Komt dit niet bekend voor? Voila, hier zijn de vier seizoenen van Alphonse Mucha, de Tsjechische Art Nouveau kunstenaar bij uitstek.

Als ik aan Art Nouveau (of Jugendstil) denk , dan zie ik altijd  Praag voor mij.  De sprookjesachtige hoofdstad van Tsjechië, gelegen aan de Moldau biedt   talrijke bezienswaardigheden  die beslist de moeite waard zijn. s’ Avonds vinden er overal klassieke balletvoorstellingen en concerten plaats en het is heerlijk om daarna de avond af te sluiten in één van de talrijke Jugendstil  koffiehuizen. Persoonlijk vind ik, dat net tijdens de koudere winterperiode de stad er nog feeërieker uitziet dan tijdens de zomer.

de Karelsbrug

De astronomische klok

Het culturele centrum

Art Nouveau werd heel populair in verschillende landen van Europa  op het einde van de negentiende eeuw. Deze kunstvorm  manifesteerde zich vooral op gebruiksvoorwerpen, in de architectuur en in de schilderkunst. De natuur vormde de voornaamste inspiratiebron  en overal zag men sierlijke organische patronen  en golvende lijnen opduiken. De stroming kende een  korte maar hevige bloeitijd en ging dan over naar de Art Deko, meer gestileerd, met strakkere lijnen en  vooral geometrische patronen.

Op onderstaande foto kan je duidelijk het verschil zien tussen deze twee stijlen:

 

Ook  bij ons in België, zijn nog unieke werken uit deze vervlogen tijden te bewonderen.. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de statige herenhuizen op de Cogels Osylei in Antwerpen,  de talrijke gevels versierd met smeedwerk in Luik maar vooral aan het Hortahuis in Brussel dat een absolute aanrader is voor een daguitstap.

Cogels Osylei in Antwerpen

 

Smeedwerk in Luik

Inkomhal van het Horta huis in Brussel

 

Horti, mijn nieuw patroon, is gebaseerd op het sterk veréénvoudigde motief van deze Art Nouveau tegel en is een gemakkelijke tangle die veel mogelijkheden biedt:

 

Op deze tile ben ik begonnen met een spiraal ( R-H1 uit het boek de Praktijk). Het spiraal werd niet gevuld met fragmenten maar ik koos ervoor om Horti gespiegeld hierop te tekenen, aangevuld met een variatie van Mooka, Curly Q, Abeko, Tipple en het sierlijke recente.patroon Clamz. De tile werd afgewerkt met kleurpotloden en een witte gelpen voor de “highlights”.

 

Op de tweede tile heb ik eerst een veréénvoudigde vorm van Horti getekend in circelvorm, daarna een andere versie eromheen met 2 verschillende aura’s, gevolgd door  L’ Eaura, opnieuw een variatie van Horti met aura en TIpple. Tenslotte vond ik Umble er mooi bij passen, heb stukjes ingekleurd met kleurpotloden en nog een stukje Printemps toegevoegd als “finishing touch”.

Nouvart daarentegen is een patroon dat ik samengesteld heb na het zien van verschillende foto’s uit de Art Deco periode. Je vindt soortgelijke motieven  zowel terug in de architectuur als in de glas en schilderkunst…

 

 

Boven en onder werd Nouvart getekend in combinatie  met andere tangles en fragmenten, o.a. Rick’s Paradox, Tipple, Sails, Fassett, Hibred, Zenith, Stircles en het Fragment K1. Op onderstaande tile werd eerst Gneiss, getekend, een mooi en gemakkelijk begin om  rondom verder aan te vullen met andere patronen. Hier heb ik uitsluitend gelpennen gebruikt en een klein beetje krijtpotlood.

En nog een Zendalatile met zowel Horti als Nouvart, samen met Zander, Petal Panes, Tipple, Joki en Scrawlz. Ik heb getekend met bruine, turkoois en zwarte pennen. Voor de afgewerking werden  kleurpotloden genomen, een wit krijtpotlood en witte gelpen.

