Op 7 november l.l. toonde Annette Plaga  ons op haar website het vijfde mozaïekproject.  Ik ben heel erg onder de indruk dat zij telkens met zo’n prachtige resultaten tevoorschijn komt en daarom plaats ik heel graag hieronder het kleine moziek van mijn eigen bijdrage en één van de grotere, samensteld uit het werk van 25 mensen uit verschillende hoeken van de wereld. Het volgende project start op 10 januari en iedereen mag hieraan deelnemen. Het geeft telkens een fijn gevoel een klein deeltje te kunnen uitmaken van  zo’n mooi project. Dank je wel lieve Annette voor je geweldige inzet en creativiteit.

ria_4er-tile_klein

 

mosaik-5-4_gf_klein

Af en toe zie ik ook tiles verschijnen waarin mijn eigen tangles verwerkt werden. Daar ben ik dan natuurlijk heel blij om. Hieronder heb ik een  voorbeeld gezet van een bijzondere tile, gemaakt door de getalenteerde Jules Bazuzi uit Canada. Zij  heeft L’Eaura getekend  in combinatie met Eaxy voor de diva’s  Challenge nummer 292.  Jules heeft een interessante blog met veel nuttige  informatie en mooie voorbeelden,  zeker een aanrader om te volgen!

diva-292-eaxy-leaura

Intussen is ook weer een 3-delige workshop van start gegaan waaraan 12 enthousiaste mensen hebben deelgenomen. Als lerares is het heel prettig om te ervaren hoe de cursisten aandachtig en gefascineerd deze mooie tekenkunst ontdekken. Na de eerste les kon iedereen een  zeer geslaagd resultaat voorleggen. Dat belooft voor de tweede en derde les. Langs deze weg wil ik graag alle deelnemers bedanken voor hun interesse en inzet en zie ik al uit naar onze volgende les begin december. We gaan dan iets verder in op verschillende soorten strings en het bewerken van tangles. Iedereen zal na de les weer vertrekken met een unieke zelfontworpen tile, samengesteld uit nieuwe tangles. Kleurpotloden mogen (niet moeten) meegebracht worden.

Wat fijn, om al direct na de eerste les zoveel eigenzinnige interpretaties te zien voor dezelfde opdracht: verschillende kaders, verschillende schaduwen, verschillende composities, verschillende “highlights”, verschillende groottes, verschillende contrasten… proficiat allemaal!

workshop18november

Meedoen aan challenges is altijd tof, je geeft en krijgt commentaar van en aan medetanglers maar je leert er ook telkens iets bij. Daarom doe ik dat echt graag.  Recent las ik op de site van Joey dat ze voorstelde om travelingtiles met haar te delen. In het verleden heb ik dat een paar keer gedaan en ik heb er alleen positieve ervaringen mee. Daarom heb ik  direct een mail gestuurd en een week later bracht de post een prachtige omslag uit Vancouver. Ik ben er direct “in gevlogen” en hieronder kan je de  resultaten zien van onze samenwerking . Hartelijk dank Joey voor deze leuke starters, de aangename ervaring maar vooral  voor je leerrijke challenges, die je elke week opnieuw on-line zet.

Zo kwamen de tiles in België aan:

joey_travel_tiles

Ik heb de eerste tile verder afgewerkt met Nymph, Fife, Hollibaugh, Ruutz, Printemps, Basket wave en Fescu. Voor de kleuren heb ik de kleurpotloden van Caran d’Ache nog eens genomen en een witte gelpen.

 

travel1_af

Op de tweede tile heb ik eerst Winkbee over de hele breedte getekend. Daarna ben ik verder gegaan met het bladmotief waartussen  hier en daar het vrolijke Winflo opduikt. De spiraal werd vervolgens opgevuld met een variatie op Jetties. Opnieuw nam ik gewone kleurpotloden maar ook een witte en een gouden gelpen.

 

travel2_af

Nu november weeral stilaan ten einde loopt, de pompoenen verdwenen zijn, gaan straks de eerste kerstmarkten weer open en zie je hier en daar de eerste kerstlichtjes opduiken. Het is gezellig een paar versieringen en lichtjes in en/of rond je huis aan te brengen in deze donkerste dagen van het jaar. Een kleine originele en zelfgemaakte attentie kan zo’n deugd doen, zowel voor de gever als de nemer. Mij maak je niet blij met een peperduur artificiël parfum  of een “prachtige” lederen handtas waarvan de oorsprong onbekend is… Dingen die met liefde gemaakt werden met eerlijke materialen en Fair-trade zijn, genieten altijd mijn voorkeur en daar is gelukkig steeds meer keuze in te vinden. Klik bijvb eens op Oxfam. In bijna elke stad in België vind je wel  zo’n winkel en af en toe koop ik daar heel betaalbare leuke spulletjes. Het loont de moeite om er eens binnen te springen. Zeker nu aan het einde van het jaar.

doos1

Een heel handige doos om al je Zentanglespullen in te bewaren!

