01. december 2015 · Reacties uitgeschakeld voor Tafeldecoratie · Categorien:Blog nl

Nog enkele weken en het is weer zover: Kerstmis, de tijd bij uitstek om met familie rond de tafel te zitten.

Nog voor wij over Kerstdagen spraken, vierden mensen uit verschillende culturen al lichtfeesten in deze donkerste dagen van het jaar. Het is een feest vol symboliek en traditie en dit jaar zal het niet anders zijn, ook in ons gezin houden we ons aan deze gewoonte.

Samen eten hoort erbij en aan een mooi gedekte tafel geeft dit altijd een meerwaarde en dat hoeft echt niet duur te zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar zelfgemaakte tafelversiering waar je op voorhand al plezier aan hebt beleefd, alleen of met de kinderen.

IMG_0773

Een mooi tafellaken, een paar kaarsjes, enkele kerstballetjes en hier en daar een takje hulst of den zorgen voor een warme sfeer. Op de witte borden, heb ik een doorzichtig glazen bordje gezet. Aan de onderkant werd een Zentangletekening geplakt. Je kan de kleuren aanpassen aan het geheel. Dit bord kan natuurlijk niet zo afgewassen worden, daarom kan je gebruik maken van kleine stukjes doorzichtige kleefband. Na de maaltijd kan je dan gemakkelijk je versiering verwijderen zonder deze stuk te maken.

Glazen borden kan je kopen bij Ikea voor nog geen Euro  of loop eens door een kringwinkel, surf eens op het Internet of bezoek een decoratie/bloemenzaak.

Ik heb hier een voorgedrukte Zendalategel genomen. Heb je geen ronde “tiles”, maak dan met een passer een cirkel op wit tekenpapier en knip deze uit. Zoek een passend sjabloon of een leuk stempeltje, breng wat kleur in je tekening en maak hiervan een uniek bord.

 

pannekoek2

foto van misscraftsy.nl

Om af te sluiten heb ik hierboven nog een foto gezet van een lekkere havermout pannenkoek omdat ik dit een superontbijt vind. Vooral in deze tijd van het jaar geeft het de nodige energie die we nu goed kunnen gebruiken. Havermout is gezonder dan wit brood of witte bloem, er zitten veel vezels en antioxidanten in maar het bevat weinig calorieën en is van nature glutenvrij. Je kan kiezen voor een zoete of hartige versie, het is klaar in een handomdraai en ik heb daarna geen trek meer in tussendoortjes..

Voor 1 pannenkoek gebruik ik een mengsel van 3 tot 4 goedgevulde soeplepels fijne havermout vlokken, 1 tot 2 afgestreken soeplepels  boekweitmeel (dit is eigenlijk geen graan maar een zaad), 1 ei, een snufje zout en een goeie scheut amandelmelk. Zo krijg ik een licht vloeibaar beslag (niet te dik)

Ik bak de pannenkoek in een beetje kokosboter of ghee (maar gewone bakboter is ook goed).

Ze zijn iets brozer dan gewone pannenkoeken en kunnen daarom niet zo goed opgerold worden. Het is belangrijk de vetstof goed heet te laten worden, vervolgens op een vrij hoog vuur te bakken en daarna nog eventjes op iets lagere temperaturen. Pas als je met de spatel kan voelen dat de onderkant mooi gebakken is en goed loskomt van de pan, omdraaien en de andere kant bakken.

De pannenkoeken zijn lekker met een scheutje ahornsiroop en daarop gebakken appeltjes en/of wat notenpasta, of met bosbessen en ( een beetje gezoete) platte kaas. Het kan ietsje feestelijker met bananenschijfjes en wat pure chocolade snippers…

Als je hartig verkiest kan je er een beetje kaas met bieslook en sjalotjes op smeren en daar bovenop enkele partjes avocado (met wat citroensap voor het verkleuren). Op het Internet kan je nog veel meer suggesties vinden…je zal beslist een favoriet recept vinden.

Ik  wens je een goede start van de dag, veel Zentangleplezier en vooral fijne en ontspannende Kerstdagen.

Wacht niet op een mooie dag, maak er zelf één, bijvb. vandaag om te beginnen…

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Reacties gesloten.