Kerstmis, Nieuwjaar, Valentijn en Carnaval liggen alweer achter ons maar dat wil nog niet zeggen dat het al lente is.Persoonlijk vind ik deze periode de minst aantrekkelijke van het jaar maar het gaat beter als je kan aanvaarden dat een tijdje minder ook O.K. is. De winter is over zijn hoogtepunt maar van een echt lentegevoel is nog geen sprake. Het is dikwijls guur. Hevige buien, wind en regen zijn regelmatig van de partij maar af en toe, als de zon erdoor komt, voel je dat ze al wat kracht heeft. Vorige week heb ik zelfs, tijdens een wandeling een  eerste vlinder gezien: een citroentje…Stilaan  ontwaakt de natuur uit de winterslaap.

In Canada wordt rond deze tijd het  zoete esdoornsap uit de esdoorn getapt: heerlijk op pannenkoeken of een klein scheutje in een kopje rozenbottelthee… Bij ons in de Ardennen wordt  berkensap geoogst:  een krachtig elexir dat reinigend en revitaliserend werkt en dus ideaal om in het voorjaar een paar weken te drinken als een echte lenteschoonmaak voor het lichaam.

Nog eens heb ik  als afsluiter gekozen voor een template van Ben Kwok. De sierlijke libelle zie je  zo vaak  in de Art Nouveau en daarom vond ik deze tekening passen bij deze blogpost.

De gebruikte patronen zijn: Nouvart, Horti, Knightsbridge, Hibred, Printemps, Jetties, Flux, Shattuck, Sandswirl, het fragment F7 en een heel bijzondere tangle: Vo  (juist onder Horti naar binnen toe). Dit mooie en gemakkelijke patroontje is ontworpen door de zesjarige Vincent Roller, zoon van de Duitse CZT Nadine Roller die al verschillende mooie patronen ontworpen heeft. Haar meest recente patroon Elloso verscheen enkele dagen  geleden op Tanglepatterns.com.

 Nogmaals weer een bewijs dat er  geen leeftijd staat op Zentangletekenen, het is voor iedereen haalbaar!!!

Proficiat Vincent met je leuke nieuwe tangle, ik ga hem zeker meer gebruiken!

De morgen symboliseert de lente, de middag  de zomer, de avond  de herfst en de nacht de winter. Nu we zo snakken naar de lente, viel mijn keuze op Morgendstimmung van Edward Grieg om deze post af te ronden. Het nummer werd gemonteerd op prachtige foto’s uit het idylllische Noorwegen, het geboorteland  van de componist.

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

10 reacties

 1. 9
  Lise says:

  Hallo Ria,

  Bedankt voor deze mooie mail. Het werkt inspirerend wanneer je voorbeelden laat zien. Zo kan ik weer eens iets anders uitproberen … wanneer ik daarvoor de tijd vrij kan maken.

  • 10
   Ria Matheussen says:

   Het is altijd fijn om positieve feedback te krijgen en te lezen dat mijn posten inspirerend kunnen zijn. Dank je wel Lise, ik apprecieer dat heel erg.
   Er zijn op dit ogenblik zodanig veel tangles dat het onmogelijk is om ze allemaal te kennen en te integreren in je tekeningen. Iedereen heeft zijn favorieten, ik ook en die zie je natuurlijk regelmatig terugkeren. Toch ben ik altijd alert om nieuwe tangles te ontdekken en is het leuk als dat al eens een keer lukt…
   Je hoeft zeker niet elke dag met Zentangle bezig te zijn, maar het blijft de moeite waard om af en toe je tekengerief te pakken en rustig aan een tegeltje te beginnen en er eventjes helemaal in op te gaan…
   Vriendelijke groeten en nog veel Zentangleplezier

 2. 6
  Marianne says:

  WOW! Wat een prachtige blogpost alweer, en dankjewel voor de nieuwe tangles en de prachtige werkjes ter illustratie van deze tangles.