 

zijden_shaal

 

Of een prachtige zijden sjaal met het patroontje Tipple!

keramieken_mokken

Of wat vind je van deze leuke getangelde mokken?

Niet alleen kan je met tangles unieke kaarten maken maar ook kleine extraatjes kunnen  je cadeautjes verfraaien:

Een enkel tangeltje op een éénvoudig bruin zakje, een kleine verrassing  om bijvb. een snoepje in te steken voor je gasten, versierd met een hulsttakje en een gouden lintje:

zakjes

 

Als je chocolade zegt, denk ik slechts aan 2 landen Zwitserland en vooral België. Heerlijke artisanale chocolade blijft een mooi geschenk. Deze kleine verpakking voor 6 pralines heb ik versierd met tangles en ze maken het doosje direct specialer. De bonbons hebben de vorm van een begijntje en zijn de specialiteit van Hoogstraten waar wij lang gewoond hebben. Begijnhoven zijn typisch erfgoed voor België en Nederland en ze zijn zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Ik denk dan aan Leuven , Brugge, Hoogstraten, Lier, Diest, Turnhout, Tongeren …en er zijn er beslist nog meer.

chocoladedoosje

Een flesje wijn of champagne wordt ook altijd geapprecieerd en zeker als je wat aandacht geeft aan een doodgewone bruine papieren tas.

shoppingbag

Voor de kersttafel geven echte servietten toch altijd een meerwaarde. Je kan ze nog mooier maken door tussen deze 2 overéénschuivende ringen  (gekocht bij Ava) een getangeld stukje papier te steken.

servetring1

Vorig jaar rond deze periode heb ik  mijn eerste blogpost geschreven. Ik wil langs deze weg alle volgers en bezoekers hartelijk danken en hoop vooral dat ik jullie op de één of andere manier heb kunnen inspireren om meer creativiteit in jezelf te ontdekken, plezier te vinden in het Zentangletekenen en te genieten van zoveel kleine dingen waar we niet altijd aandacht aan geven, maar die zo belangrijk zijn. Ik ben dankbaar voor al de fijne reacties en commentaren die ik mocht ontvangen.

Helaas heb ik ook een minder verhaal: ongeveer 25 jaar geleden heb ik een arbeidsongeval gehad tijdens mijn werk met gehandicapten. 2 Rugoperaties en een lange revalidatie volgden  maar na een jaar trad sterke verbetering op en tot mijn grote vreugde werden de klachten steeds minder.. Ik herschoolde mij tot lerares en ben nog lang aan het werk gebleven. Intussen ben ik een 60 plusser en door een combinatie van verschillende factoren  zijn mijn klachten terug toegenomen. De laatste weken is tekenen zonder pijn of aan de computer zitten niet meer  evident. Rust, kiné, en verdere onderzoeken zijn absoluut nodig.  Daarom ga ik er een tijdje tussenuit om de beste oplossing te kunnen vinden en straks na de feestdagen terug paraat te zijn met nieuwe berichtjes.

 

Nu ik tijdelijk minder zal tekenen komt er weer  meer tijd om te lezen. Er ligt hier nog een hele stapel klaar. Een paar jaar geleden heb ik de Millennium trilogie van Stieg Larsson in één ruk uitgelezen. David Lagercrantz heeft hierop een vervolg geschreven dat hier al meer dan een jaar op tafel ligt. Of het ook zo spannend wordt, wil ik graag ontdekken. Kijk eens naar die prachtig getangelde draak, de kaft op zich is al de moeite vind ik…

boek

Als tangleverslaafde zie ik overal tangles, zelfs in dit heerlijk dessert, ontdek ik patronen. De omelet Siberienne, ook Alaskabom genoemd ziet er geweldig uit en is bovendien zo klaar. Het is een verrassende combinatie van warm en koud en kan zowel gemaakt worden in éénpersoonsporties als in grotere gerechten. Je kan de cakelaag zelf bakken of bij tijdsgebrek kiezen voor een voorverpakte taartvorm. Heel belangrijk voor de isolatie is dat de eiwitlaag goed al het onderliggende bedekt zodat het ijs niet kan smelten in de oven. Met een paar kaarsjes of vuurwerkstokjes erop, kan dit  een heerlijke afsluiter zijn van de feestmaaltijd.

5-baked-alaska

Wat een plaatje!

 

omelette_siberienne_met_chocoladebrownies_en_frambozen_drukwerk_rgb_kl

Hier werd chocoladecake genomen met vers fruit, ijs en daarboven de meringue.

