Een gewone kaart of foto wordt altijd leuker en persoonlijker door er een paar  tangeltjes rond te tekenen. Het is  gemakkelijk en zo klaar! (Catkin and O)

Op het ogenblik ligt er nog  heel wat sneeuw  in de Ardennen . Het is best koud maar gelukkig is de zon regelmatig van de partij en het landschap is nu zoooo mooi, de luchten zijn zoooo blauw, de avonden zoooo kleurrijk.. Hier is de sneeuw welkom, de langlauf en skipistes zijn al enkele weken open en de plaatselijke horeca vaart er goed bij. Elke dag maak ik een wandeling samen met mijn man en de hondjes. Warm ingeduffeld geniet ik dan van elk moment. Miles en Jools  lijken zich ook niet te storen aan de sneeuw. Terwijl Rob en ik voorzichtig, stapje voor stapje door de sneeuw ploeteren,  springen en dansen zij om ons heen. Soms “vliegen” ze plotseling de heuvel op. Ik zie niets maar dan ineens weet ik waarom dat gebeurt. Op de top vluchten enkele schuchtere reeën  weg. Voor sommige mensen betekent dat misschien niets,  maar ik vind het geweldig. Mijn dag kan niet meer stuk nu ik deze prachtige wilde  dieren op slechts enkele meters voor mij  zie wegrennen.

Zit daar nu ook al een  vosje? Nee hoor, het is onze Miles, altijd opgewekt,  een hele moedige grote hond, verpakt  in een compact, klein lijfje.

Nog eens, gaan we  met de camera op stap om een paar winterse foto’s te maken. Morgen kan het alweer voorbij zijn, dat weet je nooit in België.. Niets is er hier wisselvalliger dan het weer maar toch heeft elk seizoen zijn mooie dagen (en zijn mindere maar die vergeet ik snel)

Het is heel verleidelijk om nu lekker binnen in de warmte te blijven, net zoals een beer in zijn hol en er pas in de lente uit te komen.

Toch blijft  de boodschap bewegen, de beste remedie tegen de “winterblues”. Vooral nu is het heel belangrijk om op tijd naar buiten te gaan en wat UV licht op te nemen.  Ik moet toegeven dat ik niet echt van sporten hou maar mijn dagelijkse wandeling wil ik niet graag missen.  Sinds kort doe ik dat met 2 stokken. Deze manier van wandelen is ontstaan in de jaren dertig in Finland toen langlaufers tijdens de zomer in vorm wilden blijven door een soortgelijke sport te blijven onderhouden. Er zijn vele voordelen aan Nordic walking verbonden en het is al vele jaren heel populair in onze omgeving.

De gewrichten van je onderste ledematen worden ontzien, het verbetert je houding, versterkt je spieren en heel belangrijk: je verbruikt meer caloriën dan tijdens een gewone wandeling. Het is de ideale sport om te beoefenen in de vrije natuur, op jezelf of in groep…

 

Vorige vrijdag werd opnieuw een 3-delige workshop afgesloten  in Hasselt. Na een eerste kennismaking en wat meer theorie tijdens de tweede les, werd er nu intensief getekend op zwarte en tankleurige tiles. Het is fijn om de cursisten zo geconcentreerd bezig te zien en achteraf hun mooie resultaten te mogen bewonderen. Verschillende mensen lieten mij werkjes zien die ze thuis gemaakt hadden; legendes met de geleerde tangles, schetsboeken, losse tegeltjes, boekenleggers, kaarten ,servetringen…Heel fascinerend om te zien hoe snel iedereen kan vorderen als de motivatie er is. Hierbij wil ik iedereen die meedeed aan de cursus nog eens extra bedanken voor de inzet, het enthousiasme en de fijne sfeer in de klas. Ondanks de aangename ervaring  heb ik toch besloten voorlopig geen lessen meer te geven. Het gaat  beter met mijn rugklachten maar het verloop van arthrose is onvoorspelbaar en ik maak niet graag afspraken die ik misschien niet kan nakomen. Ik wil liever wat afwachten, zien hoe het verder loopt…

Hier zijn de Renaissancetegeltjes, waarop geweldige combinaties verschenen met  o.a. Oke, N’Zeppel, Sez en een extra favorietje…De cursisten tekenden voor het eerst met kleur en krijtpotloden en dat lukte bijzonder goed:

Op de zwarte tegeltjes werden stroken getekend in verschillende richtingen, gevuld met de aangeleerde patroontjes en daarna gekleurd met stiften en potloden: ze zijn schitterend. Proficiat!

