De ideale  start van de dag begint met een evenwichtig ontbijt. Ik begrijp dat niet iedereen daar altijd veel tijd in kan steken en daarom open ik deze blogpost graag met een gezond, goedkoop en toch lekker  receptje dat klaar is in een oogwenk en je voldoende energie geeft.

Meng 30 gr havermoutvlokken, een eitje en drie eetlepels yoghurt ( met of zonder  zoetstof) in een klein vuurvast potje (met een konische vorm) en zet 3 minuten in de microgolf. Ook Sojayoghurt is is goed. Daarna kan je de “pudding” heel gemakkelijk op een klein bordje storten en versieren met  gedroogd/ vers zomerfruit dat nu overvloedig aanwezig is. (ook een kant en klare “coulis” is hier heel lekker op)

In de nacht van 18 op 19 juni werden er in de noordelijke landen lichtende nachtwolken gezien. Dit speciaal fenomeen kan je maar enkele keren per jaar waarnemen, meestal rond 21 juni. Ze zitten op een hoogte van 75-80 km (veel hoger dan de gewone wolken die rond de 20 km blijven hangen). Normaal gesproken, kan je die wolken niet zien maar in deze tijd van het jaar komt de zon amper aan de horizon terwijl het elders  overal donker blijft. Het is misschien niet zo spectaculair als het noorderlicht maar ik vond het toch de moeite waard om een foto te plaatsen die genomen werd boven de stad Groningen in Noord Nederland.

Of het nu winter of zomer is, tangelen doe ik altijd graag. De originele Zentangle methode van Rick Roberts en Maria Thomas  is intussen heel populair geworden over heel de wereld. Overal vind je enthousiaste tanglers die, net als ik, hierdoor ontspannende momenten vinden in onze hectische wereld.

Hieronder zie je  Dilip Platel en zijn vrouw (beiden CZT in India), tussen een groep glunderende leerlingen die trots hun afgewerkte tiles tonen!

Zelfs in sommige ziekenhuizen wordt de Zentangle methode aangeleerd. Door te tangelen worden de gedachten van patiënten gestuurd naar het werk waar ze op dat moment mee bezig zijn en dat maakt hun verblijf toch een beetje aangenamer.

Een dikkere pen en een iets grotere tile maakt het tangelen voor kinderen en ouderen aantrekkelijker en biedt ook hen veel voordelen.

Helaas, zoals in alle sectoren verschijnen er in de Zentangle wereld ook  “copycats”. Dingen stelen van anderen om er zelf beter van te worden, is van alle tijden en gebeurt overal. Sommige mensen hebben daar geen  enkele moeite mee. Voor mij is het echter moeilijk om een fan te worden van een copycat! De discussie hieromtrent leidde tot spanningen en afstand tussen voor en tegenstanders en dat betreur ik ten zeerste.

Geloof wat je hart vertelt, niet want de anderen zeggen.

De technologie, het internet en de sociale media brengen ons veel voordelen. Zoveel informatie ligt binnen handbereik en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Toch is er ook een negatief kantje aan die vooruitgang: we worden steeds narcistischer. Gewoon is niet meer goed genoeg. We laten  alleen onze beste kant zien op de sociale media.  Alles moet geweldig zijn, steeds beter, we willen steeds meer en liefst zo snel mogelijk anders wordt het saai.. Dat plaatje klopt niet met de realiteit en levert uiteindelijk  frustratie en leegte op. Ik geef eerlijk toe dat  ik soms mindere dagen heb, dagen dat ik geen inspiratie heb, dat ik me niet goed voel…maar ik weet heel zeker dat iedereen wel eens een baaldag heeft, dat is heel normaal en hoort bij het leven. Het is goed om eerlijk te blijven tegenover jezelf en dat te aanvaarden. Morgen kan het weer beter gaan…

Door te tekenen word ik rustig en is er geen tijd om te piekeren. Ik tekende graag als kind en dank zij de Zentangle methode heb ik mijn oude liefde terug gevonden. Zoals ik in mijn vorige post schreef, zie ik overal tangles opduiken. Tijdens het surfen botste ik alweer op een mooi motief, afgebeeld op een hoofdkussen:

Ik  bracht wat veranderingen aan en  hieronder zie je  de stappen om dit patroontje te maken dat de naam Zanda heeft gekregen. Ik werk graag op Zendalatiles. Ik nam gewoon het eerste stukje van dat woord en verving de e door een a.

