Het was een nat en koud voorjaar en zelfs juni en juli gaven ons niet echt veel zonnige dagen.  En als je dan denkt ’t is weeral voorbij, ’t was maar povertjes dit jaar, dan komen er eindelijk toch nog  heerlijke zomerdagen aan! Half september hebben we zelfs tot middernacht buiten blijven “plakken”, lekker gegeten, glaasje wijn erbij, een leuke babbel… heerlijk. Ik hou van alle seizoenen, ook van de herfst en winter. Zij hebben zeker hun charmes maar helaas ook hun mindere dagen.  Zo  is het leven nu éénmaal: soms gaat het goed, lukt alles vanzelf, kun je bergen verzetten maar dan ineens kost alles zoveel moeite en heb je meer nood aan rust. Ik heb geleerd niets meer te forceren, haalbare doelstellingen te maken en af en toe eens gewoon lekker lui te zijn. Niets moet perfect zijn, dat geeft zoveel onnodige stress en met de jaren heb ik ook aanvaard dat niet alles loopt zoals ik het zou willen. Onze maatschappij is zo hectisch, prestatiegericht en veeleisend, dat hou je gewoon niet vol. Je moet jezelf trachten te blijven, je idealen niet op te geven maar soms is wat bijschaven noodzakelijk en natuurlijk blijven openstaan voor nieuwe dingen is  belangrijk. Naar  je lichaam  luisteren en bewust een deur  sluiten, kan soms al een oplossing zijn.  Als je een deur sluit, wordt er toch weer een nieuwe  geopend met nieuwe mogelijkheden, nieuwe uitdagingen…misschien zit daarachter wel iets wat je nooit verwacht zou hebben en waar je heel blij mee kunt worden.

zonnigekant

Een paar jaar geleden kende ik het woord “Zentangle” nog niet eens, ik heb het gewoon toevallig ontdekt op het Internet tijdens een “mindere” periode. Ik begon steeds meer te tekenen en kreeg daarom minder tijd om te piekeren. Tijdens het tekenen moet je echt je gedachten bij het werk houden en stapje voor stapje, ga je steeds verder op deze mooie ontdekkingstocht die voor iedereen haalbaar is met oefening, geduld en concentratie.

Ik ben  er nu bijna dagelijks mee bezig en ik voel me er goed bij. In ieders leven zijn hoofdstukken die beginnen en afgesloten worden.  Met spijt in het hart heb ik ook al  afscheid moeten nemen van mensen, dieren, plaatsen, dingen, werkzaamheden, activiteiten gewoontes… waarvan ik hield maar soms is het niet langer mogelijk en moet je dat aanvaarden. Als dat niet lukt is dat triestig, dan blijf je hangen in het verleden en dat is zinloos. Het verleden is voorbij en je kan je beter focussen op de mogelijkheden in het heden.

Door Zentangletekenen is er een heel nieuwe wereld open gegaan.. Nieuwe kennis is opgedaan door het Internet te raadplegen, nieuwe contacten werden gemaakt door deel te nemen aan “challenges”. Door  vrijwilligerswerk te doen, de verhuis naar de Ardennen en het volgen en geven van workshops heb ik veel aardige mensen leren kennen… Ik wil alleen maar zeggen, wees nooit bang voor nieuwe dingen: elke verandering kan een meerwaarde worden ook al lijkt dat niet direct zo. Zelfs uit tegenslag kan je leren, het kan je sterker maken en zelfs “rijker”.

Met deze gedachte ben ik dus begonnen aan  een nieuw schooljaar, een nieuw seizoen en nieuwe activiteiten.

In het Doppahuis in Hasselt ging een opendeurdag vooraf aan het schooljaar. Alle lesgevers werden uitgenodigd voor een lunch en daarna konden geïnteresseerden kennismaken met het grote aanbod cursussen. Er was veel interesse voor Zentangle en inschrijvingen volgden.

img_3064

travelmaddy

Maddy Moonen, die ik leren kennen heb tijdens de aquarellessen, kwam mij assisteren aan de infotafel en liet door bovenstaande tile zien, dat je na een paar lessen al heel mooie werkjes kunt afleveren! Ik ben hier begonnen met Aquafleur en Flux, Maddy heeft de tile die namiddag verder helemaal afgewerkt

Afgelopen vrijdag was er dan een workshop voor mensen die de initiatiecursus reeds gevolgd hadden. Ik was aangenaam verrast door de vele prachtige werkjes die ze gemaakt hadden tijdens de zomerperiode. Daarom zie je hier  een kleine collage.