Soms vertellen cursisten  me dat ze niet tevreden zijn over hun werk en het dan maar verscheuren. Ik geef toe dat ik dat vroeger ook af en toe deed,  maar eigenlijk hoeft dat niet. Heel geleidelijk  heb ik afgeleerd om alles perfect te willen maken en te streng  zijn voor mezelf. Elke tekening moet met liefdevolle aandacht worden gemaakt en geeft een uniek resultaat dat de moeite waard is.

Een mooi gezegde luidt: Wees aardig voor jezelf. Het is moeilijk om gelukkig te zijn als iemand voortdurend gemeen tegen je doet.

Beter kan je de tiles die je minder vindt, in een doosje opbergen en na een tijdje nog eens bekijken. Je ziet ze dan in een heel ander perspectief.  Af en toe verdoezel ik dan “foutjes” met een zwarte brushpen waarop  met een witte gelpen nieuwe tangles kunnen getekend worden. Het uiteindelijke resultaat kan voor mooie contrasten zorgen…Wat ik ook regelmatig doe is, uitgaande van  dezelfde string, gewoon een nieuwe tile maken, eventueel met andere tangles…er komt een heel verschillende tekening tevoorschijn…

Op de twee zwarte stukken had ik tangles getekend die niet naar mijn zin waren. Ik heb deze zwart gemaakt met een brushpen en later, (als het heel goed droog is) Rick’s Paradox aangebracht en op het andere vlak gewoon 3 kleinere driehoeken getekend. Deze tile was mijn inzending voor I.A.S.T, challenge nummer 180. Je kan de resultaten van de anderen bewonderen op de website, vermeld op mijn frontpagina.

 

Hierboven en hieronder zie je telkens twee  tekeningen, uitgaande van dezelfde strings (op voorgedrukte originele tiles) maar toch  heel verschillend.

 

Als afsluiter wil ik graag iets meer vertellen over de 14 shades of grey. Neen het heeft niets te maken met die andere shades of grey…  Deze aparte techniek werd op punt gezet door Sonya Yencer uit de Verenigde Staten. Ik hou wel van dat wazige, dat gecreëerd wordt rond de reeds getekende tangles. Het roept een speciale sfeer op. Daarom heb ik, naar het voorbeeld van Sonya, eerst een tekening gemaakt in mijn schetsboek met Jetties in de hoofdrol. In feite kun je deze techniek toepassen op alle tangles. In een volgend voorbeeld heb ik  het mooie patroon Stella uitgekozen en afgewerkt  volgens de regels van de 14 shades of grey.

 

Tenslotte voeg ik graag nog  een tekening uit mijn schetsboek toe met opnieuw Stella in het middelpunt. Het leuke aan Zentangletekenen is dat je zoveel mooie en afwisselende werkjes kan maken met je vertrouwde tangles. Je kan er eindeloos mee variëren, zowel in zwart/wit als in kleur. Wil je toch  eens iets nieuws uitproberen: een simpel klikje op je computer, even surfen en altijd vind je wel een nieuw patroon, een leuke string, een onbekende techniek, een andere  achtergrond… Er zijn zoveel mensen die hun kennis graag met je willen delen via het Internet. Het blijft fascinerend en verveelt me nooit, integendeel, ik krijg er niet genoeg van en leer telkens iets bij.

Door mijn arthroseklachten wil ik geen lange reizen meer maken maar  virtueel reizen kan ook plezant zijn. Ik heb een leuk filmpje gevonden van een Oekraiense minnestreel (Estas Tonne) die prachtige klanken uit zijn gitaar tovert en ons daarbij heel speciale plekjes laat zien. Ik heb ervan genoten en hoop jullie ook!

Verzorg je goed, keep on tangling, en tot de volgende keer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

12 reacties

 1. 11
  Ingrid Reynders says:

  Dag Ria,

  Bedankt voor je lessen in Doppahuis ! Ik heb ondertussen het boek ”Zentangle, de praktijk 1”van RIck en Maria in huis. Zoals je zei is het een fantastisch boek en ik lees er met veel plezier in. Ik weet niet wat eerst doen, lezen of de tangles proberen. Tijdens het lezen herbeleef ik de lessen.

