We zijn weer een jaartje ouder. Niet elke dag  zal het  feest zijn  maar we kunnen wel proberen om er steeds het beste van te maken.  Lukt het vandaag niet, dan misschien morgen… Elke dag kan je een nieuwe start maken en een slecht moment is daarom geen slechte dag!

Dit vind ik  echt mooi gezegd: hoe oud je ook bent, je kunt altijd jong van hart blijven. Elke leeftijd heeft zijn charmes en ieder jaar is waardevol. We leven maar één keer, geniet ervan. Oud worden is een privilege, voor velen  niet weggelegd…

Laat je telkens opnieuw verrassen door de éénvoudige schoonheid in de kleine dingen om je heen:

“Dauwdruppeltjes” zijn zulke kleine juweeltjes, in het echt of getekend. Ze hebben al zolang een plaatsje gevonden in de Zentanglewereld en zijn eigenlijk helemaal niet moeilijk om je tiles te verfraaien:

 

Een éénvoudige monotile werd opgefleurd met enkele dauwdruppeltjes. (Lynn Mead)

En nog ééntje, waarop je door de dauwdruppeltjes de onderstaande tangles kunt zien (Lynn Mead) 

 

Elke week komt er een andere tangle uit de “magische tas” van de Facebookgroep Square One. Een tijdje geleden was Mazorito aan de beurt. Het was leuk om zoveel verschillende interpretaties  te  zien, teveel om allemaal te tonen. Zelf teken ik deze tangle altijd in het rond, maar  onverwachts zag ik zelfs mijn patroontje in  roosters verschijnen.  Ik  zou daar nooit aan gedacht hebben maar ik vind het heel mooi. Ook de onderstaande “uil” van Chris Titus vond ik origineel getekend. Ik ken ondertussen al veel tangles maar wat ik heel bijzonder vind is dat sommige tanglers echt met patronen kunnen “spelen” en van een bestaande tangle iets totaal onverwachts tevoorschijn toveren:

en nog een keer Mazorito volgens Christine Courtois:

Challenges blijven boeiend en leerzaam. Het is altijd  een verrassing om te ontdekken hoe iedereen dezelfde opdracht verschillend interpreteert!

Voortdurend op zoek naar nieuwe tangles, vond ik deze keer inspiratie in donuts.  Overal ter wereld kan je familie vinden van deze zoetigheid.In de U.S.A. is er zelfs een nationale Donutdag.   Op oudejaarsavond worden in Nederland “oliebollen” gegeten. Zowel de Fransen als de Belgen houden van beignets, het liefst gevuld met appels.  In Duitsland is de  Berliner bol  heel bekend en in Portugal en Spanje hebben we de “churro’s”… Ook aan de andere kant van de wereld, in Zuid Afrika zijn “vetbollen”  overal verkrijgbaar en in het verre Oosten kom je soortgelijke gefrituurde hapjes met zoete of hartige vulling overal tegen.   Bijna ieder land heeft zijn eigen recept en een eigen naam maar ik vind het Italiaanse Zeppole het mooist klinken en koos Zeppo als naam voor mijn nieuwe tangle die geïnspireerd werd op deze kleine “guilty pleasure”

Zeppo is  een heel éénvoudig motief: je begint met 2 cirkels: een grotere en een kleinere binnenin. Zes kleine bolletjes omringen telkens  de cirkels, ze vormen de connectie tussen de “donuts”. In de binnenste  cirkel teken je wat schaduw zodat je er doorheen kunt zien. Iedere cirkel wordt verbonden door  de kleine bolletjes. Je kan eindeloos verder gaan, regelmatig of onregelmatig, als een slinger of een vuller. In de 2 voorbeelden kan je duidelijk door de “donut” streepjes of perfs zien.  Op de tankleurige tile herken je naast Zeppo  ook Nipa, CO2 en Pebbles flower.

Tekenen in de vorm van een spiraal geeft altijd mooie resultaten. Dat hebben velen al bewezen. Klik op deze link . Daarom besloot ik mijn volgende tile te maken op basis van zo’n spiraal: een combinatie van Zeppo en Caviar, afgewerkt met een wit en geel kleurpotlood.

Ik wens iedereen veel plezier met deze speelse tangle! Bezig zijn met iets wat je graag doet is belangrijk, heerlijk om er helemaal in op gaan en de tijd en je zorgen te vergeten… ja soms gebeurt dat en voor ik het weet is het  dan meestal middernacht en de hoogste tijd om te gaan slapen. Door het Internet is zoveel  informatie bereikbaar. Iedereen  kan leren van iedereen. Kijk even naar de prachtige houtkunst van Gabriel Schama  en je begrijpt wat ik bedoel:

Verschillende patronen die Schama in zijn werk  gebruikt, zullen voor velen vertrouwd overkomen. Een klein stukje, waar je Verve in herkent,  tekende ik  ook als  kader in mijn onderstaande tile, waarop je nog volgende tangles kunt zien: Zanda, Copada en Indy Relly. 

en datzelfde kader  gebruikte ik voor een inzending naar Square one met de volgende patronen:  Membranart, Blooming Butter en  Love Handles

Iets heel anders daarentegen is Maria Tovar’s techniek. Zij “tangelt”   met een “embossing pen”. Ik  vond dat direct leuk en natuurlijk moest ik dat ook een keertje uitproberen. Hieronder staan 2 éénvoudige tiles gemaakt n.a.v. Maria’s handleiding. Heel zeker  ga ik hier nog meer mee experimenteren:

Eentje met Cross Ur Hearts

En eentje met Arullo, 4 keer gespiegeld met een tikkeltje kleur

Tijdens de 12 daagse challenge van Zentangle.com konden we stap voor stap volgen hoe een “spinner” gemaakt werd met originele tangles. Bewust werden geen nieuwe tangles getekend maar kwamen  oude vertrouwde patronen aan bod en kon je goed volgen hoe  overal de schaduw werd aangebracht. Naast de getoonde spinner heb ik nog een 2de exemplaar gemaakt met mijn favoriete patronen:

 

Als ik een volgende keer niet goed zal weten welke tangles te combineren, ga ik simpelweg de spinner zijn werk laten doen.