Ik wens iedereen rustige  kerstdagen toe, en een gelukkig maar vooral gezond 2017 met  veel tangleplezier en innerlijke tevredenheid.

Deze foto is genomen in Fins Lapland in 2004 toen ik op zoek was naar de Middernachtzon en op mijn weg in Rovaniemi de enige en “echte” kerstman tegenkwam die daar altijd woont, ook in de zomer. Ze noemen hem daar Joulupukki. Ik vond dat hij er wel heel jong uitzag. Kijk naar die handjes.

kerstman

kerstmandala

Als afsluiter heb ik nog een sobere maar toch ook een beetje een feestelijke wintertekening gemaakt in typische “kerstkleuren” op een zwarte voorgedrukte zandalatile.

En hierbij eindig ik graag met  een  stukje aparte harpmuziek van  Omnia die een Zweedse traditional brengen,

Hartelijke groeten en tot binnenkort,

Ria

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

11 reacties

 1. 10
  Marianne says:

  Dankjewel voor de heerlijke Zentangle les vorige vrijdag lieve Ria, ik kijk al uit naar de volgende. Intussen van harte beterschap en tot over enkele weekjes!

 2. 8
  Ingrid Reynders says:

  Dag Ria,

  Heel erg bedankt voor je workshop in Doppahuis. Ik kijk enorm uit naar de volgende lessen. Amuseer me ondertussen met ontdekken, ontdekken, ontdekken !! En proberen en blijven proberen. Na die eerste les beginners volgt ongetwijfeld een boeiend vervolg. De mogelijkheden zijn ongekend, zelfs binnen onder de lamp ipv buiten onder een beukenboom, gezien het seizoen. Drankje hier ook binnen handbereik ! Tot binnenkort, verzorg je rug.
  Ingrid

  • 9
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel voor het commentaar Ingrid.
   Net als zovelen vind ik Zentangletekenen heel tof en heb er al zoveel plezier aan beleefd. Graag, laat ik anderen hiermee kennis maken. Als ik dan verneem dat het de moeite is, maakt me dat heel blij. Het is fijn dat je naar een volgende les uitkijkt. Je zult ervan versteld staan hoeveel je zal kunnen tekenen na 3 lessen. Stapje voor stapje is alles mogelijk en de eerste stapjes zijn al gezet. Nu is het aan jou om verder te gaan, rustig zonder iets te forceren…
   Het is goed dat je een beetje oefent met de geleerde tangles. Volgende les komen er heel wat nieuwe tangles en mogelijkheden bij. De groep was top, dat belooft!
   Tot in december, zal zo zijn, de tijd vliegt…

   Mijn probleem is gewoon dat ik teveel zit in een slechte houding maar dat gaat veranderen, ik doe het voorlopig wat rustiger aan en ga veel wandelen en zwemmen.

 3. 6
  Peter says:

  Dag Ria,

  Eerst : Proficiat met de 1e verjaardag van je blog 🙂 Altijd heel inspirerend en een verjaardagskaarsje waard voor de tijd en de energie die je er altijd insteekt.

  Je hebt zo een goede en mooie ideeën ! De servetring is geweldig en de eenvoudige bruine papieren verpakking werd echt een geschenkverpakking door de tangles. Origineel en heel persoonlijk want zo bestaat er maar één. Ik ga dat ook eens toepassen want ik gebruik nogal veel kraftpapier om cadeautjes in te pakken en kan dan daar ook iets op tanglen.

  De mozaïek is heel mooi en sierlijk door de gebogen lijnen. Ik vond je vorige mozaïek mooi maar deze is mijn favoriet. Het doet me aan een windmolentje denken.
  Juist luisterde ik naar de harpmuziek, past bij dit jaargetijde en de performance is ook mooi door het duo, hoe ze het brengen en met de tatoeages die me ook aan tangles doen denken, maar beiden lijken me wel verwant.

  Spijtig dat je klachten zijn toegenomen, pijn hebben is echt onaangenaam. Ik duim mee dat je de komende weken een oplossing vindt en goede kiné of een andere helende behandeling. Het is positief dat je afleiding zoekt in andere zaken zoals lezen, is ook heel inspirerend. Inderdaad een hele mooie draak. Het doet me denken aan een boek dat ik gisteren in de Standaard zag : “tekenen voor mannen”. Een nogal typerende titel maar het stond vol met tekeningen van draken , tatoeages en andere “stoere” dingen. Het sprak mij wel aan en ik denk dat ik er met de kerstman eens ga over praten !

  Een geweldig mooie foto van jou me de kerstman.

  Ik wens je beterschap en mooie feestdagen.

