Eeuwige liefde is even absurd, even ondraaglijk als eeuwige lente of eeuwige muziek. Juist de wisseling van de seizoenen maakt het jaar boeiend, en voor de muziek zijn de stilten even belangrijk als de klanken.

Marc  Callewaert

 

Appelsienen en kruidnagels horen bij de herfst en zijn ideaal om je huis lekker te doen ruiken. Met een speciaal mesje kan je er zelfs verschillende tangles in snijden. Met een beetje fantasie zie je hieronder Tipple, Stripes, Gordgeous, N’Zeppel en Printemps.

 

Op 1 november werden,  net als in sommige andere landen,  dierbare overledenen herdacht. De nazomertjes zijn voorbij. De kleurenpracht van de herfst is bijna verdwenen en alles lijkt een beetje somberder maar is dat ook  echt zo? Eigenlijk moet ik eerlijk toegeven dat ik geen hekel heb aan november, integendeel.  Ik hou wel van een beetje melancholie, stilte en rust. Deze laatste twee factoren zijn zo belangrijk in deze tijd vol informatie en lawaai. Ik heb geen GSM, Ipad of smartphone, zit niet op sociale media en vind het helemaal niet erg om af en toe de radio, computer en TV  uit te zetten. Het is heerlijk om dan helemaal op te kunnen gaan in het maken van een mooie tekening. Even helemaal alleen met je pen, je potlood, je tile (en misschien je eigen legende of een boek met gekende tangles). Zoals ik al eerder schreef, vind ik het meditatieve aspect van deze tekenstijl heel belangrijk en hou ik niet van het competitieve element dat ik helaas steeds vaker zie opduiken. Elke tekening met zorg en aandacht gemaakt, is de moeite waard en verdient appreciatie volgens Rick en Maria en ik  ben het daar volledig mee eens!

Hieronder, zie je twee voorbeeldjes van  éénvoudige tiles, gemaakt  in wit/zwart met gemakkelijke tangles en afgewerkt met een beetje schaduw.

Op de eerste tile werden enkele lijnen getekend en gevuld met: Rick’s Paradox, Hybrid, Wud, Ipso, Onomato, Andante, N’Zeppel en Tipple.

In het tweede voorbeeld, zie je een nieuwe versie van Maria’s Crescent Moon en een variatie op Hollibaugh (Membranart) Deze tile werd getekend op grijs papier, daar kun je altijd mooie wit/grijs/zwarte accenten op maken m.b.v. een krijtpotlood en witte gelstift.

Iedereen vindt vroeg of laat zijn eigen stijl in deze tekenkunst: strak, organisch, wit/zwart, gekleurd, sober, uitbundig… alles mag en kan. Toch moet ik toegeven dat ikzelf regelmatig kies voor wat kleur en een voorkeur heb voor organische motieven…

Eenvoudig en tegelijk prachtig en kleurrijk, zo kan je de typische kunst van de autochtone bevolking van Australië omschrijven. Heel lang geleden, heb ik hieromtrent een workshop gevolgd.  Deze dotpainting inspireerde mij om nog eens enkele tiles te maken in deze aparte tekenstijl.

Deze foto heb ik op het Internet gevonden en is van een onbekende kunstenaar. Je herkent er heel goed het bekende patroon Well in:

Een poosje geleden hebben Rick en Maria hier een hele leuke variatie op gevonden: Well, Well, Well. Voor sommigen lijkt dit misschien ingewikkeld op het eerste zicht maar na het bekijken van het filmpje van Melinda Barlow zul je ontdekken hoe éénvoudig deze prachtige tangle is en hoeveel mogelijkheden hij biedt. Vertrek steeds vanuit dezelfde richting en draai je tile continue. Daarom heb ik hieronder een tekening geplaatst van mijn Well, Well, Well, eveneens in de dotpainting stijl.

Nog een authentiek voorbeeldje van deze bijzondere kunst in mooie herfstkleuren:

En nog eentje in een soberder kleurenpalet:

Hieronder heb ik  een compositie gemaakt van  Undu en Printemps op een zwarte tile:

In onderstaande tekening zie je heel duidelijk het patroon Dreamcatcher op een achtergrond van aquarel ( afgewerkt met plamuurmes). Mandala’s maken, vind ik sowieso rustgevend en starten met dit patroon biedt veel mogelijkheden. Volgens een oud Indiaans gebruik zou een “dreamcatcher” boven je bed, nare dromen tegenhouden…Een mooie gedachte toch?