collaget2

In deze workshop werden enkele tangletechnieken verder uitgediept en kregen de cursisten wat meer uitleg over de mogelijkheden met strings. Ook enkele nieuwe tangles werden aangeleerd. Na de pauze werd er een tekening gemaakt in cirkelvorm. Sommigen verkozen a.d. hand van een Bindupatroon een mandala te tekenen, anderen kozen om verder te werken in de cirkel, al of niet symmetrisch, er zijn zoveel mogelijkheden maar ook nu weer, vond ik de eindresultaten heel geslaagd en verfrissend. De tekentijd was in deze les iets korter maar de tiles die niet helemaal klaar waren, kunnen rustig thuis verder afgewerkt worden. Het is fijn om zulk werk te zien en dat al na amper 2 lessen, dank je wel, allemaal  voor jullie inzet en motivatie!!!

collaget

Tijdens het seminarie heb ik een foto genomen van deze kaft die zo mooi “bewerkt” is met tangles door Molly Hollibaugh, misschien ook een leuk idee voor jou? Je hoeft niet persé de hele kant te tangelen. Kleine stukjes kunnen ook heel wat opfleuren!

kaft_mollykopie

Zentangle combineren met andere dingen vind ik prettig. Tijdens de zomermaanden groeiden de geraniums overvloedig in ons tuintje en daarom besloot ik om  een mooie kaart te maken met een gedroogde bloem, omringd door het patroon Tripoli.

geranium_rozanne

 

kaart-jacqueline

Bij onze buurman bloeiden dan weer de Hortensia’s rijkelijk. Deze bloemen zijn prachtig en drogen heel gemakkelijk. Zelfs als het gevroren heeft, zijn de “bruine” bloemen nog mooi. Ik had er nog een paar liggen van vorig jaar en heb hiermee ook een kaart gemaakt. Deze keer heb ik gekozen voor het patroon Molygon.

hydragenium

 

kaart1hydragenium

Opnieuw kan ik  toffe resultaten laten zien van Travelingtiles.  Anoeska Waardenburg uit Nederland stuurde mij maar liefst 3 tiles waar ik direct “ingevlogen” ben. Het zijn 3 totaal verschillende tiles maar ik heb ze met veel plezier afgewerkt. Op de eerste tile heeft Anouska met aquarelverf de kleuren van Nederland aangebracht en is begonnen met Yew Dee, Bales en Tipple. Ik heb de tile afgewerkt met mijn eigen patroon L’Eaura, Loops en Cadent.

traveltileanousjka2

Op deze Renaissance tile is Anoeska begonnen met een variatie van het patroon Huggins als string. Ik heb Huggins een beetje ingevuld, daarna rechts Tripoli getekend en links Sez. Deze tile werd afgewerkt met Fife. Ik heb witte en gekleurde pennen gebruikt en ook een krijtpotlood.

 

travelanousjka_afgewerkt

Als derde tile kreeg ik nog een schitterende getekende Abeko en Angelleaf op een gewone witte tile en ik besloot om het zwart/wit te houden. Links heb ik Ooling getekend en rechts onderaan een Page Curve 1. Rond de tangles van Anoeska heb ik nog verschillende patroontjes gezet om een boeketje te maken: Octoleg, Buddy, Mooka, Alabastro, Printemps en Kensington. De tile werd afgewerkt met een beetje extra schaduw. Deze tile is mijn favoriet geworden.

traveltileanousjka3

Voor Anoeska had ik het niet zo gemakkelijk gemaakt met deze zwarte “gebleekte” tile plus waterverf. Ik ben begonnen met Fleavy (wit en goud) en Festune. Het is een prachtige en zeer speciale tile geworden. Anoeska heeft het werk afgemaakt met: N’Zeppel, variatie op Hollibaugh, Angelfish, Sandswirl, Joki en Diva Dance en bracht tenslotte met een krijtpotlood subtiele accenten aan.

tt-met-ria-matheussen

Anoeska stuurde nog een foto van een tile waar zij zelf ook bleekwater op gebruikt heeft. Door zowel te tangelen op het zwart als op het gebleekte deel, verkrijg je heel leuke resultaten. Dank je wel Anoeska voor deze samenwerking waarbij we beiden veel plezier aan beleefd hebben.

dotday3

Zoals ik al in een vorige post schreef, heb ik soms moeite met logica maar dat mag geen hindernis  zijn om nieuwe dingen te leren en ook daar heb ik een hele originele slogan van gevonden van niemand minder dan Albert Einstein:

Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal!

Op 1 oktober is het Wereld Vegetarisme Dag. Minder Vlees is goed voor onze planeet, voor de dieren en zeker ook voor je eigen gezondheid! Daarom nu eens geen stukje muziek maar een heerlijke vegetarische risotto die past bij deze tijd van het jaar. Op het internet zijn heel veel lekkere vegetarische recepten te vinden, o.a. bij EVA

Deze risotto is een recept van Jeroen Meus.

