Geluk is als een vlinder, als je hem probeert te grijpen blijft hij altijd net buiten je bereik maar wanneer je rustig blijft zitten, komt hij misschien op je hand zitten. Nathaniel Hawthorne

De ( vrij zeldzame) kleine weerschijnvlinder, wiens vleugeltjes oplichten in de zon, kwam onverwachts op bezoek tijdens een warme zomerdag.

Geluk  betekent niet voor iedereen hetzelfde. Sommige mensen hebben graag veel  vrienden om zich heen, ze houden van luidruchtige feestjes, uitbundige gebeurtenissen en krijgen daar als het ware energie door… Daar is niets fout aan, maar anderen, kunnen echt  genieten van rustig  op hun ééntje  bezig te  zijn  op een vertrouwd plekje, ook dat is best O.K.  Mensen hebben het gezelschap van andere mensen nodig maar  de ene heeft daar meer behoefte aan dan de andere. Het is fijn om te weten wanneer je graag interactie met anderen wilt  en er dan ook echt voor te gaan maar anderzijds, moet je  niets willen forceren en soms ook eerlijk neen durven zeggen.  Ik hou er niet van als anderen me dingen proberen op te dringen die tegen mijn natuur ingaan.  Intussen  ben ik  ouder (en hopelijk wat wijzer)  geworden en  weet nu waar ik gelukkig van word maar ook wat enorm veel energie  vraagt. Af en toe neen zeggen,  is niet zo gemakkelijk als het lijkt maar je bent nooit te oud om te leren…

In het bos zijn, vooral op plekjes waar de vogels fluiten en het water van de riviertjes rustig voorbijkabbelt, ervaar ik als bijzonder ontspannend en het geeft me energie. Als ik de krekels hoor sjirpen, krijg ik ook altijd een fijn zomers gevoel. Ik  ben  graag in de natuur en hou van dieren, bloemen en planten.

De orchidee is mijn favoriete bloem. De bekendste  gekweekte soort (Phalaenopsis) is heel gemakkelijk te onderhouden. Gewoon op een lichte, niet te koele plaats zetten (uit de zon) en goed vochtig houden tijdens de bloeiperiode ( met kalkarm water). Als de bloemen verwelkt zijn, de pot verplaatsen naar een frissere plek en minder gieten. Na enkele maanden zul je terug nieuwe scheuten met bloemknoppen zien verschijnen en verhuist hij terug naar het vertrouwde stekje. Ik geef hem dan af en toe een beetje meststof  en hij  krijgt opnieuw meer water. Iedere keer opnieuw als ik zo’n “veelbelovend” takje zie verschijnen in een oudere plant, vind ik dat fantastisch.  Het eerste wat ik dan doe als ik opsta, is gaan kijken hoeveel knopjes er al uitgekomen zijn…

Deze prachtige orchidee is één van de soorten die je nog regelmatig kunt aantreffen in de Ardense wouden maar ook  in ons eigen (wilde) tuintje bloeit hij tot mijn grote vreugde elk jaar opnieuw..

Deze Phalaenopsis  was een cadeautje  van onze jongste zoon Bruno en vriendin Nathalie.  Na de bloeitijd moet hij dringend verpot worden. De wortels groeien al buiten  het oorspronkelijk potje dat bijna omver valt door het gewicht van de bloemen die er dit jaar weer zijn aangekomen.

Zo’n mooie plant verdient wat tekenwerk . Op dit 3Z tegeltje zie je een gestileerde orchidee (Orchid) omringd door het schitterende Feen van Ela Rieger, een patroon dat mij heel erg aanspreekt en aan orchideeën  doet denken, net als haar Feenkleid. Het andere patroontje heet Beebug, een heel recent, leuk motiefje,  en is mooi te combineren met andere patronen.

De tweede tile die ik gemaakt heb, tijdens mijn “rustpauze” was een inzending voor Adele’s 200 ste challenge. Ook haar nieuwe tangle C-Perfs is origineel gevonden.  Hier zie je een variatie in combinatie met  C-View en het fragment Y1 getekend op een grijze tile.  Net als op vorige tekening,  werden naast de klassieke zwarte pen,  kleurpotloden en een witte gelpen gebruikt.

Het is natuurlijk altijd fijn om je eigen patronen te zien in het werk van anderen.  Het was dan ook een leuke verrassing te ontdekken hoe Anita Westin  C-View combineerde met andere tangles op deze prachtige Renaissance Zendalatile.

Tack Anita, jag tror att du har gjort det bra!!!

