Met de “Mc and Cheese challenge”  wilde de Diva (Laura Harms)   éénvoudige composities zien met vertrouwde tangles. Elke dag, zie je hier of daar wel een nieuw patroon opduiken. Het is onmogelijk om ze allemaal onder de knie te krijgen en dat hoeft ook niet. Deze keer dus  geen moeilijke motieven, geen zoekwerk op computers, geen stress of competitiegeest, gewoon ontspannen tangeltjes tekenen die je als het ware van buiten kent.  Daarmee kom je terug tot de essentie van Zentangletekenen.  Hieronder laat ik jullie graag zo’n voorbeeld zien van een vroegere cursiste: Marianne Repriels. Zij heeft  een prachtige Zendala ontworpen met  Flux en Tipple. Origineel, éénvoudig  in zwart/wit maar heel mooi en verzorgd afgewerkt met subtiele schaduw. Ik wil hiermee nog eens benadrukken dat Zentangletekenen voor iedereen toegankelijk is en dat je ook zonder ingewikkelde constructies echte “juweeltjes” kunt maken, net zoals Marianne dat gedaan heeft.

Anoeska Waardenburg heeft  een heel verfrissend Nederlandstalig e-boekje geschreven over tangelen zonder stress (wat eigenlijk altijd zou moeten zijn)  en hoe je  in alle rust,  verschillende patronen bij kunt leren. Voor 15 Euro is het van jou!

Blij en dankbaar ben ik met de leuke reacties die ik regelmatig ontvang, telkens als ik teken op kleurrijke aquarelachtergronden.(geleerd bij Jacqueline Nouwen).  Het klikte direct in haar klas, tussen deze hartelijke creatieve mensen.  Jacqueline en enkele cursisten hebben later op hun beurt ook workshops bij mij gevolgd. Wij blijven contact houden en af en toe wordt er een gezellige  namiddag georganiseerd. Er wordt dan veel gebabbeld en gelachen  bij een hapje en een drankje maar  tekenen, schilderen en knutselen staan altijd centraal.

Hieronder toon ik een kleine impressie van zo’n heerlijke dag, die helaas telkens  veel te snel voorbijvliegt. Deze keer hebben we naast schilderwerk ook  kaftjes voor miniboekjes gemaakt.  We gebruikten hiervoor stukjes hardboard waarop m.b.v. behangerslijm allerlei stukjes materiaal aanbracht werden  en die we afwerkten met een mengsel van Gesso en Aquarelverf.  Zoals je kan zien, was iedereen opgetogen over het resultaat!

Regelmatig krijg ik werkjes te zien van mensen  die net als ik, besmet werden met het Zentanglevirus. Margit Van Ostaeyen (met rode bloes en penseel in haar mond)  volgde eveneens enkele lessen bij mij. Zij wilde ook  graag haar prachtige  aquarellen met tangles combineren, iets waar zij absoluut in slaagt, vind ik, oordeel zelf. Het verhaal van Margit vind je op de Blog van Rick en Maria .

Op de laatste foto  merkte ik  speciale witte lijnen op en ik vroeg haar hoe ze dat precies gedaan had. Het antwoord is vrij simpel: met een stuk kaars werden eerst vette lijnen  op het papier gezet. Daarna breng je  de verf  aan. Op die witte lijnen “pakt” deze  veel minder en daardoor krijg je dan een heel speciaal effect wat mij erg bevalt. Ik heb Margit direct gefeliciteerd met dit aparte resultaat en ben haar dankbaar dat zij mij op dit idee gebracht heeft. Ik apprecieer heel erg als mensen hun kennis aan elkaar doorgeven en op hun beurt dan ook weer leren van de anderen. Dat is een fijne ervaring voor iedereen en het past volledig in de Zentanglefilosofie. Nogmaals hartelijk dank Jacqueline en Margit voor het doorgeven van jullie kennis!

