Al dagen, weken, maanden krijgen we bakken regen over ons en het is ook best koud hier in de Ardennen. Een paar dagen geleden, hebben we zelfs de kachel aangedaan en dat midden in de zomer! Af en toe komt er gelukkig een zonnestraaltje piepen en onmiddellijk hoor je dan het vrolijke gekwetter van de vogels. Daar fleur ik echt van op.  Ik hou van dieren en daarom wil ik graag eens een keer een post wijden aan hen.

Zolang ik mij kan herinneren, ben ik omringd geweest door hen. Ik ben opgegroeid in een klein dorpje op het platteland waar toen nog een overvloed aan  ruimte was om buiten te spelen en op ontdekking te gaan in de natuur. Er was nog geen TV, computer, ipad of GSM, het leven leek zo simpel…

Toen ik een jaar of acht was, bracht mijn vader een hond in huis: een jonge boxer, Christa. Het was liefde op het eerste zicht bij mijn zus en bij mij. Elke dag wachtte zij ons op als  we van school kwamen. Haar  lieve trouwe ogen volgden  ons altijd en ze werd onze beste speelkameraad. Toen ze overleed was ik ontroostbaar en sindsdien hebben dieren een speciale plaats in mijn leven gekregen. Ik heb geen foto van haar maar ze zit voorgoed in mijn hart, net als de anderen die na haar kwamen… Niets is  leuker voor een kind dan te mogen opgroeien in een goede relatie met dieren.

Iedereen heeft  dromen en ze kunnen  waarmaken geeft veel voldoening. Zo was een keer paardrijden in het winterse Ijsland één van de dingen die ik absoluut  wilde doen. De unieke ijslandse paardjes (want ze zijn nogal klein) hebben een speciale tred  waardoor het lijkt of je in een comfortabele zetel zit. Het waren enige momenten en dat geldt ook voor de tocht die ik mocht maken met sledehonden. Ik vertrouwde hen onmiddellijk en geen ogenblik ben ik bang geweest. Ook niet toen ik in Afrika op zoek ben gegaan naar the big five. Alleen zijn de beestjes daar niet zo aaibaar en kan je beter afstand houden… Dieren hebben mij nooit teleurgesteld, integendeel, ik geniet van elk moment in hun gezelschap.

Ik ben dankbaar dat ik  een paar mooie reizen heb kunnen maken waarin zij dikwijls een belangrijke rol speelden.  Ze zijn voor altijd in mijn geheugen gegrift.

 

ria_sledehonden

Mijn kraag is natuurlijk van kunstbont!

ria_ijsland_paard

Vijf jaren hebben wij op Pico gewoond en het kunnen zien van zoveel wilde dolfijnen en walvissen  in hun natuurlijke habitat maakte diepe indruk op mij.  De Azoren zijn  één van de beste plaatsen ter wereld om deze prachtige zoogdieren te ontmoeten. Het is een aparte en heel veilige  bestemming in de uiterste westhoek van  Europa.

Nu ik ouder word, vermijd ik liever langere vluchten, ik heb het moeilijk met het overhoop gooien van de dagelijkse routine en kan niet goed meer tegen jetlag…  Met het bijwonen van het CZT seminarie in de Verenigde Staten is het hoofdstuk verre reizen in alle schoonheid definitief afgesloten.

Dichterbij kun je ook genieten. Een uitstap waar ik altijd plezier aan beleef  is een bezoek brengen aan één van de prachtige parken waar  dieren de juiste zorgen en aandacht krijgen. Een mooi  bijvoorbeeld is  Pairi-Daiza. waar je zo van het ene in het andere  werelddeel kunt stappen. Tijdens  zon en vakantiedagen kan het er behoorlijk druk zijn, zeker nu recent een baby-panda is geboren maar het park blijft ook in de nazomer en de herfst open. Laat je verrassen en geniet van de spontaniteit van de dieren!

Ria_aap

Niet iedereen meent het  goed met onze medebewoners. Sommigen zijn zelfs totaal onverschillig voor hun welzijn en dat betreur ik ten zeerste. Alle dieren zijn levende wezens, net als wij zijn het individuen, geen dingen en ze verdienen ons respect en mededogen!

