Als je het woord Zentangle intikt onder google verschijnen er zoveel prachtige dingen en dan denk je wel eens “dat kan ik nooit”. Daarom val ik in herhaling en heb ik  bewust de gekende slogan van RIck en Maria gekozen voor deze post. Regelmatig moet je die zin herhalen, want inderdaad met geduld, oefening en concentratie kan iedereen unieke tekeningen maken.

Op onderstaande foto van  Michele Beauchamps  zie je  hoe zij net echte “edelsteentjes”  op papier kan toveren. Deze zgn.” gems” zijn uitgevonden door  Sue Yoshino en circuleren al een hele tijd in de Zentanglewereld.  Een “gemstone” tekenen lijkt moeilijker dan het is. Toch heb ik de techniek  wegens tijdgebrek nog niet veel geoefend maar daar gaat  verandering in komen. Omdat ik die “steentjes” zo fascinerend vind, heb ik het E- boekje van Eni Oken aangeschaft (buiten USA enkel aankopen via Etsy) en een setje Caran d’Ache kleurpotloden. (Prismacolorpencils die meestal in Amerika gebruikt worden, zijn hier helaas moeilijk te verkrijgen) Nu dus alleen nog oefenen, stapje voor stapje kan ook iedereen deze mooie steentjes leren tekenen.

floating-gems_shelly

Hieronder zie je mijn eerste resultaat dat gemaakt werd op een stukje tekenpapier waarop ik enkele druppels Ecolineverf, Bisterpoeder en puimsteenpoeder heb aangebracht. Het papier gaat in de slazwierder en zo krijg je na het zwieren een speciaal “uitwaaierend” effect. Ecolineverf geeft heel heldere kleuren en de resultaten zijn intenser dan gewone aquarelverf.

kleur2

 

tutorial van Sue Yoshino (klik op onderstaande afbeelding)

gems

Ook Hanny Waldburger heeft onlangs een erg leuke en toch gemakkelijke tangle ontworpen waarin een klein “edelsteentje” verwerkt is: PIB (Pearl in Balance)  Er zijn verschillende variaties mogelijk en dat laat ik graag zien in een volgend werkje met Bijoux tiles. Dit kleine formaat is eveneens verkrijgbaar in wit, zwart en tan en kan soms heel handig zijn. (bijvb. als persoonlijk extraatje bij een kadootje, als straks de feestdagen er weer aankomen…)

stepout-pib-pearl-in-balanc-by-hanny-waldburger-zenjoy-ch

 

bijoekes1

Zoals ik in mijn vorige post schreef, ga ik me tijdelijk meer focussen op het  leren tekenen van nieuwe tangles en “edelstenen”. Zo ontdekte ik tijdens deze zoektocht per toeval de tangle Twiggee. Ik vind hem  eigenlijk een beetje een variatie op Hollibaugh, éénvoudig en toch mooi en past  bij deze tijd van het jaar. Daarom heb ik ook hiermee een tekening gemaakt, eveneens bestaande uit 3 Bijoux tiles, ik koos hiervoor de zwarte versie, gebruikte een witte gelpen en verschillende krijtpotloden om wat kleur toe te voegen.

bijoekes2

Ondertussen werd in  het Doppahuis de 3 delige Zentanglereeks afgesloten met een laatste workshop waarin  tekenen op gekleurde tiles aan bod kwam. Helaas waren een paar mensen verhinderd maar hierbij nodig ik de afwezigen graag uit om aan te sluiten tijdens de derde les van de de nieuwe groep in januari. (informatie bij het Doppahuis of via mijn website)

Tijdens de derde les werden weer enkele nieuwe tangles aangeleerd en gingen de aanwezigen ijverig aan de slag. De resultaten zijn telkens mooi geweest en dat was nu ook weer het geval, beoordeel zelf:

tantiles

Als uitgangspunt voor het werken op Renaissancetiles had ik gekozen voor een compositie met RIxty, Caviar en Oke, een beetje zoals ik de  travelingtile met Anita Westin had afgewerkt. Dit resultaat vond ik toen zelf heel mooi en het was niet te ingewikkeld. De cursisten konden metéén hun witte gelpennen, sepiakleurige microns, en krijtpotloden uit proberen.  Hun resultaten zijn prachtig met mooie contrasten, dat maakt me heel blij.

Naast het werken op de tankleurige tiles kwamen ook de zwarte  aan bod. Na overleg werd er gekozen voor een éénvoudig ontwerp met Twiggee in de hoofdrol. Onze tijd was beperkt maar tijdens deze oefening kon iedereen toch nog een mooi werkje afleveren met een witte gelpen en krijtpotloden.