Wil je dit ook eens graag proberen? Het is echt niet moeilijk en je zult versteld staan van het eindresultaat:

Je neemt een stuk kaars waarmee je eerst een paar “vette” lijnen  tekent op je tile (Ik gebruik gewoon aquarelpapier en knip dan later de mooiste stukjes (9×9 cm) eruit.

Vervolgens maak ik het blad altijd goed nat met gewoon water, zo heb ik het geleerd bij Jacqueline en daar legde ook Margit de nadruk op.

Daarna breng je met een dikke borstel hier en daar  kleuren naar keuze aan ( je kan ze aanlengen met water om verschillende tinten te verkrijgen) de verf mag echt in elkaar lopen. Je kan het blad eventueel naar verschillende richtingen draaien of  door te blazen kan je dit proces wat bijsturen. Te veel verf kan gemakkelijk geabsorbeerd worden met een wattenstaafje. Als de kleuren nog nat zijn, strooi ik er meestal (een klein beetje) Bisterpoeder op. Niet te veel anders wordt het  somber. Daarna gewoon alles laten drogen (ca 2 uur) en dan zie je goed  de grillige vormen waarop of waartussen je je favoriete tangles kunt tekenen.  Op de droge geverfde stukken kan gemakkelijk getekend worden maar je kan ook  bewust wat plekjes wit laten en uitsluitend daarop tekenen, of je kan kiezen voor een combinatie van beiden…Achteraf is het mogelijk om bepaalde kleuren  te benadrukken door deze te accentueren met gewone kleurpotloden.

Aquarelpapier, aquarelverf van Winsor & Newton, een paar potjes Bisterpoeder, penselen, een stukje kaars en mengpotjes en je kan aan de slag:

Hier koos ik voor herfsttinten en tekende met een witte gelpen, bruine en zwarte pennen. De patronen zijn: Zinger, N’Zeppel, Indi Rella, Rixty en Birch  ( dit patroon lijkt heel erg op een berkenboom en dat was ook de bedoeling)

 

Voor deze tile heb ik vooral blauwe verf genomen, de bruine kleur komt door de Bister die ik gemengd heb met de aquarelverf. De getekende tangles zijn Mooka, Molygon, Tipple, Verve, Caviar, Shattuck en Curl. Naast een zwarte pen heb ik opnieuw mijn witte gelpen gebruikt.

 

Hier zie je dat ik meer rood gebruikt heb, maar ook geel en groen (de kleuren lopen altijd door mekaar en het resultaat is dikwijls anders dan je voor ogen had) Undu, Wud en El Prado werden getekend met een zwarte pen en afgewerkt met een witte gelpen, voor O werd alleen een witte gelpen gebruikt.

Deze tile past het beste bij de lente door het gebruik van frisse gele en groene tinten waarop groene Bister werd gestrooid. Het was mijn I.A.S.T. bijdrage ( 188) waarop wij een combinatie “moesten” maken van Fescu, Zinger en Frickle. Naast bruine, zwarte en witte pennen, zie je ook enkele Fescupatronen die gemaakt werden met een groene pen.

In alle voorbeelden werden gemakkelijke, éénvoudige motieven getekend die heel goed tot hun recht komen op een aquarelachtergrond.

Aan alles merk ik dat we weer aan een nieuw seizoen begonnen zijn. Bloesems verschijnen in alle kleuren, hier en daar zie je heel voorzichtig al fris groen terug opduiken, de eerste vlinders fladderen rond op zonnige dagen en vooral de vogels beginnen steeds luider te fluiten. Dat geeft ieder jaar opnieuw een fijn gevoel. Als het terug warmer wordt, is het  aangenaam om eens een wandeling te maken op een blotevoetenpad.  Deze paden zijn daarvoor speciaal ontworpen. (3 à 4 km) en zijn  niet zwaar. Omdat we het niet gewoon zijn op blote voeten te lopen,  geven ze je een aparte ervaring en gratis voetmassage..Op het internet kan je in verschillende streken deze paden vinden. Ook  s’morgens eens op  blote voeten door het natte gras lopen, vind ik altijd leuk en heel verfrissend! Een beetje gek? Misschien wel maar ik trek er me niets van aan en  geniet gewoon van die momenten…