  • 8
   Ria Matheussen says:

   Over heel de wereld zoeken mensen naar nieuwe patronen en andere technieken om meer afwisseling te brengen in hun tekeningen. Ik heb ontdekt dat veel tangles gebaseerd zijn op motieven uit de Art Nouveau en Art Deco periode en daarom vond ik het de moeite om daar ook eens iets over te schrijven. Bij het surfen naar informatie zag ik tientallen motieven opduiken maar velen bestonden al. Toch zag ik onverwachts een paar nieuwe vormen: Horti en Nouvart, voor zover ik weet, nog niet gezien, dus…Aan de libelle van Ben Kwok heb ik ook veel plezier beleefd en dat hoort echt bij die stijl. Als je onder google op juwelen Art Nouveau klikt, zie je verschillende voorbeelden.
   Ik teken graag en het is leuk om af en toe een blogpost te schrijven maar dat vele zitten is niet ideaal, daarom zie ik ook echt uit naar de lente om weer meer naar buiten te komen en meer te bewegen. Het wordt tijd. Ik denk dat iedereen de winter beu is…
   Dank je wel Marianne voor je commentaar en ik wens je nog vele fijne tanglemomenten.

 3. 5
  Peter says:

  Dag Ria,

  Je schreef een hele boeiende post. Je vorige post heb ik gelezen maar niet op gereageerd door verschillende zieken in de familie die zorg nodig hadden en waardoor sommige zaken even naar de achtergrond verdwenen. Eén van onze honden was ook ziek maar is nu gelukkig aan de betere hand. De tile die je toen beschreef, Zimba, ga ik ook eens proberen. Het is een tile die me wel geschikt lijkt om een vlak op te vullen of eerder om symmetrisch te werken. Bij de twee nieuwe tiles spreekt Horti me het meeste aan omdat die start vanaf die rondingen en ik nogal neig naar tiles die eerder rond gevormd zijn of gebogen, of wat meer organisch van vorm. Straks eens proberen ! Ik bewonder het hoe je steeds opnieuw vormen kan herleiden tot een tile en kan weergeven hoe ze te tekenen.

  In je vorige post stonden ook twee tiles die iemand anders voor je verder afgewerkt had. Heel mooi gedaan en ook heel bijzonder gepresenteerd op die mini schilderezeltjes. Dat idee ga ik ook toepassen ! Leuk om zo af en toe nieuwe tiles te laten zien en ze te vervangen door andere.

  Ik ben nu al een tijdje aan het werken aan een “zentangle landscape”. Ik had al twee grotere tiles gemaakt met een soort landschap op en ontdekte toen pas dat er op internet heel wat info en voorbeelden terug te vinden zijn onder zentangle in de vorm van een landschap. Aan de hand van voorbeeelden ben ik nu zelf een landschap aan het maken van 30×30, onderaan meer abstract om de “grond” weer te geven en bovenaan meer figuratief met luchtballonnen in verwerkt. Het zal nog een paar weken duren voor het af is maar dat maakt het juist fijn. Ik gebruik dan regelmatig nieuwe tiles en leer er zo meer en meer kennen.

  Inderdaad fijn dat de lente er aan komt. De maanden januari en februari vind ik de minste van het jaar maar voor mij is 14 februari niet alleen Valntijnsdag maar ook het startpunt om in mijn bloementuin volop beginnen te werken 🙂 Door de regen in die periode is het wat later geworden maar de voorbije week heb ik meerdere dagen volop gewerkt en alles ziet er nu klaar uit om te beginnen groeien en bloeien. Door de jaren heen ben ik er in geslaagd om op ieder moment van het jaar bloeiende planten in de tuin te hebben en dat geeft wel veel plezier. Nu zijn er veel crocussen in alle kleuren, echt het begin van het bloemenseizoen !

