Sinds Rick en Maria meer dan 10 jaar geleden hun Zentanglemethode voorgesteld hebben, zijn er duizenden mensen over heel de wereld die met deze unieke tekenstijl een zinvolle en prettige bezigheid hebben gevonden.  In de loop der jaren zijn er veel patronen bijgekomen. Zoals ik in mijn vorig postje al schreef zijn sommigen ideaal om ergens  in het midden van je tekening te zetten.  Andere motieven zijn dan weer meer geschikt om een kader te vormen.  Voor de verdere invulling zijn ook ontelbare mogelijkheden. Zo zijn er o.a. de roosterpatronen waar je altijd mooie resultaten mee kan verkrijgen. Goed de stappen lezen  en voor je het weet heb je het motief onder de knie. Enkele leuke gemakkelijke voorbeelden zijn o.a.  Bales, Cubine, Florz, Dex, Knightsbridge

Het éénvoudigeTipple is ook één van mijn favorieten. Hieronder heb ik foto geplaatst met slechts dit éne patroon: de string is een cirkel en voor de invulling en de achtergrond heb ik ook alleen kleinere cirkeltjes getekend. Ik heb naast mijn zwarte pen nog een witte gelpen gebruikt en gewone kleurpotloden. De zwarte stukjes werden ingekleurd met een brushpen.

26januari2016

Ik ben nu ongeveer 2 jaar ” verslaafd” en let altijd goed op, in de hoop een nieuwe, eigen tangle te ontdekken Enkele weken geleden zag ik een afbeelding van een “para-vent” en ineens wist ik het. Dat patroon bestond nog niet. Ik werkte de stappen uit, noemde het motief Paravan en stuurde deze richtlijnen naar Linda Farms (www.tanglepatterns.com ).  Op 13 juni werd een mailtje rondgestuurd  dat Paravan een officiële tangle was geworden. Ik ben daar natuurlijk heel blij mee en vooral omdat de bekendmaking op een dertiende viel. Zo zie je maar dat 13 geen ongeluksgetal is. Integendeel, weg met al dat bijgeloof, het is een dag zoals alle anderen.

Op vrijdag de 13de oktober in 1307 werden in Frankrijk alle Tempeliers gearresteerd en vermoord op bevel van Philips de Schone. Dit is één van de oorzaken waarom  de 13 de en dan vooral als hij op een vrijdag valt,  een ongeluksdag zou zijn.. Rond de geschiedenis van de orde der tempeliers is altijd  een sfeer van mysterie blijven hangen en dat intrigeerde mij. Vroeger heb ik veel boeken over dit  onderwerp verslonden.

Hieronder heb ik een mooie spreuk gezet over geloof van de Dalai Lama, woorden die mij erg aanspreken en waar ik het natuurlijk mee eens ben!

onlyreligion

 

Volgende foto bracht mij op het idee om een nieuwe tangle te ontwerpen:

paravan-inspiration-ria-matheussen-173x300

De stappen, variaties en een afgewerkte tile:

Zentangle pattern: Paravan.

En nog een werkje op een tankleurige tile met  Paravan, Printemps en “beads of courage”

Paravan is een éénvoudige gemakkelijke tangle en je kan er heel veel variaties op maken, probeer hem eens uit!!!

paravanmetbedels

 

Het derde mosaicproject van Annette is intussen ook afgesloten  en hieronder zie je mijn bijdrage. Het is heel fascinerend om mee te werken aan zo’n interessant groepsproject. Je weet nooit wat Annette ervan gaat maken maar ik vind het resultaat altijd heel bijzonder!!! In augustus volgt het 4de project en heel zeker ben ik dan weer van de partij.

Mosaic met 4 tiles van mij:

Ria_4er-tile

Mosaic van de verschillende deelnemers:

Mosaik_1a_GF_b

 

Het schooljaar loopt op zijn laatste benen en in het Doppahuis werden de lessen beëindigd met een basisworkshop Zentangle. Opnieuw waren de cursisten heel enthousiast en dat is prettig, zowel voor de groep als voor mij. Langs deze weg wil ik alle deelnemers nog eens bedanken voor hun inzet en wil ik hen feliciteren met de resultaten die best mogen gezien worden.  In september en oktober worden vervolgcursussen georganiseerd en een nieuwe 3 delige lessenreeks gaat door in november, december en januari.

workshop17juni2016

 

Net zoals ik zijn anderen ook bezig met nieuwe patronen te ontwerpen. Een prachtige recente tangle die voorlopig nog niet officieel erkend werd is deze van Margaret Bremner: Skye. In de vorige Diva’s challenge nr. 270 kunt u de verschillende inzendingen met dit patroon bewonderen. Ik vind dit motief niet éénvoudig, je moet je goed focussen maar met de nodige oefening, lukte het me om de logica ervan in te zien.

RiaSkye

Deze foto werd vorig jaar genomen tijdens een  rondreis door de onherbergzame Highlands. Een bezoek aan het ruige maar bekoorlijke eiland  Skye stond ook op het programma. Vandaar dat ik nu deze passende tangle  bij de foto getekend heb.

Ik sluit  graag deze post af met een glashelder Keltisch stemmetje dat prettige herinneringen oproept…maar ook gewoon heel mooi is om naar te luisteren: horen, zien en zwijgen en eventjes zijn we over het kanaal:

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

4 reacties

 1. 3
  Anoeska says:

  Leuk Ria, ik ga Paravan zeker eens proberen.

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Anoeska, er zijn heel veel variaties mogelijk, ook een stukje ervan (eerste rijtje) kan je gemakkelijk als “border”tangel tekenen.

 2. 1
  Maddy says:

  Je hebt al onmiddellijk een mooie variatie op je nieuwe Tangle gemaakt. Ik heb Paravan ook reeds geprobeerd doch tot nu toe zijn de patroontjes heel ongelijk. Oefenen zeker ? ? Je post is weer heel aangenaam om te lezen en je hebt mooie foto’s en filmpje geplaatst. Om te herlezen..
  Waaw, kunnen je cursisten dit reeds tekenen na 1 cursus? Er zijn meesterwerkjes bij..Wordt vervolgd!

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Om mooie gelijke patroontjes te verkrijgen kun je ook horizontale lijntjes tekenen met potlood. De grootte kies je zelf. De potloodlijn zou het midden moeten zijn van zowel de “rijstkorreltjes” als de “ruitjes.” Op deze manier krijg je precies dezelfde patroontjes.
   Ik vond de resultaten ook verrassend goed, ik ben blij dat je dat ook ziet!!! Keep on tangling …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.