Plotseling zitten we midden in de herfst. Na die heerlijke warme en droge september voelt het nu ineens erg koud aan en moesten de winterjassen terug bovengehaald worden. Toch kregen we woensdag nog een mooie zonnige najaarsdag met een staalblauwe lucht.  Ideaal voor een uitstapje en op aanraden van een vriendin  werd dat Maastricht, net over de grens in Nederland. In deze gezellige Limburgse stad  kan je  prachtige oude herenhuizen bewonderen. Een bezoekje aan de indrukwekkende Romaanse kerk loont de moeite. Heel bijzonder vind ik de Helpoort en  delen van de oorspronkelijke stadswallen die nog intact zijn gebleven. Je kan er boottochten maken op de Maas of de belangrijkste bezienswaardigheden ontdekken in  een” oldtimerbus.” Wij kozen gewoon om te voet  het oude centrum te verkennen en rustig door de  wirwar van gezellige straatjes te slenteren. Hier vind je  nog veel kleine ambachtelijke winkeltjes, boetiekjes, restaurantjes en sfeervolle cafeetjes. Onverwachts botsten we zelfs op een nog werkende watermolen in het midden van de stad.  De zonovergoten terrasjes beleefden nog een laatste keer een hoogtepunt en er hing een  vrolijke, gastvrije sfeer in de stad. In het’ centre Ceramique kan je altijd terecht om een interessante tentoonstelling te bezoeken of wat cultuur op te snuiven. Maastricht is ook bekend voor zijn mergelgrotten en kazematten. In de omgeving wordt ook aan wijnbouw gedaan. Hier worden de heerlijke Riesling, Mûller-Thürgau en Pinot Noir druiven verbouwd. Klik bijvb. eens op de Apostelhoeve.

stservaasbrug-png

Zicht op de stad met achteraan de Sint Servaasbasiliek

 

maastrichthellepoort

De helpoort en een stuk van de ,vroegere omwalling

 

maastrichtterras

Een van de vele gezellige terrasjes in het oude centrum

blanche-dael-winkel-w1024

en nog een foto van een heel speciaal koffie en theewinkeltje

Als ik teken, staat er meestal een kopje thee naast mij. Tijdens de zomermaanden zijn dat liters  ijsthee  maar nu kan een  warm geurend kopje thee een echte weldaad zijn. Vooral s’avonds geeft een gepaste kruidenmengeling een rustgevend, geborgen gevoel. Witte, groene en zwarte thee zijn allemaal afkomstig van dezelfde plant: de Camellia Sinensis. Het verschil zit hem in de manier waarop de blaadjes bewerkt worden:

Witte thee is bijna niet bewerkt.  Enkel de allerjongste scheutjes worden gebruikt. Hierdoor is deze soort de “puurste” en bevat ze nog alle natuurlijke antioxidanten.Groene thee wordt alom geprezen om zijn “gezonde” karakter maar de reden hiervoor is voornamelijk dezelfde als die van witte thee: de blaadjes worden amper geoxideerd en worden om dat te voorkomen gewokt (China) of gestoomd (Japan). Groene thee heeft een antioxiderende werking en stimuleert het metabolisme. Let op dat het water dat je toevoegt, net onder het kookpunt is.  Zwarte thee is volledig gefermenteerd, heeft over het algemeen een sterke smaak en bevat het meeste cafeïne, maar ook het minste antioxidanten.Toch drink ik eigenlijk deze thee het liefst tijdens de voormiddag om goed wakker te worden, op zijn Engels met een wolkje melk!

kruidenthee

Rooibos is van een heel andere plant gemaakt. Het is een traditionele Zuid-Afrikaanse infusie die geprepareerd wordt zoals zwarte thee, maar geen cafeine bevat.

Matcha:  is een poedervorm van superfijne gevijzelde groene theeblaadjes en de superman onder de thee’s.

Tisanes of kruideninfusies zijn eigenlijk verschillende melanges van gedroogde kruiden, fruit en bloemen die net zoals gewone thee “getrokken” worden maar geen theebladeren bevatten. De ingrediënten worden meestal gedroogd maar je kan ook verse bestanddelen gebruiken voor sterkere aroma’s bijvb.gember of munt. De ayurvedische Yogi thee’s zijn samengesteld uit heilzame kruiden en specerijen en je kan ze kopen in bio-shops.

