Morgen is het een feestdag en tevens mijn naamdag.  In de streek waar ik geboren ben, worden op die dag  moeders gevierd in intieme familiesfeer; een bloemetje, een chocolaatje,  samen rond de tafel… Deze traditie houden wij in ere en dus morgen wordt het beslist een fijne dag!

Toen ik in de lagere school zat, waren er in mijn klas, 6 meisjes met de naam (Ma)ria en dat was zo in bijna elk leerjaar. In de meeste gezinnen liep er toen wel iemand met die naam rond.  Ook mijn moeder heette Maria. Ik vond het toen een erg banale naam en had liever een meer exotische  gehad. Geleidelijk aan kregen modernere  namen de voorrang. Nu vind ik het helemaal niet belangrijk meer, integendeel Ria is  terug van weg geweest.  Opnieuw krijgen pasgeboren meisjes af en toe namen als  Mieke, Mia, Maaike, Marieke, Mary…en zelfs Ria, ik vind het nu heel lief klinken.

Mijn moeder is ondertussen alweer bijna een jaar of tien overleden. Nu  ik  ouder word, zie ik hoe ik steeds meer op haar begin te lijken maar helaas ook dezelfde kwaaltjes krijg… Deze foto is één van de laatste die van haar genomen zijn.  Ik vind dat we er beiden  stralend op staan. Ik herinner me heel goed de dag toen de foto genomen werd en morgen zullen mijn gedachten weer even naar haar gaan.

moeder

spreukmoeder

Zoals ik al vroeger schreef, ben ik altijd te vinden voor nieuwe ervaringen. Zelf papier maken lijkt mij tof om te doen en ik wilde dat eens een keer proberen. Handgeschept papier kan heel mooi zijn en hoe dat precies in zijn werk gaat, heb ik ook van Jacqueline, de creatieve duizendpoot, geleerd. Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Je moet gewoon oud krantenpapier in stukjes scheuren en een nachtje laten weken in lauw water. De volgende dag giet je het water weg en zet je de mixer erin tot je een dikke brij bekomt. Op een speciaal daarvoor bestemd zeefje, dat op een doek ligt, wordt deze brij netjes uitgespreid en daarna (voorzichtig) omgekieperd. De boel laten drogen (eventueel kan je er wat gedroogde bloemen of ander materiaal in drukken) en na een paar uren zie je al de resultaten. Ook deze techniek kan je combineren met Zentanglewerkjes. Zelfs als absolute beginner, kan je direct een paar mooie stukjes papier maken die je bijvb. kan verwerken op een persoonlijke kaart. Ik heb  een cirkel  geknipt uit mijn eerste zelfgemaakt papier,  op een kaart geplakt en er  enkele éénvoudige motieven rond getekend. Het is een leuke, persoonlijke extra bij een cadeautje  of  je kan de kaart gewoon naar een dierbare kan sturen.

papierpulp

 

papierscheppen

 

kaart_verbeterd

 

 

In het nieuwste boek van Rick en Maria wordt hoofdstuk 7 volledig gewijd aan “reticula and fragments”. Op het eerste zicht lijkt deze techniek ingewikkeld maar niets is minder waar. Met de verschillende afgebeelde “fragmentjes” kan je een massa tekeningen maken. Je kan ze steeds in dezelfde volgorde tekenen maar je kan er ook mee “spelen” en in verschillende richtingen plaatsen. Heel leuke onverwachtse resultaten kunnen daardoor tevoorschijn komen. Ik vind het  prettig en heel ontspannend om op deze nieuwe manier een Zentangletekening samen te stellen  en heb daarom een paar voorbeeldjes gemaakt:

book_primer

 

frag1507

Hier heb ik een kader gevormd van de fragmenten D4 en M1

 

frag1510

Op deze tile werd U3 in het midden in verschillende richtingen getekend zodat er als het ware een soort bloem tevoorschijn komt waar ik nog een aura rond getekend heb. Daarna heb ik hier en daar het fragment X5 getekend in een groter vakje. Als laatste werden  de kleinere open vakjes opgevuld  met het fragment J4, telkens in verschillende richtingen. Voor beide tiles koos ik voor de afwerking gewone kleurpotloden.

frag1522

In dit laatste voorbeeld, tekende ik naast het patroon Loops, in steeds dezelfde volgorde de fragmenten X7, L2, U1 en Q2 en werkte de tile af met Fassett. Met een rode pen werden nog enkele gekleurde accentjes aangebracht.