  Groetjes, Peter

  • 7
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel voor die mooie woorden Peter. Ik kan dat nu gebruiken en ben er heel blij mee.
   Je zal intussen al heel wat patroontjes kennen dus je zal zeker aan je familie en vrienden leuke originele attenties kunnen geven, daar ben ik van overtuigd!
   Als je niet veel tijd hebt, kan één enkel tangeltje op de verpakking al heel mooi en apart zijn. Ik gebruik graag Cruffle, kan je mooi kleuren en lijkt op een kerstbolletje. Ook Verdigogh is erg mooi en past bij de tijd van het jaar…en natuurlijk zijn er nog veel meer.
   Mijn rugklachten zijn een combinatie van verschillende factoren: slijtage door leeftijd, genetische aanleg voor arthrose en veel te lang zitten in dezelfde houding. Ik ben vroeger al 2 keer geopereerd maar dat is gelukkig nu niet nodig, wel rusten, bewegen, zwemmen, kiné en zo weinig mogelijk stil zitten. Ik ben niet pessimistisch maar zal er wel rekening mee moeten houden in de toekomst. Gelukkig woon ik niet ver van Spa, in dat lekkere warme water is het heerlijk toeven.
   Ik wens je mooie dagen toe in je gezin en een gelukkig NIeuwjaar.
   Dat boek lijkt een leuk idee voor de Sint. Daarna komt de kerstman langs en in de les vertelden ze mij dat the Primer nu ook in het Nederlands te krijgen is bij Bol.com voor 15 Euro onder de naam: Praktijk, misschien nog een idee? Het is echt een goed boek met veel nuttige informatie.

 4. 3
  mm says:

  De mozaïek is de top! Allemaal mooie bijdragen en het schept een band hé. Ook je kleurrijke tiles zijn prachtig. En wie zou nu niet op de foto willen staan met zo’n eeuwige-jeugd-kerstman met Hollibaughkousen en L’Eaura-baard? Dank je voor de mooie post, de cadeautips en het mooie muziekje. Laat je gedurende de feestdagen goed verwennen zodat je erna weer helemaal terug de “Tangledreams” Ria bent. Spoedig herstel, ook voor jou Jacqueline en aan allen “Prettige Feestdagen”

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Inderdaad Maddy, de eerste tiles zijn heel mooi afgewerkt en daar ben ik dan ook weer een beetje trots op. Je zal de groep leren kennen in januari. Deze derde les wordt heel leerrijk en tegelijk ook ontspannen.
   Je hebt nog ruim 4 weken voor Kerstmis, ik weet zeker dat je voor je gasten met een paar originele attenties voor de dag zal komen en ik wens je natuurlijk ook een gezellige eindejaarstijd toe in het nieuwe huis.
   Rustig blijven bewegen is de boodschap Maddy, niet alleen voor mij maar voor ons allemaal.
   Dank je wel voor steeds die fijne commentaren, ik ben daar echt blij mee!

   • 5
    Ria Matheussen says:

    Ik wil graag nog een kleine correctie toevoegen:de mosaic van Annette is weer heel mooi geworden en ik vind het prettig om daar deel van te kunnen uitmaken. Door mee te doen aan zulke dingen, kom je regelmatig dezelfde namen tegen en krijg je ook contacten met deze mensen dat is echt heel leuk. Iedereen mag meedoen, ook jij!
    Na elke Zentangleles worden de tiles in een mosaiek gelegd en ook dat geeft telkens een verrassend resultaat. Vandaar dat er nu 2 mozaïeken opstaan.

 5. 1

  Alles was weer super mooi. Ik voel met je mee dat je gezondheid je parten speelt. Ik zelf heb steeds het voornemen om wat tangles te maken, doch lichamelijk gaat het niet goed met men saturatie in combinatie met mijn hartslag. Ze krijgen deze twee niet meer synchroom.
  Spoedig beterschap en wanneer ik kon kwam ik zeker naar de workshop,
  Prettige feestdagen,
  Jnacqueline

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Wat aardig dat je me een reactie stuurt, dank je wel Jacqueline.
   Thuis heb ik een ergonomische relaxzetel en als ik daar in zit, kan daar een speciaal tafeltje over gezet worden. In die houding “zit” ik wat comfortabeler en kan ik (zelfs met neksteun) toch wat tekenen. Natuurlijk niet zo als aan een tafel maar de houding met gebogen nek is voor mij heel slecht voor nek/rug/schouders.
   Misschien ook een oplossing voor jou? Jezelf goed verzorgen komt op de eerste plaats, de rest komt later. Het gaat niet altijd zoals we zouden willen maar we moeten trachten zo goed mogelijk met de situatie om te gaan, er is geen andere oplossing.
   Ik wens jou natuurlijk ook beterschap en rustige fijne dagen in je familie,
   hartelijke groeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.