Telkens Annette Plaga een mozaïek bedacht, was  ik blij te kunnen meewerken aan zo’,n leuk initiatief. Tot 31 mei kon je een inzending sturen.De verrassende resultaten kun je binnenkort bewonderen op Annette’s website.

Hierboven zie je mijn bijdrage voor haar achtste mozaÏek. Annette had voorgesteld om de string in de vorm van een lint, groen te kleuren. Het is mijn lievelingskleur.

Groen is rustgevend en staat voor hoop, natuur en vernieuwing. De  gebruikte tangles zijn: Pebble Flowers, Birch, B-Horn, Praa, Dai-Dai, Fun-bee, Leaf-a-vin, Cornetz, Jelly legs en Triple Tipple.

Hieronder zie je het gespiegelde resultaat waarvoor ik een fotobewerkingsprogramma gebruikt heb.

 

Twee is een bijzonder getal. Het is een paar. Samen ben je sterker. Door iemand tegenover je te zien, leer je jezelf kennen. Ga je denken in overéénkomsten en verschillen. Dat dualisme hoort bij het leven: man en vrouw, yin en yang, licht en donker, vreugde en verdriet, leven en dood…

Hieronder heb ik nog een voorbeeld geplaatst van een tekening die gemakkelijk kan gespiegeld worden, een heel plezant experiment.

De gebruikte tangles zijn:  Tipple, een variatie op Copada, Sandswirl en Betweed Flower ( aangevuld met lintjes bestaande uit hartjes in 2 kleuren) Het tegeltje werd gemaakt op een aquarelachtergrond die ik uitgeknipt heb en vervolgens op een zwarte tile geplakt heb. Daarop werden nog een paar patronen aangebracht met een witte gelpen en afgewerkt met oranje tinten: Tipple, Bowswing en ( een deel van) U-bend.

De originele tile:

Een keer gespiegeld:

 

Dubbel gespiegeld:

 

Vind je dit tof, kijk ook eens een keer op de site van de Diva. Op haar 318 de challenge stelt Laura voor om een Diptych te maken. Dit is een Zentangletekening bestaande uit 2 gespiegelde paneeltjes. Een leuk idee met vele mogelijkheden en beslist de moeite om ook eens te proberen!

Dit is het voorbeeld van Laura:

Elke dag opnieuw, zie je hier of daar wel een nieuwe tangle opduiken. Het is onmogelijk ze allemaal te kennen en te integreren in je tekeningen. Alleen diegenen die mij aanspreken, teken ik  in mijn persoonlijke legende. Vroeg of laat, komen ze aan bod in mijn werkjes, samen met mijn andere favorieten.

Ik geef eerlijk toe dat ik soms moeite heb met bepaalde logische maar meer ingewikkelde patronen (High focus tangles). Alhoewel deze  heel mooi kunnen zijn gaat mijn voorkeur uit naar éénvoudige (en meestal) organische patronen.  Eindelijk ben ik erin geslaagd om er zelf één te ontwerpen.

Ik hou van bloemen en planten en ontdek regelmatig nieuwe soorten tijdens mijn wandelingen door het bos. In boeken of op het Internet zoek ik daarna de juiste benaming. Tijdens een zoektocht naar een “nieuw” plantje trok deze aparte  foto direct mijn aandacht:

Het gaat om een zicht, genomen vanuit vogelperspectief op een  vrucht van de Rupsklaver. Met een beetje fantasie lijkt dit vruchtje op een opgerolde rups. ( caterpillar. in de Engelse vertaling van rups)

Ogenblikkelijk zag ik hierin in een nieuwe tangle en begon te tekenen. Mijn nieuw patroon kreeg de naam:  C-view (Caterpillar view) en hieronder vind je de stappen om het motief te tekenen:

 1. Teken grillige uitsteeksels in het rond.
 2. Teken een tweede ronde met soortgelijke uitsteeksels achter de eerste.
 3. Vervolgens komt er nog een derde laag (in het zwart) die grotendeels verborgen zit achter de twee eerste rondes.
 4. Binnen de eerste ronde, teken je vervolgens een paar golvende veelhoeken.
 5. Tenslotte vorm je een soort net en breng je schaduw aan.

Naast het basismodel heb ik een variatie getekend met langere uitsteeksels en een kleiner, verschillend binnenste deel. De uitsteeksels van de derde ronde werden niet zwart gekleurd. Nog een variatie zou zijn om een Printemps in het midden te tekenen…

Op onderstaande grijze tekening, zie je  C-View, gecombineerd met Rick’s Paradox, CO2, en Tipple.  Met blauwe kleurpotloden en een witte gelpen werd het geheel afgewerkt.

