Op17 maart wordt het startschot gegeven voor de twaalfde mozaïek  van Annette Plaga.  Zij maakt er elke keer iets heel bijzonders van. Na de publicatie krijgen alle medewerkers een klein persoonlijke exemplaar.. Ik apprecieer dit heel erg en ben telkens blij om aan zo’n mooi project  mee te kunnen werken.

De vorige keer werd er inspiratie gevonden bij Escher . Ik ben net, zoals zovelen, erg onder de indruk van zijn werk. Hieronder heb ik mijn kleine persoonlijke bijdrage geplaatst. Voor meer foto’s, neem een kijkje op Annette’s site .

Gebruikte tangles: Tipple, Bubbles, 5C Aura, Hollibaugh, Lenche, Toodles, Batumber, fragment K14 en D14, Footlikes, Ovolution, NKD.

Je herkent duidelijk het terugkerende hagedispatroon. Dit elegante beestje zie je regelmatig verschijnen op de meest uitéénlopende plekken. De beroemde hagedis van Gaudi in het kleurige park Guell  in Barcelona is misschien wel het meest bekende exemplaar.

 

Februari was koud en droog maar zelfs bij deze  lage temperaturen deed de zon erg haar best en dat voelde goed na al die nattigheid van de laatste maanden. En… ja hoor, binnenkort zal eindelijk de echte lente weer daar zijn.

Deze kleine zwarte panter is onverwachts in ons leven  gekomen. Zij was wild en uitgehongerd en we konden het niet over ons hart krijgen om haar weg te jagen. Wij maakten een beschut plaatsje voor haar en geven haar regelmatig te eten. We lokten haar in een kooi en brachten haar naar de dierenarts voor inentingen en een sterilisatie en nu is ze “onze” Minouche” geworden. Elke dag komt ze goeiedag zeggen maar voorlopig wil ze nog niet aangeraakt worden, ja ze is echt nog wat wild maar dat zal wel veranderen…Miles en Jools vinden haar niet leuk maar Rob en ik wel!

Rond Pasen denk ik regelmatig  aan de beroemde Fabergé eieren.  In de Russisch orthodoxe traditie is Pasen altijd een belangrijke feestdag geweest en daarbij horen cadeautjes. In 1885 gaf tsaar Alexander III de juwelier Fabergé de opdracht een paasei te maken voor zijn vrouw: de tsarina Maria Fjodorovna. Zij was erg opgetogen met dit bijzonder geschenk en van toen af werd er elk jaar een nieuw ei gemaakt voor haar, het ene al kostbaarder dan het andere. Na de dood van de tsaar, zette zijn zoon Nicolaas II deze traditie verder…hij gaf elk jaar een ei aan zijn moeder maar ook aan zijn vrouw… Na de revolutie zijn de eieren verspreid geraakt over de hele wereld en werden bijzonder gegeerd door de superrijken. Elk  ei is intussen meerdere miljoenen Euro’s waard.  In het echte leven heb ik  nog nooit een origineel exemplaar gezien maar ik heb wel een paar foto’s gevonden van authentieke Fabergé eieren:

Mijn tiles zijn natuurlijk minder exclusief maar het was leuk om ze ter gelegenheid van Pasen te maken

Gebruikte tangles in de eerste tekening: Printemps, Tipple, Cellu, Cogwheel, Knightsbridge, Buttercup, Celluline, Spoolies, Flukes, Mashed, Hybrid en Soluna

Gebruikte tangles in de tweede tekening: Diva Dance, Hibrid, Cubine, Widgets, Stircles, Meer, River, Festune, N’Zeppel en Mosi.

Pasen is een echt familiefeest en in België is ook tweede Paasdag een betaalde feestdag.  Als de zon van de partij is kun je aan de kust of in de Ardennen over de koppen lopen. Wij vermijden liever die drukte en blijven gewoon thuis, heerlijk uitslapen en dan in pyjama  genieten van een lekkere paasbrunch, samen met de kinderen… en natuurlijk zal ik dan weer proberen mijn man een poets te bakken. Het is maar één keer per jaar 1 april en dan mag dat !!! Ik trap er nooit in maar mijn man is tot zijn grote ergernis (en mijn grote vreugde) elk jaar het slachtoffer.

