22 april is uitgeroepen tot  de dag van de aarde.

Het is belangrijk  om regelmatig stil te staan bij ons consumptiegedrag en de impact hiervan op onze planeet te verminderen.

Alle beetjes helpen,  en daarom kunnen we,  hoe klein dan ook, een inspanning leveren om beter om te gaan met ons milieu en zo bijdragen tot een schonere wereld voor al de bewoners van onze planeet.

Enkele éénvoudige tips die we gemakkelijk  kunnen volgen:

Heb je een tuin? Probeer dan bijen en vlinders te lokken   (door het plaatsen van insectenhotels, vlinderbomen en bloemen te planten)

Minder intensieve veeteelt, minder vlees eten,  betekent minder opwarming, minder dierenleed en meer leven op aarde. Probeer eens een  Pita  van de vegetarische slager.   Met een heerlijke looksaus en wat frisse rauwkost is dit een verrassend lekkere, evenwichtige lunch.

Lavendelzakjes in kleerkasten, citoenschillen in een schaaltje azijn in de koelkast  natriumbicarbonaat met een druppeltje tea-tree olie in de kattenbak, zelf een luchtverfrisser maken… het zijn allemaal kleine natuurlijke hulpmiddeltjes om aangename geuren te verkrijgen zonder gebruik te maken van schadelijke chemicaliën.

Zijn al die artificiële parfums, lotions, zalfjes, crèmes, zepen, gels, … echt nodig om ons goed in ons vel te voelen? Als we de reclame moeten geloven wel maar  klik eens op de site van Skin deep.  Met een beetje zoekwerk vind je al de ingrediënten die in je eigen producten zitten Je zult verbaasd zijn wat voor rotzooi fabrikanten daarin steken en hoe slecht ze eigenlijk zijn voor je huid…de schadelijke residuen  vervuilen uiteindelijk ook de oceanen.  Een echt wondermiddel daarentegen is  zuivere Jojobaolie,  je komt er maanden mee toe en de prijs valt aardig mee. Mijn gevoelige dunne huid is  enorm opgeknapt sinds ik elke avond voor het slapen gaan, jojobaolie smeer.  Klinkt misschien raar maar deze “olie” voelt niet vet aan, dringt direct in de huid en  is zowel  goed voor de vette huid die neigt naar acne als voor de droge huid met aanleg voor eczeem.

Duurzame, eerlijke en lokale producten kopen en zoveel mogelijk plastic vermijden, helpen onze ecologische voetafdruk ook aanzienlijk te verlagen…

Met een beetje creativiteit kun je  zeker nog veel uitdagingen vinden om het steeds beter te doen…en dat geeft je een fijn en tevreden gevoel!

Kijk eens naar deze korte maar intense bloemenpracht tijdens de lente in de Zuid Afrikaanse woestijn:

Ook dichterbij, bij ons in de Ardennen, vormen de wilde bosanemonen nu een prachtig wit tapijt. Het duurt slechts enkele weken maar het is ieder jaar opnieuw een feest om dit te kunnen zien. Op andere plaatsen in België, zoals bijvb. in het Hallerbos overheerst dan weer de paarse kleur van de boshyacinten.

 

Bloemen zijn niet alleen mooi om te zien, er zijn verschillende soorten die  eetbaar zijn. De vrolijke oranje Oost-indische kers smaakt lekker fris ( een beetje zoals  radijsjes) en kan je risotto’s en salades  heerlijk opfleuren. Het is heel gemakkelijk om dit plantje zelf te kweken.

Bloemen zijn ook een dankbaar onderwerp om te tekenen. In de Zentanglewereld vind je ondertussen  veel mooie organische patronen. Ik heb al mijn favorieten  getekend in een Leporelloboekje. Ik hoef dan niet meer tussen al die tangles te zoeken maar vind meteen leuke motieven terug die ik  graag teken. Ik heb nog zo’n boekje met roosterpatronen en ééntje met kaderpatronen. (ik geef eerlijk toe dat ik regelmatig tangles “vergeet” en deze boekjes zijn dan een handig hulpmiddel)

Op deze Renaissance Zendalatile zie je  rechts boven Laflor, naast Abeko, Curly Q, String Rose, Boxwood, Printemps, Alabastro, Flux en Morning Glory.

