Sinds ik de “tanglemicrobe” te pakken heb, zie ik ze steeds meer  verschijnen.  Vooral  op stoffen ontdek je soms echte ” juweeltjes.” Voor deze nieuwe tangle vond ik opnieuw inspiratie op een kleurig stukje textiel:

Het is een éénvoudig patroon waarop ik een paar kleine aanpassingen heb aangebracht.  Je krijgt  een  basisvorm waar je veel kanten mee op kan. Ik heb  er 3 variaties op gemaakt. Je kan dit patroon tekenen als achtergrond op gelijke of op verschillende hoogte (zoals op de foto van de stof) maar  je kan er ook een slinger of kader mee vormen, zowel in een vierkant als in een cirkel.

Hierboven zie je Vipera in combinatie met Stircles, Clob en Raindotty’s

Hieronder samen met Nipa, Palrevo en een variatie op Florz

Vipera werd genoemd naar Vipera Berbis  omdat ik vind dat deze tangle een beetje op een slang lijkt en de Vipera Berbis is de enige gifslang van België . Deze zomer  heb ik dit exemplaar van heel dichtbij gezien  op een zonnig plekje in onze woonkamer. Ja je leest het goed:  op amper één meter van mij, lag dit reptiel lekker te zonnen op een kussen naast mij in een hoekje waar gewoonlijk één van de trouwe viervoeters ligt!!!

Nog nooit ben ik zo snel  naar buiten gelopen en wilde niet terug naar binnen vooraleer de adder gevonden werd, die intussen natuurlijk  spoorloos verdwenen was. Rob en de buurman hebben heel het huis onderste boven gehaald.  Alle kasten  werden verschoven en uiteindelijk vonden ze een gat voor een elektrische kabel achter een accumulatiekachel.  Dat gat werd direct dichtgemaakt. De volgende dag hebben we bloem om de vloer gestrooid om te zien of er nog sporen van de slang zouden opduiken  maar gelukkig zagen we niets meer en hopelijk blijft dat zo…Als je dicht bij het bos woont, kan je soms onverwachts geconfronteerd worden  met andere bewoners..

De ene  is al leuker dan de andere:

Niet alleen eekhoorns houden van noten, ik ben er ook dol op. Ze zitten vol  eiwitten, vitamines en mineralen.  Met amandelmelk kan je bijvoorbeeld een bijzonder lekkere pudding maken:

Maar  terug naar de tangles… Heel graag geef ik toe dat ik regelmatig de juiste stappen vergeet.  Dat is niet erg, even op Google de naam van het patroon intikken en je kan zo weer verder. Bridgen is een heel  sierlijke tangle die me inspireerde  bij het maken van  Kettling. Zoals je kunt zien, is de start voor beide tangles dezelfde. Door het toevoegen van extra lijntjes, verschijnt er heel geleidelijk een volledig nieuw patroon,. Het is zoals een ketting; van het ene komt het andere en vandaar ook de naam. Ik heb er een gewoon een l tussen geplaatst. Hieronder staan de stappen voor de basisvorm, 3 variaties en een compositie van Kettling, Zander, Adalfa, Cogwheel en Nekton. Deze tangle kan eveneens gebruikt worden als slinger, kader, achtergrond en zelfs als string! Kettling kan je al terugvinden op het gekende adres: www.tanglepatterns.com

 

Heel leuk  was het om deze nieuwe tangle reeds te zien opduiken in de wekelijkse challenge van Adele:  I.A.S.T. 263.  In een mooie,golvende string werd voorgesteld  een compositie te maken van Kettling, Sails en AHH. Hieronder zie je mijn tile. Alle inzendingen worden aanstaande dinsdag getoond op Adele’s site.

 

 Sinds Ilac uit de “magical box” kwam, stuur ik af en toe ook een tile naar Square One.  Enkele weken  geleden verscheen Peeld, een interessante  tangle met vele mogelijkheden. Voor deze uitdaging had ik een hybride  gevormd van Peeld en Verve, Crescent Moon en Raindotty’s.

Veel tangles lenen zich tot het maken van hybrides en ik besloot om er nog ééntje te maken: een samensmelting van Warre (één van de nieuwste patronen van Helen Williams) en Antidots . In de bogen herken je Adalfa. 