  Geniet van de zentangle ,

  Tot binnenkort, groetjes, Peter

  • 7
   Ria Matheussen says:

   Het is beslist geen “must” om telkens te reageren maar ik ben daar natuurlijk wel heel blij mee. Ik begrijp heel goed dat er andere dingen voor moeten gaan en ik besef maar al te goed hoe belangrijk het is als het goed gaat met je dierbaren.
   Tof dat je het idee van de “traveling tiles” leuk vindt. Misschien een idee voor jullie groepje? Je behoudt telkens de tile die de andere begonnen is. Ik heb op die manier zo al samen kunnen werken met mensen uit alle kontinenten.
   Er is altijd beweging, ook in de Zentanglewereld en daarom zit ik ook veel op het Internet voor inspiratie. Zoveel mensen worden erdoor aangesproken en delen hun ideeën, dat vind ik heel tof, het is een open wereld die voor iedereen toegankelijk is. Toch is het goed om er af en toe afstand van te nemen en kiezen voor beweging en dat zal er zeker zijn in je tuin. Hier zie ik overal sneeuwklokjes en krokussen en zelfs als Paasbloemen tevoorschijn komen. Binnenkort zal alles weer in bloei staan. Ook van een bloementuin zou je een prachtige Zentangletekening kunnen maken. Er zijn veel bloememotieven…
   Veel succes Peter, in alles wat je onderneemt en bedankt voor je commentaar.

 4. 3
  maddy says:

  Telkens als ik je nieuwe post bekijk ben ik verbaasd hoe je alles zo knap kunt samenbrengen. Je mooie tiles, de toelichting, je nieuwe tangels, de foto’s, de kleuren..little pieces of happines ? . Genieten!
  Aan Grieg heb ik zowel mooie herinneringen ( danstoneel op de humaniora-w a a r i s d e t i J d ? ) als verdrietige (uitvaart van mijn moeder) en dit stuk blijft één van mijn favorieten qua klassieke muziek – weeral dezelfde smaak..
  Na een mooie lente-achtige dag, waarop ik de tentoonstelling van Jacqueline “Onder de Toren”in Hasselt, met als thema “verleiding”, ben gaan bezoeken, heeft het hier lichtjes geonweerd.
  Ik wens je nog veel genot van de ontluikende natuur in Izier en hou je taai!

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Art Nouveau en Art Deco hebben me altijd aangesproken met die prachtige motieven en Praag is één van de mooiste steden die ik ooit bezocht heb. Het leek me een bron van inspiratie om daarin een nieuwe tangle te zoeken en ik ben blij dat ik een paar patroontjes kunnen maken heb. Daarna moest er getekend worden en alhoewel het éénvoudig lijkt, heb ik er behoorlijk werk aan gehad. Het maakt me blij dat je dat apprecieert. Dank je wel Maddy voor die mooie complimenten en wat betreft muziek, mijn voorkeur is heel uitéénlopend maar het is prettig te weten dat het heel dikwijls stukjes zijn die ook tot jouw favorieten behoren…
   Ondanks de slechte weersvoorspellingen, was het hier toch al een echte lentedag. Zo mogen er meer komen, ik ben de winter nu wel beu.
   Hartelijke groeten en tot een volgende keer.

 5. 1
  Ingrid Reynders says:

  Prachtige tiles, Ria !
  Ik heb gisteren en vandaag in de tuin gewerkt en zie, voel en ruik dat de natuur weer tot leven komt. Nog even doorbijten en dan kunnen we met volle teugen genieten van de heerlijke lente !

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel voor het commentaar Ingrid.
   Ook wij komen juist binnen na een wandeling, helemaal in ‘t zweet, echt hoge temperaturen hier maar de lucht is pikdonker, dat belooft…
   Vriendelijke groeten vanuit Izier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.