Zoals jullie al verschillende keren gezien hebben,  hou ik veel van tanglewerk op aquarelachtergronden. Meestal zie ik in het inéénlopen van de kleuren een soort “strings” en vind ik daartussen stukken die ik dan opvul met patronen.

Nu heb ik het een keer anders gedaan: gewoon  waterverf aanbrengen met een dik penseel en vervolgens met  een plamuurmes  de verf  egaal uitsmeren. Je krijgt dan een heel ander effect. De kleuren zijn als het ware “gladder” en de “strings” zijn verdwenen maar er komt wel een apart resultaat tevoorschijn. Bedankt voor de tip Jacqueline! Op een aquarelachtergrond is het moeilijker tekenen met fijne pennetjes. Meestal gebruik ik dan een 0,3, 0,5 of zelfs een 0,8 mm en kleur ik later een beetje bij met gewone kleurpotloden. Je kan ook eventueel een fotokopie maken van het blad en daarop kan je natuurlijk gemakkelijk met veel fijnere pennen werken.

De aquarelverf werd willekeurig op een natte achtergrond aangebracht met een dikke penseel

Met een plamuurmes worden vervolgens de kleuren “glad getrokken”.

Je ziet hier nu goed het verschil  voor het plamuurmes eraan te pas kwam en na de bewerking.

 

Hieronder heb ik deze techniek gebruikt op de typische herfstkleuren en heb ik uit een A4-formaat  4 “Bijouxtiles” geknipt. Er is nog wat “overschot” om later te gebruiken.Echt aquarelpapier heeft een iets dikkere korrel, dit kan je goed zien op onderstaande foto’s. Ook de strepen, veroorzaakt door het plamuurmes zijn zichtbaar. Toch hou ik soms wel van deze ruwere” textuur. Wil je dat niet, dan kan je gewoon fijner papier gebruiken.

 Breach, Rain en Printemps

 Abundies, Rain en Trigue

 Sedgling, Tipple, Rain en Zinger

 Molygon, Rain en Box Spirals

De 4 “Bijouxkes” in een kleine mosaïec

En een andere met slechts één Bijouke

En nog eentje met de 4 tiles in een andere volgorde

In een eerdere nieuwsbrief leerden Rick en Maria ons een nieuwe techniek aan onder het item “kitchen table tangles”. Zij noemen het tranzending en velen hebben het al uitgeprobeerd. Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk en er zijn verschillende mogelijkheden om delen van je tile doorzichtig te maken.Kijk je graag nog een keertje mee:

In onderstaande tiles heb ik  op twee verschillende manieren tranzending toegepast. Ik heb daarnaast ook 3 verschillende “plooitjes” gebruikt, iets wat ik altijd leuk vind en het maakt je tile direct een beetje specialer. Ik heb grijs tekenpapier gebruikt.

  een dubbele plooi waarop Kinggo in tranzending stijl getekend werd naast Fassett.

  2 kleine plooitjes tegenover elkaar en een mooie, originele Diva Dance  (op de manier van Helen Williams) met  Dreamcatcher binnenin.

Tranzending werd toegepast, zowel op Kinggo als op de kleine kader (met plooitje) zodat het lijkt of er een stukje mica op je tile ligt, aangevuld met  Verve, Jetties, Joki en Ovolution. Deze tile heb ik ook ingezonden voor een challenge van de Diva.

Iedereen die regelmatig tangelt, krijgt een voorkeur  waarop zij/hij het liefste tekent.  Bij mij zijn dat de Renaissance tiles en en dan vooral de Zendala’s. Tekenen op deze tankleurige ronde stukjes papier geeft mij veel voldoening en ik ervaar het altijd als bijzonder rustgevend. Meestal teken ik hierop zonder strings. Ik begin ergens in het midden en de rest volgt wel…

Op deze tile ben ik begonnen met Ukkepuk (lijkt erg op Breath), daarna volgde G-Chi en  Printemps. Daarrond vond ik een kleine witte aura wel mooi passen.  Vervolgens tekende ik Pebble Flowers en vulde de tussenruimte op met Perfs. Om wat meer contrast te verkrijgen werden de buitenste open stukjes zwart gekleurd met een brushpen waarop nog  witte stipjes aangebracht werden.Op de Renaissance tiles  komen kleuren altijd mooi uit en nadien witte accenten leggen, geeft extra glans aan je werk.