De twee volgende werkjes heb ik op zwarte  kaarten geplakt en zijn met veel zorg getekend voor de twee dokters die  gezorgd hebben dat  mijn klachten een flink stuk verminderden. Op hun aanraden, neem ik voortaan ook elke dag 2 pilletjes Flexipur, een natuurlijk ontstekingsremmend supplement met Curcuma en Omega 3 voor het behoud van kraakbeen (zonder enige bijwerkingen)

Op een zwarte kaart, heb ik een strook blauwe aquarelachtergrond geplakt waarop ik het nieuwe patroon  Agni van Lily Moon getekend heb. El Prado werd met een witte gelstift op de zwarte kaart getekend nadat de blauwe strook werd opgebracht.

Hier heb ik een cirkel geknipt uit een geel/groenige aquarel en zie je de volgende tangles: Field of Flowers, Metro, Molygon en Orb-on-the-move. De kleuren van de patronen werden iets versterkt met kleurpotloden en een witte gelpen.

Al deze tangles  kun je terug vinden op Tanglepatterns.com en/of Elatorium.

Onder de rubriek” challenges” op mijn frontpagina, zie je nog enkele inzendingen  die ik gemaakt hebt voor de gasten van Joey. Ik vind dit een erg sympathiek idee  en neem de nodige tijd  om in alle rust hieraan deel te nemen.

De volgende kaart heb ik getekend voor de 35 ste verjaardag van onze oudste zoon Bram. Net voor zijn dertigste, nu zo’n dikke 5 jaar geleden heeft hij een heel zwaar ongeval gehad waardoor hij  in een diepe coma belandde.Na verschillende weken op Intensive care  volgde een lange moeilijke revalidatie met vallen en opstaan maar nu zijn we 5 jaar verder en het gaat goed met hem. Na zijn ontslag uit de revalidatiekliniek kon hij terug volledig zelfstandig wonen, zonder hulp. Hij heeft al een hele tijd een leuke deeltijdse baan gevonden en geniet van het leven, ook al heeft hij nu beperkingen . Zijn (en ons ) leven veranderde voorgoed maar we hebben het aanvaard en voelen ons nu beter en meer verbonden dan vroeger.

Op Bram’s verjaardagskaart heb ik 5 “robijntjes” getekend in verschillende grootte. Eentje voor ieder jaar na zijn 30 ste.Het kleinste staat symbool voor het eerste jaar  en voor elk volgend jaar heb ik het steentje iets groter gemaakt omdat het steeds beter gaat dankzij zijn optimistische levenshouding. Het sierlijke patroontje Apacore staat centraal en werd in het groen gekleurd, de kleur van hoop. Behalve de “robijntjes” werd de Renaissance tile afgewerkt in verschillende groentinten, afgewisseld met wit/grijs en zwart ( gelpen en kleurpotloden)

De robijn is Bram’s geboortesteen. Iedereen heeft  er zo één. Ik  wist dat niet maar heb er recent een artikel over gelezen. Een Zentangletekening met zo’n geboortesteen als blikvanger, vind  ik een origineel idee als je een kaart wilt maken voor iemand’s verjaardag.  Bram verzamelde als kind graag stenen en vond zijn kaartje heel mooi…en dat maakte mij dan ook weer blij. Op het Internet kan je veel afbeeldingen en richtlijnen vinden om mooie edelstenen te tekenen.

Meedoen aan challenges is leerzaam en kan heel prettig zijn maar ook, gewoon een tekening maken als attentie om iemand te verrassen, kan enorm heilzaam werken. Je maakt iets heel persoonlijks voor iemand die je bijzonder vindt en dat wordt meestal erg gewaardeerd. Iets krijgen is plezant maar iets geven, is dat zeker ook.

De laatste tiles die ik gemaakt heb, zijn voor I.A. S.T. nummer 203 en 204.. Recent is Adele’s dochter getrouwd en voor een gelukkig huwelijk zou de bruid, volgens de traditie,  op haar trouwdag 4 dingen moeten dragen: iets ouds, iets nieuws, iets geleend en iets blauw. Dat was de opdracht van deze challenge:

deel 1, iets ouds (Sez) en iets nieuws (Trilad)

deel 2, iets blauw (Bluebonnet) en iets geleend (Hollibaugh)

Beide tiles werden getekend op bruin papier en afgewerkt met kleurpotloden en gelpennen.