Vanzelfsprekend kun je de verschillende vakjes vullen met je favoriete tangles. Ik geef toe dat ik hier een latje en een passer gebruikt heb om egale cirkels te verkrijgen en net als in bovenstaande tekeningen heb ik bewust alleen weer “bolletjes” getekend.

En nog een dotpainting, opnieuw op een zwarte achtergrond met Diva Dance in mijn hoofd en afgewerkt met een wit krijtpotlood:

Iets heel anders zijn mozaïeken, maar ook zij kunnen mij  altijd bekoren. In mijn vorige post heb ik er een paar laten zien die ik  gemaakt had met kleine Bijouxtiles .Annette Plaga die met haar mozaïekproject recent een tiende uitdaging aanbood, verdient hiervoor absoluut een pluim. Telkens opnieuw slaagt ze erin om een originele mosaïek samen te stellen waaraan iedereen mag deelnemen. Hieronder zie je mijn bijdrage. De gebruikte tangles zijn Trefoil, Petals, Clob, Fission en in het orangje gedeelte: Firecracker. Je kan nog een inzending sturen t/m 15 november en 10 dagen later kan je de eindresultaten van alle medewerkers bewonderen op Annette’s site.

Voor mezelf heb ik nog enkele tangles toegevoegd:  Teenos, Zinger en Danzer en ook een beetje meer oranje gebruikt.

Zoals jullie weten, moet ik mijn tangleactiviteiten beperken en verschijnen er minder blogposten. Toch zal ik Zentanglekunst nooit helemaal loslaten.Het geeft me zoveel mooie momenten en met voldoende afwisseling van houding en dagelijkse stretchoefeningen lukt het wel, zij het niet meer zo intensief als vroeger…

Ook in eigen land kunnen “travelingtiles” gemaakt worden. Zo stuurde Francine Huygen één van de Belgische CZT mij geen gewone tile maar een klein, tankleurig notitieboekje waarop zij is begonnen met tangelen. Een leuk idee, en metéén na ontvangst,  ben ik verder gegaan en heb het afgewerkt in herfstkleuren. Hieronder zie je het resultaat.

Dank je wel Francine voor deze leuke attentie!

Als je ouder wordt, lijkt het of de tijd nog sneller gaat. Door het verzetten van het uur is het ineens veel vroeger donker en voelt het plotseling al wat winters aan. Hier en daar duiken reeds de eerste Kerstartikelen op. Kerstmis is een  intiem familiefeest en ik hou niet echt van al die overdreven glitter en glamour die daarrond gegroeid is. Een leuke attentie voor elkaar en gezellig samenzijn primeert in ons gezin.

Een tip voor een cadeautje is deze kleine “organizer” met handvat die ik gevonden heb op bol.com. Je pennen en potloden staan recht  in de verschillende vakjes. Dit is veel handiger dan al je materiaal in een doos leggen waar de dopjes er gemakkelijker afgaan als je naar een bepaalde pen zoekt. Bovendien is het heel gemakkelijk om op te pakken en te verplaatsen. Heel zeker kan je soortgelijke “opbergdozen” ook in andere winkels  vinden of misschien kun je er zelf wel één maken?

Een welgemeend dank je wel aan de trouwe volgers. In 2018 start ik aan het derde jaar van mijn blogpost. Ik blijf mijn best doen om jullie steeds opnieuw te kunnen verrassen!

 

Rond deze kerstboom zit iedereen graag. Je hebt weinig nodig om hem te maken: 1 eigeel, wat specerijen, 50 gr Nutella ( of een andere choco) 30 gr amandelnoten en 2 vellen bladerdeeg, klaar in een handomdraai:

 

Een beetje vroeg misschien maar zeker welgemeend wens ik iedereen mooie eindejaarsdagen toe, vol vrede en licht in je hart en natuurlijk een gelukkig 2018. In het afgelopen jaar zijn toch nog een 10 tal postjes verschenen en ik hoop dat ook in het volgend jaar weer waar te kunnen maken.

 

Op deze kaart werden volgende tangles getekend: Printemps, Shattuck, Mooka, Diva Dance, Clob, Ruutz en Tipple.

De indrukwekkende tekst van John Lennon’s Imagine is actueler dan ooit en ik wil hiermee dan ook graag deze post en dit jaar afsluiten.

 

 

 

Keep on tangling en tot binnenkort,

Ria

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

12 reacties

 1. 9
  Maddy says:

  Zoals steeds vind ik je blogpost prachtig, je tips, je recepten, de kleuren, de tekeningen en zeer zeker je afsluiting voor dit jaar. Ik herlees hem regelmatig.
  Ook wij wensen jou en je familie prettige feestdagen en vooral een gezond 2017 met veel vriendschap en inspiratie voor je tiles en post. Misschien lees ik binnenkort bij “mijn patronen” een nieuwe?