Intussen weten jullie dat ik een grote fan ben van  de” travelingtiles”. Ik weet echt niet wie ermee begonnen is maar ik vind het een schitterend idee. Ik heb bewust geen GSM, ben niet actief op de sociale netwerken (dus geen facebook, twitter of instagram). Ik loop dus misschien een beetje achter want de “travelingtiles” reizen al een tijdje de wereld rond maar daar stoor ik me niet aan.  Toen ik pas mijn CZT certificaat gekregen had, vroeg Karin Godyns  mij via een mail om met haar deze ervaring te delen.  Ik vond het heel tof en het resultaat verscheen al eerder op mijn blog.  Daarna kreeg ik  dezelfde vraag van Simone Menzel.  uit Dresden. Wij “zien” elkaar wekelijks op de site van de Diva waar Simone prachtige werkjes laat zien. Zij stuurde me onderstaande tile waarop zij begon met Hua en Ambler. Ik werkte de tegel af  met Fassett, Hollibaugh,Shattuck en Tipple en kon het niet nalaten een tikkeltje paars toe te voegen als” final touch.”

frag1516

Ik stuurde een witte Zendalatile naar Simone, begon met een splash van groene, gele en blauwe waterverf (en wat Bisterpoeder) en tekende de motieven Jetties en DIva’s Dance. Simone maakte er een meesterwerkje van door het aanvullen van Pokeleaf, Random, N’Zeppel, Printemps, Verve en Arukas. Ik vind het resultaat super met prachtige contrasten.

 

traveltileSimoneaf

Anja Schaffeld  is een lieve talentvolle dame uit Osthauderfehn (Duitsland) en zij was mijn maatje tijdens het 22 ste CZT seminarie in de U.S.A.. Het zou tof zijn om op deze manier nog eens met elkaar samen te werken en daarom vroeg ik op mijn beurt om een tile verder af te werken. Ik begon weer met een  spatje groene en blauwe aquarelverf en een minuscuul tikkeltje bruine Bister. Daarop werd  Pokeleaf en Rain getekend. Rond Pokeleaf plaatste ik een aura. Anja maakte er een geweldige tile  van door een kader te vormen van  Copada, nog extra aura’s te tekenen rond beide motieven, kleine perfs te plaatsen aan één kant van Pokeleaf en rondom AHH  te tekenen.

traveltile anja af

Anja stuurde mij ook een Zendalatile waarop zij een mooie Akoya (met rode bolletjes) getekend had en in het midden stond het leuke patroon Ixorus. Direct begon ik aan het uitwerken van een kader en gebruikte hiervoor verschillende motieven: Fassett, Static ,N’Zeppel, Zander, Diva’s Dance, Flux, Tipple, Kogin, Printemps, Hollibaugh, Pokeleaf met aura, Jetties en Shattuck. Om de tile verder af te werken, heb ik  de lijntjes in het patroon Ixorus doorgetrokken tot een soort Mooka , hier en daar nog een bolletje bijgetekend en een blaadje .Met wat  subtiele schaduw maakte ik het werk af.

 

travelAnja_klein

Vervolgens stelde ik de vraag aan Michele Wynne  uit San Francisco. Ik vind dat zij geweldige  achtergronden maakt en een unieke  persoonlijke stijl heeft. Ik was blij toen ze op mijn voorstel inging. Van haar kreeg ik deze gekleurde tile waarop zij begonnen was met Feather Fall. Ik heb hem afgewerkt met Drupe, Abundies (met aura), Tipple, Printemps, Mooka en Tripoli. Hier en daar heb ik de kleuren nog wat benadrukt met gewone kleurpotloden.

1513

Vervolgens stuurde ik een Renaissance Zendalatile naar Michelle. Ook hier heb ik eerst aquarel en Bister aangebracht die speciale effecten geven. Ik tekende Henna Drum en een stukje Zander en Michelle maakte er een echt juweeltje van door het toevoegen van Sprangle, Mooka,Tipple en Gust. Vooral hoe zij dit laatste motief “uit” Zander laat komen vind ik erg mooi. Heel duidelijk heeft ze naast een zwarte pen ook een krijtpotlood en een bruine pen gebruikt die zorgen altijd voor mooie accenten op een Rennaissancetile.

 

Travelling Tangle-michele af

Al deze “reizende tegeltjes” zijn  verschillend maar allemaal zijn ze erg geslaagd en even waardevol voor mij. Op de afbeeldingen heb ik waterverf op ronde tiles gebruikt  maar evengoed wordt het een volgende keer een gewone witte, een gekleurde of zelfs een zwarte tile, alles kan, alles mag…en het moet steeds een verrassing blijven.

Ondertussen heb ik nog travelingtiles gemaakt voor Sue uit Australië, Misha uitTaiwan en Maddy uit Hasselt. Ik ben erg benieuwd hoe zij de tekeningen zullen afwerken  maar weet nu al dat het tof gaat zijn. Op deze manier, kan je samenwerken  met mensen uit alle hoeken van de wereld, dat is echt geweldig  en ik kan het iedereen aanraden. Het is soms een beetje uit je “comfortzone” komen maar je gaat weer een stapje verder en dat geeft veel voldoening. Sommigen aarzelen maar het lukt hoor, zeker weten!