Op de volgende tegel heb ik een compositie gemaakt van  C-View  B-Horn, Birch, Mooka, Raindotty, Fescu, Hypnotic en Tipple.

Alleen Mooka werd gekleurd met groene kleurpotloden. Een witte gelpen zorgt voor enkele highlights, terwijl B-Horn en Birch met potlood werden getekend.

Zoals ik hierboven schreef, komt het getal 2 in ieders leven voor, ook in het mijne.

Door (te) veel te zitten tijdens het tekenen en voor mijn computer, blijven mijn arthroseklachten  toenemen. Daarbij ontwikkel ik symptomen die sterk op een beginnende RSI lijken. Ik sta voor een hartverscheurende keuze: ofwel ga ik gewoon verder zoals ik bezig ben en zullen de klachten alleen maar toenemen, ofwel verander ik drastisch mijn bezigheden en kan er nog veel verbeteren op termijn.

Met pijn in het hart, heb ik gekozen voor de tweede oplossing: ik ga minder tekenen, minder voor de computer zitten, kiné volgen, regelmatig zwemmen, meer rusten, en opnieuw starten met Tai Chi. Deze heilzame bewegingsvorm heb ik jaren beoefend maar  beëindigd na een schouderoperatie. De revalidatie duurde langer dan voorzien en ik kon na zoveel gemiste lessen niet meer volgen in de groep. Tai Chi lijkt éénvoudig maar dat is het niet. Ook hier zijn concentratie, geduld en oefening belangrijk.  Net als  Zentanglekunst, is het een aangename, ontspannende bezigheid die rondspokende gedachten kan doen stilstaan en bovendien zorgt voor meer soepelheid. Kijk even mee naar dit korte fragmentje:

Ideaal zou natuurlijk een combinatie van de twee zijn en dat hoop ik in de toekomst te kunnen doen maar nu heb ik besloten om een lange rustpauze in te lassen. Concreet betekent dat  geen travelingtiles meer maken, geen bijdrages aan challenges inzenden, veel minder tijd voor de computer doorbrengen en voorlopig geen  blogposten meer schrijven.

Een uitzondering wil ik graag maken voor de challenge van 17 juli  bij Joey Van Oort. Op deze datum zal Suzie Ngamsuwan daar de gastvrouw zijn met een nieuwe uitdaging waar iedereen aan kan meedoen. Ik ben een grote fan van Suzy’s inspirerende persoonlijke Zentanglestijl. Ondanks het feit dat we duizenden kilometers van elkaar, ieder ons eigen leven leiden, leerden we elkaar beter kennen door onze gezamelijke interesses…

Hieronder heb ik een unieke bijdrage geplaatst van Suzy voor de Diva’s 317de uitdaging. Rond een subtiel gestyleerde figuur bouwde zij een prachtige Zentangletekening op. Tot mijn grote vreugde zag ik ook mijn patroontje  Nouvart opduiken, mooi geïntegreerd in het geheel:

Tegenslag, zoals nu, het moeten opgeven van iets dat ik heel graag doe, is niet prettig. Toch  kunnen tegenslagen je leven rijker maken en je wordt er ook sterker van. Dat heb ik al verschillende keren ondervonden…

Ik werd verliefd op Zentanglekunst bij de eerste aanblik, oefende elke dag en ik ga het zeker niet opgeven maar ik moet naar mijn lichaam luisteren en het tekenen terugbrengen naar een aanvaardbaar niveau.

Niet elke dag is geweldig maar elke dag heeft wel iets moois: zomaar  een vriendelijke glimlach krijgen maakt me altijd blij.  Vol verwondering een schuw reetje voorbij zien springen tijdens een wandeling bezorgt me iedere keer een enig moment. De geuren van het natte bos kunnen opsnuiven na een fikse regenbui,daar kan geen enkel parfum tegenop. Ik kan zo genieten van een glaasje koele witte wijn op een bloedhete zomerdag. Een fijn gesprek als je er nood aan hebt, kan ook wonderen doen, net als je laten ontroeren door mooie muziek of helemaal opgaan in een meeslepend boek. Een frisse douche nemen als je moe en bezweet bent en dan naar bed tussen frisse lakens met een druppeltje Lavendelolie op het hoofdkussen…

Er zijn nog zoveel dingen om van te genieten, ik kan nog uren doorgaan met opsommen…en ik ben dankbaar dat er nog zoveel mogelijk is.

Bijzaken zijn belangrijk, op een bepaald moment besef je ineens dat die bijzaken toch de hoofdzaken waren: kleine momenten van intens geluk!