Een kleine suggestie voor je paasbrunch maar smaakt ook op een gewone dag: kleine Italiaanse broodjes  besmeerd met  “goei” boter, gevuld met  kleurige zoetzure groentjes en afgewerkt met een spiegeleitje en een blaadje basilicum:

 

De “dag van de hartjes” is intussen alweer verleden tijd. Ik geef het graag toe:  er zijn al heel veel hartvormige tangles (en eigenlijk ben ik er niet zo dol op)  maar tijdens het tekenen ontstond spontaan mijn nieuw patroontje Hidden Hearts (verborgen hartjes). Ik heb deze tangle zo genoemd omdat de hartjes een beetje verborgen zijn in het motief. Hidden Hearts is heel gemakkelijk om te tekenen en vele variaties zijn mogelijk. Hieronder vind je de stappen en een paar voorbeelden van enkele variaties die mogelijk zijn. Heel zeker kan je er nog meer vinden:

En hieronder ziet u de stappen van Susie’s NG Growing hearts:

Susie NG is, net zoals ik, niet dol op hartjes en toch hebben we  beiden een nieuw patroontje met hartjes ontworpen in de afgelopen maand. Hieronder heb ik daarom een tile gemaakt met haar Growing hearts  en mijn Hidden Hearts. En nu beloof ik,  de tangles met hartjes worden weer opgeborgen voor een jaar.

Ik heb volgende tangles getekend op een tankleurige tile: Clob, Kogin, Growing Hearts, fragment Z6, Hidden Hearts,  Beadlines en  Mooka. De kleine bolletjes ter opvulling noemen wij Perfs en de kleine ruitjes in de kader zijn gewoon een fantasietje.

Voor deze presentatie heb ik een kaart van Maria Thomas genomen.

 

Recent kon je  Mistura op mijn blogpost vinden en is gepubliceerd op “de ultimate pattern collection“. Amper enkele weken later ontdekte ik een paar geweldige tiles op Fleeting time  met mijn nieuw patroontje in de hoofdrol. Ik vind het geweldig  wat er met Mistura gemaakt werd, oordeel zelf:

Ook op Joey’s site kreeg ik recent een mooie verrassing te zien. Lisa maakte een prachtige Zendala met mijn patroontje Nouvart in combinatie met andere motieven.

 

Iets helemaal anders werd getoond in de “kitchen table tangles”.  Inspiratie voor  volgende tiles heb ik gevonden in onderstaande video. Je ziet hieronder een compositie  van Hollibaugh, Mooka, Tipple and Jetties.  Net zoals Rick, tekende ik “gaten” in Hollibaugh waardoor je de achtergrond kunt zien. Rick en Maria noemen dit “Wholly Hollibaugh“.

En nog eentje met Huggins, Rain en Rose:

Hieronder kan je mooi de stappen volgen om een leuke tile te ontwerpen met “Wholly Hollibaugh”:

Nog enkele weken en het is zover, deze mijnheer verlangt zo naar Pasen en heeft daarom al 10.000 versierde eieren in zijn appelboom gehangen!

Maar een beetje minder spectaculair kan ook leuk zijn en geeft een frisse lentetoets in je woning:

 

“Het venijn zit in de staart”, dat ondervinden wij nu goed in België. Het is nog steeds erg koud en er wordt opnieuw sneeuw verwacht. We blijven nog even in die magische sfeer met een speciaal liedje uit het hoge Noorden van Europa, gemonteerd op unieke foto’s van dat prachtig stukje natuur.