In de tweede helft van augustus zijn wij hier in België een beetje over het hoogtepunt van onze (helaas frisse,natte) zomer. De ochtenden en de avonden worden terug wat kouder. De voorspellingen zien er echter goed uit voor de volgende dagen… Nu is er het grootste aanbod van vers fruit en groenten, zelfs na zo’n fletse zomer. Bloemen bloeien nog overvloedig. Vooral het wilgenroosje zorgt nu voor kleur in het landschap en de  wilde kamperfoeli verspreidt  een heerlijke geur. Ik kan s’avonds na het eten, af en toe echt genieten van  een glaasje wijn , lekker  voor de warme stralen van de buitenkachel. Een paar dagen geleden kregen wij  bezoek van 2 toffe dames die dat geweten hadden. Zij hadden een paar flesjes wijn meegebracht met speciale etiketten die erg gewaardeerd zullen worden door tanglers. Hierbij nog eens hartelijk dank voor het leuke en lekkere cadeautje en het fijne gezelschap op die zonnige dag.

wilgenroosje1

De prachtige intense kleuren van het wilgenroosje

kamperfoelie

De geur van de wilde kamperfoelie is fantastisch op een warme zomeravond

tanglewijn

getangelde vogeltjes op het etiket en tangles op de hals van de fles

 Een stukje tijdloze romantische muziek van Enya  om  dat zomergevoel nog even vast te houden.Luid en vals meezingen mag, ik doe dat  regelmatig en vind dat heel plezant. (vooral als er niemand thuis is) Zachtjes meeneuriën is ook al goed maar gewoon luisteren en genieten is misschien nog het beste! Tot een volgende keer en blijf tanglen, yeah!!!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

6 reacties

 1. 5
  maddy says:

  Hallo Ria, bij ons viert men Moederdag in mei.Wist je misschien reeds. Mooie foto van moeder en dochter! Jullie zien er gelukkig uit. Van al je prachtige tiles kan ik weer heel veel bijleren. Superduizendpoot heeft ons veel info en methodes meegegeven. Daar houdt ze van.Knap hé! Vandaag is het een mooie zonnige dag geweest. (Ik ruik de kamperfoelie). En inderdaad, je kunt die het best afsluiten met een lekker glaasje wijn bij de mooie muziek van Enya in het gezelschap van je man en/of vrienden. Groetjes

  • 6
   Ria Matheussen says:

   Ja dat wist ik, wat raar he, om in zo’n klein landje als België zoveel verschillende tradities, dialecten en smaken te vinden.
   Over de fragments is inderdaad nog niet veel verschenen op het Internet maar je kunt er alle kanten mee op en het tekent heel ontspannend.
   Gisteren zijn wij langs de Lavendelhoeve geweest en dat was beslist een stop waard, een erg mooie locatie en een tentoonstelling die heel interessant was. Ik wil daar absoluut nog een keertje naartoe als de lavendel bloeit… ik kan me voorstellen hoe het daar dan ruikt!!!
   Dank je Maddy voor je reactie en laat ons vanavond nog genieten van één van de laatste mooie zomeravonden.

 2. 3
  Peter says:

  Dag Ria,

  Een heel mooi artikel, het ontroert me ook omdat je mooi over moederdag en je eigen moeder schrijft. Een hele mooie foto van jullie twee.
  De tiles zien er schitterend uit, ook de kleuren. Met deze mooie zomerdagen heb ik veel in mijn bloementuin gewerkt en is zentangle even op een laag pitje maar door zo een artikel denk ik dan : morgen weer even iets tekenen …of overmorgen :). Ik denk soms nog aan die zin die je in de workshop zei : “one stroke at a time”. Een mens kan toch niet alles tegelijk doen.
  Geniet nog van deze stralende 15e augustus en ook van moederdag!
  Groetjes, Peter

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Wat een lieve reactie Peter, dank je wel.
   In de bloementuin werken is zeker belangrijk en kan ook heel ontspannend zijn.
   Er zullen nog dagen genoeg komen om te tangelen maar het is goed dat we nu in de eerste plaats van het zonnetje kunnen genieten dat zich zo weinig heeft laten zien. Erg leuk dat je de slogan van Rick en Maria nog eens aanhaalt. Die zin kan je inderdaad doortrekken naar het leven van elke dag. Er kan veel maar niet alles ineens, stapje voor stapje lukt het veel beter.

 3. 1
  Nouwen Jacqueline says:

  SUPER!
  de duizendpoot hoopt eens wat rust in het hoofd te vinden om rustig te zentangelen.
  Begin september vlieg ik naar de ZON en neem mijn tekenspullen mee! We zullen zien en indien het lukt ook laten zien.
  geniet van alle kleine dingen en van Moederdag.

  Vandaag en morgen zijn het lavendelfeesten in de Lavendelhoeve. daar staan enkele van mijn beelden ik ga een handje toesteken ,moet of mag aan de inkom zitten!
  liefs
  Jacqueline

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Jacqueline voor je toffe commentaar.
   Wat heerlijk dat je nog eens naar de zon kunt vliegen zo aan het einde van de “zomer”, dat zal deugd doen. Tangelen kun je overal, je hebt er niet veel voor nodig en het is ideaal als je op zo’n vliegveld moet zitten wachten…
   Wij passeren straks langs de lavendelhoeve, heb een kijkje genomen op de site en het ziet er erg leuk uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.