeth ben ik  terug naar Boston gereisd en met een taxi werd ik teruggebracht naar het vertrouwde adres in Winthrop.

De volgende dag hebben Oscar, Robert, T.J. en Baxter mij samen op tijd naar het vliegveld gebracht. De cheque in en de  terugreis verliep heel vlot. Ik wil uitdrukkelijk vermelden dat alle Amerikanen die ik ontmoet heb, ook gewone mensen op straat die ik om informatie vroeg, supervriendelijk waren en ik ben geen ogenblik angstig geweest. Een behoorlijke kennis van het Engels is wel noodzakelijk want Amerikanen praten vrij snel en zijn niet vertrouwd met het Nederlands of Frans.

Het is echt een onvergetelijke ervaring geweest die ik alle Zentangleliefhebbers kan aanraden. Ik ben dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken en heb veel meer geleerd dan alleen tekenen.  Zentanglekunst is niet alleen mooi, het is voor iedereen haalbaar, je wordt er rustig van en je kan echt leren genieten van elk moment dat je tekent…

In de volgende nieuwsbrief van Rick en Maria zal zeker wat meer over dit seminarie geschreven worden en een leuke groepsfoto zal gepubliceerd worden. Ik zie er al naar uit.

IMG_0066

een prachtige kaart van Maria die ik gekocht heb op vraag van een fan van het eerste uur. Graag gedaan hoor! Ik zie je binnenkort en kijk ernaar uit.

 

 

 

IMG_0064

en dan hierboven natuurlijk het certificaat

Een eerste workshop vindt plaats in het Doppahuis in Hasselt op 29 april. Ook daarvan zal een blogpost volgen  en ik hoop de cursisten te kunnen overtuigen van de voordelen en het plezier van  “Zentangleart”

 

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

5 reacties

 1. 3
  Maddy says:

  Fijn dat het je zo goed is meegevallen en dat je behouden bent terug gekomen! Wat mooie foto’s! Het is altijd fijn als je nieuwe mensen ontmoet met dezelfde interesses!
  Ook ik kijk uit naar de workshop in het Doppahuis. Tijdens mijn vakantie in Cadzand met familie heb ik op een verjaardagsfeestje gewoon voorgesteld om te tangelen. Het weer was slecht. We zijn er met 4 volwassenen en 3 kinderen aan begonnen. Ze hebben het allen echt mooi gedaan en ze vonden het een unieke verjaardag – zo op het onverwachte, iets nieuws leren. Merci en tot binnenkort ?

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Maddy.

   Spijtig dat je slecht weer had in Cadzand (dat was in Rhode Island ook niet fameus)
   Toch heel leuk te weten dat jij met succes 7 mensen aan het tangelen gekregen hebt en dat jullie daardoor toch nog een unieke verjaardag hebben gehad. Het maakt me blij om dat te lezen. Ik heb nu echt gezien hoe mooi Zentangletekeningen kunnen zijn en hoe het mensen kan samenbrengen. Er werd heel sterk de nadruk op gelegd dat het nooit een wedstrijd mag worden, dat het voor iedereen toegankelijk is en dat vooral is het toffe eraan, stapje voor stapje en elke keer iets verder. Tot gauw

 2. 1

  Het lijkt me een fantastische ervaring.
  Ik kijk al uit naar de workshop in het doppahuis .

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Jacqueline voor je commentaar. Het was inderdaad geweldig en ik zie er naar uit om deze mooie tekenvorm door te kunnen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.