Vanaf dit jaar zullen ook CZT seminaries in Europa worden georganiseerd. (Frankfurt). Over heel de wereld zijn  mensen  verbonden door de Zentanglemethode. Elke dag  komen nieuwe ideeën uit alle uithoeken van de wereld en die kennis kunnen we toepassen op onze eigen tiles! Dat  is wat ik vooral in deze eerste post van het jaar  heb willen tonen.

Dagelijks worden wij overspoeld met  negatieve berichten. Er loopt inderdaad veel fout in de wereld maar gelukkig komen er ook altijd positieve berichten en die vergeten we soms. Hieronder staan 100 interessante ontdekkingen, tot stand gekomen in 2018 en dat is fijn om te weten (helaas heb ik geen Nederlandstalige versie beschikbaar)

 

 

Om helemaal zen te worden heb ik gekozen voor deze spectaculaire winterse beelden van de hoogste toppen ter wereld, gemonteerd op muziek van Vangelis: Ask The Mountains :

 

Tot midden februari, 

Ria


Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

10 reacties

 1. 9
  Luc Bosmans says:

  Een mooie start van het nieuwe jaar en een paar leuke suggesties. Het is altijd fijn je posten te lezen Ria.

  • 10
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Luc, tangelen zal altijd mijn grote liefde blijven. Ik probeer zoveel mogelijk nieuwigheden te vermelden en vind het fijn dat je dat apprecieert.
   Vriendelijke groeten vanuit de laatste dagen in Izier.

 2. 7
  Ingrid Reynders says:

  Dag Ria,

  Om te beginnen wens ik jullie een gezond en gelukkig nieuwjaar, een vlotte aanpassing na de verhuis, en vooral heel veel tangleplezier !
  Hele mooie blog weer. Richard Gere én Italië erin, het kan voor mij niet stuk. De Zeppo is leuk gevonden !

  Ik had moeite gedaan om kerstkaarten te tanglen, de ontvangers vonden het fijn, en daar had ik dan nogmaals plezier van. Kleine dingen maker het leven idd zoveel mooier.

  Hasseltse groet !
  Ingrid

  • 8
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel voor je trouwe commentaar. Ik vond de woorden van Richard Gere zo mooi en daarom verdienden ze een plaatsje op mijn blog.
   Wat betreft Italië, dat is echt een land dat “alles” heeft.Ook ik hou ervan, vooral hun Rennaissance spreekt mij heel erg aan en hun taal is gewoon schitterend… Ik hoop van harte dat je er dit jaar weer een keertje zult geraken en door die heerlijke nauwe straatjes kunt kuieren met een echte Italiaanse Gelato.
   Intussen moeten we het hier doen met heel wat somberder weer maar we kunnen het binnen ook gezellig maken en daar zijn wij nu volop mee bezig in Hoogstraten. Het appartement ligt helaas niet dichtbij het bos waar ik zou van hou maar we hebben er wel een leuke tuin en we zitten overal dichtbij, ook een groot voordeel, weinig werk, weinig autorijden en veel tijd om te tangelen.
   Het allerbeste Ingrid!

 3. 5
  Pascalle Eykens says:

  Hoi Rita & Rob,

  Wij wensen jullie een fantastisch 2019.

  We komen zeker nog eens af.

  Lieve groetjes

  Pascale en Jos

 4. 1
  Marianne says:

  Dankjewel voor dit stukje zalig lees- kijk- en luisterplezier op een grijze nieuwjaarsdag Ria. Onze beste wensen voor een mooi en gezond 2019 voor jullie allen. Zijn jullie intussen verhuisd en al wat “thuis” in jullie nieuwe stekje?

  Liefs, Marianne en Gilbert

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel voor de mooie wensen op deze eerste dag van het jaar. Rob en ik wensen vanzelfsprekend voor jullie hetzelfde.
   Kerstmis en Oudjaar hebben wij in alle rust voor de laatste keer in Izier gevierd maar Rob is de afgelopen weken al een paar keer, telkens voor enkele dagen op en neer gereden om het appartement een opknapbeurt te geven. Tegen het einde van januari zou alles in orde moeten zijn en zullen we “officieel” terug inwoners worden van Hoogstraten.

   • 3
    Marianne says:

    ik ben nieuwsgierig wat de 4 viervoeters ervan zullen vinden 😉

    • 4
     Ria Matheussen says:

     Toen wij op Pico woonden, brachten wij de winters door in Hoogstraten, de hondjes kennen het daar dus al goed en zullen zich er direct terug thuis voelen. Voor de poezen daarentegen zal het een hele aanpassing worden. Wij gaan hen een paar weken binnen houden, zodat ze zich aan de nieuwe omgeving kunnen aanpassen maar dan mogen ze terug vrij loslopen er wordt er voor hen een beschut plaatsje gemaakt in het tuinhuis. We hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt. Als we de poezen hier achter laten, hebben ze geen toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.