Beweging is goed om jong en in vorm te blijven maar ook een cursus volgen of een nieuwe vaardigheid aanleren is belangrijk. Het is bewezen dat je hierdoor alerter blijft. Door de tekenen  heb ik al veel fijne momenten beleefd. Daarnaast heb ik 6 workshops Aquarel gevolgd in het Doppahuis in Hasselt. Ik had de combinatie Aquarel en Zentanglekunst al eerder gezien en vond het een mooi duo. Onze leerkracht Jacqueline is een heel charmante en bekwame dame. Haar lessen zijn prettig en leerrijk. Door haar leerde ik de beginselen van Aquarel  kennen. Het is een moeilijke kunstvorm die veel oefening vergt. Toch wil ik aquarelverf af en toe gebruiken. Vooral de prachtige kleuren die hierdoor kunnen ontstaan, spreken mij erg aan.

Ik laat jullie enkele voorbeeldjes zien van mijn eerste pogingen.

Op de eerste tile heb ik gewoon enkele druppels verf gemorst en dan met een rietje uitgeblazen waarna ik enkele motiefjes heb aangebracht op de witte vlakken.

Op de tweede tile heb ik grotere vlakken gemaakt met aquarelverf en daarop getekend. Dit gaat heel gemakkelijk.

Op het laatste voorbeeld heb ik veel groene Bister gebruikt op natte aquarelkleuren en als de verf droog was, de tangle “Zinger” aangebracht. Ik wilde hier gewoon het resultaat van de Bister laten zien. De tangles zijn bescheiden gebleven.

Ik kende deze “magische” stof helemaal niet maar was erg onder de indruk  toen ik het werk van Jacqueline zag. Nog mooier werd het toen we zelf aan de slag mochten met deze toverstof. Het resultaat bevalt mij.. Dankzij Jacqueline kan ik nu ook weer lekker experimenteren met Aquarel en Bister. Hierbij wil ik iedereen van de groep bedanken voor de fijne, kameraadschappelijke sfeer in de klas.

aquarel_1

aquarel1

 

bister_1

Aquarelstiften zijn een goed alternatief voor aquarelverf en éénvoudig te gebruiken.  Dat kan je duidelijk zien in het bijgevoegde filmpje:

Natuurlijk kan je met gewone kleurpotloden ook  mooie resultaten bekomen. In het onderstaande voorbeeld heb ik alleen kleurpotloden gebruikt. Ik verkies Caran d’Ache Luminance omdat ze goed dekken en heldere kleuren geven.

Kleine details benadrukken met gouden of zilveren gelpennen kunnen je tiles net dat tikkeltje meer geven, dat heb ik gedaan in het tweede voorbeeld. Gelpennen zijn er in verschillende kleuren, net als de gewone pennen.

Zelfs tekenen op gewoon gekleurd papier kan soms voor  verrassende resultaten zorgen: voor Valentijn had ik een rode tile gekozen:

Ook de Hafty technique wordt regelmatig gebruikt om een kleurige achtergrond te verkrijgen.

Je kan je tiles ook opfleuren door er “edelstenen” op aan te brengen zoals Kae Yoshino hier toont.

Er zijn zeker nog meer manieren om je tiles te verfraaien. Alles evolueert, ook in de Zentanglekunst…

 

 

h_left h_up h_right
Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.