Hier zijn nog een paar  geluksmomentjes die ik met jullie wil delen:

  Het ontdekken van een “nieuwe” prachtige nachtvlinder op ons terras die beslist een plaatsje zal krijgen in mijn boek:

  de witte tijger

De bloeiende Akelei in al zijn kleurenpracht staat zomaar te pronken in het wild, op slechts een kwartiertje lopen van ons huis:

Een typisch Vlaams gerecht dat zo lekker smaakt  en zo klaar is. Het seizoen is kort maar nu zijn de witte Vlaamse asperges volop te krijgen. Goed schillen, 10 minuten koken, botersausje erover en afwerken met hardgekookte eieren en peterselie.(van het kookvocht kun je achteraf nog een heerlijke fijne soep maken, gewoon met groenten naar keuze)

Kaartjes, met veel zorg gemaakt, apprecieer ik heel erg. Hartelijk dank hiervoor.( ééntje van een vroegere cursiste en ééntje van een collega/ CZT)

Deze kaart werd gemaakt op een hele mooie aquarelachtergrond waarop nog wat “ander materiaal” geplakt werd en daartussen ontdek je verschillende leuke tangeltjes.

Hier tekende Anja,  Maria’s nieuwe tangle Spoken, heel zorgvuldig  opgevuld met Printemps. Heel mooi is het gebruik van fijne gekleurde pennetjes.

Ik wil iedereen nogmaals bedanken  voor de interesse in mijn blog, voor de commentaren en e-mails en ben dankbaar dat ik jullie een beetje kon inspireren…

Hieronder heb ik nog één van mijn allereerste werkjes gezet.  Ik zou het nu waarschijnlijk anders tekenen maar ik vind hem toch leuk. Ik wil hiermee nog een keer laten zien, dat je je Zentanglewerkjes heel goed kunt combineren met andere technieken. Op deze éénvoudige zomerse tile heb ik een klein  stempeltje gebruikt met vlinders boven Henna Drum, Pokeroot, Tipple, Flukes,Antidots en Kogin. In gespecialiseerde winkels vind je hele leuke stempels waarrond je dan een mooie Zentangletekening kunt opbouwen.

En of af te sluiten nog 2 foto’s die werden genomen, net na het verkrijgen van het CZT certificaat tijdens het 22 ste seminarie in Providence. Je ziet alleen maar gelukkige, glunderende gezichten en tevreden mensen. Een prachtige ervaring die ik nooit zal vergeten!

Druk een keer op de Full screen knop om te genieten van de prachtige kleuren.Misschien zie je wel een nieuw patroon in deze speciale clip, gemaakt op Mike Oldfield’s Voyager.

Als je alles loslaat, heb je twee handen vrij om de toekomst te grijpen.

Hou je goed!

Ria Matheussen

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

16 reacties

 1. 15
  Gertie says:

  Dag Ria,

  Dank je wel voor de mooie werkjes en de toffe blog waar ik met plezier naar uit kijk!
  Luisteren naar je lichaam is heel belangrijk en geniet maar van alle mooie en leuke dingen rond je.
  Ik wens je een voorspoedig herstel met minder pijn, het gaat je goed!

  • 16
   Ria Matheussen says:

   Hartelijk dank voor je commentaar Gertie.
   Ik hoop dat je af en toe toch tijd blijft vinden om een tegeltje te tangelen, het blijft fascinerend. Ik zal dat zeker niet opgeven maar voorlopig ben ik verplicht even een flinke stap terugzetten. Ineens besef je dat je ouder wordt en dat je daar mee rekening moet houden.. steeds diezelfde houdingen aannemen kan heel belastend zijn en dat mag niet meer. Gelukkig zijn er nog zoveel dingen om van te genieten en dat ga ik zeker doen…
   Voor jou ook een fijne zomer met leuke ontspannende activiteiten maar ook voldoende rustpauzes.
   Vriendelijke groeten en ook jij verzorg je goed!

 2. 13
  Ingrid Reynders says:

  Dag Ria,

  Een mooie post weer met prachtige tangles !
  Luisteren naar je lichaam is niet gemakkelijk, maar het zal je dankbaar zijn als je het wel doet. Een goede dosering vinden van rust, oefeningen doen, zwemmen is belangrijk, en dan kan je misschien toch heel regelmatig tanglen.
  Een mooi motto is ‘pluk de dag”. Ik zag de spreuk recent op een bordje geschreven staan, met als toevoegsel ”maar laat een beetje hangen voor morgen !”. Ook wat doseren dus…

  Ik wens je een hele mooie zomer met veel vreugde en genot van wat de natuur biedt. Zo ontwerp je misschien nóg een mooi patroon ! Geniet van je lekker koel glaasje wijn onder een schaduwrijke boom op een warme dag. Of op een kille, druilerige dag onder een warm dekentje !

