Zolang ik mij kan herinneren, gaan kinderen bij ons, op 6 januari , verkleed als  drie koningen, vergezeld van een “gouden” ster, al zingend van deur tot deur om  snoepgoed en centjes te vergaren:

Drie koningen, drie koningen

Geef mij een nieuwe hoed,

Mijne oude is versleten,

Ons moeder mag het niet weten,

Onze vader heeft het geld

Op de rooster geteld.

Ook de driekoningstaart is deel geworden van deze jaarlijkse traditie die zijn oorsprong vond in Frankrijk. In de bossen rond Orléans werd koning Karel de IV gevangen genomen door de Hugenoten. Toen ze hun vergissing inzagen, boden ze de koning de specialiteit van de streek aan: een bladerdeeggebak, gevuld met paté. Later werd de paté vervangen door amandelcrème met een verborgen amandelboon. Diegene die de boon in zijn stuk taart vindt, krijgt een kroon op het hoofd en is voor één dag koning of koningin…

Mijn eerste werk op de nieuwe 3Z tiles, een mozaïek in de vorm van een ster:

Na 6 januari verdwijnen de kerstlichtjes weer voor een jaar. De drukte van de jaarwisseling ligt achter ons en vol goeie moed zijn we met zijn allen begonnen aan het nieuwe jaar.

Ik wens iedereen hierbij een gelukkig 2017 en zoals vele anderen hoop ik dat dit een jaar zal worden met minder geweld dan in het vorige.  Er zijn zoveel conflicten in de wereld waardoor onnoemelijk leed veroorzaakt wordt. Ik hoop oprecht dat gezond verstand het zal halen en dat we zullen evolueren naar een  richting die verbetering brengt voor mens, dier en tenslotte ook  onze planeet.  Een ding weet ik zeker: aan haat, woede en wraak is geen enkel voordeel en die gevoelens  keren zich tenslotte tegen jezelf.

In december l.l. hebben wij in België, in tegenstelling tot vorige decembermaanden, opvallend  mooie,  zonnige dagen gekregen met  kleurrijke zonsondergangen die zorgden voor een feeërieke sfeer. Op verschillende plaatsen in het bos zag je ook  hier en daar ijshaar, een speciaal fenomeen dat ik eigenlijk pas recent ontdekt heb en heel bijzonder vind:

Als je oplet, tijdens het wandelen, kan je in de winter,  hele mooie dingen ontdekken die beslist een fotootje waard zijn:

en ingezoomd:

De afgelopen weken heb ik minder getekend en dat was nodig. Uit onderzoeken is gebleken dat ik een serieuze vernauwing heb verkregen (n.a.v. osteofyten)  in het zenuwkanaal, zowel in mijn lage rug als in het cervicaal gebied. Daardoor kunnen zenuwen gemakkelijker gekneld en geprikkeld worden en dan krijg je uitstralingspijnen in armen en benen, wat onlangs het geval was. Een operatie is voorlopig (nog) niet nodig maar ik word wel gedwongen om anders te leven: dagelijks versterkende oefeningen doen, veel lichte wandelingen maken, niet te lang in dezelfde houding zitten maar regelmatig afwisselen en vooral op tijd rusten. Ik  blijf tekenen maar op een lager pitje, ook aan challenges zal mijn deelname  verminderen en af en toe een blogpost zal zeker verschijnen maar niet meer zo regelmatig als in het verleden. Ik had het anders gewild maar soms moet je dingen  aanvaarden en zo goed mogelijk leren met je beperkingen om te gaan.. Ik woon in een mooie rustige omgeving, samen met mijn man en twee hondjes, wij hebben vriendelijke buren en onze twee zonen bezoeken ons regelmatig. Daar ben ik tevreden en dankbaar voor…

Hierbij wil ik graag iedereen nog eens extra bedanken voor de mails, berichtjes, commentaren en prachtige kaarten die ik in het verleden mocht ontvangen.

Dankzij mijn man (die een echte handige Harry is) kan ik nu staande tekenen of in mijn ergonomische zetel, zodat mijn nek en rug veel minder belast worden.

Vanuit mijn ergonomische zetel heb ik eindelijk ook de techniek van de gemstones onder de knie gekregen m.b.v. het werkboekje van Eni Oken dat ik ten zeerste kan aanbevelen:

In de jaarlijkse 12-daagse kerstchallenge van RIck en Maria werden  de nieuwe 3 zijdige tiles gebruikt.  Enkele nieuwe tangles van Maria kwamen aan bod: Drawings op dag 10, Icanthis op dag 11, en Crazy Huggins op dag 12.  Zelf heb ik deze keer niet meegetekend  maar ik volgde wel elke dag de blog en zag de mozaiek uitgroeien tot een geweldig eindresultaat. Er werd elke dag een  prijs gegeven voor een inzending op de app en elke dag één voor een commentaar op de blog. Aangenaam verrast was ik toen ik mijn naam vond op de lijst van de winnaars bij de commentaren. Inmiddels heb ik bijna honderd 3- zijdige tiles aangekregen: witte, renaissance, zwarte en voorgeprinte exemplaren.  De driehoekige vorm geeft aparte resultaten en je kan er toffe mozaïeken mee opbouwen. Hieronder zie je nog een een mozaiek van negen 3Z tiles.

Vooral in de winterperiode, hebben de zwarte tiles  een speciale charme, hieronder nog een klein voorbeeldje waarop eerst een vlekje bleekwater werd “gemorst.”