In het onderstaande filmpje kan je gemakkelijk volgen hoe Elena Babayants dit prachtige bloemenmotief tekent:

Ikebana of de Japanse bloemsierkunst is erg sober maar heel sierlijk en moeilijker dan het lijkt op het eerste zicht.  Ook hierin vond ik inspiratie om een tile te maken met bloemen en Eastern Lily kreeg de hoofdrol, naast Fricle en Eddy.

Helen Williams, een zeer getalenteerde dame uit Australië heeft een interessante blog waar je heel veel organische tangles op terug kunt vinden. Daar las ik voor de eerste keer om roostertangles niet steeds in een gelijkmatig rooster te tekenen maar in een meer “wonky grid‘.  Hieronder een poging met  Florez, aangevuld met Pokeleaf en een paar dauwdruppeltjes

Daarna viel mij oog op  Compass Daisy, een éénvoudig gemakkelijk patroon maar je moet het wel aandachtig en nauwkeurig tekenen, mooi in combinatie met andere tangles maar ook erg geschikt als monotangle. Ik heb er slechts ééntje getekend op een achtergrond van Aquarel en Bister.

Als ik s’morgens door het raam kijk, zie ik de viooltjes in onze bloembakken. Ik  heb  altijd zin om er een tekening van te maken, zij inspireerden mij voor onderstaande tile:

Het leuke patroontje Plum-lei vind ik  goed op een viooltje lijken, vandaar mijn keuze om hiermee een compositie te maken die ik afgewerkt heb met Lapin (Susie Ngamsuwan) als kader.

En tenslotte nog een kleine compositie n.a.v. Laura’s challenge (311). De gebruikte tangles zijn: Cuttle, NKD, Patience, NZeppel en Peek-a-boo-Daisy en werden afgewerkt, net als in bovenstaande tile met gewone kleurpotloden.

 

Natuurlijk was ik heel blij met de uitdaging nr 190 van Adele Bruno die een combinatie voorstelde van Nouvart, Windfarm en Box Spirals . Geen éénvoudige opdracht maar er zijn supermooie resultaten uit gekomen en ik bedank hierbij Adele voor de uitdaging en alle deelnemers voor hun inzet en interesse.

Hieronder mijn tile, de andere inzendingen kun je bewonderen op Adele’s site:

Op  Susie Ngamsuwan’s website ontdekte ik nog een bijzondere monotangle van  Nouvart  die me aan ijskristallen doet denken. Susie heeft de gave om van elke tangle iets speciaals te maken, ik ben een grote fan van haar werk.

Ook Reena Soni toont een mooi, apart werk waarin ze geraffineerd Nouvart integreerde. (ik leerde deze sympathieke dame kennen op het 22 ste CZT seminar) Je kan haar volgen op Instagram.

Deze combinatie van Zimba en Siri, samen met organische patronen vind ik ook erg geslaagd, maar wat is er niet geslaagd bij Annette Plaga? Het was één van haar inzendingen voor de Diva’s challenge (312)

Als afsluiter  nog een foto van mijn bijdrage aan Annette’s 7de mozaiek. De resultaten van de verschillende deelnemers en de gezamelijke mozaiëken kun je bewonderen op haar site.  Op 10 mei start het 8ste project. Ik zie er nu al naar uit om weer mee te kunnen tekenen.  Iedereen is van harte welkom en ontvangt achteraf een kleine persoonlijke mozaïek. Dank je wel Annette voor zoveel inzet en creativiteit en ik wens je veel succes voor de toekomst.