  Ingrid

  • 14
   Ria Matheussen says:

   Zo mooi geschreven van je Ingrid, dank je wel. Het doet goed om zo’n hartelijke commentaar te krijgen.
   Zelf vind ik het natuurlijk spijtig dat ik nu zo moet inbinden maar er is geen andere oplossing en ik wil echt nog een beetje laten hangen voor morgen, er is nog zoveel meer dan Zentangle… Heel zeker zal ik af en toe nog een tekening maken, gewoon voor mezelf als ik er zin in heb. Ik hoop dat jij dat ook blijft doen.
   Voor jou natuurlijk ook een fijne zomer met alles erop en eraan maar vooral echt tot rust komen is belangrijk!
   Hartelijke groeten vanuit Izier

 3. 11
  maddy says:

  Hoe jammer dat je pijn hebt en hoe jammer dat je daardoor je hobby’s moet aanpassen. Alhoewel, Tai Chi is leuk. Vraagt concentratie. Heb ik al vaak horen zeggen en ik heb al verschillende groepen bezig gezien, o.a. in Bokrijk in het Astridpark en op zuiderse stranden. Gelukkig ben je qua verzorging in goede handen. En qua woonplaats woon je in een streek waar men constant een vakantiegevoel heeft. Dank je Ria voor de prachtige blogs. Ik heb er elke keer van genoten. Je nieuwe tangel is prachtig! Heb ik nog nooit in de natuur gezien. Hou in je achterhoofd wat onze mentor uit Hasselt schrijft. ? Op jouw tempo creatief blijven zolang het nog gaat, zeker met jouw talent. Laat nog eens iets van je horen als het je wat beter gaat? Van harte beterschap gewenst en dikke knuffel uit Genk.

  • 12
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel voor het mooie compliment Maddy. Ik hoop dat je af en toe toch tijd zult vinden om een tegeltje te tangelen… Zelf ga ik zeker af en toe nog een tekening maken maar andere dingen moeten nu voorgaan.
   Ik vind Tai Chi heel mooi om te zien en prettig om te doen. Het is echt de beste manier om soepel te blijven zonder blessures. Ik zie er naar uit om in september terug te starten… maar intussen proberen we te genieten van de zomer nietwaar?
   Ik wens je vele kleine geluksmomentjes toe en natuurlijk ook een dikke knuffel uit Izier

 4. 9
  Joke Leussenkamp says:

  Hoewel ik jou blog nog maar kort volg vind ik het heel jammer dat Je voorlopig stopt. Uit ervaring weet ik dat RSI alleen met rust over kan gaan. Maar daarna zul Je toch moeten blijven oppassen en Niet teveel doen.

  Zentangle heeft me zoveel gegeven en ik hoop dat Je heel gauw beter wordt.

  Liefs en groeten,

  Joke Leussenkamp

  • 10
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Joke voor je aardige comment. Het doet me plezier te weten dat de Zentanglestijl je al mooie momenten gegeven heeft. Blijf het doen en wissel af met voldoende beweging. Ik zelf zal ook zeker nog af en toe een tekeningtje maken, gewoon voor mezelf, als ik er zin in heb. Dat kan echt nog wel. Ik ben in begeleiding bij goede dokters/kinesisten en leer mijn grenzen kennen.
   Ik vind het vooral spijtig dat ik, net nu, verplicht ben om een lange rustpauze in te lassen…en voorlopig geen blogposten meer te schrijven. Zoals je schrijft, zal vooral rust helpen om terug beter te worden.
   Vrij expressief is ook een hele leuke Nederlandstalige website waar ik regelmatig een kijkje neem. Anouscha schrijft ook regelmatig een toffe blogpost.
   Hartelijke groeten en een fijne zomer!

 5. 7
  Vanvinckenroye Lise says:

  Hallo Ria,

  Loslaten doet uiteraard pijn, maar goed voor jezelf zorgen is nog belangrijker …
  Heel veel moed, geduld en inventiviteit bij het beperken van je arthrose !!!

