Eerlijk is eerlijk, dit is niet mijn idee, wel dat van Jane Reiter die zich dan weer op haar beurt liet inspireren door het online boek van Sandy Steen Bartolomew. Enkele weken geleden was zij de gast op de Diva’s challenge en stelde  deze uitdaging voor. De verschillende inzendingen kan je vinden onder nummer 261.

Ik vond dit direct zo’n leuke opdracht dat ik toen al besliste om daar  via mijn blog een woordje meer uitleg over te geven.

Gestapelde tiles zijn zowel tof voor beginnelingen als voor gevorderden. Je kan uitsluitend op wit papier tekenen of je kan wit combineren met zwart, je kan kiezen voor pastel of hevige kleuren, je kan potlood, pennen, stiften of verf gebruiken… De tiles kunnen netjes op elkaar gestapeld worden maar je kan ze ook asymmetrisch op elkaar leggen. Je kan elke tile afzonderlijk afwerken of je kan je motieven over verschillende tiles laten lopen. Eigenlijk komen alle patronen in aanmerking maar er zijn natuurlijk ook motieven die echt ideaal zijn voor  randen zoals bijvb .Keeko, Zenith, Hibred… om er maar enkelen te noemen. Ook Akoya  vind ik een wondermooi patroon om een rand mee te maken.  Voor het kleine binnenste tegeltje kan je dan weer een groter motief kiezen. Ik denk dan bijvb. aan Ellish, Aquafleur, Cyme.. maar ook hier zijn de mogelijkheden ontelbaar. Raadpleeg de bekende site www.tanglepatterns.com en beslis welke motieven je gaat tekenen. Je kan er eventueel een kleine monotangletekening van maken, je zou er  een leuke foto of een mini-schilderijtje op kunnen plakken of gewoon een kleinere tekening op maken. Laat je fantasie werken en amuseer je!

Ergens lagen nog 2 kaders waarvoor ik nu 2 tekeningen gemaakt heb, in verschillende stapeltjes en  in bijpassende kleuren.

 

stack2

stack1

 

Voor de” fun” heb ik nog een derde voorbeeld getekend, heel anders dan de 2 vorigen,  maar ik ben er ook tevreden over.

stacked3_s

 

Ik vond dit, zoals ik al eerder zei een hele toffe uitdaging maar er kruipt wel wat tijd in. Het uitknippen van de verschillende tegels moet zorgvuldig gebeuren. Het voordeel is wel dat je de stukjes afzonderlijk kunt maken.  Je hoeft ook niet het hele werk in één keer af te maken, je kan vandaag enkele boorden maken en morgen of volgende week de overige. Ik heb 6 lagen gedaan maar evengoed kan het met slechts 2 of 3.  Het is en blijft een tof idee dat voor iedereen haalbaar is en een heel mooi resultaat kan opleveren. Ik heb  vierkanten gebruikt maar evengoed kan je cirkels, driehoeken, ovalen en zelfs onregelmatige vormen nemen. Dit werk kan je alleen maken maar eventueel ook verschillende mensen kunnen ieder een stukje voor hun rekening nemen.

Het is alweer juni, de tijd glijdt door mijn vingers, veel te snel naar mijn zin en  straks komen de echte lange zomerdagen eraan. In België is het een lang nat en  fris voorjaar geweest waardoor vele mensen toch snakken naar wat aangenamer weer. Elk jaar  opnieuw, voel ik dat mijn weerstand in deze periode op een laag pitje staat en dat het nodig is om de reserves wat aan te vullen. Terug meer bewegen, meer water drinken, meer verse groenten en fruit eten, minder snoepen, meer buiten komen is de boodschap voor een betere conditie.. Ik teken heel graag en zou het liefst van al heel den dag aan tafel zitten, maar dat is fout: afwisselen van activiteit, afwisselen van houding, afwisselen van eten… het is echt belangrijk. Zeker als je een dagje ouder wordt geldt het spreekwoord” rust roest “en dat wil ik helemaal niet. Ik wil zolang mogelijk actief blijven en dat vraagt soms een inspanning.