Intussen blijf ik aan mijn conditie werken: elke dag oefeningen doen, vele kleine wandelingen maken, regelmatig zwemmen en voldoende rustpauzes inlassen. De tijd voor de computer wordt beperkt maar toch ook weer af en toe een tekening maken, blijft een uitdaging. Ik heb geïnvesteerd in een goede ergonomische stoel van Spinalis, een ergonomisch toetsenbord, een ergonomische muis/muisblad en ik draag regelmatig een kleine braze aan mijn pols. Dit was een flink bedrag maar deze spullen staan garant voor jaren meer comfort tijdens computer en tekenactiviteiten. Op de Spinalis stoelen zit je als het ware op een beweegbare ballon en dat is beter voor je rug. Je armen kunnen rusten tijdens het surfen  en er is ook een ruggensteun waar je af en toe tegen aan kan leunen. In het begin was dit “actief zitten” echt wennen maar ik voel gewoon dat het beter is en dan wordt volhouden gemakkelijker. Het is een echte aanrader voor allen die  door hun werk/hobby veel moet zitten.

 

Mooi weer vandaag? Wacht niet langer en geniet nu van een zomerse pick-nick in het zonnetje of onder een parasol.

In België worden  tijdens de zomermaanden  veel grote en kleinere festivals georganiseerd die druk bezocht worden.  Onze koning Philippe en koningin Mathilde bezochten gisterenTomorrowland en zelfs koningin Paola, inmiddels bijna 80 jaar werd gespot samen met haar dochter prinses Astrid op een concert van Coldplay.

In onze omgeving zorgt Esperanzah.  ( 4 , 5 en 6 augustus) elk jaar voor mooie momenten. Het is een kleinschalig, gezellig evenement en vindt plaats op het abdijdomein van Floreffe. De locatie is authentiek, de sfeer is gemoedelijk en iedereen laat zich van zijn beste kant zien… Geweldig toch?

 

Boven een foto tijdens Esperanzah en onder ons koningspaar op bezoek in Tomorrowland

Precies 50 jaar geleden werd in San Francisco uitgebreid “the summer of love” gevierd en daarom heb ik even in de “oude” doos gezocht naar een passend nummer om deze zomerse post mee af te sluiten:

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

8 reacties

 1. 7
  Vanvinckenroye Lise says:

  Hallo Ria,

  Geweldig hoe goed je je toch voelt en op een natuurgeneeskundige wijze aan je gezondheid werkt. Ik wens je daarbij heel veel succes toe.
  Ik had niet verwacht dat je zo snel iets van je zou laten horen en daarmee een artikel brengt vol inspiratie. Fantastisch hoor.
  Ik wens je dit enthousiasme blijvend toe … en daarbij zal het ook heel wat mensen inspireren in brede zin.
  Heel veel bedankjes,

  • 8
   Ria Matheussen says:

   Je blijft niet eeuwig jong en fit, spijtig, maar het is zo en het beste is dan om dat te aanvaarden en te ontdekken wat er nog wel kan. Door die arthrose kan ik niet meer lang in dezelfde houding zitten en niet meer zoveel tekenen als vroeger maar er kan nog veel en daar ben ik dankbaar voor.
   Het was liefde op het eerste zicht tussen mij en de Zentanglemethode en dat zal altijd wel zo blijven. Er komen regelmatig nieuwe patroontjes en technieken on-line. Het blijft plezant om een beetje te blijven experimenteren en ik ga proberen toch af en toe nog een postje te schrijven met een beetje nieuwe informatie. Ik ben blij dat je mijn posten leuk vindt en wens je veel plezier tijdens het tangelen. Hartelijk dank voor je reactie.

 2. 5
  Ingrid Reynders says:

  Positivisme is zo een mooie eigenschap, Ria !
  Ondanks tegenslagen en verdriet en pijn blijf je de mooie zaken zien.

  Het is altijd beter om te denken dat je glas half vol is en niet half leeg. Dat je zo geniet van de natuur is heerlijk ! Ik vind dat zelf ook zalig.
  Ik slaag er de laatste tijd ook in om mijn favoriete (witte) orchideeën een tweede, derde, en meerdere levens te geven. Ik geniet ervan elke dag vol nieuwsgierigheid en bewondering naar hun groei en bloei te kijken.

  Als ik jouw prachtige tiles zie, kan ik alleen maar hopen dat ik ooit nog maar eens tot aan je knieën geraak. Dan zou ik al heel blij zijn. Ondertussen ben ik bezig aan een mooie legende en maak ik af en toe een mooie felicitatiekaart. Ik krijg er goede reacties op en dat maakt me toch wel blij. Het beginnerke kruipt en probeert nu de eerste stapjes te zetten, in de hoop ooit te kunnen lopen…
  Ik beleef er in elk geval plezier aan, dat is voor mij heel belangrijk.