  • 10
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel voor de fijne feedback en ook voor jou en je dierbaren een gelukkig en gezond 2018.

   • 11
    Maddy says:

    Sorry Ria, ik bedoelde natuurlijk 2018! Klassieke fout!
    De Nutellaboom is ondertussen reeds gemaakt en gesmaakt. Mijn schoondochter maakt iets gelijkaardigs met hartige vulling als aperitiefhapje. En de WellWellWell heb ik reeds uitgeprobeerd. Niet zo gelijkmatig als jouw voorbeeld..en de versiering van de appelsienen ga ik midden december doen. Je blog werkt dus heel inspirerend! Dankjewel.

 2. 7
  Marianne says:

  Net als ik denk dat het al een tijdje geleden is dat we hebben kunnen genieten van een nieuw blogpostje hoor ik een ping en duikt er een melding van Tangledreams mijn mailbox in. Dat heet op je wensen bediend worden 😀 Je blogjes lezen is altijd weer een feest van beelden en klanken, wat ben je toch een creatieve dame, Ria!

  Ook namens mij een fijne eindejaarsperiode met heerlijke feestdagen toegewenst!

  • 8
   Ria Matheussen says:

   Zoals je kan zien Marianne, gebruik ik regelmatig de zwarte kaartjes. Vooral rond deze tijd van het jaar is het mooi om op zwart te tekenen, het heeft iets feërieks vind ik, en als je een “foutje” maakt, kan je er gemakkelijk met een zwart pennetje over tekenen…
   Het doet me plezier te lezen dat je kan genieten van mijn blogposten. Ik hoop er volgend jaar toch ook weer enkelen te kunnen schrijven. In de Zentanglewereld komen er regelmatig nieuwe patronen en technieken waarover ik graag iets vertel in een postje, samen met een voorbeeldje. Ik wens iedereen op tijd wat” quality-time”, zeker nu in deze tijd is dat belangrijk. Het is nog wat vroeg maar welgemeend ook voor jou het beste voor het nieuwe jaar en hartelijke groeten vanuit Izier.

 3. 5
  Ariane says:

  Dag Ria,

  zoals steeds weer prachtige werken en ideeën. Helaas maak ik de laatste tijd zelf geen tijd meer om mijn pen ter hand te nemen en dat is niet oké en ik mis het ook. Maar het werk gaat voor! Ik geniet wel van de gepikte momentjes om naar jouw blog te kijken.
  Verzorg je nog maar goed en ik geniet verder mee van de geweldige creaties!! 🙂 🙂
  Liefs Ariane

  • 6
   Ria Matheussen says:

   Je hebt de basis Ariane en je kan de draad altijd terug opnemen… Ik heb nu meer tijd maar dat is ook niet altijd zo geweest, het werk is altijd voorgegaan.
   Toch ben ik blij dat je plezier beleeft mijn blogposten. Ik probeer er altijd wat tiles en tips in te zetten die voor iedereen haalbaar zijn, zelfs al heb je niet veel tijd. Dreamcatcher kan je ook vinden onder tangles op http://www.tanglepatterns, dat is een heel leuk begin om je eigen mandala te creëren op een kaartje…
   Lieve groeten terug en beste wensen voor het nieuwe jaar!

 4. 3
  Lise Vanvinckenroye says:

  Dag Ria,

  Bedankt weer voor al het moois waarin je ons laat delen. Het is helemaal niet erg dat je goed voor jezelf zorgt en ons minder toestuurt. Het geheel zit telkens vol verrassingen. Een video met de uitwerking van een tile is heel inspirerend en helpt om zelf weer aan de gang te gaan 🙂

  Ik wens jou en je familie een heel mooie Kerst en een gezellig nieuw jaar toe waarin je gezondheid opbloeit!
  Vele groetjes,
  Lise

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Lise voor zo’n fijne commentaar. Ik teken nog altijd graag en probeer de dingen die ik leuk vind en haalbaar zijn voor iedereen, mee te delen in mijn blogposten. Well, Well, Well lijkt moeilijk maar als je logica doorhebt is het een heel gemakkelijke tangle met veel mogelijkheden en de moeite om eens uit te proberen…
   Vanzelfsprekend voor jou ook mooie Kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar, vol met nieuwe uitdagingen!

 5. 1
  Bram says:

  2 eenvoudige, maar prachtige tangles waarmee je begint Ria, dat klein beetje schaduw maakt het verschil.
  Schitterend resultaat.
  De gekleurde tangles vind ik ook heel mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.