Rond deze periode ervaren mensen soms melancholische gevoelens. Allerheiligen is gepasseerd.  Zonnige zomerdagen zijn weer voor een hele tijd opgeborgen en regen, koude en wind komen eraan. Ik begrijp dat velen een beetje heimwee hebben… Toch hoeven herfst en winter zeker  geen sombere periodes te zijn. Het is een tijd van loslaten, herbronnen en een weg zoeken naar een nieuw begin…

Deze week stelde Laura voor om een tekening te maken met als thema Halloween of gewoon ééntje op een zwarte tile. Mijn Halloweenbijdrage is terug te vinden op de Diva’s site maar voor mezelf heb ik  met veel plezier nog een zwarte voorgedrukte zendalatile gevuld met tangles en gekleurd met krijtpotloden.

zendala5november

De klok werd vorig weekend  weer een uur teruggezet en dat voelt toch lekker aan als je ‘mij vraagt. Ik heb eindelijk aanvaard dat ik  geen  ochtendmens ben. Vroeger “moest” ik voor man, kinderen en  werk meestal op tijd opstaan. De zonen zijn al een hele poos  het huis uit en Rob en ik doen het nu een stuk rustiger aan. Het is puur genieten om s’ morgens wat langer in dat warme” nestje” te kunnen blijven liggen. Daarna doe ik rustig enkele stretchoefeneningen en ben ik klaar om op te staan. Ik voel me dan de rest van de dag uitgeruster en opgewekter. Het is belangrijk te ontdekken of je een vroege vogel of een nachtvlinder bent, en proberen, in de mate van het mogelijke, daar een beetje rekening mee te houden i.p.v. er steeds tegenin te gaan. Zonsondergangen zijn voor mij  even spectaculair  als zonsopgangen. Vooral de momenten tussen  licht en donker vind ik enig.. De kleuren in de lucht en de natuur zijn dan op hun mooist, veel dieren worden dan pas actief en die ogenblikken geven me altijd een warm gevoel en een zekere geborgenheid. Lange avonden met een spannende film op T.V, een fijn gesprek  met een glaasje wijn erbij,  helemaal opgaan in een meeslepend boek maar vooral, gewoon de tijd vergeten tijdens het tekenen, het kunnen stuk voor stuk heerlijke momenten zijn…

vs_-zonsondergang_ardennen_4499

dassen

De das die nog veel voorkomt in de Ardennen zul je zelden zien tijdens de dag, het is één van de dieren die actief worden tijdens de schemering.

Als je tekent, vliegt de tijd voorbij en zit je soms te lang in dezelfde houding. Dit kan leiden tot  nek en rugproblemen, stijfheid en pijn. Daarom zijn, vooral nu, rustige wandelingen en af en toe tussendoor een paar stretchoefeningen zo belangrijk. Het vergt niet teveel tijd, kost niets, je kan niets forceren, en geeft alleen maar voordelen: het houdt je hart en lijf gezond, geeft je zuurstof, versoepelt je gewrichten, helpt tegen stress en houdt je brein alert..

wandelen

super_stretch

Tijdens het wandelen, geniet ik telkens heel  bewust van de geuren, kleuren en geluiden rondom mij die altijd wisselen.  Dikwijls ontdek ik in het bos  kleine miniatuurlandschappen die sprookjesachtig mooi  zijn en soms  zelfs echte inspiratiebronnen kunnen zijn.

minilandschap2

minilandschap1

spinneweb-anton

Natuurlijk zijn er ondanks al die goede voornemens ook af en toe mindere dagen. Zo is het leven nu éénmaal. Ik wil daar niet te lang bij stilstaan en wil, als ik echt oud ben, alleen goede herinneringen koesteren.  Daarom heb ik vorig jaar bij Etsy een heel speciaal boekje gekocht waarin ik alleen mooie momenten schrijf. Slechte ervaringen en mindere momenten wil ik niet wegdrukken maar wil er ook niet teveel aandacht aan schenken.   Af en toe sla ik het boekje open omdat ik nu weet dat na mindere periodes, ook altijd weer onverwachts mooie momenten komen. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo zijn…

