Deze korte video toverde onmiddellijk een glimlach op mijn gezicht. De” coronaveilige” dans is ontstaan in een klein dorpje in Zuid Afrika en is de zomerhit van 2020 geworden. Het nummer werd vooral populair nadat er een “dance challenge” aan gekoppeld werd. Inmiddels is het een hype geworden in de hele wereld. Zelfs ik, (natuurlijk zonder publiek) dans de Jerusalama als ik wat te lang getekend heb…

Als je voldoende pauzes inlast, regelmatig korte wandelingen maakt en dagelijks oefeningen doet, heb je veel minder last van stijfheid en pijn. Ik teken ontzettend graag maar potlood en pen af en toe neerleggen is noodzakelijk. Afwisselen van houding blijft de boodschap!

Vooral nu, na de hitte van de zomer, is het in België nog een aangename tijd om je eigen streek beter te leren kennen.

Een tochtje in de late namiddag naar het schilderachtige Borgloon in Limburg is zeker een bezoek waard. Gijs Van Vaerenbergh heeft hier een uniek kunstwerk geplaatst dat we ontdekten tijdens een mooie wandeling bij het vallen van de avond. Je ziet de contouren van het kerkje (30 ton staal) waardoor het een optische illusie lijkt…

In het begin van het jaar heb ik gekozen om meer tiles op Instagram te plaatsen. Ook daar verschijnen veel “challenges” maar ik wil mij vrij en tot niets verplicht voelen. Zentangle tekenen moet in de eerste plaats een ontspannende bezigheid blijven. Aan Annette’s maandelijkse “Zendalamoments” en Hanny Nura’s “Fullmoonchallenges” kan ik meestal niet weerstaan.

Voor Annette’s “Zendalamoments” vulde ik het sjabloon met een variatie op Abundies, Budlite, een deel van Seven Flower, Tipple en Mooka.

Voor Hanny Nura’s “Fullmoonchallenge” koos ik voor de volgende tangles: Caviar, Fescu, Alabastro, Pea Fea, Aloha en mijn Mollu. Net als bij Annette werden de tiles gekleurd met gewone kleurpotloden en afgewerkt met een witte gelpen.

Natuurlijk blijf ik steeds zoeken naar nieuwe tangles en daarom stel ik jullie graag Samu voor! Voor dit patroontje vond ik inspiratie in het werk van M.C. Escher. Samuel Jesserun de Mesquita was zijn leermeester, vandaar mijn keuze voor de naam. Het patroontje vraagt concentratie om de verschillende “blaadjes” gelijkmatig te tekenen. Vooral de vorm is belangrijk, (afgerond aan slechts één zijde). Ik teken een verticale lijn om zo gemakkelijker gelijke motieven te kunnen tekenen. Er zijn veel verschillende manieren om dit patroon te versieren en/of in te kleuren. Ik wens jullie succes!

een originele tekening van M.C. Escher:

In mijn voorbeeld herken je verschillende dingen uit de vorige Project Packs: een uitgerekte Printemps, het gebruik van verschillende aura’s en de typische Zentangleversieringen. Het laatste stukje is bewust zwart gelaten door gewoonweg een stukje van de eerste tile af te knippen en deze te plakken op een zwarte tile met dezelfde afmetingen. Ik deed en doe dat regelmatig om een “foutje” te camoufleren of om een egale kleurige achtergrond te bekomen. Hieronder heb ik nog zo’n voorbeeldje geplaatst van een tile die vroeger op die manier gemaakt werd. Je herkent volgende tangles: een paar krulletjes, Fescu, Alabastro, Hollis en Yumemi:

Nu de herfst er weer aan komt, komen er weer meer typische herfstkleuren aan bod en daarom plaats ik graag nog een zendala met Viti, gemaakt op bruin tekenpapier in combinatie met Windfarm, Stircles en Patakon.

Om af te sluiten, zie je dat ook in België de “Jerusalama” gedanst wordt. Hieronder nog een demonstratie door het voltallige personeel van het Uz in Gent, een ontspannen moment in deze Coronatijd. Laat alles even los, gooi de stress eruit en dans mee:

En i.p.v. altijd frieten te eten op basis van aardappelen kan deze groenteversie een lekkere en gezonde afwisseling zijn:

Geniet van al het mooie dat de herfst ons geeft en graag tot een volgende keer,

Ria

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

2 reacties

 1. 1
  Lise Vanvinckenroye says:

  Dag Ria,

  Wat een leuke mail. ‘n Mens wordt daar echt blij van! Vele bedankjes in deze tijd met zijn beperkingen!
  Veel gezondheid toegewenst en veel plezier … elke dag 😉

  • 2
   Ria says:

   Hartelijk dank beste Lise, je reactie wordt erg geapprecieerd. Ik ben blij dat je het een leuke post vindt en wens je nog veel tangleplezier toe en mooie uitstapjes in jullie prachtig Limburg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.