In België is de winter tot nu toe heel zachtjes verlopen. Eigenlijk te zachtjes en daarom hoop ik stilletjes dat er alsnog een paar echte winterse dagen zullen komen met wat sneeuw …en dan natuurlijk een nieuwe lente!

Met dit natuurfenomeen, gespot zowel in de Verenigde Staten als in Siberië, open ik graag de eerste blogpost van 2020:

Het unieke aan deze ijsblokken , is niet dat ze zelden worden gevormd, maar omdat ze groter worden dan de normale grootte waarin ze meestal worden gevormd. Het is onmogelijk om te zeggen dat deze ijsblokken met regen uit de lucht vallen of dat ze plotseling verschijnen. Deze keien zijn een mengsel van ijs en sneeuwbrij. Ze zijn van nature gemaakt doordat de golven heen en weer worden geroerd en kunnen zo langzaam groeien onder het vrieswater en zo deze gigantische ijsblokken vormen.

Geïnspireerd door deze bijzondere foto maakte ik volgende tile met Hollis, Tipple, Diva Dance en Printemps op een aquarel achtergrond:

Tijdens de feestdagen werd er minder getangeld maar éénmaal Nieuwjaarsdag voorbij , nam ik de draad terug op. Ik hou nog het meest van de gewone dagen met mijn vaste rituelen. Hoe ouder ik word, hoe meer ik ervan hou…

En vergeet vooral niet: “je mag elke dag opnieuw beginnen!”

Met mijn strijkijzertje heb ik voor het eerst geprobeerd een winters landschap te maken. Het was moeilijker dan ik dacht maar ik ben wel enthousiast over de speciale kleurschakeringen die te voorschijn kunnen komen na wat experimenteren:

Mijn eerste Zentangle tekening was een trio van mijn patroontje Ulci samen met Hollis en een variatie van Delys. Ik heb gekozen voor een zwarte tegel die ik kleurde met krijtpotloden. Het is goed om je resultaat achteraf te fixeren met haarlak of een speciaal daarvoor bestemd product. De kleuren van de krijtpotloden verdwijnen anders heel snel:

Net zoals Ulci gemaakt werd naar een afbeelding van een vloertegel is ook Wooti (wooden tile) er naar onderstaand voorbeeld gekomen:

M.b.h. van een rooster wordt het een heel gemakkelijk patroontje. Ik heb, in tegenstelling tot bovenstaande foto, speciaal gekozen om één ruitje zwart te kleuren en het andere met streepjes te vullen. Op die manier is dit patroon net een tikkeltje verschillend van de foto en verdwijnen de lijnen van het rooster.

Door een dikkere lijn te tekenen aan één zijde verkrijg je een beetje een 3D effect. Je kan in perspectief tekenen maar dat hoeft niet. Natuurlijk kan je ook met de losse hand tekenen maar dat vind ik moeilijker. Heel mooi vind ik Wooti, getekend in het rond. De open plaatsen die overblijven, bieden direct een uitnodiging om te vullen met tangles naar keuze. Ik heb in mijn voorbeeld gekozen voor Crescent Moon aan de buitenzijde en Indy Rella, Vano en Appease in de binnenkant.

Wooti kan je al terugvinden op de bekende databank www.tanglepatterns.com. Heel recent is de tanglegids van 2020 verschenen, prachtig geïllustreerd door Michelle Beauchamps. Ik raadpleeg deze databank bijna dagelijks. Als er bijvoorbeeld geen verbinding mogelijk is met het Internet is deze gids de oplossing voor het zoeken naar leuke tangles!

En daar was Hanny Nura alweer met een volgende “Fullmoonchallenge”. De opdracht was om haar 2 nieuwste patroontjes te gebruiken in een opgegeven string: Ypsmi en Oopsmi. Hieronder heb ik mijn inzending geplaatst:

De tijd gaat zo snel. In Februari komt Valentijn er alweer aan en dan worden er naar jaarlijkse gewoonte veel hartvormige patroontjes getekend! Geschenken hoeven niet altijd duur en spectaculair te zijn. Kleine maar goedbedoelde attenties kunnen ook veel deugd doen. Sommigen kunnen zelfs “tangelen” in hun koffie. Zit er in jou ook een barista verborgen? Mij lukt het niet maar jou misschien wel!