  Ik wens je een goede evolutie voor je rug en nog veel genot bij alles wat je doet !

  Ingrid

  • 12
   Ria Matheussen says:

   Het maakt me blij, te weten dat je plezier hebt beleefd aan de lessen, dat was de bedoeling. Ik heb de beginselen aangeleerd, nu kan je met de opgedane kennis verder gaan op deze wonderlijke reis in de Zentanglewereld.
   Je kan beiden doen: een paar geleerde tangeltjes tekenen in een compositie, dan weer een beetje lezen in het boek en toepassen in je werk, opnieuw een paar nieuwe tangeltjes erbij enz… niets forceren, stapje voor stapje en je zult ontdekken dat je steeds verder evolueert in deze mooie ontspannende tekenvorm.
   Dank je wel Ingrid voor je lieve woorden en voor jou ook een goede gezondheid en veel tangleplezier.

 2. 9
  Peter says:

  Dag Ria,

  Je hond(je) is inderdaad een grote hond in een klein lichaampje. Hij ziet er zo energiek uit en mooi zo in de sneeuw. In de Ardennen zal het nu zeker fijn zijn om te wandelen, ieder seizoen heeft mooie momenten.
  Wat je weergeeft met de grijstinten ziet er een heel leuke techniek uit. Ga ik ook eens proberen, maar zal inderdaad niet zo gemakkelijk zijn.

  De laatste weken heb ik vooral nieuwe tangles geoefend. Gisteren heb ik Knightsbridge gedaan, vrij eenvoudig maar geeft hele mooie effecten en nogal dramatisch met het vele zwart. Ik heb nu even geen zin om kleinere tiles te maken dus ik maak vooral gekleurde ‘landschappen’ op een A4 blad en gebruik dan veel gelstiften en zwart. Dan heb ik zo een project waar ik een paar weken aan werk.

  Afgelopen zaterdag ben ik voor de tweede keer samen gekomen met Mieke en Vera van de groep waarin ik Zentangle volgde. We hebben afgesproken om ongeveer om de twee tot drie maanden samen te tanglen. Het was heel leuk, we praten over onze hobby’s, koffie drinken en ook (een beetje) zentangle ! Ook fijn om op die manier de sfeer van de fijne lessen in het Doppahuis wat vast te houden. Ik begrijp goed dat je geen lessen kan geven als je rugklachten hebt, het was in ieder geval een verrijking de bijeenkomsten.

  De kaart bij het begin van je post is ook heel mooi, inderdaad, zentangle kan op vele manieren gebruikt worden !

  Tot binnenkort, groetjes, Peter

  • 10
   Ria Matheussen says:

   Helaas is de sneeuw ineens verdwenen en het feeërieke is volledig verdwenen, maar ja, dat hoort erbij… Binnenkort kunnen we alweer genieten van de eerste lenteprikkels…
   Het doet me plezier te vernemen dat jullie samen in groep blijven verder tekenen. Dat is heel ontspannend maar ook leerrijk. Iedereen brengt altijd een deeltje van zichzelf mee, en nieuwe leuke tangles of technieken kunnen samen besproken en uitgewerkt worden.
   De kaart aan het begin van de post zat een paar weken geleden bij een Libelle. Ik heb die opzettelijk op de blog gezet om te tonen hoe je heel éénvoudig een gewone kaart veel persoonlijker kan maken. (ideaal als je niet zoveel tijd hebt) Ook foto’s in je eigen album kun je zo opfleuren door er hier en daar een tangeltje bij te tekenen.
   Je hebt gelijk, Zentangle kan op vele manieren gebruikt worden en ik vind het heel fijn dat je je eigen gevoel volgt en tekent wat je het meeste aanspreekt. Na Knightsbridge is er nu ook alweer Knightspeak aangekomen, te vinden op http://www.tanglepatterns.com. Gebaseerd op Knightsbridge maar een tikje specialer, leuk hoor!!!
   Ik ben altijd blij met je commentaar Peter, mocht je over iets twijelen of vragen hebben, mail me gerust.
   Hartelijke groeten.