Cm3lT-cWEAIU6jm

Elke maand werken mijn man en ik enkele dagen vrijwilllig als dispatchers voor het W.T.T.   Mensen die een gewond wild dier gevonden hebben, bellen ons  en wij zorgen  dat een chauffeur het slachtoffer naar een opvangcentrum brengt. Soms gaat het om een jonge vos, een ree, een egel, een marter of zelfs een das maar meestal zijn het jonge vogels die uit het nest gevallen zijn of volwassenen die om de ene of andere reden gekwetst geraken.  Als de chauffeurs terug van het opvangcentrum komen, geven ze ons een seintje  hoe het is afgelopen. Meestal kunnen de dieren gered worden en dat maakt dit vrijwilligerswerk  zinvol.

olifantDL

In mijn vorige posten heb ik vooral abstracte werkjes laten zien maar nu wil ik toch graag  een paar mooie Zentangletekeningen (Zia) plaatsen van dieren.

Hieronder zie je een prachtig, gestileerd werk van Helen Williams, getekend met slechts één patroon: Mooka. Er zijn massa’s afbeeldingen te vinden over dit onderwerp.  De  volgende tekeningen vond ik gewoon heel tof en ik heb ze daarom van het Internet genomen. Je kan er zoveel inspiratie vinden om zelf aan de slag te gaan…

d07a81640b0f1fae15db1349c50c58b4

54c061f3adb9743503452b88c6d3cac0

 

hand-drawn-zentangle-bulldog-puppy-coloring-page-63292292

kitten1

BlueWhale

Deze tekenoefening kan ook  prettig zijn voor kinderen. Knip een afbeelding van hun lievelingsdier uit een kleurboek   (of druk af van het Internet) en laat ze die opvullen met éénvoudige tangles en een dikkere (gekleurde) pen (0,5 mm).  Ik denk aan Hollibaugh, Tipple, Crescent Moon, Printemps, Bales, Beelight… Er zijn zoveel  éénvoudige motieven die kinderen in een oogwenk kennen. Toen ik laatst wat materiaal  wilde kopen, zag ik dit geweldige kleurboek van Hannah Devries in de winkel liggen.  Ik kon er niet aan weerstaan en heb het metéén gekocht, er zit zelfs een 3D brilletje bij (heel leuk effect). Het boek kost 14,50 Euro en is bedoeld voor volwassenen maar je kunt er veel patronen uithalen en ze door (iets oudere) kinderen laten afwerken.

kleurboek

Een 12 jarige jongen met ADHD schreef recent aan Linda Farms ( www.tanglepatterns.com)  hoe Zentangletekenen rust bracht in de chaos in zijn hoofd. Zulke verhalen ontroeren mij  en  bevestigen de voordelen van deze tekenvorm die voor iedereen toegankelijk is.

Natuurlijk wil ik nu ook een tekening maken van een dier en het is een bever geworden.  Al verschillende maanden woont  er  een koppeltje op slechts enkele honderden meters van ons huis. Er werd een specialist bijgeroepen om te weten te komen of ze niet te veel schade zouden aanbrengen aan de omgeving maar hij verzekerde ons dat ze nog jaren verder kunnen… Dat was goed nieuws.  Het zijn schuchtere dieren, we zien ze niet veel. Af en toe, tijdens de schemering duiken ze plotseling op en enkele buren hebben al jongen horen piepen…Hieronder zie je hun” huis” ( de beverburcht) daaronder een kort stukje dat mijn man gefilmd heeft en tenslotte mijn allereerste “zentangledierentekening”:

beverburcht

bever_tangle

Graag eindig ik dit berichtje in schoonheid: opnieuw kreeg ik prachtige variaties op Paravan te zien, deze keer van Simone Menzel uit Duitsland. Ik ben een fan van haar persoonlijke tekenstijl.  We “treffen” elkaar wekelijks op de Diva’s challenge, bezoek een keer haar website: en kijk eens naar haar prachtige patronenmixen (Muster Mixer). Grote klasse!!!