  Ik wens je aangename dagen zonder al te veel last, met vooral veel levensvreugde en genot.

  Dank je wel,
  Ingrid

  • 6
   Ria Matheussen says:

   Wat leuk dat je zo, net als ik, kunt genieten wanneer er in “oude” orchideeën opnieuw nieuwe bloemen komen, ze zijn toch prachtig he en eigenlijk niet zo moeilijk om te onderhouden… Op het ogenblik groeien er in de Ardennen enorm veel mooie wilde bloemen en zie ik heel veel vlinders (ondanks toch niet zo’n schitterend weer)
   De volgende weken wordt er behoorlijk wat regen verwacht maar vandaag was het een superdag met veel zonneschijn, dat maakt veel goed!
   Als ik aan challenges meedoe, zie ik toch ook veel prachtig werk van anderen, dingen waar ik gewoon niet aan toe kom. De meeste tanglers zijn van mijn leeftijd, hebben meer tijd dan werkende mensen en zitten veel op het Internet om nieuwe tangles, nieuwe technieken, nieuwe kleurenmethodes te leren… Als je met zorg je tangles tekent en probeert hier en daar wat schaduw aan te brengen, ben je al heel ver. Ook éénvoudige composities kunnen heel mooi zijn. Je moet echt een keer Apacore proberen, zo’n éénvoudig maar enig motiefje en ook Agni vind ik bijzonder leuk om te tekenen.
   Succes Ingrid en hartelijk dank voor deze fijne feedback!

 3. 3
  Maddy says:

  Hé Ria, leuk dat je weer terug bent en dat het beter met je gaat! Met heel veel plezier heb ik weer genoten van je post, de foto’s en je tekeningen…. en van de nostalgie van “If you ‘re going..’ Dat waren tijden….zo ongecompliceerd en gelukkig dat we ons toen voelden .. Ik heb uit pure nostalgie nog wat foto’s uit de oude doos boven gehaald. Helaas waren we beiden niet te kennen??
  De vlinder heb ik nog nooit mogen zien, prachtig. De tangles op de tantegels geven inderdaad een heel warm resultaat. Doe zo voort, dan kunnen we nog heel vaak genieten. Liefs uit de omgeving van Bokrijk.

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Stillekesaan he Maddy, en veel afwisselen van houding, dan lukt het wel.
   Er is nog zoveel mooie muziek uit die tijd, ik luister nog heel regelmatig naar bekende nummers uit de jaren 60 en 70, lijkt wel een eeuwigheid geleden…
   Ook ik zag er toen heel anders uit, maar ja, wat wil je, wij zijn senioren geworden en het gaat hoe langer hoe sneller.
   Wij hebben die vlinder ook maar één dag gezien, een prachtig exemplaar dat heel den dag in onze omgeving is blijven hangen. Elk jaar komen er toch weer een paar nieuwe foto’s in mijn album bij.
   Af en toe zul je terug een bijdragen kunnen vinden voor één of andere challenge maar er zal geen regelmaat in zitten. Ik kies gewoon waar ik zin in heb en het mag zeker geen must worden. Ik teken minder dan vroeger maar ik heb er toch steeds plezier aan en dat zal altijd zo blijven.
   Hartelijke groeten en bedankt voor je commentaar Maddy!

 4. 1
  Marianne says:

  Hé, dag Ria, fijn dat je je al een stuk beter voelt en dat je weer wat hebt kunnen tekenen! Wat een toffe verrassing zo snel weer een blogje te zien verschijnen.

  Ik ga hier gewoon even kort en bondig mijn reacties posten die ik doorheen je artikel voelde opkomen: “Wow! Geweldig! Zo mooi! Chique! Prachtig! En fijn dat het weer goed gaat!” … Meer moet ik daar niet aan toevoegen zeker? 😉

  Lieve groeten uit “environs de Hasselt”!

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Ik kan het gewoon niet laten Marianne. Dankzij twee geweldige dokters en ook door mijn nieuwe stoel en de tijd voor de computer te beperken, gaat het beter en daar ben ik blij om.
   De tiles die je in de post terug kunt vinden, hebben allemaal een speciale betekenis voor mij. Ik heb mijn tijd genomen en getekend zonder stress, zonder haast, gewoon in alle rust, even wegleggen en na een poosje weer verder gaan. Er zijn nog zoveel mooie dingen om van te genieten maar Zentangletekenen zal altijd mijn favoriet blijven.
   Dank je wel voor zo’n lieve snelle reactie, geniet nog van de zomer, hij zal weer voorbij zijn voor we het beseffen.
   Hartelijke groeten vanuit Izier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.