In het Engels is daar zo’n mooi spreekwoord over:

Vrij vertaald: na regen komt zonneschijn!

every-cloud-has-a-silver-lining-jpg

Mijn speciale boekje vol vreugde, zeer nuttig om door te bladeren tijdens dipjes

boekje

Zentangletekenen verveelt nooit, er zijn zoveel verschillende patronen, zoveel verschillende mogelijkheden. Enkele maanden geleden heb ik in een blogpost al eens geschreven over fragments en ook enkele voorbeelden laten zien. Deze techniek werd voorgesteld tijdens het 22 ste seminarie en wordt uitgebreid toegelicht in hoofdstuk 7 van het boek the primer.

Nu heb ik het nog eens rustig nagelezen. Ik zie op het Internet weinig afbeeldingen van deze techniek die toch heel aantrekkelijk is met vele mogelijkheden. Daarom heb ik hieronder 3 voorbeelden gemaakt van 3  verschillende reticulas, gevuld met “ronde”, “vierkante” en “driehoekige” fragments. Ik heb ze willekeurig gekozen. Een zee van mogelijkheden ontplooit zich. De tekeningen zijn heel anders dan gewoonlijk. Toch is deze techniek ook erg fijn om te doen met onverwachtse resultaten, zeker als je de  fragments in  verschillende richtingen tekent zoals in de laatste afbeelding. (en er zitten ook enkele “organische” fragmentjes tussen voor diegenen die niet graag met geometrische vormen werken) Ik heb hier bewust een keer gekozen voor zwart/wit. Soberder dan ik gewend ben te tekenen maar ik ben tevreden over de resultaten.

fragment2

Reticula R-B2 met fragments: F5, B6 en H2

 

fragment3

Reticula R-H3 met fragments: A23, D23, A25, B21, H21 ( plus Jetties en Tipple)

 

fragment1

Reticula R-E2 met fragments L11 en C16 in verschillende richtingen

Nog een vorm van tekenen die ik minder toepas zijn de  roosterpatronen. Nochtans heb ik er zelf één ontworpen. Op 29 oktober stelde Ela Rieger (Elatorium) voor om dit patroon te gebruiken in haar dagelijkse challenge. Het verheugt me telkens weer om te zien wat anderen doen met mijn eigen tangles. Vandaar dat ik graag een afbeelding plaats van Ela met een leuke compositie, gemaakt  van een variatie op mijn Paravan in combinatie met Strimonds en Curly Border.


Zelf neem ik regelmatig een kijkje op deze interessante website met ongelooflijk veel patronen, een leuke tip als je eens een keer minder inspiratie hebt!

elatorium_paravan

Zelf heeft   Ela recent weer een  nieuw patroon samengesteld waarop verschillende variaties mogelijk zijn: Genuckle

genuckle

Omdat ik weinig afbeeldingen toon van roostervormen, eindig ik graag eens ter afwisseling met nog een paar  voorbeelden waarin ik telkens een roosterpatroon gekozen heb in combinatie met andere tangles.

Op de eerste afbeelding heb ik  Hamadox en Stone Story getekend op de roosterpatronen  Cubine en Fife en voor de kader heb ik Hypnotic gekozen

 

fragmentscolor2kopie

Op de volgende tile heb ik gekozen voor Flip Flap, dat ik gevonden heb in het leuke nieuwe boek van Diana Linsse, gecombineerd met Bubbles en Petal Panes.

 

fragmentscolor1

En nog een keertje een experimentje met de slazwierder en Ecoline:

tegel5november

Aan deze slogan hoef ik niets meer toe te voegen, ik ga er volledig mee akkoord:

creatief

Vandaag wil ik graag afsluiten met een melancholisch nummer en dat heb ik gevonden bij Leonard Cohen. Ik hoor al die ondoorgrondelijke mysterieuze songs van hem graag, van de eerste tot de laatste.  Dat speciale stemgeluid, die aparte teksten, die mooie melodiën…ik word het nooit beu.