Crudite

heel lekker op zomerse dagen  met die  frisse dipsausjes erbij die ook smakelijk zijn op een boterham: hummus, guacamole en tzaziki

Over het weer in België wordt veel geklaagd, en het is waar. Soms zijn er  sombere dagen met veel regen en wind maar de geur in het bossen na zo’n flinke regenbui kan dan heerlijk zijn. Ik ruik hier bij ons nu overal de kruidige geuren van  bloeiende brem en de  Gelderse roos. Ook seringen en boerenjasmijn kunnen mij echt bekoren. Voor mij kan er geen enkel  parfum uit de winkel hier tegenop. Binnenkort komt de zoete geur van de wilde kamperfoelie de zomeravonden weer opfleuren, heel lekker, zeker met een glaasje wijn erbij!

brem

gelderse_roos

Brem en Gelderse roos omringen ons huis

Als ik vroeger op reis ging en ik kwam in zo’n taxfree shop, dan mocht je al die parfums uitproberen. Elke keer opnieuw liet ik mij vangen en besprenkelde mij met verschillende “aanlokkelijke” geuren, resultaat: altijd mottig en ziek in het vliegtuig. Ik wil dat nu echt nooit meer doen.

Ik  geniet veel meer van een paar druppeltjes zuivere etherische olie in mijn reukbrandertje of verstuiver. Je krijgt een heerlijk  “bosgevoel” door wat Grove den te verstuiven, alertheid en meer aandacht krijg je door  Rozenmarijn (niet gebruiken als je gaat slapen, het werkt  opwekkend en is ideaal als je je moet concentreren).  Enkele druppeltjes echte Lavendelolie daarentegen op het hoofdkussen voor je gaat slapen helpen bij migraine en zijn rustgevend. De geur van Oranjebloesem roept dan weer jeugdherinneringen op aan Sint Niklaas en Kerstmis.  Deze olie wordt gebruikt in marsepein en dat hoorde altijd bij deze feestdagen. Een druppeltje op een zakdoekje of mijn pols ruikt heerlijk en maakt mij altijd vrolijk. Hangen er verkoudheden in de lucht, dan geeft Eucaliptus verlichting en s’ zomers houdt een kaars met wat Citrusolie de insecten weg als je  buiten zit. (liever niet binnen gebruiken)

Er zijn zoveel  zuivere etherische oliën die je, mits juist gebruik, meer welzijn kunnen geven op een zachte, natuurlijke manier. Er zijn goedkopere en duurdere oliën, maar je komt er in ieder geval lang mee toe.  Het is wel belangrijk om je goed te informeren hoe, waar en waarvoor je de olie kan gebruiken.

geurverdamper keramiek

Aroma-lavendel

aromastream1

Als afsluiter nog een tekening van Maria Thomas met het prachtige motief Verdigogh, door haar ontworpen. Zij  vond inspiratie in een doodgewoon dennentakje. Als je goed oplet tijdens je wandelingen zul je zien dat er heel veel patronen gebaseerd zijn op wat de natuur ons biedt. Wie weet,  ontdek je zelf hier of daar nog wel eens een onbekend, verborgen “tangeltje”.. Dit patroon lijkt moeilijk maar is het niet en valt heel goed te leren als je de stappen volgt op bovenstaande link. Veel succes!

verdigogh

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

4 reacties

 1. 2

  Ria,
  Onze reis naar Frankrijk is vroegtijdig afgebroken doordat ik in de kliniek in Dragingnon ben terecht gekomem wegens … Een infectie of virus op een heup , die ik in Frankrijk brak. Vorig jaar
  Ge zoudt toch maar zeggen. Nu lig ik in Leuven om te zien of het een virus of infectie. Is. Voor lang weet men noch niet.

  Je kan me steeds e-ailmelen bellen niet omdat men stem ook verlamd is,
  Groetjes

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Wat spijtig Jacqueline. Ik ben zelf zeer recent geopereerd aan een meniscus en elke dag gaat het iets beter.
   Goed voor je dat je toch in Leuven terecht kon. Ik weet zeker dat ze je daar weer snel op de been zullen helpen. We beschikken over de beste medische zorgen van de wereld!
   Ik wens je van harte een spoedig herstel toe!

 2. 1
  Maddy says:

  Ik vind ze allemaal mooi maar het eerste blauwe is toch mijn favoriet.
  Zal het binnenkort eens uitproberen. Heb momenteel weinig tijd doch ik probeer toch elke avond een tile te maken.
  En ik vind je blogpost weer leuk om te lezen… Je brengt me altijd op ideetjes..?

  • 3
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel Maddy, met die stapeltjes heb je zoveel mogelijkheden, echt de moeite om eens te proberen, veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.