6sku-3dspread-newsletterimage-january2015-v2-700x287

Na zoveel getekend te hebben op de vertrouwde tiles, heb ik nu voor het eerst  kennis gemaakt met  de grotere broer: de Opus tile.  Ik geef graag toe dat ik even “moest” nadenken  over de compositie en de tangles  maar daarna ben ik er letterlijk in “gevlogen” en heb heel ontspannen een paar “reuze” tiles afgewerkt met éénvoudige tangles:

Hier zie je mijn eerste resultaat: Naaki, Drogon, Curly Q, Festune, Hybrid, Onomato, Dex, Fandance, Shattuck, Fassett, Cogwheel, Vortex en Sandswirl. Ik heb een dikkere zwarte en paarse pen gebruikt (0,3) en afgewerkt met kleurpotloden en een witte gelpen..

opusmandala

Op het tweede voorbeeld wilde ik graag een beetje herfstsfeer creëren, vandaar het gekozen kleurenpalet. Naast een zwarte heb ik ook een sepiakleurige pen gebruikt. Door de samenwerking met Anita Westin heb ik het prachtige patroon Oke van Michèle Beauchamp leren kennen en ik wilde daarmee heel graag een compositie maken. Eerst heb ik een willekeurige vorm getekend als een soort “kader”. Daarbuiten ben ik dan begonnen met Oke. Rond elke tangle werden verschillende aura’s getekend en boven en onder kwam  Rixty erbij.  Het midden werd  ingekleurd met verschillende bruintinten. Daarop zie je nog de volgende tangles: Quandary, Tipple, Gust, Mooka, Lollywhimple, Stircles, Misst en Caviar. Op deze tekening heb ik naast een paar toetsjes met een witte gelpen vooral heel veel krijtpotloden gebruikt. (witte en gekleurde)

opus2

Voor het derde voorbeeld heb ik een witte opustile gekozen die ik eerst “bewerkt” heb met aquarelverf en Bisterpoeder. Daarna koos ik voor Windfarm en kleurde dit patroon met gouden, zilveren en groene gelpennen. Daara vulde ik het patroon met volgende tangles: Crescent Moon, Vortex, Trumpets, Florez en Sandswirl. Hier heb ik vnl. gekleurde krijtpotloden gebruikt. Als “finishing touch” heb ik nog een paar gedroogde bloemejtes (Hortensia) op de tile geplakt.

bloemenopus

Graag laat ik je hieronder resultaten zien van de samenwerking met de Zweedse Anita Aspfors Westin die ik erg bewonder voor haar mooie, speciale tekenstijl en wil haar hierbij bedanken voor deze unieke tiles en leuke samenwerking.

Ik stuurde haar een zwarte tile met een golvende Fandance (met een beetje goud) over een kadertje van (een gedeeltelijke) Interlude. Anita tekende verder in het wit met een mooie variatie op Maisie, Tipple en een variant op Madrono.

frria-20160925_0232

Naast de zwarte tile, stuurde ik ook een gewone witte met slechts een Curly Q. (of spiraallint) De afwerking van deze tile is zo mooi en subtiel gedaan door Anita met N’Zeppel, Flukes, Mooka en een variatie op Merryweather. Let vooral op de gepaste schaduw die deze zwart/wit tile net dat tikkeltje meer geeft.

frriakl-20160925_0238

Anita stuurde mij deze (met scheerschuim) gekleurde tile die een echte uitdaging was voor mij. Zij begon met Double D’s en Huggins en ik heb verder gewerkt met nog wat meer Huggins, kris kras over de tile, daarna de ontstane vakken ingevuld met Tidings (blauwe en paarse pen) en Printemps (sepiapen) Daarna heb ik het kadertje afgewerkt, zoals Anita begonnen was en de zachte pastelkleuren een ietsie pietsie benadrukt  met gewone kleurpotloden

kleuranitaOp deze Renaissancetile tekende Anita het prachtige Oke in de linkeronderhoek. Met een sepiakleurige pen liet ik Rixty verschijnen en tekende er enkele Zingers bij die de tile vrolijk maken. Daarna volgde  l’Eaura, Tipple en Caviar.  Witte en oranje krijtpotloden werden gebruikt om wat meer contrast te verkrijgen.

tananita

Elke keer opnieuw blijven de traveling tiles spannend en elke keer opnieuw ben ik aangenaam verrast door de geweldige resultaten. Het is prettig contacten te hebben met mensen van over heel de wereld. Het lijkt dan of iedereen aan het tanglen is. Elke dag ontwerpen mensen steeds weer nieuwe patronen. Het wordt tijd om een beetje meer tijd te steken in het inoefenen van deze nieuwe tangles. Daar ga ik me de volgende weken vooral op focussen.