Minder ingewikkeld maar ook leuk vind ik dit schattige ontbijtje. De hartjes kunnen heel éénvoudig uitgedrukt worden m.b.v. een vormpje:


Of gewoon een tegeltje met hartjes is ook een fijne attentie. Hieronder heb ik een zendala gemaakt, opnieuw met het mooie Hollis, Sand Swirl, CO2, Beadlines, hartvormen en Perfs:

Challenges komen en gaan en ik vind het spijtig dat na het wegvallen van “Tickled to tangle” ook “Square One” niet meer zal verschijnen op het Internet. Suzanne Fluhr daarentegen startte enkele maanden geleden haar nieuwe “Humpdaychallenges”: Vorige week werd er gevraagd om een “patchwork” te tangelen. Ik zocht op het Internet naar een leuk voorbeeld en vond er verschillende. Ik koos er ééntje, gebruikte het als reticula en vulde de “quilt” met fragmenten en tangles: Printemps, Hurry, V2, F7, enkele lijntjes en bolletjes:

Ik vond dit zo ontspannend tangelen dat ik deze post graag wil afsluiten met een soortgelijke tekening waarin ik ‘N Zeppel, Baton en Printemps gebruikte. Een leuke verrassing was dat Wooti, het patroon dat ik ontdekte op een houten tegel eveneens gebruikt wordt bij het quilten en ook leuk kan zijn als een soort kader.

Dansen is goed, zowel voor het lichaam als de geest. Zeker mensen, zoals wij, tanglers die veel zitten, zouden meer moeten bewegen om soepel te blijven. Misschien krijg je bij het zien van deze “flashmob” ook goesting:

Dank je wel voor het volgen en tot de volgende keer,

Ria

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

8 reacties

 1. 7
  KARIN GODYNS says:

  Dag Ria, wat maak jij toch telkens weer mooie dingen! Hele leuke blog post.

  • 8
   Ria says:

   Dank je wel Karin. Nu ik gepensioneerd ben, heb ik natuurlijk een zee van tijd om dingen op te zoeken, uit te proberen en natuurlijk om veel te tangelen… Bezig blijven is toch de boodschap om “jong” van geest te blijven en ik probeer dat ook zoveel mogelijk te doen.
   Ik ben erg benieuwd wat 2020 voor jou gaat brengen. Eens het zover is, laat je me dan iets weten. Ik wens je veel succes toe, dat weet je he?
   Lieve groeten.

 2. 3
  Marianne says:

  Prachtige blogpost, Ria, weer eens vol mooie ontdekkingen, bedenkingen, werkjes en een gloednieuwe tanglepatroon. Petje af voor je encaustic werkje, prachtig! Je hebt het kunstzinnige echt wel in je bloed, wat je ook uittes, het levert altijd weer iets moois op.

  Lang niets van elkaar gehoord he, we babbelen verder wel bij in een mailtje.

  Groetjes van ons allebei!

  • 4
   Ria says:

   “Schilderen” met bijenwas en een strijkijzertje (encaustic painting) is echt iets dat ik je kan aanraden. Ik heb 2 keer een workshop gevolgd bij de “Banyontree” in Genk en dat was beslist de moeite. Direct krijg je leuke resultaten en het is heel ontspannend om te doen. Alle deelnemers waren enthousiast. Dank je wel voor het complimentje!
   Toch blijft tangelen mijn grote passie, ik doe het nog steeds graag en ik doe het bijna dagelijks.
   Het allerbeste voor 2020 en wederkerige groeten.

