Voor de jaarlijkse vakantieperiode laten velen zich verleiden door aanlokkelijke brochures van verre bestemmingen… Zoals ik in vorige post schreef, heb ik zelf  enkele mooie reizen kunnen maken. Toch zijn er hier bij ons  mogelijkheden genoeg om heerlijk te ontspannen. Overal  worden nu concerten georganiseerd in alle muziekgenres. Er zijn veel gezellige marktjes te vinden waar je lekkere artisanale producten kan kopen. De talrijke antiek en curiosamarkten hebben veel aantrek tijdens de zomermaanden maar zelfs  gewoon  een onbekend plaatsje ontdekken, met de fiets of auto, zorgt altijd voor leuke verrassingen.  In bijna  elke stad(je) kan je een  tentoonstelling en/ of musea bezoeken. Daarna “bekomen” op één van de  aantrekkelijke terrasjes met een natje en een droogje, dat is toch heerlijk, niet dan? Wij Belgen hebben geluk dat we op één dag gemakkelijk  de kust kunnen bezoeken, een interessante stad vinden of andersom, in het zuiden de rust van de ruige Ardennen  kunnen verkennen. Ook in Nederland, Luxemburg, het noorden van Frankrijk en Duitsland zijn leuke plekjes die gemakkelijk haalbaar zijn op één dag.

Als het dan toch eens echt heet wordt, is  er geen betere plaats voor een daguitstap dan de zee, zelfs nu, vanuit de Ardennen zijn we op 3 uur aan de kust. De Belgische kust is een echte toeristische trekpleister met mooie “promenades” en leuke boetiekjes  maar de nadelen zijn de drukte en de (dikwijls) lange files tijdens de vakantiedagen. Ik verkies daarom meer de rustigere stranden aan de Nederlandse kust waar er minder bebouwing is en waar de duinen nog heel uitgestrekt zijn. Een heel tof plaatsje vind ik Domburg en bij het terugrijden maken we altijd een stop in het authentieke plaatsje Veere. Dat doen we elk jaar een keer en zo mag het ook blijven:’s middags lekker eten op het strand, een wandeling door de branding maken, voetjes in het water, zoeken naar speciale schelpjes, soms een zwempartijtje… meer moet het niet zijn…Nu wordt er  vit. D opgedaan, heel belangrijk voor sterke botten. Veel mensen in België hebben er een tekort aan zonder dat ze het beseffen. Een éénvoudig supplementje tijdens de donkere maanden is dikwijls al voldoende…

Kunstenaar Domburg 998x254

Domburg

veere

Veere

061128094345op_photos durbuy 151

Een van de gezellige straatjes in het kleinste stadje van de Ardennen: Durbuy, ongeveer 10 km van ons huis

Om in de juiste sfeer te blijven heb ik een paar “zomerse” tiles gemaakt. In de onderstaande tekening heb ik frisse, blauwe accenten gekozen (kleurpotlood en blauwe pen van Sakura) De leuke en gemakkelijke tangles Antidots en Molygon doen mij aan schelpjes denken en Aquafleur vind ik gewoon heel mooi. De tile werd verder afgewerkt met Printemps en Huggins.

zomer2_sized

Op de “Renaissance”tiles kan je zo’n mooie kleuren tekenen met gewone kleurpotloden. Hier heb ik gekozen voor een “zomers boeketje” van Mooka, FLux, Zen Bud, Popsicles, Tipple, Carpet Daisy en Henna Drum. Als je de vertrouwde site www.tanglepatterns.com bezoekt, ontdek je een massa “organische” tangles  om je eigen zomertile te creëren.

 

zomer1_sized

Naast het tekenen op de gewone tiles, kun je ook  patronen tekenen  op schelpen en zelfs op stenen, zoek inspiratie op het Internet, probeer het en koester je zelfgemaakte herinneringen aan een leuke dag. Hieronder een mooi voorbeeld van getangelde stenen van de Zwitserse Tina Akua Hunziker. Op de 3 stenen heeft ze telkens een variatie van Arukas getekend, mooie sprekende kleuren, vind ik!

arukas-4-Tina-Hunziker

Ook de getangelde schelpen die ik zag op de site van Mainely Tangles vond ik de moeite waard, ze geven je vondsten toch een beetje een meerwaarde en een persoonlijke toets..

 

shells

Een echte aanrader voor de thuisblijvers  is het volgen van een ontspannen workshop. Google even naar workshops in je provincie en heel zeker wordt er iets in je buurt gegeven dat de moeite is.

Zelf heb ik vorig schooljaar enkele lessen aquarel gevolgd in het Doppahuis in Hasselt.  Ik heb er toen fijne,  creatieve mensen leren kennen en het werd tijd om elkaar nog eens terug te zien in een ongedwongen, zomerse sfeer.  Mogelijke datums werden besproken die meteen in de agenda genoteerd werden.