Wil je graag wat meer patronen leren kennen, neem eens een kijkje op het  Elatorium, en ontdek nieuwe uitdagingen. Ela Rieger zet er elke dag een toffe”challenge”op, een ideale oefening om meer tangles te leren. Op 30 september l.l. koos ze voor een combinatie van mijn l’Eaura, Fleurette en Stitch.   Het was heel leuk om  te zien wat anderen met mijn patroontje gemaakt hadden. Hieronder twee mooie zwart/wit voorbeelden van deze uitdaging.

elatorium30sept-achtergrond

Ela Rieger

 

lonetta_elas-challenge-567_achtergrond

Annette Plaga

 

pompoenen

De bloemen zijn bijna allemaal verdwenen maar hier en daar een pompoentje fleurt ons tuintje weer op voor enkele weken.

 

draakje

En die kleine schattige draak, waar ik niet aan kon weerstaan, heeft ook zijn plekje gevonden

Bruno Coulais schreef dit prachtig, ontroerend nummer waar ik jullie graag wil laten van meegenieten: “Le Retour des Grues” (De terugkomst van de kraanvogels).

De muziek werd gemonteerd op enkele beelden uit de de documentaire  : Un tour du monde à vol d’oiseau.Film doc.(source Arte)

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

4 reacties

 1. 2
  Peter says:

  Dag Ria,

  Hele mooie muziek en beelden van de kraanvogels boven Venetië. Inderdaad, de herfst is aangetreden, een sfeervolle foto met de pompoenen en de uil ! Het draakje is ook schattig, het kan een tuin echt tot leven brengen, een beetje sprookjesachtig.

  Ik heb in mijn bloementuin een compositie gemaakt met pompoenen, oude gieters en gedroogde zonnebloemharten, de tuin geeft nu minder bloemen maar zo een tafereel nodigt weer uit om aan de “herfstschoonmaak” buiten te beginnen. Vandaag een herfstwandeling gemaakt en in het bos vele lege zaaddozen van beukennootjes gevonden waar ik rond de kerstperiode weer een krans van kan maken met wat sneeuw en glitter…

  De tangle met de herfstkleuren is wondermooi en die met de hortensiabloemen ook. Er zitten enorm veel patronen in maar ze geven rust en passen echt bij deze periode van het jaar. Het patroon Oke ga ik ook eens proberen, ziet er heel mooi uit en past goed bij andere blad- en bloemmotieven.

  Tot binnenkort, groetjes, Peter

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Bedankt voor de fijne commentaar Peter. Ook de herfst kan een mooie periode zijn, zowel buiten tijdens wandelingen of tijdens het werk in de tuin maar heel zeker gezellig binnen. Nu komt er weer meer tijd om te tangelen en je ziet sommige patronen echte “zomertangles” zijn maar sommigen zijn ook passend voor deze tijd van het jaar, zeker als je een beetje “herfstkleuren” gebruikt. Oke is echt leuk en gemakkelijk te tekenen. Je weet ze te vinden he Peter en op Elatorium zie je er nog veel meer dan op Tanglepatterns.
   Ik wens je nog veel plezier en tot binnenkort als we zwarte en tantegeltjes gaan verkennen.

 2. 1
  mm says:

  Het speciale theewinkeltje ken ik heel goed. Ook de huisgebrande pindanoten zijn er heerlijk. De travelling tiles zijn werkelijk een heel goed idee en blijkbaar succesvol. Boeiend om zo met allerlei mensen van over de hele wereld in contact te komen!
  Weer een mooie post met heel mooie tiles om te bestuderen en de muziek en beelden….prachtig. Dank je Ria!

  • 3
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Maddy, ik ben een echte theedrinker en het was dan ook een leuke verrassing om zo’n tof winkeltje te ontdekken in Maastricht. Persoonlijk hou ik erg veel van de Ayurvedische kruidenthee’s. Ze helpen goed om je warm te houden en verlichten bij kou en griepachtige toestanden. Wij zitten hier al volop met het kacheltje aan, is echt nodig, vooral s’avonds is het dan gezellig.
   Ik hoop steeds dat ik door mijn blogposten en de verschillende tangles die ik gebruik iets kan bijbrengen. Als je nieuwe tangles wilt leren, weet je waar je ze moet vinden he? Ook de dagelijkse challenges op Elatorium zijn een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.