10. juli 2020 · 6 reacties · Categorien:Blog nl

Het is een mooie dag, de zon schijnt en de deur staat open. Ik hoor de vogeltjes fluiten… Het is zo vredig maar niets is wat het lijkt.  Soms voel ik, net als vele anderen, angst voor het onbekende maar anderzijds ook een zekere berusting … Wereldwijd wordt er naar een vaccin gezocht en dat zal er binnenkort zeker komen maar het leven zal nooit meer zijn zoals voor de crisis. Ik bedoel dit niet helemaal negatief, integendeel. De pandemie leert ons dat we anders kunnen en moeten leren leven, duurzamer en eerlijker. Naast egoïsme is er gelukkig ook veel creativiteit, engagement en worden mooie initiatieven genomen. Het is goed om daarop te focussen en vooral, in de mate van het mogelijke bezig te blijven met dingen die je plezier geven. Voor mij blijft dat natuurlijk tekenen en patroontjes zoeken!

Af en toe een wandeling of een uitstapje maken in eigen omgeving kan heel verrassend en verfrissend zijn. In “volgebouwd” en dichtbevolkt België zijn er toch nog altijd leuke plekjes te ontdekken. In de provincie Limburg kan je o.a. door het water of door de bomen fietsen, iets wat ik nog nooit gedaan had en ja het waren toffe ervaringen!

Ik zie altijd erg uit naar de “Project Packs” waardoor ik telkens nieuwe dingen leer. Binnenkort verschijnt de tiende editie. Wat betreft het negende project heb ik prachtige resultaten gezien. De “Markus Operandus” vind ik een geweldig hulpstukje en dat kan je goed zien in de laatste video van dag 7.

Hieronder heb ik twee van mijn tekeningen geplaatst, die n.a.v. dit project gemaakt werden:

Recent werd het originele Japanse patroon Benio (Yagasuri of Yabane) toegevoegd aan tanglepatterns.com. Nieuwsgierig naar meer zocht ik verder tussen de Japanse motieven…tot ik op onderstaande foto terecht kwam:

En ja, daar zag ik toch weer een patroontje opduiken dat ik tot nu toe nog niet gezien heb. Een naam zoeken, vond ik deze keer niet moeilijk. In het stappenplan kun je zien dat ik gekozen heb voor 7 “krullen”. Op het leuke tasje zijn er dat veel meer en dat kan natuurlijk ook maar ik vond 7 gewoon gemakkelijker.

Toen ik als variatie de “krullen” doortrok tot aan het kleine binnenste cirkeltje zag ik opnieuw een heel vertrouwd patroon verschijnen. Inderdaad het is bijna hetzelfde als onderstaande tekening van de “heilige geometrie“. Deze vorm is heel bekend, veelgebruikt, eeuwenoud en wordt soms ook als basis voor een mandala getekend. Het verschil in mijn variatie is dat het heel anders gevormd wordt. Je start opnieuw met een klein cirkeltje in het midden. De overlappende “cirkels” zijn niet perfect rond zoals op onderstaande tekening en kunnen wat “gecorrigeerd” worden met een dikkere pen!

Naast Yaga wil ik ook graag Viti voorstellen, mijn nieuwste patroontje dat op woensdag l.l. op www.tanglepatterns.com werd gepubliceerd. Deze tangle is gebaseerd op een foto van een wilde wingerd, een mooie groene plant die prachtig rood kleurt in de herfst:

In het negende project pack vond ik vooral het gebruik van de vele aura’s bijzonder. Daarom heb ik hieronder nog een tekening geplaatst met het lieflijke Ayamé, omringd door veelkleurige aura’s in een combinatie met Tipple en een uitgerekte versie van Printemps. Er werd getekend met “moonlightpennen” van Sakura op een zwarte achtergrond en de afwerking deed ik met gekleurde krijtpotloden.

Voor mijn laatste tekening in deze post heb ik gekozen voor een achtergrond, gemaakt met aquarelverf. Om de kleuren wat intenser te maken, gebruikte ik daarop gewone kleurpotloden. Voor meer contrast, koos ik naast een blauwe ook een witte gelpen. De diepe blauwe kleuren van de oceaan blijven mij bekoren en heb getracht om dat een beetje over te brengen in dit werkje:

Om af te sluiten heb ik nog een mooi melancholisch nummer gevonden om helemaal bij weg te dromen…en tot rust te komen.

Ana Alcaida met En El jardim de la Reina:

Er is een zekere duisternis nodig om de sterren te zien!