 

paravan_simone

P.S. Deze week was Suzanne Fluhr de gast op de Diva’s Challenge (275) Zij stelde voor om een tekening te maken rond het thema “give peace a chance

Het recente geweld in Frankrijk maar evengoed op alle andere  plaatsen in de wereld is weerzinwekkend en doet ons stilstaan en nadenken. Toch moeten we verder gaan en  mogen we nooit de hoop opgeven. Daarom is deze zin zo mooi en dat is ook het werk van al degenen die aan deze challenge hebben meegewerkt.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

9 reacties

 1. 5
  Peter P. says:

  Wat een mooi artikel over de dieren en hele mooie foto’s. Mooi dat jullie vrijwilligerswerk doen, dieren hebben vaak hulp nodig. De zia bever is mooi met de kleuren , wanneer ik wat gevorderd ben wil ik er een van een Beagle maken, als eerbetoon voor onze vier Beagles uit het asiel en hun voorgangers die naar de dieren hemel gingen ! Groetjes, Peter

  • 8
   Ria Matheussen says:

   Mijn eerste kinderliefde was de boxer zoals ik schreef in het artikel maar de meest geweldige hond die ik ooit gehad heb was een kruising van een beagle en een jachthond. Hij was achtergelaten door een ex-lief van mijn jongste zoon. Ik vond hem niet mooi met zijn kromme dikke voorpoten en hij was heel eigenwijs en luisterde totaal niet maar hij had een gouden karakter. Al heel snel was hij voor mij de allermooiste hond op de wereld en dat is hij gebleven tot hij rustig is heengegaan, nu alweer 7 jaar geleden.
   Heel tof dat je kiest voor honden uit het asiel

 2. 4
  Peter P. says:

  Dag Ria, een hele mooie zia van de bever en hele mooie kleuren, het artikel is heel inspirerend en fijn dat er zoveel aandacht naar de dieren gaat, zij verdienen respect en een goede behandeling en leuk dat er bevers in jullie buurt wonen. Wanneer ik al wat meer gevorderd ben wil ik graag een zia van een hond maken , hier wonen 4 beagles, iedere keer als een hondje naar de dieren hemel vertrekt adopteren we een andere hond uit het asiel . Mooie foto met het aapje en de paarden! Groetjes, Peter

  • 7
   Ria Matheussen says:

   Wat aardig om een reactie te krijgen Peter. Ik ben blij dat mijn blogpost je bevalt. Er is zoveel menselijke ellende in de wereld dat dieren al dikwijls helemaal vergeten worden, daar heb ik het moeilijk mee. Vandaar dat ik dit geschreven heb en doorgetrokken naar Zentangle. Je kunt hele leuke afbeeldingen van het Internet afdrukken (ook van beagles staan er verschillende op)en ze dan opvullen met tangles. Maar, echt waar, het lijkt misschien niet zo, maar ik vind het moeilijker dan een gewone Zentangletekening maken. Ik ben zelf nu 2 jaar bezig met Zentangle en ik wil je vertellen als je het echt graag doet, zul je geleidelijk zelf veel tangles en technieken ontdekken en ze meester worden. Veel succes

  • 9
   maddy says:

   Beste Peter, ik ben blij dat er nog Zentanglers zijn die ook fervente dierenliefhebbers zijn en fijn dat je dieren uit het dierenasiel haalt. Zielige mensen die dieren leed berokkenen of ,vooral in deze tijd, gewoonweg dumpen. Lief van Ria dat ze er haar post deze keer aan wijdt. Wie goed is voor dieren is ook goed voor mensen, klinkt misschien sentimenteel, doch dat is wat onze ouders ons vroeger hebben bijgebracht. Ik wens je nog veel plezier met je beagles..en dankjewel in naam van je hondjes.

 3. 3
  maddy says:

  Weer een stukje post om verschillende keren te lezen.Vlot geschreven,mooie foto’s, specialeTangles en variaties op je Paravan, spannende filmpjes. Prijs je zelf gelukkig dat je in zo’n mooi stukje natuur woont waar bevers zich huisvesten!
  Knappe tangletekening van dit schattig dier.
  Doe zo voort Ria, je blog mag er zijn. Je weet, ik kijk er naar uit!

  • 6
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Maddy voor je commentaar en inderdaad ik besef heel goed hoe mooi het hier nog is, je hoeft echt niet ver te gaan dat kan ik je verzekeren. Niets is meer ontspannend dan rustig buiten te kunnen zitten aan een tafeltje in de schaduw van een boom, mooie zachte muziek op de achtergrond, drankje binnen handbereik en tekenen…geen eisen stellen, niet te hoge verwachtingen hebben, gewoon zien wat er op papier komt.

 4. 1

  Prachtig hoe je alles zo fijn kunt uitleggen, je tips zijn zeer bruikbaar en zetten tot speuren aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.