Daarna, als de tile goed droog is, heb ik er willekeurig wat aquarelverf op aangebracht en tenslotte met een zwarte, groene en witte (gel)pen afgewerkt.

Elke dag opnieuw:

Een kleine positieve gedachte in de morgen kan genoeg zijn om je hele dag te veranderen

Na al die eindejaarsdrukte en geknal van vuurwerk, besef ik hoeveel ik eigenlijk van de rust en de stilte hou: geniet mee van” the sound of silence,” gezongen door Simon en Garfunkel.

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

4 reacties

 1. 3
  Peter says:

  Dag Ria,

  Wat een geweldig idee van jouw echtgenoot om een constructie rechtstaand te maken om het tanglen voor jou aangenamer te maken. Hopelijk heb je in het nieuwe jaar niet te veel last aan je rug. Het ziet er een aangename plaats uit om te tanglen. Ook een mooie foto, je staat er stralend op!
  Fijn dat je deze post stuurde bij het begin van het jaar, ik hoop dat het een jaar wordt met een samenleving waarin er veel begrip is en positiviteit en inzet van mensen om met elkaar samen te leven.

  De gemstones zijn heel mooi, je ziet echt het driedimensionele van de stenen. Mij doen ze aan glanzende robijnen denken. Jouw mozaïek met de driehoekige tiles is heel mooi, heel gedetailleerd en ik denk vele uren werk maar mooie dingen vragen vaak wat werk ! De zwarte mozaïek is ook heel bijzonder.

  De voorbije weken heb ik vooral getangled op blauwe kaartjes en postkaarten waar ik gedroogde viooltjes op gekleefd heb. Eerst had ik ze gefixeerd maar door het middel dat ik gebruikte (oasis elefantenhaut) zagen ze er kleverig uit. Joris had het idee om de kaartjes te plastificeren , ik was eerst weigerachtig omdat ik vond dat het zo precies niet bij zentangle paste maar probeerde het en het resultaat is heel mooi. Het viooltje houd de kleur dan en je kan het gemakkelijk opbergen of bekijken zonder te beschadigen. Nu ben ik op een A4 formaat een “zeelandschap” aan het maken met Cudad, Fyre, Nippa, Aquafleur, Buoy en meer tangles die met een stad aan de zee kunnen te maken hebben. Ik ben wat afgeweken van het tanglen op de tiles maar in de voorbije kerstperiode wilde ik precies meer figuratieve dingen maken.

  Mooi liedje van Simon&Garfunkel. Ik hou van gezelschap maar ook veel van alleen zijn en stilte want zo krijg ik weer energie om te doen wat ik graag doe.

  Groetjes, Peter

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel voor het compliment Peter. Ik ben gewoon blij dat die nare zenuwpijn al voor een heel stuk weg is en dat ik, ondanks beperkingen, toch nog regelmatig wat kan tekenen… Er is een grote kans dat door mijn “nieuwe levensstijl” er weer een lange pijnvrije periode aankomt. Te lang in dezelfde houding is voor niemand goed. Ik zal daar vanaf nu altijd rekening mee moeten houden.
   De driehoekige tiles heb ik gekregen van Zentangle.com voor mijn comments op hun Kerstchallenge. Ik kon natuurlijk niet weerstaan om daar iets op te beginnen en vooral met deze tiles kan je gemakkelijk heel mooie mozaïeken maken.
   Een goed idee van Joris en natuurlijk heel fijn als het resultaat meevalt. Dat idee van dat zeelandschap lijkt mij interessant. Ik vind het juist heel speciaal als je verschillende technieken door elkaar kunt gebruiken. Zo vind ik de combinatie van aquarel en Zentangle super maar er zijn zeker nog meer uitdagingen. Creatief blijven is de boodschap en je moet steeds doen wat jij denkt dat tof wordt. Soms valt het tegen maar dikwijls valt het mee en dat zijn dan bijzondere momenten. Zo wens ik je er nog vele maar vooral een goede gezondheid is belangrijk en dat hoop ik voor jou en je dierbaren in 2017.
   Dat laatste zinnetje van je commentaar vat goed samen wat ik wilde zeggen, hartelijke groeten vanuit Izier

 2. 1
  maddy says:

  Ik keek uit naar je post! Prachtige foto’s, allemaal tangelpatronen en gems in de natuur. Mooie mozaïek. Hopelijk gaat het stilaan beter met je rug. En “the sound of silence ” kende ik nog zo goed als helemaal van buiten.. Dankjewel Ria.

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Ik ben blij met je reactie Maddy en ja, ik kan het tangelen niet laten maar ik doe het wel rustiger aan en intussen is het toch weeral een heel stuk beter met die geklemde zenuw…
   Zoals je kon zien, ga ik veel wandelen en het is nu bijzonder mooi in de bossen rondom ons, alles ziet wit maar de sneeuw ligt niet dik en zal weer vlug verdwijnen.
   Ik kon niet weerstaan aan die driehoekige tiles, ze zijn heel plezant om op te tekenen en ideaal om een mozaïek mee te maken.
   Bij alle bakkers zie je nu hier de 3 koningentaarten in de etalages met de gouden kroontjes erop, een lekkere traditie die ik graag lust.
   Tot binnenkort, hartelijke groeten.

   Aan de “sound of silence” heb ik ook bijzondere herinneringen en af en toe mogen je gedachten nog wel eens terug gaan naar die tijd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.