En nog ééntje waarop je de tangle Lee-Bee  en Holey ziet maar ook een hybride van Lee-Bee en Remo die gevuld werd met Membranart en Keeko:

Tangelen is een mooie hobby: als je in topvorm bent is het een uitdaging  om moeilijkere tangles en technieken uit te proberen, als je een mindere dag hebt, kan het aangenaam en rustgevend zijn om éénvoudige en vertrouwde  tangles te gebruiken. Niets moet, alles mag en vooral de aangename momenten tijdens het tekenen zijn van belang!

“Less is more” klopt dikwijls en dat bewijst ook de Australische kunstenares Shana Wilson . Zij  werkt met simpele dingen die ze vindt in de natuur. Vooral haar fragiele mandala’s vind ik heel geslaagd en zijn een ode aan de natuur. Hieronder heb ik een paar foto’s geplaatst die ik gevonden heb in het  leuke tijdschrift Paradijsvogels (een gouden tip van Marianne Repriels). Misschien het proberen waard om zelfs eens op zoektocht te gaan in het bos en een klein kunstwerkje te maken van tangles en je gevonden spulletjes.

Of door een beetje kleur op dennenappeltjes en takjes aan te brengen, kan je  in een oogwenk ook een prachtige mandala toveren:

 

Heel graag toon ik in de laatste  tile van deze post  een stukje  “morphing” techniek die Eni Oken ons geleerd heeft.  Ik vind hier geen  geschikt Nederlands woord voor maar ” morfen” komt neer op het geleidelijk overgaan van de ene tangle in de andere en ik vind dat nu in deze periode goed passen. Wij zijn  hier op het noordelijk halfrond alweer in de herfst beland, een  geleidelijke overgang van de zomer naar de winter.

In dit werkje herken je naast de morfing-techniek ( van Sandswirl naar Emingle) ook Squill (één van de originele patronen) en Frontrast., één  van de recente patronen op tanglepatterns.com. en een mooi voorbeeld van de Japanse Notan techniek.

Ook in mijn persoonlijk leven ben ik al in de herfst aangekomen, maar zoals ik al eerder schreef, heeft  iedere periode zijn voor en nadelen en eigenlijk moet ik toegeven dat de herfst toch mijn favoriete seizoen is.  Als je ouder wordt, ontdek je eindelijk wat echt belangrijk is en  besef je dat het hoog tijd is geworden om overbodige ballast weg te smijten. Elke dag opnieuw een beetje genieten van de kleine alledaagse dingen die we zo vanzelfsprekend vinden, kan je daarbij helpen.

 Mooie moeder/zoon momenten tijdens de laatste zomerdagen in Oostende aan de Belgische kust.

 

 Hier zijn ze dan weer: mooi gekleurde pompoenen waar je zoveel lekkere dingen mee kunt maken:

recept: link

 

En een gezellige sfeer in huis hoeft echt niet duur te zijn:

Deze keer neem ik afscheid van de zomer en van jullie met dit prachtig (beetje melancholisch) nummer Scarbourough Fair, gezongen door Hayley Westenra (Celtic woman).

 

Hartelijke groeten en tot een volgende post,

Ria

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

10 reacties

 1. 9
  Marianne says:

  Geweldige blog alweer, en twee prachtige tangles. Proficiat, Ria, you did it again! <3

  Lieve groeten, Marianne

  • 10
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Marianne, ik was blij dat Kettling reeds door Adele werd voorgesteld in haar challenge en er waren leuke inzendingen bij. Zoals je weet kan en mag iedereen meedoen. Ik hoop echt op een keertje jouw naam te zien opduiken bij I.A.S.T. of I am the Diva. Soms moet je echt uit je comfortzone komen maar ik heb er wel heel veel door bijgeleerd. Op het ogenblik loopt Inktober: elke dag wordt een tangle voorgesteld om te tekenen. De meeste inzendingen worden naar de Facebookgroep Square one purely zentangle gestuurd. Tot nu toe heb ik er maar ééntje ingestuurd (niet voldoende tijd) maar je kan wel mooie voorbeelden zien van anderen en ook dat vind ik heel leerzaam…
   Wederkerige hartelijke groeten en “keep on tangling!”