Er werd getekend en geschilderd maar ook gebabbeld, gelachen, gegeten en gedronken… Kortom zo’n dagen wil je gewoon meer, ze zijn voorbij voor je het beseft maar iedere deelnemer van het “crea collectiefje”  is dankbaar en opgewekt (en bovendien met eigen werkjes) naar huis vertrokken.

De combinatie van inkt, Bister en verf spreekt mij het meeste aan, het geeft speciale, onverwachtse effecten die  telkens verrassen. De zon, die het al dikwijls heeft laten afweten deze zomer, was gelukkig op de afspraak zodat we buiten konden “werken”. Met een fris glaasje wijn erbij, voelden we ons in de zevende hemel. Er werd volop geëxperimenteerd en in een mum van tijd toverden we leuke resultaten tevoorschijn.

IMG_0213_sized

Hieronder een stralende Jacqueline die ons, haar  heel speciale opbergplaats toont waar we al het nodige materiaal konden vinden. Heel handig, tenminste als je geen piano speelt!

IMG_0149

Direct bij het thuiskomen moest er geoefend worden: hieronder zie je een witte zendalatile  waarop ik inkt, Bister  en aquarelverf aanbracht met een penseel en daarna hier en daar opvulde met tangles.

 

aquarel_tangle1_sized

En nog ééntje maar dan op een Renaissance Zendalatile. Hier heb ik ook  een variatie van mijn eigen tangle Paravan bijgetekend.

 

aquarel_tangle2_sized

Graag wil ik  iets heel plezant laten zien wat ik geleerd heb in Hasselt: éénvoudig, direct klaar en een heel verrassend  resultaat: doe wat puimsteenpoeder samen met wat Bister, inkt, Gesso en een druppeltje water in een slazwierder en dan zwieren, openen en Wow…

IMG_0173

 

IMG_0174

IMG_0176

Ter afwisseling een keer tekenen met een pluim of een stukje bamboo, in combinatie met de gewone verfborstel geeft  een heel tof resultaat. We hebben zoveel verschillende dingen gedaan…Ik hou nog een beetje in reserve maar meer uitleg volgt zeker in één van de volgende blogposten.

 

IMG_0219_sized

Enkele mensen uit het crea collectiefje hebben  intussen ook kennis gemaakt met  Zentangletekenen en zijn ijverig aan het werk gegaan.

Hieronder één van de eerste tiles van een echt natuurtalent.. met al direct variaties op bestaande tangles, geweldig is dat!!!

IMG_0220_sized

En wat smaakt er nu lekkerder op zo’n bloedhete dag dan een heerlijk artisanaal ijsje, opgesmukt met verse bosbessen die nu overvloedig groeien in de bossen rond ons. Ze zitten boordevol vitamines en antioxidanten en zijn goed voor het hart. Ik ga er elke dag een handvol plukken.

bosbessen

 

Verdeel chocoladeijs over de glaasjes en schep daarop wat slagroom. Hierop de goed uitgelekte bosbessen  leggen en bedekken met een laagje  verkruimelde speculaas. Versieren met witte chocoladesnippers en tenslotte serveren met een lepeltje cacaolikeur.

Voor mensen die niet graag alcohol hebben, de likeur weglaten en vervangen door perzikennectar. Degenen die graag minder suiker eten kunnen pure zwarte chocoladesnippers nemen en suikervrij ijs.

ijscoup

Eventjes stil, oren open en wegdromen met het onsterfelijke nummer Albatross van Fleetwood Mac!!!  Lang geleden was ik daar helemaal weg van en eigenlijk nu nog.

P.S. Ik ben, net als vele anderen,  in de ban van de travelingtiles, in volgende post ga ik er zeker enkele laten zien want deze reizende tiles zijn al op hun weg naar Duitsland, Australië, de Verenigde Staten en Taiwan en er gaan er nog meer naar Izier komen, echt heel spannend!

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

2 reacties

 1. 1
  maddy says:

  Wat een crème van een blogpost! Ik kan er me weer helemaal in vinden..letterlijk en figuurlijk? En inderdaad de stranden en kuststadjes in Nederland zijn veel authentieker dan in België en verkiezen wij ook om eens echt ” uit te waaien” of om met de kleinkindjes te genieten van de mooie stranden.
  Albatros is ook één van mijn favoriete nummers van Fleetwood Mac. Mooie Tangles en met al die leuke workshops heb je ook nog een natuurtalent Zentangle ontdekt..Hè, het leven kan soms mooi zijn..We zullen die workshops, het gezelschap, de verwennerij, de zomerse sfeer etc. klasseren onder de noemer ” klein geluk”..

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Een heel fijn gevoel geeft het om toffe mensen te mogen ontmoeten met dezelfde interesses en inderdaad deze geweldige namiddagen geven een echte meerwaarde aan een fletse natte zomer! Dank je wel Maddy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.