Reizende tiles  blijf ik ook heel verrrassend vinden. Hieronder zie je de resultaten van een uitwisseling met  Heidi Sue Whitney uit Utah. Travelingtiles geven unieke ervaringen en ik wil Heidi hierbij nog eens hartelijk danken voor de fijne samenwerking. Zij heeft onlangs  een apart patroontje uitgewerkt dat je zeker gaat terugzien op één van mijn volgende tiles. Ik hou heel veel van de wilde ruige natuur in het noorden en voor deze tangle vond Heidi inspiratie bij de stoere Vikingen: Torsdag, heel mooi, vooral als kader, vind ik!

Heidi’ s starters en vervolgens de tiles,  afgewerkt door mij:

 

Hieronder mijn starters voor Heidi en haar afgewerkte resultaten, heel mooi vind ik de doorzichtige letter i die ze erin verwerkt heeft n.a.v. een challenge bij Joey Van Oort:

 

 

Hieronder nog een prestring 3Z tile die Heidi heel mooi afwerkte en waarin ze haar nieuwe tangle Concert gebruikte. Hij lijkt een beetje op Arukas.

Ook interessant om te zien,is hoe anderen mijn  tangles verwerken in hun tiles.  Anja Schaffeld maakte een erg geslaagde combinatie van verschillende variaties op Zimba met het mooie Amphora van Lily Moon:

 De sympathieke Duane Anderson uit Oregon maakte deze leuke monotangle met variaties op Nouvart:

Dank je wel, ik apprecieer dit heel erg!

Het was een eer te ontdekken dat  Adele deze week voorstelt om mijn  tangle Nouvart te gebruiken samen met twee prachtige motieven  van Margaret Bremner voor haar wekelijkse uitdaging It’s a string thing.

Hierbij wil ik iedereen een vrolijke Pasen wensen en een geweldige start vol zelfvertrouwen van een nieuw seizoen vol  uitdagingen en avontuur!

Om echt zelfvertrouwen te ontwikkelen, moet je afrekenen met de persoon die je graag wilde zijn maar vrede nemen met de persoon die je diep vanbinnen echt bent. Je moet stoppen met jezelf te vergelijken met anderen maar blijven geloven in jezelf. Volg je hart, het weet de weg.

Deze wijze raad heb ik gelezen in het tijdschrift Happinez en het is waar, hoe sneller je dat aanvaardt, hoe beter!

Om af te sluiten heb ik gekozen voor accordeonmuziek.  Heel lang geleden, vertrokken wij op een warme augustusdag op huwelijksreis naar  Normandië en Parijs De afstand was niet te ver. We reden er naartoe met ons eigen autootje en boekten kamers in éénvoudige pensions, heerlijk romantisch en toch betaalbaar in die tijd. De muziek die ik nu uitgezocht heb, werd geschreven voor de film: le fabuleux destin d’Amélie Poulain met een heel ondeugende Audrey Tatou in de hoofdrol. Telkens als ik zo’n accordeon hoor, denk ik aan die typische sfeer op warme zomeravonden in Parijs waar je altijd ergens  zulke muziek kunt horen. Nochtans komt deze opname uit Chili maar ik vind het gewoon heel mooi gebracht en daarom viel mijn keuze op deze muzikant.

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

15 reacties

 1. 12
  Anoeska says:

  Dankjewel voor de vermelding Ria, heel lief! En uiteraard weer prachtige werken. Ik ben niet anders gewend van jou.

  • 13
   Ria Matheussen says:

   Ik vind jouw boekje een echte aanrader, ik heb er plezier aan beleefd (en zal het zeker opnieuw raadplegen) Ik wens je er veel succes mee.
   Dank je wel voor het mooie compliment Anoeska.
   De reticula en fragments zijn een echte verrijking van de Zentanglekunst, ik ben er ook een echte fan van. Ik ben alleen niet zo productief en veelzijdig als jij. Door mijn artroseklachten moet ik een stapje terugdoen, minder voor de PC en meer bewegen, maar ik blijf zeker tekenen. Ik doe het zo graag, net als jij!