 2. 7
  Ingrid Reynders says:

  Dag Ria,

  Ik heb je blog enkele malen herlezen. Jij vindt altijd zo mooie overgangen in en naar onderwerpen ! Daar heb je duidelijk veel werk in gestoken telkens !
  Die slang zou mij denk ik een hartaanval bezorgd hebben, zeker omdat je ze binnen niet verwacht. En daar maak jij dan een tangle van, zeer knap !
  Mijn favoriete seizoen is de lente, maar de herfst kan me ook zeer bekoren. Zeker op een zonnige warme dag als vandaag, 17000 stappen in het mooie Bokrijk, samen met een vriendin. Bomen die verkleuren, dwarrelende blaadjes, eikels op je hoofd (AUW), eekhoorntjes, en tijdens de pauze een lekkere tomatensoep met bruin brood.
  Zalig !
  Geniet nog erg van je leuke hobby, ik kom nog steeds maar tot aan je enkels, maar amuseer me en het ontspant me, al zou ik er graag wat meer mee willen bezig zijn. Kom nog wel !

  Hartelijke groet,
  Ingrid

  • 8
   Ria Matheussen says:

   Ik schrijf graag blogposten maar er wordt inderdaad veel werk in gestoken en vooral het overgaan van het ene item naar het andere ,is niet altijd even gemakkelijk. Dat je dat opmerkt doet me plezier en ik stel dat mooie compliment erg op prijs.
   Ik ben vroeger als eens gebeten door een adder en dat doet absoluut geen deugd, vandaar dat ik er ook een panische angst voor heb gekregen…
   Het is moeilijk kiezen tussen de lente en de herfst, ik verkies ze beiden boven de zomer en winter maar misschien hebben de nazomerse dagen die we nu beleven voor mij net dat tikkeltje meer… Het is fijn te horen dat jij daar ook van kunt genieten.
   Vijf jaar geleden kende ik nog niets van Zentangle en toen ik de eerste werkjes on-line zag, dacht ik “dat ga ik nooit kunnen” en dat denk ik nog steeds als ik sommige tiles zie verschijnen op allerlei challenges. Je mag echter niet vergeten dat men meestal alleen “het beste” laat zien en ook dat sommige mensen daar al jaaaren mee bezig zijn…Het zijn dikwijls oudere mensen die meer tijd hebben dan jongere die nog een gezin en werk moeten combineren en daardoor veel minder vrije tijd hebben. Ik vind het heel tof dat je schrijft dat Zentangletekenen je ontspanning geeft, dat is het allerbelangrijkste, de rest komt stapje voor stapje.
   Het allerbeste!

 3. 5
  Bram Joris says:

  Merci, jullie ook en jot, ik laat in het kort nog iets weten, moet nog een paar dingen bekijken.

 4. 1
  Bram Joris says:

  De vipera is weer een goeie tangle. Dan heeft de slang toch iets goed gedaan 🙂
  Hier in Antwerpen lopen de nootjes liefhebbende eekhoorns ook rond, altijd plezant om die zien rond te springen.
  Ja, het bezoekske naar Oostende was heel leuk, kunnen we nog wel eens doen.
  Groetjes

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Bram voor je fijne reactie. Spontane ontmoetingen met dieren is altijd plezant, alleen die slang dat was een mindere ervaring… maar ja toch met goede afloop.
   Gisteren hebben onze pa en ik alle genezen slachtoffertjes uit de opvang terug mee helpen uitzetten in de natuur. Enkele foto’s zullen op de volgende post staan. Heel mooie momenten!
   Maar die hadden we ook in Oostende he en dat gaan we zeker nog eens overdoen. Ook hier is het nu bijzonder mooi, en er komen opnieuw weer enkele nazomerse dagen aan…
   Maak er het beste van, elke dag opnieuw!
   Groetjes uit de Ardennen

   • 3
    Bram Joris says:

    Zeker, die foto’s wil ik wel zien.
    Jaja, hier in de provincie is ook heel mooi nu. Ik ben gisteren nog eens langs het Albertkanaal en Wechelderzande naar Turnhout gefietst. Al prachtige herfstkleuren overal en het is heerlijk weer momenteel.

    • 4
     Ria Matheussen says:

     De wasbeertjes uit de opvang zijn inmiddels te tam geworden om opnieuw vrij te laten. Ze zullen een plaatsje vinden in Forestia (het wildpark dat we vorig jaar samen hebben bezocht) Gisteren waren het vooral roofvogels die de vrijheid kregen. Zelf heb ik een buizerd in de lucht gegooid, dat was een enig moment…van dichtbij is dat toch ook een flinke gast hoor!
     De weersvoorspellingen zien er goed uit, ideaal voor een paar uitstappen in het mooie herfstlandschap, en voor jou misschien nog een extra fietstocht?
     In ieder geval, een fijne week Bram en tot binnenkort?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.