In juni 2014, zag ik, puur toevallig, tijdens het surfen, het (voor mij onbekende) woord “Zentangle”. Nieuwsgierig klikte ik dat intrigerende woordje nog eens aan en vervolgens op ” afbeeldingen”. Prachtige tekeningen verschenen op het scherm. In één oogopslag wist ik het: dat ga ik leren. Dikwijls heb ik gedroomd om op een keer eens iets mooi  te maken, iets waar ik ook plezier aan zou beleven. Op dat moment zag ik wat het zou worden: Zentanglekunst, voor iedereen toegankelijk volgens de stichters, dus ook voor mij. Een aangename reis vol ontdekkingen begon.

Er was zoveel te vinden over dit onderwerp dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Ik wist gewoon niet  hoe ik op een juiste manier kon beginnen. Ik zocht naar een adres waar ik een goede basis zou kunnen aanleren en kwam zo terecht bij een “CZT” (Certified Zentangle Teacher). De lijst van deze leerkrachten, gerangschikt per land, kan je vinden in onderstaande link: http://zentangle.events/certified-zentangle-teachers/?action=cztlist

Over de hele wereld worden workshops gegeven door mensen met dit attest. Zij werden allen gebeten door het “Zentanglevirus” en hebben met succes een seminarie gevolgd  in de U.S.A. bij de stichters van deze techniek. Ik wil niemand aan- of afraden, iedereen heeft een eigen stijl en de ene persoon zal je meer aanspreken dan de andere. Mijn voorkeur gaat uit naar een leerkracht die de originele methode volgt en deze kennis zonder restricties ter beschikking stelt. (Creative Commons)

Op onderstaande foto, zie je een afdruk van de “Zentangleboekenlegger”. De 8 stappen, die er op gerangschikt staan, vertellen je in een notendop de juiste methode  hoe een tekening moet opgebouwd worden. Dankbaarheid en appreciatie vinden Rick en Maria heel belangrijk en ik ben het daar volledig mee eens.

8steps

Dankbaar zijn voor de tijd die je kan doorbrengen met tekenen, respect tonen voor het materiaal, appreciëren wat je doet, elke keer begin en eindig je daarmee. Daarna zet je een paar punten op de “tile” (papieren tegeltje) met een zacht potlood. Deze worden verbonden met elkaar. Zo wordt een “border” of kader gevormd. Daarna teken je de “strings” (lijnen). Dan ontstaan verschillende vakken die je opvult met “tangles” (gestructureerde patronen met een benaming). Dat gebeurt met een fijne pen. Tenslotte breng je wat schaduw aan met een potlood en doezelaar. Je initialen plaats je vervolgens ergens op de voorkant, op een plaats naar keuze. Op de achterkant kan je een nummer, de datum en je volledige naam vermelden. Tenslotte mag je zeker je eigen werkje bewonderen en appreciëren.

Hieronder heb ik  een afbeelding van mijn  allereerste tekening geplaatst. Ik gebruikte een zwarte Sakura micron pen met een dikte van 0,1 mm. De eerste patronen die ik leerde tekenen waren: Crescent moon, Static, Printemps en Hollibaugh.  Patronen kan je op verschillende databanken vinden ; zie onder nuttige links. Elke afgewerkte tile, van de eerste tot de laatste is uniek en een waardering waard! De tekening moet langs alle zijden in harmonie zijn, er is geen onder of bovenkant.

IMG_0949

 

Een jaar later tekende ik dezelfde opdracht opnieuw. Alles ziet er nu anders uit. Ik bleef niet meer netjes binnen de strings, dat hoeft niet, ik gebruikte pennen met een verschillende dikte en kleur , een beetje meer schaduw werd aangebracht en ik tekende een variatie op Hollibaugh met een witte gelpen (hier wil ik nog verder mee oefenen). Waarschijnlijk zal deze éénvoudige opdracht er binnen een jaar weer anders uit zien, je blijft evolueren… Met deze 4 tangles en verschillende strings kan je al vele combinaties  in je eerste werkjes brengen. Geen enkele opdracht zal ooit  dezelfde zijn, het eindresultaat is telkens een unieke verassing, maar altijd goed.

IMG_0948

 

 

h_left h_up h_right

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.