Heel lang geleden heb ik een  Koru  gekocht. die ik nog steeds regelmatig draag, vooral s’zomers.  Koru is de Maori naam voor het opgerolde varenblad dat zich elk jaar opnieuw ontrolt. Het staat symbool voor de positieve verandering van nieuw leven, puurheid en kracht.  Artisanale spulletjes met een betekenis hebben mij altijd aangetrokken.  De vorm van een Koru vind ik supermooi, net als de betekenis ervan:

Hieronder zie je  zo’n typische Maori Koru, gemaakt uit  groene jade:

En ook hun houtsnijwerk in vloeiende lijnen vind ik prachtig:

Onderstaande tile is gebaseerd op de Maorikunst: Printemps, Icantoo, Crescent Moon, Meer, Tamisolo, Snail en Mazorito. De tile werd getekend met een zwarte pen en afgewerkt met groene/gele kleurpotlooden:

Maar de Maori’s zijn  vooral  bekend voor hun specifieke tattoo’s waarin ik inspiratie vond om Mazorito te maken. Dit patroontje kan je reeds terugvinden op www.tanglepatterns.com  maar heel graag toon ik hier nog een keer de stappen.  In het onderstaande filmpje geeft Melinda Barlow ook een heel leuke demonstratie hoe je deze tangle kunt tekenen:

 

 

 

Dit is geen moeilijk patroon maar vergt wel enige concentratie. Het is belangrijk om in stap 1  de bolletjes op dezelfde hoogte en met dezelfde tussenruimten te tekenen. Het  puntje in het midden maakt het vormen van de tangle gemakkelijker. Voor de vierde stap draai ik mijn tile, zo kan je mooier een “aura” tekenen.  Teken je meerdere aura’s dan worden deze, zoals Melinda zegt,  “echo’s” genoemd. Deze nieuwe tangle heb ik Mazorito genoemd (Maori, Zentangle en Tatto) . De Zentanglemethode verbindt ons allemaal en  het is misschien juist daarom dat deze tekenkunst zo populair is geworden. Invloeden uit alle culturen en alle uithoeken van de wereld komen aan bod en dat vind ik enig!!!

Zoveel al eerder geschreven, probeer ik regelmatig  deel te nemen aan “challenges” . Natuurlijk was ik erg opgetogen toen ik de  256 ste “challenge” zag verschijnen bij Adele : een éénvoudige cirkelvorm die gevuld kon worden met Hexa, Horti en Mazorito. Ik vond de ingezonden tiles heel mooi  en bijzonder. Langs deze weg wil ik graag iedereen  die een inzending stuurde, bedanken  maar vooral Adele  die zoveel werk steekt in de wekelijkse challenges en de prachtige presentatie’s van ieder’s werk!!!

Dit is mijn tile, wil je graag de andere resultaten zien, neem  dan eens een kijkje op Adele’s site :

De zomer was abnormaal droog en warm in België. In de toekomst zullen we, ook in de meer gematigde gebieden, geconfronteerd worden met langere periodes van extreme hitte afgewisseld met hevige regens…De afgelopen maanden bleef ik meestal overdag binnen waar het koeler was. Ramen en deuren gingen pas open in de avonduren…

In de namiddag  zat ik weer (te) veel achter mijn computer. Tijdens het surfen botste ik op een speciale naam Hundertwasser  Nieuwsgierig goochelde ik deze naam… en vervolgens  “afbeeldingen”. Er verschenen  fascinerende  foto’s van gekleurde gebouwen, gemaakt  naar ontwerpen van deze man. Ik voelde metéén een klik. Dankzij de computer gaat de hele wereld voor je open. Ik had nog nooit van Hundertwasser gehoord maar dat veranderde in één seconde, dat is toch geweldig, niet dan?

 

Hieronder heb ik een leuk filmpje gezet voor al diegenen die graag met aquarelverf experimenteren, niet moeilijk, kleurig en prettig om te doen,  gebaseerd op de Hundertwasser techniek:

En hier is mijn eerste  poging  om de Hundertwassertechniek te combineren met éénvoudig tanglewerk: Hexa, Flukes, Nipa, N’Zeppel, Hollibaugh, Printemps en Fassett

 

En nog een tweede voorbeeld met: Crescent Moon, Arullo, Cruffle, Hybrid, Petal Panes, Fescu, Afterglo, Flukes, Printemps, Sandswirl, Papermint, Msst, Purdy, Jetties, Beadlines en Shattuck:

De lijntjes moeten helemaal niet recht zijn.  Kleuren mogen door mekaar lopen . Daarna kan je  de vakjes  vullen met je favoriete tangles. Tenslotte kan je het geheel afwerken met hier en daar een extra lijntje…

