De naam van deze post is in het Gaelic ( Schotland ) en betekent het tevreden gevoel dat je hebt als je een taak hebt afgerond. Elke taal heeft specifieke woorden die zo typisch zijn voor het land en de cultuur en het is moeilijk een exacte vertaling te geven.

In de Ardennen leven meer wilde dieren dan in Vlaanderen. In LEMARTINET waar mijn man één dag per week vrijwilligerswerk doet, zijn altijd handen te kort om binnengebrachte slachtoffers (vooral van het verkeer) te verzorgen. Na een  (soms lange) opknapbeurt een wild dier terug de vrijheid geven is het doel van het opvangcenter. Enkele weken geleden was het  weer zover. Deze keer waren  de roofvogels aan de beurt. Het zijn telkens enige momenten,  zowel  voor de dieren als voor de verzorgers. Op de  foto zie je  René, één van de trouwste medewerkers die  liefkozend naar “zijn Oehoe” kijkt , enkele ogenblikken voordat hij hem terug zal laten vliegen na maanden van intense verzorging:

Daarna was het de beurt aan een buizerd die ik mocht loslaten, toch ook een flinke jongen met stevige klauwen! Je ziet dat ik een beetje opgewonden was…

Alles verliep naar wens en een twintigtal vogels kregen die dag terug hun vrijheid en dat gaf ons allen Suaimhneas!

Ik vind uilen niet gewoon maar heel speciaal en fascinerend.  Het is  fantastisch dat ik ze s’nachts hoor roepen in het bos… De uil is opmerkzaam,  goed in camouflage, proper, nuttig, moedig, behendig en  helpt zwakkere soortgenoten. Ik kon niet weerstaan om dit sjabloon van Ben Kwok te kleuren en te vullen met tangles: Flukes, Auraknot, Printemps, Baton, Tipple, Sandswirl, ‘N Zeppel, Copada, Clob, Shattuck, Diva Dance en Ginili.

 

Na deze bijzondere dag volgde een rustige avond en keken wij  toevallig naar het programma “iedereen beroemd”.  Twee mensen die elkaar voor het eerst zien, moeten samen een recept klaarmaken. Tijdens de kooksessie hebben  ze de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Eens het eten klaar is,  kunnen ze alsnog beslissen: samen genieten van het etentje (yes) of toch naar de take-away (no). In dit geval werd het “yes” en vandaar de naam van deze nieuwe tangle die ik zag opduiken op de deur van het restaurant:

Slechts enkele details werden toegevoegd om 3 verschillende “borders” te maken. Als je deze “banden” naast mekaar plaatst, dan krijg je een mooie vuller zoals in het eerste voorbeeld. Spiegel je de banden dan krijg je weer een heel ander resultaat (vb2)

Inmiddels is ook mijn patroontje Zanda verschenen op de Musterquelle van Elatorium en hieronder zie je een mooie kompositie waarin Zanda een plaatsje kreeg op de dagelijkse challenge van Ela Rieger

 

Iets heel anders wat mij ook altijd aanspreekt is  glaskunst.  Als je een keer surft naar glaskunst dan zie je prachtige dingen waarin je ogenblikkelijk “strings” zal ontdekken om een zentangletekening mee op te bouwen.  Dat is precies wat ik gedaan heb n.a.v. dit voorbeeld met een combinatie van mijn nieuwe tangle Yes met  Wud, Ixorus, Molygon en Tink. (getekend op een grijze tile en afgewerkt met kleurpotloden)

En ook onderstaand werk vormde een inspiratie voor een nieuwe tile:

Op deze grijze tile werden heel veel tangles gebruikt: Barberpole, Raindotty’s, Limpets, Printemps,  Msst, Tipple, See-Weed, Field of Flowers, Cogwheel, Purdy, Keeko, Icantoo, NKD, Fescu en Pomcoco!

Zopas is Annette Plaga’s  mozaïek weer gestart. Je kan nog meedoen t/m 20 november. Hier zie je alvast mijn bijdrage:

En een samensmelting van 4 tiles geeft deze leuke mozaïek:

Op .28 november worden de resultaten weer getoond op haar site en zie je hoe Annette er telkens in slaagt om alle bijdragen mooi te integreren in een uniek geheel!

 

Velen zien op tegen de herfst en de winter maar toch vind ik dit geen deprimerende periode, integendeel. Na zo’n lange droge zomer is er voor mij geen heerlijker parfum dan de geur van het bos na een flinke regenbui. Daarna lekker opgefrist  terug naar binnen, in de zetel met een kopje gemberthee waar je helemaal warm van wordt. Ook een dagje aan het strand uitwaaien heeft zijn charmes, weg zijn de drukte en de files, en in de kleine gezellige cafeetjes vindt je altijd nog een plaatsje vrij!. Zomerkleren zijn nu voor een hele poos opgeborgen maar de heerlijke lievelingstrui komt eindelijk terug tevoorschijn. Frisse salades maken plaats voor stoofpotjes en heerlijke soepen boordevol groenten. Breng wat extra planten in huis, het is mooi, rustgevend en zuivert de lucht om je heen. Een tijd voor bezinning en nieuwe plannen is aangebroken:

Voortdurend  duiken allerlei nieuwigheidjes op in de Zentanglewereld. Ik heb  genoten van deze “kitchen table tangles” die Rick en Maria enkele weken geleden rondstuurden en wilde zo een “dingsplatz” meteen uitproberen. In plaats van de binnenkant vol te tangelen heb ik er een sfeerbeeld in geplaatst dat past bij de tijd van het jaar. Misschien een ideetje voor een wenskaart!