 

blacktiles

De cursisten zijn na 3 workshops vertrouwd met de filosofie achter Zentangle, en hebben  een 30 tal tangles geleerd. Zij kennen verschillende strings om hun tekeningen mee op te bouwen, ze kunnen variaties aanbrengen in hun patronen, schaduwen en contrasten creëren en hebben gewerkt op witte, zwarte en tankleurige tiles. Ze weten waar je meer informatie en inspiratie kunt vinden… Nu is het aan hen om verder te experimenteren en te ontdekken.

Een kleine herinnering: klik af en toe eens op Elatorium, daar verschijnt dagelijks een leuke “challenge” met telkens een voorbeeld van de getalenteerde Ela Rieger zelf, een ideale oefening om nieuwe tangles te leren en eigen composities op te bouwen.

In het voorjaar zal nog een workshop doorgaan voor alle gevorderden, de datum moet nog besproken worden in het Doppahuis en zal verschijnen op mijn website onder workshops.

Sommige mensen blijven graag bij de basis van Zentangle, gebruiken het liefst de gewone tiles en werken uitsluitend in wit en zwart. Dat is O.K. en  zelf doe ik dat ook regelmatig maar zoals alles evolueert, blijft de tijd in de Zentanglewereld ook niet stil staan en komen er steeds meer mogelijkheden. Nieuwe wegen exploreren blijft boeiend en eens een keer een andere kleur, een ander formaat, een ander concept gebruiken kan  verrijkend zijn. Er zijn geen regels, geen verplichtingen, je moet gewoon ontdekken wat je het liefste doet en waar je het meeste voldoening in vindt…Dit geldt ook voor de tangles. Er is niets fout aan om steeds met vertrouwde patronen tekeningen samen te stellen. Zelf heb ik ook mijn favorietjes maar af en toe een nieuwe tangle toevoegen geeft meer variatie in je werk. Het is goed voor je geheugen, het wakkert je creativiteit aan en je groeit steeds een beetje in je Zentanglekennis.

groeien

Nu het weer frisser wordt en verkoudheden in de lucht hangen is het belangrijk om je goed te verzorgen en vanbinnen warm te blijven. Een  dagje “kuren”kan een geweldige ontspanning zijn en je een ware “boost” geven. Wij wonen op slechts een half uurtje rijden van het mooie stadje Spa en ik vind het heerlijk om af en toe  de thermen  te bezoeken. De prijzen zijn democratisch: 20 Euro voor 3 uren en je kan gebruik maken van de binnen en buitenbaden (die echt lekker warm zijn) de whirlpools, de Finse sauna, de Turkse sauna, de infraroodkamer en de stille ruimtes. Je hoeft niet constant  in het water te blijven. Je kan   gemakkelijk een drankje bestellen, kamerjas aan en even plaatsnemen voor een korte pauze in een comfortabele zetel. Tijdens verlofperiodes en weekend’s zal het waarschijnlijk erg druk zijn maar de thermen zijn elke dag geopend en tijdens een gewone doordeweekse dag is dit een echte aanrader.

thermen-van-spa

sol_cress_a04253

In de bossen rondom ons, zijn de kleuren nu op hun mooist en ik kan er zo van genieten tijdens de dagelijkse wandelingen. Nog maar enkele weken en dan is de  herfstpracht over zijn hoogtepunt, eerst komen er nog een paar vrolijke dagen aan tijdens  Haloween in Durbuy. In mijn jeugd werd dit feest nooit gevierd maar heel geleidelijk aan heeft deze Amerikaanse traditie zich hier ook sterk ingeburgerd en ik vind het wel eens leuk om al die griezels in die smalle straatjes te zien rondlopen. De foto’s zijn vorig jaar genomen op 31 oktober.

haldurb1

haldurb2

Ook dit thema kan je in je tiles verwerken zoals een erg enthousiaste cursist ons dat laat zien in 2 van zijn  originele tiles. Heel mooi heeft hij op de eerste tekening het “Haloweenpatroontje” Punkin geïntegreerd.

haloween1

En “spinnewebben” horen er ook absoluut bij rond deze tijd van het jaar. Heel leuk gevonden Peter en tof afgewerkt!

haloween2

 

Deze keer wil ik afsluiten met een  speciaal stukje muziek dat ik meer dan 25 jaar geleden voor het eerst gehoord heb in een gezellig klein restaurantje waar wij bijkwamen na een  meerdaagse trekking  door de bergen. Ik was ogenblikkelijk gefascineerd door die aparte klanken. Het moment was goed, het gezelschap was goed en de plaats was goed, misschien daarom dat die muziek mij toen zo kon bekoren. Ik vind het geweldig als mensen volledig in iets op kunnen gaan en dat doet Kitaro zeker in zijn muziek. Later heb ik alle CD’s van hem gekocht  maar Matsuri is  altijd mijn favoriet gebleven en ik luister er nog regelmatig naar. Heel eventjes ben ik dan weer terug in dat kleine restaurantje in Kathmandu.. Er zijn verschillende U-tube filmpjes op het Internet maar ik koos toch voor een oudere life-opname  zodat je de “tovenaar” goed aan het werk kan zien …en ook zijn violist vind ik niet mis!