Eindigen met een mooie quote en een stukje muziek is stilaan een gewoonte geworden die ik in ere wil houden:

Now we are free schreef Hans ZImmer  voor de film Gladiator en werd  gemonteerd door Chris Demian, een geschikte  bijdrage voor vandaag…Het is nu de hoogste tijd om met zijn allen samen, beter te zorgen voor die prachtige planeet…die ons zoveel geeft…

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

10 reacties

 1. 9
  Marianne says:

  Zoals elke maand een verrijkend en vreugdevol weerzien met je blogje en met jou, Ria. Om “gezondheidsredenen” blijf ik buiten het noodzakelijke computerwerk tegenwoordig ook zoveel mogelijk van de computer af en trekken we met de fiets op pad, mooie plekjes ontdekken in eigen streek/land terwijl we ons amuseren met onze nieuwe hobby: geocachen. Voor mij maakt dit het “saaie” fietsen prettiger omdat er veel tussenstops zijn waarbij je je overgeeft aan wat eenvoudig of meer doorgedreven zoekwerk ? Het tekenen staat daardoor ook weer even op een bijzonder laag pitje, maar jouw artikels zorgen wel elke maand voor een opflakkering van het vuurtje. Nu ik erin geslaagd ben bij een doodsimpele yoga-oefening in de les mijn ribben te kneuzen zal het potlood wel weer even tevoorschijn komen, al hoort dit tijdverdrijf wat mij betreft bij slecht weer of winter, wanneer de deuren goed dicht blijven, de verwarming zorgt voor een warm knus sfeertje in huis en een kopje kaneelthee bedwelmend naast mijn tekenblaadje geurt. In de lente, zomer, herfst zie ik liever wat de natuur zelf tekent en kleurt, daar kan ik op creatief gebied bijlange niet tegenop 😉

  Veel liefs, ik kijk al uit naar je volgende blogbericht!

  • 10
   Ria Matheussen says:

   Gelijk heb je om er zoveel mogelijk op uit te trekken met de fiets. Wij doen hier in de Ardennen meer te voet (hellingen zijn toch wat te steil voor mijn conditie).
   In de zomer gaan we beslist zo eens een geo catch doen. Het maakt mij erg benieuwd en de zonen zien het ook wel zitten.
   Er komen zoveel tangles uit, elke week opnieuw. Je kan ze onmogelijk allemaal bijhouden, dat hoeft ook niet. Ik volg natuurlijk wel de berichten als er nieuwe komen maar ik teken alleen degenen die ik leuk vind in mijn eigen legende en kies daaruit als ik een tekening wil maken. Ik doe wel regelmatig mee aan challenges en zo leer ik ook nog altijd bij maar ik moet opletten: niet te lang zitten en regelmatig bewegen en oefeningen doen…
   Dank je wel voor je commentaar en spoedig herstel natuurlijk.
   Hartelijke groeten.

 2. 7
  Anoeska says:

  Al je werkjes zijn zoals altijd weer prachtig Ria. Maar die Zendala spant voor mij de kroon! Prachtig!

  • 8
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Anoeska voor de fijne commentaar.
   Deze post, was, zoals je al gelezen hebt gewijd aan bloemenmotieven en die zijn er intussen genoeg om leuke composities mee te maken.

 3. 5
  Ingrid Reynders says:

  Hey Ria,

  Wat een leuke blog weer, met prachtige creaties !

  Hoe grappig wat er gebeurt…
  Enige maanden geleden leerde ik je in Doppahuis kennen als Tangle Teacher. Wat een leuke ervaring !
  Kom ik me toch even erna in aanraking met een Tangle Teezer !!!
  Voor jou geen optie met je kort pittig kopje, voor mij daarentegen wel. Mijn weelderige bos krullen wordt getemd !
  Tangle = wirwar. Zentangle is ontspannen wirwarrend tekenen (understatement of the year). Hairtangle is ontspannen knopen in je haar ontwarren.

  Kan er toeval bestaan ?

  Onze tuin heeft zelden zoveel schade geleden van de vorst. Alle bloemen, knoppen zijn geraakt, zelfs de buxus heeft eronder geleden. Jonge ongeboren vogeltjes lagen dood onder de eierschalen….
  Heel spijtig. Maar alles komt altijd weer goed !

  Vandaag weer een mooie tangle getekend, eenvoudig, maar ik ben fier ! Kan blijlange niet tippen aan jouw creaties..

