01. mei 2019 · 6 reacties · Categorien:Blog nl

Sneller dan ik mijn laatste patroontje kon voorstellen, verscheen Javik onmiddellijk na het inzenden op Tanglepatterns.com. Dat was een leuke verrassing die ik niet verwacht had. Javik is gebaseerd is op een motief dat ik zag op een gebatikte stof. Batikken betekent veel puntjes in het Javaans. Het is een manier om een geweven stof met verf te voorzien van een decoratie. Het is een zeer oude kunstvorm, er zijn zelfs stoffen gevonden van meer dan 2000 jaar in het Midden-Oosten, India en Centraal Azië.

Batikken wordt vooral veel gedaan in Indonesië, met name in Java. Vandaar de naam die ik gekozen heb. Sinds 2009 staat batikken vermeld op de lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. Op www.tanglepatterns.com. kun je het fimpje van de Unesco bekijken bij de voorstelling van het patroon.

Hieronder heb ik een mooi voorbeeld geplaatst van zo’n gebatikte stof:

En op deze foto zie je in de driehoeken het motief waarop Javik werd gebaseerd:

Met een beetje oefening, is dit een heel gemakkelijk patroontje dat je tiles kan opvrolijken. Ik heb gekozen om telkens de 4 “blaadjes’ te herhalen. Het is belangrijk om in de juiste volgorde te tekenen (vandaar de cijfertjes). Teken je in de omgekeerde richting, dan is de volgorde van de “blaadjes” vanzelfsprekend andersom. Bij de eerste variatie heb ik de blaadjes eerst met potlood getekend, daarna is het gemakkelijk om een gekarteld lijntje met de pen te tekenen. De puntjes zijn typisch in de Batik kunst. Javik kan gebruikt worden als een kader, een slinger, gewoon op zichzelf maar ook tesamen met velen…

In het bovenstaande voorbeeld zie je Javik in gezelschap van Frickle, Printemps, Icantoo en Fescu, de open plekjes werden opgevuld met Perfs.

In het onderstaande voorbeeld heb ik Javik geplaatst tussen vier originele tangles van Maria Thomas: Drawings, Fescu, Msst en Tipple. Ook hier werden Perfs getekend.

Iets heel anders zijn de 2 onderstaande tiles, die gemaakt werden voor Square One. Ik heb ze een beetje bijgekleurd en dat geeft direct een heel ander resultaat:

Op deze tile zie je een combinatie van Sonnenband en Edie:

En voor deze opdracht staat Raphael centraal, omringd door Barberpole, Sandswirl, Lenche, Mooka, Lily’s eyes, Snail en Patience:

Recent zijn de video’s voor het Project Pack 5 on-line gekomen. Er werden mooie voorbeelden getoond voor het maken van kaders rond foto’s. Mijn favoriet was de video van Molly Hollibaugh:

Naar haar voorbeeld werkte ik mijn tile af die zowel voor Square one als voor I.A.S.T. 288 in aanmerking kwam. Hieronder zie je allebei: zwart/wit voor Square one en gekleurd voor Adele. De gebruikte tangles zijn Mooka, Tulipa en Javik.

Ook voor de volgende tile vond ik inspiratie in het Project Pack 5. In een 2de handswinkel kun je soms voor een prikje leuke dingen kopen die beslist van pas komen voor van allerlei creatieve dingen. Ik vond er voor slechts 2 Euro deze halsketting die ik aanbracht op een kaart en daarna “versierde” zoals op bovenstaande tile:

En om deze korte post af te sluiten, heb ik nog 2 leuke filmpjes gevonden. Op het eerste zie je hoe je in een oogwenk een fris zomerhapje kunt bereiden:

Op het tweede filmpje wordt gebruik gemaakt van acrylverf om prachtige bloemenmotieven op je blad te toveren met je vingers. Het lijkt éénvoudig. Ik heb het nog niet geprobeerd maar ga daar zeker een keer mee experimenteren:

Deel uitmaken van Annette’s fantastische mozaïeken, vind ik telkens weer heel bijzonder en daarom heb ik nog een foto geplaatst van een exemplaar uit de laatste reeks:

Zo mooi met al dat frisse groen!

Ik wens iedereen net zoveel plezier toe als deze dieren die na een lange winter op stal eindelijk weer naar buiten mogen, terug naar al dat frisse groen!

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

6 reacties

 1. 5
  Anoeska says:

  Javik is een geweldige tangle Ria, dankjewel!

  • 6
   Ria says:

   Ik ben ook fan van jouw werk en vond je tile met Javik op Square one erg geslaagd (net als je andere inzendingen) Hartelijke groeten van je zuiderbuur.
   Een fijne zomer toegewenst en dank voor het mooie compliment.

 2. 3
  Lise says:

  Dag Ria,
  Wat leuk dat je deze dingen allemaal met ons wil delen. Het zet mij ertoe aan om ook enkele dingen uit te proberen en dat ga ik zeker doen. Bloemen met je vingers op papier brengen lijkt heel makkelijk zoals in het filmpje, maar ik ga het eens uitproberen en heb 4 schatten van kleinkinderen die dat zeker willen leren 😉
  Vele groetjes en geniet van al het moois wat op je weg komt

  • 4
   Ria says:

   Ik weet niet of het zo gemakkelijk is als op het filmpje getoond wordt maar het is beslist de moeite om eens te proberen met je kleinkinderen. Ik ben er zeker van dat ze zich zullen amuseren en dat is het belangrijkste. Het lijkt me fantastisch om samen met je kleinkinderen leuke dingen te doen. Ik wens je alvast succes en een heerlijke lange zomer…
   Dank je wel Lise voor je commentaar, ik aprecieer het heel erg.

 3. 1
  Ingrid Reynders says:

  Wat ben je toch creatief, Ria ! Heel mooi gedaan allemaal !
  Proficiat !
  Hartelijke Hasseltse groet,
  Ingrid

  • 2
   Ria says:

   Ik ben op pensioen he Ingrid en dan kun je in je zetel zitten oud worden of lekker bezig blijven en ik heb gekozen voor dat laatste. Ik heb altijd tijd te kort, ik tangel graag en ben voortdurend op jacht naar nieuwe patronen… Heel erg bedankt voor je commentaar Ingrid en het allerbeste voor een fijne zomer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.