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

8 reacties

 1. 7
  Gertie says:

  Dag Ria,

  Zo jammer dat ik de laatste les in het Doppahuis gemist heb. Maar soms moet je keuzes maken…
  Ik verheug me steeds om je blog te lezen alsook de reacties.
  Wat een enthousiaste mensen en zo’n mooie Tiles en Tangles. Peter en Ariane jullie hebben het, zo veel talent!!! Voor mij zal het nog veel oefenen zijn om dit te evenaren.
  Ria, ik geniet telkens weer van de mooie muziek.
  Hopelijk komt er nog een vervolg op de lessen.
  Tot gauw, knuffel Gertie

  • 8
   Ria Matheussen says:

   Gertie, dank je wel voor je reactie, soms komen er onverwachtse zaken tussen, dat begrijp ik heel goed. Zowel Josiane als Maddy hebben al bevestigd dat ze de derde les van de tweede groep graag willen bijwonen. Als je vrij bent, ben jij natuurlijk ook van harte welkom. Het tekenen op zwarte en tan tiles is bij alle aanwezigen in de smaak gevallen zoals je kan zien aan de resultaten en de sfeer was heel ontspannen. Dat is de bedoeling. Ik ben er zeker van dat jij ook met deze tangles een mooie tile zou gemaakt hebben. Omdat er zoveel enthousiasme uit de klas kwam, wil ik graag een speciale workshop geven voor mensen die de 3 basislessen bijgewoond hebben. Ik ben nog in onderhandeling met het Doppahuis wanneer deze workshop door zou gaan, heel waarschijnlijk einde februari of begin maart.
   Heel tof dat je me een compliment geeft over de muziek. Elk stukje heeft een speciale betekenis voor mij en ontroerde mij op de één of andere manier. Het zijn mijn favoriete stukjes en ik wil ze graag meedelen. Ik ben blij dat je ervan kunt genieten en ook van een mooie zondag als deze met een heerlijk herfstzonnetje! Hartelijke groeten

 2. 5
  mm says:

  Ho Ria, je ecolinetile is prachtig. Zo’n mooie kleuren krijg je enkel met ecoline. En je leerlingen hebben prachtige werkjes gemaakt. Weer een heel mooie post. Dankjewel

  • 6
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel voor je reactie Maddy. Ik vind het tof dat je de ecolinetile mooi vindt. Jij zult er nog beter mee overweg kunnen dan ik, denk ik. Het was echt een eerste keer dat ik dat materiaal gebruikte maar inderdaad, de kleuren zijn prachtig en met de slazwierder, altijd succes gegarandeerd!
   Het was een fijne les en ik heb je echt gemist maar hoop dat je er in januari weer bij zult zijn. De kennismaking met de zwarte en de Renaissancetiles is prima verlopen en ik ben het met je eens dat de resultaten erg geslaagd zijn voor een eerste keer.
   Veel succes met de verhuis Maddy en hartelijke groeten

 3. 2
  Ariane Rousselle says:

  Dag Ria,

  bedankt voor de geweldige lessen. We hebben weer veel nieuwe dingen geleerd en door naar je lessen te komen, ben ik ertoe verplicht geraakt om tot rust te komen. Ik ga de lessen dus wel heel hard missen. Wat ik ten zeerste apprecieer is dat we de kans kregen om onder elkaar veel weetjes uit te wisselen en zo de kans kregen om van elkaar te leren. Iedereen weet wel iets en de groep was zo gemoedelijk en bruiste van creativiteit, geen enkele persoon dacht eraan om ideeën voor zichzelf te houden. Zalig toch!! Ik kijk al uit naar de vervolgcursussen en hoop dat ik ondertussen wat meer tijd heb om te oefenen en zo tot rust te komen. Weg van mijn stressy leventje. Tot binnenkort Dikke kus en nogmaals merci!!!

