Op 7 september publiceerde Annette Plaga haar vierde mozaïekproject: de rivier. Dit is een  mooi, origineel en sympathiek initiatief waar iedereen aan mag meewerken. Hieronder heb ik een foto geplaatst van mijn bijdrage. Annette heeft  voor iedere deelnemer een aparte mozaïek  gemaakt. Onder mijn 3 inzendingen  zie je ook een voorbeeld van zo’n mozaïek.

01_ria_framed

ria_4er-tile

Op haar site  kan je het werk van de  verschillende deelnemers zien en de verschillende mozaïeken die Annette hiermee samengesteld heeft.  Zij maakte er als leuke extra nog een kleine videofilm bij. Het vijfde mozaïekproject start op 10 oktober en ik kan je deze ervaring zeker aanbevelen. Alle informatie vind je vanzelfsprekend op haar website.

Tijdens het ontwerpen van mijn bijdrage, wilde ik het patroon Nipa gebruiken om “de rivier” te vullen. Ik deed het helemaal fout door de lijntjes niet te laten stoppen aan de bolletjes maar door er helemaal omheen te gaan. Daardoor ontstond onverwachts een heel nieuw patroon: l’Eaura. Water wordt in het Frans vertaald als l’eau. Ik heb er een r van Ria aan toegevoegd en een a van Annette. Dit patroon is (nog) niet officieel erkend door Linda Farms maar voor mij is het een echte tangle en een mooie herinnering aan de samenwerking met Annette.

leaura

Samen met haar vriendin Ela Rieger werkt Annette aan een grote databank van patronen : Elatorium . Hierop kan je mijn tangles Paravan en L’Eaura vinden, en natuurlijk heel veel andere prachtige en unieke patronen.

Zwart/wit is klassiek, sober en altijd mooi maar toch kunnen kleuren mij ook dikwijls bekoren.  Ze roepen  bepaalde sferen op en aan elke kleur wordt een betekenis gegeven.

Paars wordt meestal geassocieerd met spiritualiteit en mystiek. Blauw straalt rust uit,  nuchterheid en trouw. Bij groen denk ik direct aan de natuur, groei, vrede en frisheid. Geel doet ons denken aan de zon, aan het licht, ook oranje roept warme gevoelens op en de gloed van de avondzon. Rood daarentegen is de kleur van de liefde, van energie en kracht maar ook van woede. Bruin is een echte aardekleur en staat voor éénvoud. Wit betekent onschuld, netheid en wijsheid. Grijs is een onopvallende kleur en wordt dikwijls gelinkt aan ouderdom, toch vind ik dat het soms ook heel elegant kan zijn. Zwart is “cool”  en straalt erotiek uit maar ook geheimzinnigheid, verdriet en rouw.

Er zijn 4 kleurtypes: het lente, zomer, herfst en wintertype. Bij een zomertype horen heel andere kleuren dan bijvb. bij een wintertype. Iedereen behoort  in mindere of meerdere mate tot één van deze vier groepen.  Het is tof je type te kennen. Draag je  kleuren die het beste bij je passen, dan bekom je een sterkere uitstraling en zie je er ook beter uit. Er zijn veel boeken te vinden over dit onderwerp maar ook via deze link  kan je gemakkelijk achterhalen tot welke groep je behoort. Je kan dan op je kleurtype klikken en zo ontdek je welke kleuren je het meest flatteren.

kleurtypes2

Zelf heb ik met het ouder worden een gevoelige lichtere huid gekregen en grijze haren, en ben daarom nu een uitgesproken zomertype. Frisse, koele tinten zijn nu mijn favorieten. Nochtans hou ik ook veel van warme herfstkleuren en  heb ze  gekozen voor de inrichting van ons interieur. Hier en daar een oranje accentje zorgt altijd voor een zonnig tintje, zelfs in hartje winter .Ook in mijn tekeningen gebruik ik regelmatig een tikkeltje oranje..

Eigenlijk vind ik deze periode van het jaar het mooist. De temperaturen zijn nog heerlijk en de geurende bossen nodigen uit voor lange wandelingen. Wij hebben niet echt een rode “indian summer” zoals bijvoorbeeld in het oosten van Canada en de Verenigde staten maar onze herfst kan ook verrassend en leuk uit de hoek komen.

elfenbank

 

Krans met herfstkleuren

 

tangle_op_lesteen

Sinds ik Zentagletekeningen maak, zie ik overal tangles opduiken. Herkennen jullie deze???

herfst_in_ardennen2

Of deze?

herfst_in_ardennen

 

burlende_herten

In deze periode hoor je regelmatig de herten burlen. Zij willen de vrouwtjes lokken om te paren.

gezonde-herfstgroenten

 

blad_getangeld

Deze prachtige Zentantletekening heb ik gevonden op het Internet en ik vond het een ideaal voorbeeld voor dit seizoen

Opnieuw heb ik weer intense tekenmomenten kunnen ervaren door de traveling tiles.  De eerste  foto’s zijn de resultaten van een samenwerking met Annette. Zij stuurde mij een zendala waarop  begonnen werd met enkele spatjes blauwe waterverf en haar eigen mooie patroon Kiasom. Ik vulde de tile aan in “mijn typische frisse zomerkleuren” en tekende daarop Rick’s Paradox, Tipple, Quandary, Popsicles, Zen Bud, Mooka, Carpet Daisy, N’Zepple en Printemps. Het is een mooi geheel geworden waar ik heel tevreden over ben.

traveltileAnette3-400x400

Voor het eerst stuurde ik een zwarte tile, besprenkeld met  bleekwater en waterverf  op. Wat zou Annette daarvan maken? Ik was erg benieuwd en  begon met het patroontje Cogwheel. (met een witte gelpen en een kleurtje, aangebracht door gewone kleurpotloden). Annette ging verder met dit patroon en vervolgens met Tipple, Hollibaugh, Sand Swirl en ZInger. Ze voegde  schitterende  kleuraccenten  toe en bracht een speciale glans aan met haar” Zenstone.” Het hartje onderaan kreeg door de kleur en schaduw een echt 3D effect.  Ik vind het een wondermooi, feëriek werkje en langs deze weg wil ik Annette nog eens extra bedanken voor dit unieke meesterwerkje.