 2. 10
  Ingrid Reynders says:

  Whow Ria, wat een prachtige creaties alweer ! Schitterend!
  Ook een dikke pluim voor Marianne , Jacqueline en Margit. Margit zat naast me in je lessen en ik zag haar genieten.
  Ik heb al enkele heeeeeeel eenvoudige felicitatiekaarten getangled, er kruipt tijd in. De ontvangers waren er heel blij mee, omdat ze voelden dat er moeite voor gedaan was.
  Ik hoop dat ik de komende dagen echt tijd kan maken om te tanglen, ik vind het echt fijn.
  Bedankt !

  Ingrid

  • 11
   Ria Matheussen says:

   Dat is een fijne commentaar Ingrid. Ik vind het altijd leuk om te horen hoe het verder gaat na een paar lessen. Het verheugt me dat je zelf een paar kaarten gemaakt hebt. Iets persoonlijk is altijd waardevol om te geven en om te krijgen.
   Ik hoop vooral, door deze post, dat ik heb laten zien dat je met éénvoudige patronen ook hele mooie werkjes kunt maken, en wat betreft die achtergronden, dat lijkt ook ingewikkelder dan het is hoor…
   Het mooiere weer komt eraan, stoeltje buiten, drankje erbij, muziekje op en tijd maken om af en toe eens te tangelen. Zeker doen.

 3. 5
  Marianne says:

  Zit ik me hier zoals altijd te vergapen op alle prachtige tegeltjes en technieken die er ook deze keer weer te ontdekken zijn, heb ik deze keer nog wel de eer het rijtje te openen met mijn simpel dingetje en een complimentje te krijgen. Ik heb echt 2x moeten lezen wat er stond eer het kwartje viel, en ben er nog niet goed van, Ria 😉 Dankjewel voor de pluim, ik had net een opkikkertje nodig. Voor de rest zijn alle creaties weer samen te vatten in één enkel woordje: WOW !!!!!
  Maddy: ik ben ook onder de indruk van jouw werkjes, zo mooi, zo speciaal! Heel bijzonder hoe enkele eenvoudige tangles een abstract aquarelletje helemaal tot leven kunnen wekken.
  Ik ben zo blij dat ik jullie heb mogen leren kennen, jullie zijn een echte bron van inspiratie en hele sympathieke mensen op de koop toe! You rock, girls! 😉

  • 6
   Ria Matheussen says:

   Marianne, jouw kaart is ook heel mooi en ze pastte volledig bij de “Mc and Cheese” challenge (zoals de Amerikanen dat zeggen) Iedereen vond die challenge prettig en je moet echt geen ingewikkelde tangles gebruiken om een leuk resultaat te bekomen. Ik geef graag toe dat ik bepaalde tangles niet goed kan tekenen en ze daarom niet gebruik. Bij sommige tanglers lukt alles. Bij mij niet, ik heb mijn favorieten die regelmatig terugkomen. Af en toe ontdek ik een nieuw patroontje dat me aanstaat en zo groeit mijn eigen legende beetje bij beetje…
   Aquarelverf gebruiken om een achtergrond te maken doe ik heel graag. Op die werkjes heb ik ook heel éénvoudige tangles getekend maar ze vallen bij velen in de smaak en daar ben ik natuurlijk blij om. Daarom wilde ik een postje schrijven hoe en waar en van wie ik het geleerd heb.
   Margit en Maddy volgen beiden aquarelles bij Jacqueline op woensdagnamiddag. Haar lessen zijn heel inspirerend en er is een fijne sfeer in de klas.
   Ik zal hen je complimentje doorgeven, dat zullen ze fijn vinden.
   Bedankt voor je feedback en hou je goed!