Risotto_met_champignons

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

8 reacties

 1. 7
  mm says:

  Weer genoten van je post en de mooie compositie van de tiles. Je ‘hebt’ het ..De laatste blauwe is een prachtstuk. Ik heb ook jouw Tangles Paravan en l’Eaura op Elatorium gevonden. Is ook een aangename blog. Ik kijk uit naar de volgende les! EVA heb ik al bij mijn favorieten gezet. Dankjewel Ria om dit met ons te delen. ?

  • 8
   Ria Matheussen says:

   Tof dat je Elatorium bezocht hebt, daar kun je heel wat leuke tangles ontdekken. Mij maakt het niet meer uit of ze officieel zijn of niet. Als ik ze mooi vind, gebruik ik ze, zijn ze te ingewikkeld of bevallen ze me niet, dan doe ik geen moeite om ze te leren kennen. Er zijn patronen genoeg om mee te experimenteren.
   In volgende les gaan we dus zowel op een Renaissance als op een zwarte tile tekenen. Ik ga zoeken naar een mooi haalbaar resultaat want een les is zo voorbij en ik vind het altijd fijn om leuke tiles te zien verschijnen. Dat is voor iedereen plezant en ze horen absoluut thuis op de blogpost, net als onze samenwerkingstile!
   Je moet eens surfen naar het nieuwe patroon Lollywimple, heel éénvoudig, mooi, veel mogelijkheden en lijkt een beetje op mijn L’Eaura.
   Nog veel tangle en schilderplezier en tot de volgende keer Maddy

 2. 5
  Peter says:

  Dag Ria,

  Je hebt een hele mooie blog geschreven en het is altijd fijn om de foto die je tijdens de workshop van onze werkjes maakte geïntegreerd in je blog te zien. Het geeft een extra dimensie aan de workshop ! De tiles met bleekwater gemaakt zijn ook bijzonder, ik ga dat ook eens proberen. En het effect met de slazwierder die je in een blog in juli beschreef lijkt me ook boeiend, dan wel eerst een tweedehands of goedkope zwierder vinden :).
  Afgelopen vrijdag leerden we inderdaad weer veel, ik heb het niet direct in mijn tile toegepast lijkt me maar nieuwe kennis moet bij mij altijd wat rijpen voor ik er mee aan de slag kan.
  Een tile die ik bijzonder mooi vond is die met de blauwe geranium. Zo leer ik meer en meer hoe je interesses of andere hobby’s met zentangle kan combineren.
  Ik ben vegetarier maar heb er zelfs niet bij stil gestaan dat het op 1 oktober Wereld Vegetarisme Dag is ! Ik vind het goed dat er “wereld” dagen zijn om bepaalde items in de maatschappij aandacht te geven en dieren en hun leven verdienen ook een volledige dag de aandacht.
  De komende weken ga ik weer wat tanglen en ik kijk al uit naar de volgende workshop !
  Groetjes, Peter

  • 6
   Ria Matheussen says:

   Peter dank je wel voor deze fijne reactie.
   Als je een scheutje bleekwater op een zwarte tile giet, hou ik die tile daarna heel eventjes onder lopend water (om het zuur eruit te krijgen) en daarna goed laten drogen vooraleer je tangelt.
   Dagelijks komen er nieuwe dingen on-line m.b.t. Zentangle, er is zoveel informatie (teveel vind ik) maar je zult ondervinden dat je na een tijdje zelf lievelingstangles krijgt die je dan meer gaat gebruiken dan anderen, daar is niets mis mee, integendeel. In mijn werkjes komen ook regelmatig dezelfde patronen terug.
   De kaart met de blauwe geranium is ook met die Tripoli gemaakt die ik jullie getoond heb aan het einde van de les. Dit patroon kan je vinden op Zentanglepatterns.com en met wat oefenen krijg jij die zeker heel mooi op papier.
   Op de site van EVA staan dikwijls heel lekkere vegetarische gerechten die de moeite van het uitproberen zijn.
   Veel plezier met tangelen en tot volgende keer.

 3. 3
  Gertie Debacker says:

  Weeral genoten van je blog en mooie werkjes.
  Receptje ga ik zeker eens uitproberen.

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Bedankt Gertie voor deze reactie en de inzet tijdens de les. Bij mooie werkjes, horen zeker diegenen die gemaakt zijn tijdens de laatste workshop.
   Hier noemen ze die paddestoelen Girolles en ze zijn echt veel lekkerder dan gewone champignons. Een klein glaasje witte wijn erbij voegen geeft ook echt iets extra’s.
   Veel succes met patchwork en zentangle en tot volgende keer

 4. 1

  Opnieuw bewonder ik je inzet en geweldige werkjes.

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Jacqueline, ik ben erg blij met positieve feedback en hoop dat anderen ook vreugde vinden in deze mooie tekenstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.