Stenristarna” van Anders Hagberg:

Genoeg gezever over de winter… Ik  wens iedereen een vrolijk Pasen toe en een heerlijk begin van de lente, blijf in jezelf geloven dat je het kunt en je bent al halfweg. Een mooie spreuk van Theodore Roosevelt om mee te eindigen:

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

10 reacties

 1. 9
  Ingrid Reynders says:

  Dag Ria,

  Alweer genoten van je leuke blogpost en je tangles !
  Ik verlang er heel erg naar om buiten op het terras wat te tanglen en te genieten, ook van de geuren en kleuren van de natuur. Nog even geduld voor alles ”ontploft” in de tuin. Morgen wacht ons een ijzige dag, daarna kan het enkel maar beter worden !
  Minouche zal wel aangeven wanneer ze klaar is voor lijfelijk contact, elke dag wint ze misschien een klein pootje dichter vertrouwen. Geduld, mij is het ook al enkele keren gelukt om een schuw katje aan te halen.

  Geniet van de komende lente, en van het Paasfeest met alles erop en eraan.
  Groetjes vanuit Hasselt,
  Ingrid

  • 10
   Ria Matheussen says:

   Ja Ingrid, ik ben het met je eens, het wordt tijd dat de lente eraan komt en we eindelijk terug weer meer naar buiten kunnen. Ook ik kan erg genieten van een terrasje op een mooie dag. Wat fijn dat je ons hoop geeft dat de kleine panter wat toegankelijker zal worden in de toekomst. We zien haar nu al zo graag…
   Ik vind het fijn te vernemen dat je nog steeds zin hebt om te tangelen en ik wens je nog veel fijne momenten toe tijdens het tekenen maar nu binnenkort een vrolijk Pasen, rust en “quality time” met je geliefden.
   Hartelijk dank voor je lieve woorden.

 2. 7
  Nathalie says:

  Minouche is echt wel een mooi beestje 🙂 als je goed kijkt naar de foto, heeft die echt iets weg van een panter qua kopke vind ik 🙂 Weeral een poesje dat het goed heeft nu, ook al komt ze nog niet binnen.
  Ze weet in elk geval goed genoeg dat ze bij jullie welkom is, en na een tijdje zal je ze wel kunnen aaien 🙂
  Bij onze Spartacus heeft het 2 jaar geduurd voor hij zijn eigen echt liet zien als er mensen op bezoek kwamen..
  Ik heb een maand geleden onze spartacus voor de eerste keer nog maar kunnen oppakken uit de zetel zonder dat hij in paniek sloeg of wou vluchten 🙂
  Als je ziet hoe dankbaar ze je achteraf zijn voor het goede leven dat ze krijgen, dat geeft toch een heel goed gevoel.. Ik zou niet weten wat er van de rosse geworden zou zijn als we hem geen kans hadden gegeven.
  Ik ben wel benieuwd om Minouchke is int echt te zien..
  Een echt foto modelleke is ze zeker wel, echt een knap beestje.
  Zo zie je maar he Ria, jullie zijn zo een grote dieren vrienden en hebben zo een groot hart ervoor, dat het ook niet anders kan zijn dan dat jullie zoon ook zo is he 🙂 Ik natuurlijk ook wel hoor..
  Het is snel gebeurd om zo een diertje extra te hebben he, wij kunnen het ook niet over ons hart krijgen om diertjes aan hun lot over te laten.
  Hier komt sinds enkele weken ook een jong katinneke over de muren van de tuin lopen om te kijken naar onze poesjes, het is het katje van een paar deuren verder.. Een dapper madammeke dat zeker niet verlegen is.. Prim noemt ze.
  We hebben ze in begin binnen gelokt om te controleren of ze gechipt was, want we hebben een chiplezer, en ik heb haar chip toen uit gelezen en jah hoor, 3 deuren verder woont madam. Ik natuurlijk poesje terug naar huis gebracht, maar ze komt elke dag over de muren lopen en goeiedag zeggen…
  Zolang ze niet in de tuin springt kan het allemaal geen kwaad en zijn onze poezen nog lief voor haar.
  Nog veel succes met Minoucheke en hopelijk zien we haar snel.

