Vrij snel na de eerste kennismaking, kocht ik  een Zentanglekit, ontworpen door Rick Roberts en Maria Thomas. De kit  omvat een instructieboekje (Engelstalig) met afbeeldingen van  tangles (patronen) en strings (lijnen). Er zitten tiles (papieren tegeltjes), pennen, potloodjes, een puntenslijper, en een doezelaar in. Een didactische DVD  werd bijgesloten en tenslotte nog een kleine legende (met 20 benoemde en genummerde tangles) en een “Icosaeder” (een speciale dobbelsteen met 20 cijfers) . Ik kon niet snel genoeg beginnen en heel enthousiast tekende ik elke dag.

Zentangle_Kit  teerling

 

Met behulp van de DVD, het instructieboekje, de legende en de speciale “dobbelsteen” zul je  al snel een 20-tal tangles onder de knie krijgen en samen met de strings, afgebeeld in het boekje, kunnen  al mooie tekeningen gemaakt worden met veel variatie. Door af en toe het Internet te raadplegen of een boek te kopen, krijg je echt zin om steeds meer tangles uit te proberen, de ene lukt al beter dan de andere. Oefenen, oefenen en blijven oefenen. Het wordt steeds plezanter.

Ik kijk veel op het Internet, daar kan je verschillende “tutorials” (handleidingen) vinden die je kunnen helpen bij het aanleren van nieuwe vaardigheden. Hieronder heb ik een link geplaatst naar zo’n “tutorial”.  Mensen van over heel de wereld delen graag op deze wijze hun kennis met jou. Dat aspect van deze kunst bevalt mij heel erg en zelf heb ik inmiddels  beter leren tekenen door deze handleidingen die voor iedereen ter beschikking staan. How to draw tangle pattern phicops in a circle van Ellen Wolters

Een paar boeken mogen natuurlijk niet ontbreken. “The Book of Zentangle”  van Rick en Maria was het allereerste exemplaar dat ik aanschafte. Hierin kun je naast de wondermooie tekenkunst van de stichters ook meer te weten komen over hun filosofie en methode. Het tweede boek Primer vind ik gewoon geweldig, het bevat enorm veel nieuwe informatie en vaardigheden van deze unieke tekenstijl. Het is aan te raden zowel voor beginners als gevorderden. In het Nederlands heet dit boek de Praktijk en kost minder dan 20 Euro. De nieuwe techniek van Reticula en Fragments (klinkt raar he?) wordt hier heel duidelijk uitgelegd, is éénvoudiger dan het lijkt en geeft ontelbare nieuwe mogelijkheden.

IMG_0761

book_primer

Een voorbeeld van Reticula en Fragments :

fragment3

Vervolgens kocht ik “Das grosse Zentangle-Buch” van Beate Winkler. Samen met 56 CZT van over de hele wereld laat zij je kennismaken met 101 tangles, stap voor stap uitgelegd en geïllustreerd met originele tekeningen. Uit dit boek heb ik heel veel geleerd. Het is een Duitse uitgave maar heel gemakkelijk te volgen.

Time to tangle with colors van Marie Browning is dan weer ideaal om meer te weten te komen over kleurtechnieken. Door dat boekje te lezen, kreeg ik zin om te experimenteren met verschillende manieren om mijn Zentanglewerkjes op te vrolijken.

Tenslotte heb ik ook het Nederlandstalige Basisboek Zentangle gekocht. De Primer bestond nog niet in het Nederlands. Het basisboek Zentangle is geschreven door 3 ervaren CZT (Suzanne Mc Neill, Sandy Steen Bartholomew en Marie Browning) en is zeker ook de moeite waard.

IMG_0759

Hieronder zie je enkele afbeeldingen, gemaakt na 2 workshops. Ik vind ze al een beetje anders uitzien dan mijn allereerste werkjes, maar het mooie van Zentanglekunst is dat elk werkje de moeite is, van het eerste tot het laatste. Het mag nooit een competitie worden. Je wil natuurlijk nieuwe tangles leren om meer afwisseling te brengen, dat is O.K  en je wil echt je best doen om ze onder de knie te krijgen maar het tekenen op de tiles zou altijd in een ontspannen sfeer moeten plaatsvinden.

IMG_0932

 

 

 

h_left h_up h_right
Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.