 

Als je nog geen plannen hebt voor het volgend jaar, ontdek je hieronder heel wat redenen om  ons klein maar veelzijdig landje beter te leren kennen, klik op de afbeelding:

3 jaar geleden, in november ben ik deze blog begonnen, vandaar dat ik op mijn wenskaart 3 sterren (Auraknot) getekend heb. Deze ronde tile werd gemaakt op een gedeelte met een aquarelachtergrond (Tipple en Diva Dance) en een  zwart gedeelte.  Hierop herken je opnieuw Diva Dance maar ook Somnee en Cogwheel. Daarna werden gouden accenten aangebracht om een feestelijke sfeer te creëren en op het zwarte stuk werden gele en blauwe kleuren aangebracht met pastelpotloden.

Liever een beetje te vroeg dan te laat:

 

Na vijf jaren op de Azoren (Pico) en vijf jaren in de Ardennen hebben wij, nu we ouder worden,  gekozen om terug naar onze “roots te” gaan. Ons huisje in de Ardennen wordt verkocht en wij zullen in alle rust verhuizen naar Vlaanderen, waar zowel mijn man als ik onze jeugd hebben doorgebracht. December wordt een drukke maand … maar ergens in januari komt zeker  een nieuwe post!

 Ik kijk altijd uit naar de “12 days before Christmas challenge” van Rick en Maria,  telkens zo mooi…. Ik verwacht dit jaar niet anders!!!!

Ik wil hierbij alle trouwe volgers en bezoekers bedanken en eindig met een waardevolle quote van Paulo Coelho (De Alchemist):

Alleen als we erkennen wat onze hartenkreet is, zullen we rijkdom vinden die echte vreugde en geluk  brengen in ons leven.

Het allerbeste en veel “Suaimhneas”

 Ria

Deze laatste post van 2018 wil ik graag afsluiten met Nocturne, de Noorse inzending en winnaar van  het Eurosongfestival in 1995:

 

 

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

8 reacties

 1. 7
  Ingrid Reynders says:

  Een late reactie, Ria, maar toch weer een welgemeende proficiat voor je mooie blog en de prachtige tangles ! Schitterend gedaan, echte kunstwerkjes !
  Ik wens jullie een vlotte verhuis en een snelle aanpassing in jullie nieuwe omgeving.
  En niet te vergeten, hele fijne en gezellige eindejaarsdagen en een goede roetsj in het nieuwe jaar !

  Cari saluti,
  Ingrid

  • 8
   Ria Matheussen says:

   Beste Ingrid,eigenlijk wilde ik nog een postje schrijven in december maar wegens tijdgebrek vrees ik dat het er niet van gaat komen.
   Ik ben zo blij met comments en hoop oprecht dat je nog steeds tijd kunt vinden om af en toe wat te tangelen.
   Voor volgende week worden er al een paar sneeuwvlokjes verwacht bij ons, dan zitten we metéén al in de juiste sfeer. Voor de laatste keer Kerstmis vieren in de Ardennen…
   Terugkeren moest er eens van komen en nu is het zover maar we weten waar we naartoe gaan en ach al is Hoogstraten niet hetzelfde als Durbuy, alles is er zo vertrouwd en we kennen ginder ook leuke plekjes.
   Veel plezier en geluk in het nieuwe jaar en een prachtig reisje naar Italië!!!

 2. 5
  Janny says:

  Zoals je weet, heb ik je nog maar pas gevonden via het Internet maar ik wou je toch, nu ik lees dat dit de laatste post is van 2018, mijn beste wensen overbrengen en wil ik je hartelijk danken voor die mooie post en dat leuke dingblitz of zoiets, ga ik metéén ook proberen.

  • 6
   Ria Matheussen says:

   Dat is fijn om te lezen Janny. Dank je wel voor je comment. Graag stuur ik je mijn wekerkerige wensen en hoop vooral dat je ook in 2019 blijft tangelen!

 3. 3
  Lise Vanvinckenroye says:

  Alle goeds wens ik jou toe – Ria – en al de mensen rondom je die je lief hebt.

  Met Nocturne als afsluiter kan het einde van het jaar niet meer stuk. Ik wens je een rustige verhuis toe en een mooie start … terug naar je roots 🙂

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Dat is mooi gezegd Lise, dank je wel voor je lieve woorden.
   Ik wens jou en je dierbaren ook het beste toe en hoop dat je nog steeds plezierige momenten kunt hebben tijdens het tangelen.
   Tot in het nieuwe jaar!!!

 4. 1
  Luc Bosmans says:

  Je bent er vlug bij met de eindejaarswensen en ik begrijp waarom. Met deze wil ik jou en Rob ook het beste toewensen voor het nieuwe jaar: veel geluk, plezier, een goede gezondheid en een voorspoedige verhuis.
  Ik weet hoe weinig tijd je hebt en daarom vind ik het geweldig dat je opnieuw zo’n mooie post geschreven hebt. Op die foto met de buizerd zie ik de echte Ria heel duidelijk.
  Het fimpje op België te promoten is heel leuk en je kaart is gewoon subliem.

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel voor de wederkerige wensen. Het zullen drukke dagen worden maar de verhuis is goed gepland en ook op onze toekomstige stek zullen we spoedig onze “draai” vinden. Het is bekend terrein en terug het dialect uit onze jeugd spreken, vind ik al heel plezant. Tangelen geeft me nog steeds mooie momenten en dat kun je overal… al zal het de volgende weken op een lager pitje staan…
   Je weet dat ik graag gereisd heb maar het is bijzonder fijn om te ontdekken dat België ook veel troeven heeft om te bezoeken! Er valt ook dichtbij nog heel wat te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.