 

 

Zanda is heel geschikt om mandala’s mee te vormen. Op beide tiles zie je zowel in de binnenste als buitenste ring  variaties op dit nieuw patroon.

 

 

Op de witte zendalatile zie je naast Zanda ook een variatie op Copada, Hibred en Tipple. Hier werden de ruitjes van Zanda gevuld met het fragment D1 en voor de vulling tussen 2 ringen koos ik voor Perfs. In de grootte van de ruitjes kan je natuurlijk ook variaties brengen.

Op de tankleurige tile heb ik als extra tangles gekozen voor  Printemps en Olspin, de ruitjes van Zanda werden gevuld met het fragment Q5  en ook hier werden Perfs gebruikt voor de opvulling tussen Zanda in het centrum en Olspin.

Op beide Zendala’s werd getekend met zwarte pennen,witte gelpennen en gewone kleurpotloden.

Maar dit patroontje kan je ook gebruiken als achtergrond of in een rooster. In een rooster kan je dezelfde rijtjes vormen of je kan telkens verspringen zoals ik hier gedaan heb. Naast Zanda  werden volgende tangles getekend: Dewd, Printemps, Fescu, Purdy, Keenees en Baton. Ik nam een lichtbruine achtergrond en kleurde met gewone kleurpotloden en een witte gelpen.

Af en toe heb ik nog contact met vroegere cursisten. Zo stuurde Marianne Repriels mij een heel tof filmpje dat ze op het Internet gevonden had. Je kan in onderstaande video ontdekken hoe je m.b.v. een draadje en wat verf een mooie afbeelding op je blad kan toveren. Het is heel éénvoudig:

Marianne stuurde mij een heel geslaagd resultaat:

Hier kon ik  niet aan weerstaan en heb deze techniek een paar keren uitgeprobeerd, met verschillende draaddiktes en verschillende soorten verf, een heel plezante ervaring, klaar in een oogwenk:

 

2 andere voorbeelden, aangevuld met tangles, CO2 op de tekening met verschillende tinten acrylverf en een variatie op Suzanne’s Fluhr’s  Aloha op de tekening met zwarte Ecolineverf, aangevuld met groene kleurpotloden.

 

 

Inmiddels is via de nieuwsbrief van Zentangle.com de inhoud van project pack 3  vrijgegeven en het is zeker de moeite om m.b.v.2 potloden linten te tekenen die je dan zelf kunt verder afwerken met tangles en kleuren naar keuze. Het is een gemakkelijke methode om mooie linten te bekomen. Zelf heb ik gekozen om “mijn” lint te vullen met Surfs up.

Gebruikte tangles zijn: Sandswirl, Fassett, een variatie op Hollibaugh op de linker tile fragmenten C11, F5, D4, K14, Hibred op de rechter tile en Courant afgewisseld met zwarte vlakken op de achtergrond. De tekening werd afgewerkt met gewone kleurpotloden en een wit krijtpotlood.

Deze keer wil ik graag afsluiten met een mooie quote van Rick en Maria:

Many people think there is power in the Zentangle Method. We believe the Zentangle method allows you to discover the power that was in you all along.

Vele mensen denken dat er kracht zit in de Zentangle Methode. Wij denken dat de Zentangle methode jou de kracht geeft die al zo lang in jezelf zat.

Afgelopen winter heb ik de serie  Narcos gevolgd op Netflix. Er wordt geweldig acteerwerk geleverd in deze spannende  serie die gebaseerd is op het leven van  Pablo Escobar. Enerzijds was hij een echte familieman die veel geld uitgaf aan goede doelen in zijn geboortestad Medellin maar anderzijds was hij een meedogenloze drugsbaron die niet vies was van corruptie en moord.

Ik was metéén verkocht voor de prachtige soundtrack Tuyo van Rodrigo Amarante

Ik wens iedereen veel mooie, ontspannende momenten toe tijdens de zomer, hou het hoofd koel, vergeet de dieren niet en tot een volgende keer!

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

8 reacties

 1. 7
  Vanvinckenroye Lise says:

  Hallo Ria,

  Dankjewel voor alle inspiratie. Zanda is weer zoiets leuks om doen, maar ook met de kleinkindjes 🙂
  Tijdens het WE zat ik onder een Canadaboom en zag de blaadjes die je gebruikt hebt daarvoor :->

  Werken met die draad lijkt me ook superleuk en ga ik zeker proberen.