   • 5
    Marianne says:

    Uiteraard moest het “uittest” zijn, ‘t was weer eens weg eer ik de fout zag staan …

    Ik ken encaustic, maar alleen in de versie waarin mensen “intuïtief” de bijenwas op een blad smeren met hun strijkijzertje en dan van een afstandje hopen engelen, elfen en boodschappen van overledenen in die smeersels zien. Niet zo mijn ding. Op internet zijn wel vele prachtige werkjes te vinden, echte kunststukjes, hetgeen jij ook probeert te benaderen. En daar kan ik echt van genieten! Ik heb het overigens ook eens geprobeerd in een workshop: mijn kleren waren na afloop nog kleuriger dan het papier waarop ik geknoeid had 😀 Slaapwel Ria en tot schrijfs.

    • 6
     Ria says:

     Ach Marianne, dat gebeurt bij mij ook regelmatig…
     In engelen, elfen enz. daar geloof ik ook niet in maar ik vind wel dat je prachtige kleurencombinaties kunt maken met zo’n ijzertje, het kan heel verrassende en mooie resultaten geven maar het zijn maar probeersels, mijn grote liefde op creatief gebied, blijft tangelen.
     Per gelegenheid moet je project pack 7 eens opzoeken als je nog eens zin hebt in tangelen. Er worden daar hele mooie resultaten getoond die je goed kunt volgen en zelf ook kunt maken.
     Ik zit bijna wekelijks op “Today’s tangles, keeping it classic”. Een kleinere facebookgroep die alleen zwart/wit tekent en dan nog alleen de officiële tangles gebruikt. Dat is een heel goede oefening om de oude vertrouwde patronen te onderhouden. Daarnaast heb je nog Today’s tangles waar je “alles” op mag posten. Ook de Fullmoonchallenges van Hanny Nura vind ik echt de max!!!
     Gewoon bezig blijven is het belangrijkste, maakt niet uit met wat, als je er maar plezier aan beleeft!
     Grtjs
     Ria

 3. 1
  Ingrid Reynders says:

  3 verhuizingen en dus niet tanglen…..

  Wat een leuke blog weer, Ria ! Met zeer mooie creaties !
  Mijn reactie komt weer rijkelijk laat, maar ik wil je rustig kunnen volgen. Daar was vandaag dus tijd voor.
  Na een hectisch weekend – verhuis dochter – voel ik mijn rug. Toch maar even rustig aan, alhoewel, we staan zelf ook voor een verhuis. Één van volgende dagen gaat mijn tanglemateriaal de verhuisdoos in, want toch geen tijd (grrrr, efkes focussen op zenopruimen)
  Vanaf mei hoop ik zalig te kunnen genieten op ons terras, met alles erop en eraan. Tot onze zoon zijn nieuwbouwwoning start…
  Ondertussen geniet jij maar van elk seizoen en van je hobby en lekker eten en drinken. Hier Italiaanse kost vanavond, zon op het bord en in het glas, die grijze dag maakt ons humeur niet kapot en had enkel maar als voordeel dat er weer veel opgeruimd is.

  Cari saluti,
  Ingrid

  • 2
   Ria says:

   Wat een fijne reactie Ingrid. Ik voel dat je opgewekt bent en dat je je humeur niet laat vergallen door een grijze dag, dat is tof.
   Over verhuis kan ik meespreken, dat hebben wij ook al een paar keer achter de rug… en inderdaad dat geeft stress, maar éénmaal op het nieuwe plaatsje voel je je zo dankbaar en ben je zo blij dat je al die moeite gedaan hebt. T’is voorbij voor je het beseft en met die warmere zomers zal het heerlijk toeven zijn op je terras…
   Ondanks het koudere weer, gaan mijn man en ik toch elke dag naar buiten voor een wandeling met de hondjes, dat moet om voldoende zonlicht te krijgen en omdat ik sowieso al veel zit en die extra beweging doet goed.
   Hartelijke groeten voor jou en je familie en veel succes met de verhuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.