Aan alles komt een einde, ook aan deze “Coronatijd”.

Hartelijke groeten,

Ria

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

6 reacties

 1. 3
  Marianne says:

  Een aankondiging van een blogpost die per ongeluk in de spam belandde … en dus bots ik er pas vandaag weer op terwijl ik alles overzet van mijn oude laptop naar een nieuwe. Zo jammer, anders waren jullie hier weer van ganser harte welkom geweest tijdens jullie verblijf in onze mooie provincie. Zijn jullie tijdens jullie bezoek aan de Maaskant ook niet eens in Oud-Rekem gaan rondkijken? Dat stukje Rekem behaalde in 2008 de titel mooiste dorp van Vlaanderen: https://www.lanaken.be/visitlanaken/Ontdekken/Mooiste_Dorp_van_Vlaanderen_Oud_Rekem. Tegelijk ook het plekje waar thrillerschrijfster Anja Feliers opgroeide en waar de meeste van haar boeken zich afspelen.

  Over de blog: Wat een mooie werkjes alweer deze keer en wat een mooie patroontjes! Je creativiteit kent geen grenzen he 😉 Veel liefs uit een gloeiendheet Kermt <3

  • 4
   Ria says:

   Inderdaad, wij hebben een bezoek gebracht aan Oud-Rekem. Het is een heel mooi plaatsje. De Limburgers hebben de toeristische sector in hun streek een enorme boost gegeven na de stopzetting van de mijnen. Er liggen echt vergeten pareltjes. Wij hebben veel gewandeld. Naast Dilsen Stokkem vond ik de toegangspoorten tot het grote natuurgebied ook beslist de moeite waard. Ik hoorde recent op TV dat de toeristische sector in Limburg niet erg geleden heeft onder de Coronacrisis en dat de bezetting zelfs 4% meer was dan vorig jaar.
   Ik kan niet zo goed tegen die enorme hitte en nu is het vooral na een korte ochtendwandeling, binnen zitten met gesloten ramen en deuren om pas na 8 uur s’avonds opnieuw buiten te komen. De avonden zijn natuurlijk wel heel aangenaam en wij liggen nooit voor middernacht in bed. Ik doe het heel kalmpjes aan maar tangelen blijft voor mij altijd boeiend. Bedankt voor je fijne reactie en ik ben blij dat je deze nieuwe patroontjes leuk vindt. Succes met je nieuwe computer.
   Marianne, jij bent veel beter met computers dan ik. Er worden nu heel veel gratis tutorials en lessen gegeven via Zoom. Ik heb daar geen kaas van gegeten maar misschien is het toch iets voor jou? Het was heel prettig om te ontdekken dat Mazorito, Kadibra, Cadooh en Javik populair zijn geworden over heel de wereld. Sommigen kunnen mijn eigen tangles zelfs mooier tekenen dan ik zelf!
   Hartelijke groeten.

   • 5
    Marianne says:

    1x Zoom geprobeerd en het lukte van geen kanten, ik zag … niets :-D. Dus zo groot is mijn computerkennis ook weer niet Ria, alles gaat tegenwoordig zo snel vooruit dat ik ook niet meer zo vlot kan volgen 😉

    • 6
     Ria says:

     Dat vind ik zeer spijtig Marianne. Ik kan er ook echt niks van maar ik zie wel op Instagram dat er regelmatig min of meer dezelfde tiles verschijnen en dan lees ik dat die gemaakt werden na het volgen van een les met Zoom. Ah, er staan ook leuke tutorials on-line die je kan volgen op je eigen ritme. Er is inmiddels zoveel, je moet keuzes maken en ik teken gewoon als ik er zin in heb. Ik volg de huidige trends niet.

 2. 1
  Ingrid Reynders says:

  Zeer mooi gedaan weer, Ria !!! Ik geniet van je knappe creaties !

  Zonnige groet,
  Ingrid

  • 2
   Ria says:

   Italië zit er niet in dit jaar maar wel een huisje in Limburg en daar genieten wij ook van zoveel leuke dingen die hier te ontdekken zijn.Er zijn zoveel prachtige wandelingen die we kunnen maken en langs de Maas vind ik het heel mooi. Dilsen Stokkem is zo’n heerlijk plekje. Tussendoor wordt er nog altijd getangeld en dat zal altijd zo blijven.
   Dank je wel voor je fijne reactie Ingrid en ja het zonnetje kan hier ook veel vreugde brengen… Er komen zeker nog vele mooie momenten, die moeten we onthouden.
   Hartelijke groeten en het allerbeste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.