Na een lange hete zomer  duiken de eerste tekenen van een nieuw seizoen op. De temperaturen zijn nog  heel aangenaam maar s’morgens en s’avonds  volstaat een t-shirt niet meer. De geuren van de herfst hangen in de lucht…  Het bos lonkt om terug langere wandelingen te maken en als je goed oplet, ontdek je daar zoveel unieke organische tanglewerkjes:

Elke mens, elk dier, elke plant, zelfs ieder stukje natuur kan een potentiële leraar zijn voor ons:

 

Deze tile  werd getekend voor Adele’s 257 ste “challenge”. Ik heb de gevraagde tangle Twilight gecombineerd met Crescent Moon en gele, oranje en groene  kleurpotloden zorgen voor een herfstachtige sfeer:

Voor het muziekfragment heb ik deze keer gekozen voor het Duitstalige “Federkleid” van  Faun. De leden van de groep zien er misschien apart uit maar ik hou erg van hun speciale vrolijke muziek:

Graag wil ik deze post afsluiten met een mooie Boeddistische quote: 

Dankbaarheid mag niet ons motief zijn, maar geeft de moed verder te gaan.

Tot de volgende…

Ria

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

6 reacties

 1. 5
  Luc Bosmans says:

  Die Mazorito is een schot in de roos, prachtige tangle en mooie tiles…
  En dan die Hundertwasser, nog nooit van gehoord maar je bent er weer in geslaagd om deze kunstvorm te combineren met de Zentanglekunst, proficiat.
  Zeer leerzame post voor tanglers!

  • 6
   Ria Matheussen says:

   Nieuwsgierig als ik ben, zoek ik regelmatig naar nieuwe uitdagingen op het Internet en af en toe springt er dan iets uit dat echt de moeite waard is. De Maorikunst ken ik al lang maar heb er nog nooit iets mee gedaan tot nu. Ik ben ook heel tevreden met Mazorito. En ja die Hundertwasser dat is echt heel apart maar beslist de moeite om eens uit te proberen.
   Bedankt voor je fijne commentaar Luc, dat doet altijd deugd!

 2. 3
  Ingrid Reynders says:

  Geweldig hoe jij je laat inspireren, Ria ! Je creativiteit is eindeloos.
  Ik was weer erg verbaasd over je mooie tiles, door de combinaties en ook door de kleuren. Prachtig !
  Geniet verder ook nog van al het mooie in de natuur, elk seizoen heeft zijn charmes…

  Cari saluti,
  Ingrid

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Vandaag zijn wij een dagje naar Oostende geweest (met de trein slechts 2 uur vanuit Luik) Heerlijk rustig en ideaal om nog eens met de voetjes door de zee te wandelen…
   Die Maori’s zijn geweldige kunstenaars en zo ontstond Mazorito, een plezante tangle die niet moeilijk is en ideaal om een mandala mee te vormen.
   Hundertwasser, ja dat was puur toeval. Ik vind meestal wel iets op het Internet dat mijn aandacht trekt en van het één komt het ander…en experimenteren met kleuren dat doe ik graag (ik haal soms ook inspiratie in nieuwe modecollecties)
   In het Doppahuis zal het stilaan weer drukker worden. Ik wens je nog veel succes met de Italiaanse lessen en natuurlijk ook af en toe tijd voor een beetje tanglewerk!
   Hartelijk dank voor je commentaar.

 3. 1
  Marianne says:

  Een citaatje als reactie: “U bent al een tovenaar, u gebruikt al de magie van de creativiteit” (Kristian Dansen)”.

  En ik … ik ben blij dat ik even jouw tovenaarsleerling mocht zijn en dat ik via je prachtige boeiende blog toverlessen mag blijven leren!

  Bedankt voor alles Ria! <3

  groetjes van ons allebei!

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Dit is je eerste reactie, ze is dus wel goed toegekomen en ik voel me vereerd met het compliment. Ik probeer er telkens iets in te steken waar iedereen wat aan heeft, niet altijd even gemakkelijk en de ene keer lukt dat al wat beter dan de andere keer. Mazorito heeft veel bijval gekregen. Toch moet ik toegeven dat niet alles uit mijn “kopje” komt. Voor de 2 items in deze post vond ik inspiratie bij de Maori’s en bij Hundertwasser, dat zijn de echte tovenaars. Ik baseer mij op hun werk en meestal is dat zo als ik een nieuwe tangle “ontwerp” maar ik ben erg blij met je citaat en het doet me zelfs een beetje blozen.
   Ik wil je ook graag bedanken voor die link. Het sprak mij direct aan en zeker zal ik daar ook dingen van gebruiken in een volgende blogpost…
   Ik hoop oprecht om eens een tile van je tegen te komen bij Adele, op Facebook of misschien in de toekomst terug bij Laura? De refreshers van Linda Former zijn ook heel leerzaam.
   Vandaag is het een schitterende dag, net als gisteren en staat er geen tangelwerk op het programma…
   Hartelijke groeten en veel beterschap voor Boke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.