  Groetjes van
  Ingrid

  • 6
   Ria Matheussen says:

   Het is fijn om commentaar te krijgen Ingrid, dank je wel.
   Ik ken het woord tangleteezer niet, nog nooit gehoord maar ik denk dat ik de betekenis begrijp. Vroeger had ik ook lange haren, nu zijn ze veel dunner geworden en past een korte snit beter maar eigenlijk zou ik best zo’n kop krullen willen hoor, en dan opsteken, dat vind ik zooo moooi…
   Eerst lekker warm en zon en dan weer koud, nat en zelfs s’nachts onder nul, heel spijtig voor de bloesems, de vlinders en de jonge vogeltjes. Ook hier worden nog hagelbuien voorspeld maar daarna zou een mooi lang weekend komen. Laat ons hopen dat het dan beter blijft. Het bos is prachtig met al dat ontluikend groen en ik vond deze keer inspiratie in zoveel leuke organische patronen. Ik vind het heel tof dat je blijft verder tangelen maar vooral dat je er plezier en ontspanning in kunt vinden. Je kunt heel veel op jezelf leren m.b.v. een goed boek en Internet. Ik ben gewoon wat langer bezig dan jij. Als je blijft verdergaan, zul je zelf een evolutie zien, echt waar, ik spreek uit ervaring. Daaag.

 4. 3
  maddy says:

  Heb je weer mooi gedaan Ria! Je blogpost is altijd kleurrijk, creatief en inspirerend..En ja, de oost-Indische kers hebben we achter een tijdje volop in onze groententuin en zowel de bloempjes als de zaadjes worden vlotjes uitgedeeld aan liefhebbers. Onze insectenhotels herbergen vooral bijen en vaak oorwormen ?
  Regelmatig eten we vegetarisch en we voelen er ons goed bij. Het leporelloboekje heb ik door jou leren kennen, ik ben sowieso dol op allerlei boekjes …
  De muziek die je gekozen hebt en de natuurfilm is prachtig. Ik hou van dit genre. Dankjewel Ria..

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Kleuren zijn heel belangrijk voor mij en ik ben dankbaar dat ik er zoveel kan ontdekken in het altijd bewegende bos. Niet één dag is hier hetzelfde. Dat mensen soms zo achteloos aan al dat moois kunnen voorbijgaan, vind ik heel spijtig. Daarom wilde ik juist vandaag een postje schrijven over de dag van de aarde en dat we toch, ondanks alle slechte berichten, ons steentje kunnen bijdragen voor het behoud van onze planeet. Ik vind het tof dat je insectenhotels hebt gehangen en je zelf groenten kweekt. Dat allemaal zien groeien en bloeien kan je veel voldoening geven. Er komen steeds meer lekkere en gezonde vegetarische alternatieven, ook in de gewone supermarkten, de moeite van het proberen waard.
   Mijn Leporello’s heb ik gekocht bij Da Wanda in Duitsland, ideaal omdat je op 2 zijden kan tangelen of foto’s plakken.
   Ik ben altijd blij met je commentaar Maddy en ik wens je nog een fijn weekend.

 5. 1
  Vanvinckenroye Lise says:

  Hey Ria,

  Geweldige mail weer die je bij elkaar knutselde. Inspiratie genoeg om weer veel te tanglen !!!
  Mooi ook was de natuurfilm en al je natuurlijke suggesties. Ik ben vegetariër en ik vind het altijd geweldig wanneer iemand mensen aanzet om minder vlees en vis te eten.

  Bedankt voor deze mooie mail 🙂
  Groetjes,
  Lise

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Lise voor deze lieve woorden die ik erg apprecieer.
   In deze post vind je veel mooie, gemakkelijke organische patronen waarmee je leuke composities kunt opbouwen. ( op Elatorium, Tanglepatterns of gewoon het woord intikken onder Google en dan op afbeeldingen klikken) Ik wens je er veel plezier mee.
   Minder vlees/vis is voor iedereen gewoon de beste oplossing, voor ons mensen, voor de dieren en uiteindelijk ook voor de planeet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.