Hier is het fantastische, tijdloze lied in een heerlijk, nostalgisch filmpje:  Dance me to the end of love

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

10 reacties

 1. 7
  Jacqueline Nouwen says:

  Ria,
  Voor mij is het over de ganse lijn HEERLIJK.
  Zeer levensecht.
  Zeer aanstekelijk.
  Zeer inspirerend.
  Liefs Jacqueline

  • 8
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Jacqueline voor dit mooie compliment. Creatief bezig zijn, doe je in de eerste plaats voor jezelf, het is gewoon de beste methode om gezond en opgewekt te blijven. Als anderen er dan ook nog iets aan hebben, vind ik dat geweldig!

 2. 5
  Gertie says:

  Goedemorgen Ria,

  Weer heb ik genoten van je blog.Je tangles zien er weer prachtig uit. Persoonlijk hou ik meer van wit/zwart, maar kleur mag zeker!
  Geweldig om hier Leonard Cohen tegen te komen, toevallig ben ik de nieuwe cd aan het beluisteren. Mijn absolute top favoriet.
  Jou troost- en vreugdeboekje vind ik een fantastisch idee om zelf toe te passen, dank je wel Ria, ik kijk elke keer uit naar jou post.

  • 6
   Ria Matheussen says:

   Wat een toeval Gertie dat ook Leonard Cohen jou kan bekoren. Ik probeer altijd een stukje muziek te zoeken dat mij erg aanspreekt en waarvan ik hoop dat anderen er ook iets aan hebben. Als dat zo is, ben ik daar oprecht blij om, tof dat je dat schrijft.
   In Zentangletekeningen kan en mag alles en daarom probeer ik telkens verschillende mogelijkheden te laten zien. Sommigen houden van kleurig werk, anderen verkiezen zwart/wit maar beiden kunnen mij bekoren. Ik hoop dat het mogelijk is voor jou om de derde les bij te wonen in januari. Josiane en Maddy zullen daar ook zijn dan.
   En, zoals iedereen heb ik ook ups en downs, maar ik heb ondervonden dat het beter is, steeds voor ogen te houden dat er altijd weer mooie momenten komen en die wil ik allemaal onthouden als ik heel oud zal zijn. Vandaar het boekje dat steeds binnen handbereik ligt.
   Ik ben blij dat je mijn posten graag leest, dank je wel Gertie!

 3. 3
  Peter says:

  Dag Ria,

  Inderdaad, creatief zijn is geen hobby, het is een manier van leven. Ik krijg al eens te horen waarom ik “zo veel” maak, maar ik heb daar geen uitleg voor , ik doe wat ik doe en maak wat ik maak, inderdaad een manier van zijn of van leven. Ik geef veel weg van wat ik maak en doe daar heel wat mensen een plezier mee. Iets verkopen doe ik nooit, men vraagt nogal eens hoeveel ik vraag voor dit of dat, maar voor mij doet dat afbreuk aan de energie die ik er in stak, ik geef het dan liever spontaan weg. Soms met veel woorden, vaker met heel weinig omdat de betekenis van het geven al genoeg zegt.

  Bij de aanzet van de eerste donkere dagen heb ik ook al eens moeite met de zomer die voorbij is maar eens als ik mijn weg weer gevonden heb zie ik het positieve er van in. Hoe graag ik ook in de tuin werk en de bloemen verzorg, dat werk is nu wat op de achtergrond en maakt plaats voor vele andere zaken. Nu de halloweendecoratie opgeruimd is maakte ik plaats voor Sinterklaas gadgets in huis wat weer een speelse, kinderlijke sfeer geeft en ik kan dan ook bijna niet wachten om de eerste Kerstdecoraties van zolder te halen….