  Geniet van elke dag en blijf goed zorgen voor jezelf 🙂

  Vele groetjes van Lise

  • 8
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Lise, het is echt nodig om een rustpauze in te lassen maar ik ben in goede handen en als ik mijn activiteiten verander, kan er nog veel verbeteren…
   Ik wens jou ook een fijne zomer toe en nu een lekker lang weekend.
   Lieve groeten

 6. 4
  Josiane Claesen says:

  Hallo Ria,
  Het doet me pijn te vernemen dat je moet minderen met wat je graag doet. Ik weet er ook van, want door enorme last (en constante pijn) aan mijn knieën en rug heb ik ook erg veel moeten laten.
  Mijn psycholoog zei dat ik een soort rouwproces doormaakte. Dat vond ik toendertijd een beetje overdreven, maar achteraf gezien moet ik haar gelijk geven.
  Het gaat nu niet over mij. Maar hiermee wil ik je waarschuwen dat ook jij een soort van rouwproces gaat doormaken. Laat dat over je heen komen en vecht het niet aan; want dat maakt het erger.
  Ik hoop dat je toch enige voldoening kunt halen uit het feit dat je het niet helemaal moet laten. Voor nu wens ik je alle goed van de wereld, en geniet ook een beetje van alle andere dingen die je gepland hebt.
  Want als een deur sluit (of op een kiertje gaat), dan opent meestal weer een andere deur!

  • 6
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Josiane voor je hartelijke mail, ik apprecieer het heel erg en begrijp ook goed wat jij doormaakt. We hebben er niet zelf voor gekozen, het is ons gewoon overkomen maar nu moeten er wel mee omgaan en proberen er het beste van te maken. Ik blijf zeker nog af en toe een tekening maken maar niet meer zoveel als vroeger. Ik hoop dat jij ook af en toe nog een tegeltje zult maken. Je kan er echt in opgaan en het blijft fascinerend. Helaas te lang in dezelfde houding zitten is niet goed, voor niemand en ik geef graag toe dat ik overdreef. Daar komt nu verandering in.
   In het water voel ik bijna niets van ongemak of pijn, zeker als het water niet te koud is. Misschien een tip om de thermen van Spa eens te komen bezoeken?
   Ook voor jou, blijven geloven in de toekomst en proberen te genieten van de kleine dagelijkse dingen. Het lukt allemaal een beetje beter nu we aan het begin van een (hopelijk) lange zomer staan.
   Warme groeten

 7. 2
  Jacqueline Nouwen says:

  Neem je recuperatietijd maar los nooit je creativiteit.
  Jacqueline Hasselt

  • 5
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Jacqueline.
   Creativiteit is heel belangrijk en ook nu komt het goed van pas om nieuwe mogelijkheden te vinden voor zinvolle bezigheden…
   Ik moet een stapje terugdoen maar panikeer niet, er kan nog veel en rust en oefeningen zullen zeker een hele verbetering brengen.
   Ik zal helaas voorlopig niet meer naar Hasselt komen.
   Voor jou wens ik een toffe afsluiting van het schooljaar, succes met je tentoonstellingen maar vooral een heerlijke vakantie met je kleindochter en daarna een lekkere lange zomer…
   Lieve groeten vanuit Izier

 8. 1
  Marianne says:

  Dag Ria,

  Wat een mooie werkjes, teksten en foto’s alweer op je blog … en wat een spijtig nieuws dat het met je gezondheidsklachten maar niet beter wil gaan. In dat geval is inbinden en eerst voor je lichaam zorgen inderdaad het belangrijkste. Hopelijk hou je tanglen wel als een speciale traktatie of als kleine “guilty pleasure” voor jezelf, helemaal stoppen zou wel heel erg zijn he. Intussen maar denken “Voor elke deur die dicht gaat, gaat een andere deur open” zeker !? Ik ga je hier in elk geval missen! Mag ik af en toe eens mailen, gewoon maar om te vragen hoe het nu met je gaat?

  Bij deze stuur ik je een virtuele knuffel en wens je veel beterschap toe en een mooie zomer!

  • 3
   Ria Matheussen says:

   Wat is het fijn om zo snel zo’n lieve reactie te krijgen Marianne, dank je wel.
   Zeker zal ik af en toe nog een tekening maken, gewoon voor mezelf als ik er zin in heb maar zoals je begrijpt, kan het zo niet verdergaan…
   Ik heb alle vertrouwen in de artsen van het Sart Tilmann ziekenhuis in Luik en vooral meer bewegen, afgewisseld met rust kan al voor veel verbetering zorgen.
   Ik geloof ook in het motto wanneer een deur dicht gaat, er een andere komt die open gaat…Je moet creatief blijven.
   Hopelijk krijgen we een mooie zomer waarin we veel buitenactiviteiten kunnen doen en de dagen zullen voorbijvliegen.
   Natuurlijk mag je me een mailtje sturen, het zou me veel plezier doen nog eens iets over je te vernemen.
   Ook voor jou en je gezin het allerbeste!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.