  Alvast bedankt voor alles, een fijne zomer toegewenst en tot nog een keertje!!!

  • 8
   Ria Matheussen says:

   Jij ook bedankt voor zo’n mooie commentaar.
   Zanda is een gemakkelijk patroontje dat je op veel verschillende manieren kunt tekenen, ook met iets oudere kinderen. Ze kunnen er mooie mandala’s mee tekenen en met een beetje verf en een draadje kan je ook leuke resultaten bekomen.
   Ik denk dat we met zijn allen in België nu genieten van heerlijke droge dagen die ons veel energie geven.
   De tijd gaat zo vlug, ik wens je nog veel leuke momenten toe met je kleinkinderen en stuur je hartelijke groeten vanuit de Ardennen.

 2. 5
  Marianne says:

  Gisternacht: “ping”, een nieuwe blogmelding van Tangledreams … en dat is steeds weer een moment van vreugde: wat nieuws ontvangen van iemand die ik als een vriendin ben gaan zien. Het vreemde is dat dit àltijd gebeurt vlak nadat ik aan jou heb zitten denken 😀 Slapen: wat is dat ook weer, *zucht*? Dus werd het hartje nacht even volop genieten van jouw prachtige werkjes en alles wat je verder met ons wil delen, lang leve de tablet 😉

  Dankjewel voor Zanda, wat is dat in al haar eenvoud ook weer een leuk patroontje geworden. En evenzeer dankjewel voor jouw voorbeelden met dat draadje, de bloem op papier krijgen lukte wel, maar dan??? Mijn brein lijkt altijd te blokkeren als ik een leeg blad zie, een maagdelijke droedeltemplate, of een plaatje waar ik “iets creatiefs” mee zou willen doen. Patroontjes verzamelen met hopen, patroontjes oefenen met de vleet maar ze niet op papier krijgen in een harmonieus geheel, irritant … maar ik geef niet op, ooit zal het lukken! Intussen blijf ik (tegen alle regels van zentangle in) een fervente versnipperaar van “mislukte” tegeltjes hihi …

  Groetjes aan jullie allemaal van ons allemaal, en hopelijk zien we elkaar in de nabije toekomst weer eens ergens in levende lijve terug!

  • 6
   Ria Matheussen says:

   Eenvoudige dingen zijn dikwijls het mooist en daarom wil ik je nog eens extra bedanken voor het toesturen van dat filmpje. Ik vond het heel fijn om dat te doen en het zou ook heel mooi zijn om dat op een kaartje te maken voor iemand die je dierbaar is…
   Zanda is toevallig tot stand gekomen en is een gemakkelijk patroontje. Dat combineren van tangles leer je geleidelijk. Ook door mee te doen aan challenges (al is het maar voor jezelf) kan je veel opsteken. Dan “moet” je een combinatie maken van de opgegeven tangles en kan je ook zien hoe de anderen dat doen.
   Nu het zo’n mooi weer is en we voor een groot stuk buiten leven, is Rob begonnen aan de broodnodige werken aan het dak, de badkamer en de wc. Daardoor kunnen we voorlopig geen uitstapjes doen maar het moest gebeuren en dan nu liever dan in de winter…
   Warme (lettertlijk) groeten uit Izier

 3. 2
  Pascalle Eykens says:

  Leuk om te lezen Ria.

  groetjes

  Jos & Pascale

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel voor de commentaar. Ik doe mijn best om telkens iets leuks te presenteren, haalbaar voor iedereen en ik vind het fijn dat je dat apprecieert.
   Hartelijke groeten vanuit de zomerse Ardennen

 4. 1
  Ingrid Reynders says:

  Heel mooi gedaan weer, Ria !
  Wat een leuk effect met dat koordje !
  Geniet van de mooie zomerdagen die ons nu al even gegund zijn !

  Ik heb voor elk van mijn cursisten Italiaans een ”diploma” getangled.

  Groetjes,
  Ingrid

  • 3
   Ria Matheussen says:

   Die verf en dat koordje, dat is eigenlijk supergemakkelijk maar echt plezant om een keertje te proberen, met wat tangeltjes errond wordt het toch een persoonlijk werkje.
   Ik vind dat heel tof dat je voor je cursisten een speciaal diploma gemaakt hebt en ik ben er zeker van dat ze dat op prijs zullen stellen.
   Hartelijk dank voor steeds die leuke feedback en warme (letterlijk) groeten vanuit Izier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.