  Jouw tangles die altijd zo mooi gekleurd zijn vind ik steeds zeer geslaagd maar de wit/zwarte die je nu maakte spreken ook heel erg aan ; ze geven rust door de herhalende patronen en zijn toch heel gedetailleerd waardoor je er een hele tijd kan naar kijken. De roostervormen ga ik ook meer uitproberen. Ik maakte toevallig gisteren een tile met de hoofdtoon cubine en daar zie je dan echt zo een driedimensionele diepte in wat een bijzonder effect geeft. Cadent gebruik ik ook vaak, voor mij is dat ook een roostervorm, en mijn favoriet door die gebogen lijnen die het iets sierlijk geven. De andere rastervormen die je aangeeft ga ik ook uitproberen.
  Ook leuk als iemand jouw tile paravan gebruikt en er een variatie mee maakt.

  De tangle genuckle doet me precies aan abstracte hoofdjes van een groep mensen denken, ook de moeite om eens uit te proberen.

  Je post werkt weer heel inspirerend en zoals Maddy schrijft ga ik er de volgende twee weken ook nog naar kijken. En een slazwierder kopen want dat wil ik al lang doen om mee te experimenteren.

  Groetjes, Peter

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Heel prettig om je reacties te lezen op mijn blogpost, dank je wel Peter.
   Het is tof dat je af en toe mensen wil verrassen met een attentie. Voor mij hebben zo’n persoonlijk gemaakte dingen ook veel meer waarde dan al die massaproducten die ons overspoelen. Daarom vind ik Zentangle misschien wel aantrekkelijk. In elke tile zit een eigen inzet en is met aandacht en liefde gemaakt.
   Iedereen maakt ups en downs door in het leven. Bezig blijven is de beste remedie tijdens “mindere” dagen.
   Wat betreft het tekenen, je weet nu waar je overal patronen kan vinden. Het is normaal dat niet elk motief je aanspreekt maar tijdens je ontdekkingsreis zullen er nog “juweeltjes” verschijnen waar je alle kanten mee op kunt. Cadent is er zo eentje, daar kun je enorm mee variëren. Ik kijk ook veel op het Internet hoe anderen de tangles interpreteren. Je leert er telkens iets van. Zelfs de “strakkere” roostervormen, kunnen sommigen omvormen tot vloeiende lijnen, heel mooi hoor.
   In ieder geval Peter, ik denk dat jij je niet gaat vervelen de volgende maanden, nog veel plezier en succes in alles wat je onderneemt!

 4. 1
  mm says:

  Ongelofelijke mooie post! Prachtig, je speciale troost- of vreugdeboekje.
  Je tekeningen, de foto’s, de tekst…ik heb er van genoten en zal er nog vaker naar kijken gedurende de eerstvolgende 2 weken. Ik hou het meest van je kleurrijke tiles.
  En de afsluiter, het tedere liedje van Leonard roept heel veel mooie herinneringen op. Hij is en blijft mijn absolute favoriet als songwriter ook al worden zijn liedjes “dark” en zijn laatsten zelfs “darker” .
  Dankjewel Ria. ?

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Opnieuw jij ook bedankt voor je reactie Maddy en ik vind het heel fijn dat je een eerlijke mening geeft.
   Persoonlijk hou ik ook het meeste van kleurrijke tiles. Toch wil ik af en toe gewoon in zwart/wit blijven tekenen. Daarmee is alles begonnen en je kan met wit, zwart en grijs ook heel veel kanten uit, dat wilde ik nog eens een keer uitproberen. Geen kleuren gebruiken is een echte uitdaging voor mij en dat heb ik soms nodig.
   Wij horen toch dikwijls graag dezelfde muziek he? Ik vind het fijn dat dit nummer mooie herinneringen oproept bij jou. (bij mij ook)

   • 9
    mm says:

    Wij rouwen allen om de dood van een poëet die bij iedereen mooie gevoelens en herinneringen opriep.
    RIP Leonard!

    • 10
     Ria Matheussen says:

     Je had gelijk dat zijn laatste nummers “darker” werden, misschien voelde hij aan dat hij niet meer lang had maar hij zal door zijn prachtige muziek altijd in onze harten blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.