   • 7
    Marianne says:

    Ik bedoelde in mijn reactie eigenlijk MARGIT met haar werkjes hierboven! Weer te snel getypt en slecht nagelezen alvorens te enteren 😉

    • 9
     Ria Matheussen says:

     O.K. hoor Marianne. Het is wel wat verwarrend. Zowel Margit als Maddy zitten in de aquarelgroep, ze volgden allebei workshops bij mij en ik zit tussen hen in op de foto’s op de laatste officiële blogpost van Rick en Maria.

     • 14
      Carine Vandeput says:

      Beste Ria,
      Wat een fantastische bog heb je! Je verwent en verbaast ons telkens weer met je creaties en tips.
      De tanglemicrobe heeft me nog altijd te pakken… nu op zoek naar bisterpoeder..
      Hartelijke groet,
      Carine

     • 15
      Ria Matheussen says:

      Fijn om te horen dat de tanglemicrobe je nog steeds te pakken heeft. Je kan er zoveel plezier, ontspanning en mooie momenten mee bekomen… het tekenen is belangrijker dan het resultaat en iedere tekening met zorg en liefde gemaakt is uniek en de moeite waard.
      Bedankt voor je mooie commentaar Carine. Bisterpoeder kun je verkrijgen in winkels met schildergerief zoals vb Schleiper in Hasselt…

  • 8
   maddy says:

   Dankjewel Marianne. Ik denk echter dat de eer aan Margit toekomt . Mijn werkjes zijn de 2 oranje met turquoise die we bij Jacqueline gemaakt hebben. Het is een voorbereiding op het ontwerp voor een kaft van een zelf-nog-te-maken boekje. Jouw ontwerp van de Zendala is mooi en krijgt een welverdiend plaatsje in Ria’s blog. Nog veel tangelplezier toegewenst! ?

 4. 3
  maddy says:

  Ja Ria, na een tijdje vind ik echt niet meer de juiste woorden, enkel superlatieven voor je post!
  Misschien nog een vraagje: zijn wij nu BV’s? ?

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Wat aardig van je Maddy. Ik ben zelf ook tevreden over de resultaten met waterverf en Bister (en kaars). Wat ben ik blij dat ik zoveel moois heb kunnen leren in Hasselt en dat kan toepassen op mijn tegeltjes. Het blijft de moeite om daarmee te experimenteren, doen Maddy…met een paar tangeltjes erbij, kun je zo’n mooie persoonlijke werkjes maken en dat wordt echt geapprecieerd.
   In de V.S. alleen zijn er nu toch een paar duizenden die onze Belgische koppen gezien hebben en velen hebben de weg naar Tangledreams gevonden. Dat vind ik natuurlijk heel plezant.

 5. 1
  Ariane says:

  Dag Ria,

  weer een hele hoop leuke ideeën, gecombineerd met een zalig muziekje uit een geweldige film. Hoe gaat het nog met je gezondheid? Hopelijk heb je ondertussen al wat minder last. Ik mis je tangle-lessen wel. Maar gezondheid voor alles! Helaas kom ik er bijna niet meer aan om te tanglen. Als ik mij niet op een cursus inschrijf, dan doe ik bijna niets meer qua vrije tijd.Erg genoeg en wetende dat ik hierdoor zo rustig wordt. Me-time is heel beperkt geworden. Maar ja, je weet wat ze zeggen. Als de zaken goed draaien, moet je ervoor gaan. Hopelijk tot binnenkort nog eens in het doppahuis! Groetjes, Ariane

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Wat fijn om nog eens iets van je te horen.
   Ik doe elke dag trouw versterkende en ontspannende oefeningen en zit nooit meer te lang in dezelfde houding, dat heeft veel beterschap gegeven maar ik heb nu éénmaal arthrose en moet daar altijd rekening mee houden.
   Toch moet je proberen om af en toe wat me-time in te schakelen, het is belangrijk om goed te blijven functioneren in deze hectische tijden.
   Het mooie seizoen komt eraan, ik wens je veel plezier en hoop dat je toch af en toe nog eens tijd maakt voor een ontspannen Zentangletekening, net zoals we in de klas geleerd hebben en waar iedereen een echt kunstwerkje afleverde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.