  Groetjes Nathalie, Bruno en de gekke beeste bende

  • 8
   Ria Matheussen says:

   Ik ben blij dat jullie de foto al hebben gezien en dat jullie haar leuk vinden.
   Nu we weten dat het zolang bij Spartacus heeft geduurd eer hij wilde opgepakt worden, zal het bij ons Minouche ook wel goed komen.
   Ik wist niet dat je een chiplezer had maar het is natuurlijk super omdat je dan direct het dier kunt localiseren en zo ben je er ook achter kunnen komen dat Prim geen “weesje” is maar eigenlijk een buurvrouw is.
   Dank je wel voor het berichtje Nathalie, ik wens jou, Bruno en de beestenboel het allerbeste en tot gauw

 3. 5
  Marianne says:

  Jullie hart is zo groot dat er onvermijdelijk plaats genoeg in is voor een zwervertje, wat je vertelt is dan ook geen verrassing. Wat een schoonheid is dat gitzwarte heksenkatje van jullie, hopelijk wordt ze tam zodat je haar kan strelen en knuffelen.

  Een gemeende dankjewel voor alle leuke ideeën in je blog en voor je nieuwste patroontje. Ik ben ook niet zo voor hartjes”gedoe” maar dit vind ik wel heel leuk, vooral de speelse derde variatie spreekt me aan.

  Fijne lentedagen en een mooie Pasen van ons allen voor jou & Rob, de woefjes en poezemie Minouche (dat laatste is alleen namens de mensen, de jackjes lusten poezen rauw 😀 ).

  • 6
   Ria Matheussen says:

   Net als jullie jackjes zijn onze kleine huisgenootjes ook niet dol op de nieuwkomer maar Minouche komt voorlopig niet binnen en heeft haar plekje gevonden in een afgeschermd hoekje in de garage. Overdag blijft ze rond ons huis maar wil nog niet geaaid worden… we zien we, maar we vinden haar heel leuk met die prachtige groene oogjes en we hopen dat ze bij ons blijft.
   Eigenlijk ben ik zelf ook niet zo zot van hartjes, maar het patroon was er ineens en wie weet, volgend jaar rond Valentijnsdag gebruik ik het misschien wel.
   Na de koude van februari hebben we nu vandaag echt voor het eerst een mooie lentedag gehad en dat was heerlijk. Ik ben al aan het rommelen in de kast om terug luchtigere kleren aan te doen, ik ben die dikke truien beu.
   Ook voor jullie een vrolijk Pasen en hartelijke groeten vanuit de Ardennen.

 4. 3
  Lise Vanvinckenroye says:

  Mooie Paasdagen voor jou Ria en de mensen om je heen.
  Bedankt voor het mailtje. Het is altijd inspirerend een video te zien waar iemand tiles uitwerkt. Ik heb niet zoveel tijd en dan helpt dit heel veel.
  Bedankt ook voor de mooie beelden.
  Mooie poes hebben jullie daar 🙂
  Vele groetjes van Lise

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel voor je aardige woorden en vanzelfsprekend ook een vrolijk Pasen voor jou en je familie.
   Sommige patronen lijken heel ingewikkeld maar dankzij zo’n filmpje lukt het dikwijls beter om ze aan te leren. Er zijn er heel veel op het Internet maar helaas dikwijls in het Engels. Ellen Wolters is Nederlandse en zij maakt ook veel filmpjes waarbij niet gesproken wordt. De link staat op mijn frontpagina. Ik kijk er zelf ook regelmatig op.
   Ondanks de koude hebben we een hele mooie maand februari achter de rug met afgelopen zaterdag en zondag een prachtig wit weekend om de winter af te sluiten.
   Laat de lente nu maar komen, het wordt tijd en ja wij hopen dat Minouche vlug een beetje tammer zal worden want ze ziet er geweldig uit. Hartelijke groeten!

 5. 1
  Annemie Dubois says:

  Erg leuke paaseieren . Dat ga ik zo meteen ook proberen. Wat een mooie aanwinst die zwarte panter 🙂

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel voor de reactie Annemie. De paaseieren heb ik getangeld op een achtergrond van aquarel, dat zorgt altijd voor bijzondere kleuren. Ik heb ze uitgeknipt en op een tile geplakt waarrond ik dan weer nieuwe tangles getekend heb. Ik ben blij dat je ze mooi vindt want ikzelf vond ze nogal druk.
   Ja, onze Minouche is echt de moeite hoor en heel fotogeniek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.