 3. 7
  Anneke says:

  Ik wens je veel beterschap met je rugklachten en kijk iedere keer weer opnieuw uit naar je mooie posten waardoor ik altijd iets bijleer, en dan die muziek, waar blijf je dat toch halen? Bedankt lieve RIa

  • 8
   Ria Matheussen says:

   Wat leuk je nog eens te ontmoeten via deze weg. Tof dat je nog steeds tekent en inspiratie vindt in mijn blogposten, dat is een heel mooi compliment, dank je wel Anneke en ik wens je nog veel plezier tijdens je Zentanglemomenten.

 4. 5
  Marianne says:

  Zoals steeds een blogpost om naar uit te kijken! Ria, je bent een inspiratie voor velen denk ik, en heel zeker ook voor mij. Twee jaar geleden volgde ik een les mindful droedelen, waarna ik eigenlijk niet echt zin had om er verder in te vliegen, ook omdat er te veel nadruk werd gelegd op het woordje “correct”. Na jouw cursus Zentangle is dat absoluut anders: jouw enthousiasme heeft ons ook enthousiast en nieuwsgierig gemaakt: nieuwe technieken, kleurtjes durven gebruiken, in Zentangle zijn er geen “fouten”, niets weggooien als we er niet tevreden over zijn (daarin was ik vooral een held hahaha) ……

  Dankjewel voor alles (en tot schrijfs of tot ziens) !!!

  • 6
   Ria Matheussen says:

   Een hele fijne commentaar Marianne die me veel plezier doet.
   Je verwoordt heel mooi wat het doel is van mijn website en blogposten: enthousiast, nieuwsgierig, blij en ontspannen bezig blijven met iets dat voor iedereen,( mits voldoende oefening) haalbaar is. Door regelmatig te oefenen, zul je merken dat er steeds een evolutie is, er moet altijd beweging zijn, niet blijven stilstaan…
   Nog veel tangleplezier, dank je wel en tot een volgende keer!

 5. 3
  mm says:

  Jij woont echt wel in een sprookjesachtige omgeving! Vanzelf dat je veel inspiratie krijgt voor je mooie tiles. Af en toe een ree of een konijn en sporen van (heel veel) everzwijnen, meer dieren heb ik hier nog niet gezien. Wel vogels..Daar hou ik van. Ik heb nu meer oog voor speciale takken, mos en andere begroeingen en zie overal tanglepatronen in. Je tiles zijn allen heel mooi. Ik raak stilaan verslaafd aan surfen naar Zentangleblogs en Patterns op Pinterest. Ik krijg er niet genoeg van. Alleen het voorbeeld van de “14 shades of grey “vind ik (nog) niet. Wat is haar speciale techniek dan?
  Ook prachtige muziek als afsluiting van je post. Dankjewel Ria. ?
  Ook dank voor de leuke les waarin we allen weer hebben bijgeleerd.

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Rob en ik hebben nog geen moment spijt gehad dat we in Izier zijn komen wonen, klein maar heel gezellig. Ik hou er echt van om de verschillende seizoenen te zien komen en gaan en dat lukt hier prima.
   Ik kan het begrijpen dat je stilaan bij het clubje van de “verslaafden” aansluit. Er zijn zoveel mensen over heel de wereld aan het tangelen en daardoor is de informatie onuitputtelijk. Ik teken niet alleen, ik zit ook veel op het Internet , volg blogs en leer elke week wel iets bij. Kom je in de natuur of in mooie oude gebouwen, het is waar, overal zie je tangles om je heen…takken en mossen kunnen zo prachtig zijn als je er oog voor hebt.
   Bij de 14 shades of grey worden de patronen die je met de pen getekend hebt, herhaald in de achtergrond (in verschillende tinten grijs met een potlood). Het sprak me wel aan maar het is moeilijker dan het lijkt. Met Jetties lukt het goed maar met andere tangles moet ik nog wat meer oefenen…
   Ik kan echt genieten van unieke stukjes muziek, daarin is ook zoveel mooois te vinden. Ik vind het fijn dat het je ook aanspreekt.
   De cursisten van het Doppahuis vond ik top, allemaal en dat draagt natuurlijk bij tot een aangename sfeer en leuke resultaten!

 6. 1
  Lise says:

  Wat een leuke site Ria. Bedankt om deze met ons te delen.
  Vele groetjes,
  Lise

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Lise voor het mooie compliment. Ik wens je nog veel tangelplezier en vanzelfsprekend wederkerige groeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.