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Wat een aardige reachtie Ariane, ik apprecieer dat heel erg en ben erg blij dat je de juiste spirit van Zentangle gevonden hebt. Natuurlijk heb je niet altijd zin en tijd om te tangelen maar regelmatig een tegeltje maken kan echt ontspannend zijn omdat je gedwongen wordt om helemaal met je gedachten daar te zijn en niet bij andere zaken. Nadien krijg je nog een mooi resultaat op de koop toe. Ik hou erg van een open sfeer en dat was er zeker in deze groep. Ook ik, leer tijdens elke les iets bij, dat is zo fijn. Elke tile is uniek en de moeite, dat moet je steeds onthouden.Als je regelmatig oefent, zul je zeker na een tijd zien dat er evolutie in je techniek komt maar je deed het nu al zo mooi. Vooral schaduw, contrast en proberen te tekenen in verschillende lagen kan veel diepgang in je werk brengen.
   Keep on tangling en beslist tot een volgende keer

 4. 1
  Peter says:

  Dag Ria,

  Deze post is echt fijn om te lezen, door het artikel over de gemstones en de vele andere ideeën die je weergeeft ! En uiteraard ben ik héééél trots dat je mijn twee halloween tangles er mee in verwerkt hebt 🙂 Zo mooi gedaan met de oranje kader er rond. Mijn huisgenoten waren er ook door verheugd om een tangle van mij zo “echt op het internet” te zien. Voor mij is tanglen heel ontspannend, omdat ik er meer naar neig om iets figuratief te maken dan abstract is het ideaal om bij bepaalde feestdagen of andere belangrijke dagen er iets van in de tangle te verwerken. Daarom gebruik ik ook veel de tangle Cudad (de huisjes) omdat ze iets speels en figuratief geven.

  Met de groep in het Doppahuis zijn we nu drie keer samen gekomen en afgelopen vrijdag voelde ik echt dat we een groep gevormd hebben. Luisteren naar elkaar, ideeën uitwisselen, lachen…natuurlijk mede dankzij onze geëngageerde lesgeefster ! Vooraf had ik al wat spijt dat het de ‘laatste keer’ zou zijn maar ik vond het een heel goed idee van jou om bij het beginnend voorjaar nog eens samen te komen en dan rond een bepaald onderwerp te werken.

  Het effect van de slazwierder ga ik ook proberen, ik wilde dat al doen maar er is eigenlijk zoveel dat ik wil doen dat ik probeer het ook maar als one stroke at a time te bekijken. De gemstones vind ik geweldig en ook jouw tile met de ecoline is bijzonder goed gelukt. Aan de gemstones waag ik me nog niet , de komende maanden ga ik wat ik leerde verder toepassen en vele tangles uitproberen en het draw behind meer oefenen. Ik ben wel al bezig met paarse viooltjes te drogen om die dan , naar het voorbleeld in één van jouw vorige posts, te verwerken in een tile. Mij lijkt dat mooi om het paars op een zwarte tile te verwerken.

  In Spa ben ik sinds mijn “kind zijn” niet meer geweest, héééél lang geleden :), een goed idee om er nog eens naar toe te gaan.
  De muziek waar je post mee eindigt is ook mooi maar daar ga ik deze avond nog eens op mijn gemak goed naar luisteren…..

  Groetjes, Peter

  • 3
   Ria Matheussen says:

   Het verheugt me dat je de lessen fijn vond maar voor mij was jullie enthousiasme ook heel plezant. Je zult ondervonden hebben dat mijn voorkeur meestal uitgaat naar meer “organische” tangles. Toch moet ik toegeven dat er ook heel leuke roosterpatronen te vinden zijn waar je beslist veel plezier aan kunt beleven. (je moet Fife eens uitproberen)
   Ik ga nu in de komende weken mijn best doen om de gems mooier te leren tekenen en daar zullen we dan waarschijnlijk een les rond geven in het voorjaar. Dat je de techniek “draw behind” meer en meer gaat toepassen kan ik alleen maar toejuichen. Je krijgt dan meer diepte en je tiles zullen er alleen maar beter door worden. Met schaduw kan je al veel bereiken en vooral door te leren tekenen in 2 of later zelfs 3 lagen krijg je prachtige effecten.
   Rond bloemen tekenen vond ik heel prettig en ik heb er leuke reacties op gekregen, dat gaat je zeker lukken. Ik heb ze gefixeerd met een spray en hoop zo dat de kleuren behouden blijven. (tot nu toe wel) Molygon en Tripoli vind ik daar heel tof rond maar jij gaat daar zeker ook nog andere tangles voor vinden.
   Wat betreft mijn website wil ik nog eens zeggen dat het vooral mijn man is die de foto’s bewerkt, hij kan veel beter met de computer overweg dan ik en daar ben ik heel blij om, zonder hem zou dat allemaal niet lukken.
   Nog een mooie zondag Peter, nu kan er beter gewandeld worden dan getangeld het is zo mooi in de bossen en waarschijnlijk vind je inspiratie in die prachtige herfstbladeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.