TravellingTile_Anette_Ria_2016_08_1

Mijn volgende partner was Jan Brandt, een gepensioneerde lerares informatica en CZT uit Reno (U.S.A.) Zij gaf een mooie commentaar op het patroon Paravan. Ik bedankte haar daarvoor,  er volgden een paar mails en van het één kwam het ander. Jan stelde voor om een travelingtile in zwart/wit te maken en heel graag ging ik op deze uitnodiging in. Zoals je kunt zien, kunnen ook hierdoor prachtige tekeningen ontstaan. De eerste tile kreeg ik van Jan waarop zij begon met een hele mooie getekende Mooka en 2 bloemen van Blooming Butter. Ik heb de tile aangevuld met een derde bloem aan Blooming Butter. Daarna heb ik aan  Mooka een kader “geweven” door verschillende tangles in elkaar te laten vloeien: Tipple, Tamisolo, Groovy,Loops, Stone Story, Kensington (de nieuwe tangle van Anoeska Waardenburg uit Nederland) Sand Swirl en Flooka. De binnenzijde van het kader heb ik gedeeltelijk zwart gekleurd en met een witte gelpen werd daarop het leuke patroontje Raindotty aangebracht. Heel anders dan mijn vorige tile maar  even mooi en waardevol voor mij.

tileJBrand_riaafgewerkt

Op mijn beurt stuurde ik een tile naar Jan waarop ik  een slinger (string) getekend had, bestaande uit Tipple en Molygon. Op ingenieuze wijze tekende Jan  Diva’s Dance naast deze “string”. Zij maakte het werk af met  Opus en Tipple, Indy Rella en verschillende variaties op AHH. Door schaduw aan te brengen, creeërde Jan opvallende contrasten tussen zwart, grijs en wit  en maakte ze hier een enig schilderijtje van. Dank je wel Jan voor deze geweldige uitdaging.

Ria Matheussen to JBrand2016

Ik ben erg trots dat,  dankzij  beide dames  zo’n mooie resultaten tot stand kwamen. Travelingtiles zijn niet zo éénvoudig op het eerste gezicht. Je moet echt het werk van “een ander” afmaken maar eens  je begonnen bent, is het heel spannend en zie je onverwachtse  resultaten verschijnen die je op jezelf nooit gemaakt zou hebben.  In vind het daarom geweldig en leerzaam en het smaakt naar meer!!! (wordt vervolgd)

Als “tangleverslaafde” zie ik overal patroontjes, waar of niet? Ontdek ze in dit magisch liedje van  Cécile Corbel


 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

4 reacties

 1. 3
  MM says:

  Wie fluistert je deze ideeën toch in? Zo harmonisch en fijn getekend. Of ik de Tangles herken?ik denk: de eerste is op de achtergrond Hollibaugh,op de voorgrond Zinger? De tweede is Pokeleaf?.De derde Printemps of waarschijnlijker: l’eaura. Laat me weten of het correct is..Je nieuwe Tangle L’eaura (naam goed gevonden) is mooi en ik denk dat die vaak gebruikt zal worden . Weer een mooie blogpost .Wat fijn dat je Annette Plaga ontdekt hebt. Je voelt aan dat het klikt en daardoor krijgen jullie zo’n mooie resultaten.
  De travelling tiles zijn heel mooi. Zo spannend wat het gaat worden. Ook ik ben content dat ik jou en Zentangle heb leren kennen. Keep on tangling! ?

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Ik ben al langer fan van Cécile Corbel en toen ik dit filmpje zag, wist ik direct, dat moet erop.
   Heel duidelijk zie je Hollibaugh en Skye (Margaret Bremner) maar ook (met een beetje fantasie) Tipple, Kensington (Anoeska Waardenburg) en Fengle maar ik vind het tof dat je misschien ook Pokeleaf en Zinger gezien hebt. Moet het zelf nog eens goed bekijken dan zie ik er misschien nog meer.
   In Duitsland zitten grote talenten hoor, ik kan nog veel leren van die mensen.
   Dank je wel voor je commentaar Maddy. Soms, zeker als je nieuwe patronen aanleert, vraagt dit wel een zekere inspanning. Eens je het patroon onder de knie hebt en het kan integreren in je tekeningen geeft dat veel voldoening en word je er helemaal blij van. Ik wens je nog heel veel plezier met tangelen.

 2. 1

  Het verbaasd me telkens met welke geestdrift en plezier je bezig bent. Ik zie hoe meer kennis van de patronen hoe mooiere resultaten..
  Ik heb nog een lange weg te gaan stapje voor stapje.
  Fijn dat ik jou en zentangle heb leren kennen.

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Jacqueline voor deze mooie woorden. Ik ben daar heel blij mee. Het is waar, er moet regelmatig geoefend worden maar na elke tekening zie je dat je telkens weer een stapje vooruit komt in deze magische tekenwereld. Ik wens jou ook nog veel tangleplezier toe en succes in alles wat je onderneemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.