Voor België en de lage landen was het geen bijzondere zomer en ook september is nat en koud begonnen. Toch komen er altijd in elk seizoen onverwachts mooie dagen die uitnodigen om naar buiten te gaan en aandacht te hebben voor de natuur.

Wow, wat een atleet!

maar deze dames vind ik ook geweldig, dank je wel Maddy voor deze foto die een plaatsje verdient op mijn blog!

En ja daar zijn ze weer, de sprookjesachtige vliegenzwammen waar alle kinderen gek op zijn.

Een éénvoudig maar mooi herfstpalet

en nog een mooi natuurlijk filigraanwerkje

Houthakken en opstapelen hoeven niet saai te zijn en je kan er zelfs echte kunstwerken van maken:

 

Vandaag is het de dag van het vegetarisme en het loont de moeite om even na te denken bij  al voordelen die een meer  vegetarische voeding te bieden heeft, zowel voor het milieu, als voor mens en dier.  Daarom kon ik  niet nalaten een lekker  receptje van onze welbekende kok Jeroen Meus toe te voegen om deze post af te sluiten: Chili no carne

Het is stilaan een gewoonte geworden om af te sluiten met een uniek stukje muziek.

Ik ben geen fan  van Johnny Depp maar wel van deze knappe jongeman die de titelsong van” Pirates of the Caraiben” op een fantastische manier voor u brengt. Hier is David Garrett:

Je hoeft echt geen lotushouding aan te nemen om te mediteren, elke houding is goed om even bewust tijd te nemen om tot innerlijke rust te komen

Keep on tangling en tot een volgende keer

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

8 reacties

 1. 7
  Lise Vanvinckenroye says:

  Hallo Ria,

  Jouw blog breng kleur in de dag dat ik je post doorneem. Ik lees je post bijna nooit onmiddellijk omdat ik er ‘echt’ voor wil gaan zitten en volop genieten waarbij ik dan de tijd hiervoor kan vrijmaken. Je bent heel inspirerend bezig, alleen maak ik te weinig tijd om tekeningen te maken. Bij mij is dat erg moment gebonden: tijd maken en mijn tafel installeren met alles wat ik heb om te tanglen 🙂 … af en toe gebeurt dat wel eens, maar te weinig.
  Vele bedankjes voor je inspirerende post 🙂

  • 8
   Ria Matheussen says:

   Zondagavond en nog even mijn mailbox nazien. Wat fijn om zo’n mooie feedback te krijgen om de week af te sluiten. Dank je wel Lise; ik ben blij dat je inspiratie kan vinden in deze blogpost. De gebruikte tangles zijn niet moeilijk en je kan er zeker andere leuke composities mee maken. Ik probeer telkens een paar voorbeelden te geven, het moet zeker niet altijd ingewikkeld zijn. Nu de lange winteravonden stilaan weer in zicht komen, gaat er beslist toch weer wat meer tijd vrij om te tekenen… Het mag geen must worden, gewoon doen als je zin hebt, soms is dat meer, soms minder, dat geeft niet, maar eerst gaan we nog een lekker profiteren van een heerlijk nazomertje dat volgend weekend voor ons klaarligt!

 2. 5
  Ingrid Reynders says:

  Weeral prachtige werkjes, Ria !Je bent een natuurtalent !

  • 6
   Ria Matheussen says:

   Ik voel me echt geen natuurtalent hoor Ingrid maar ik ben wel heel blij met je fijne reactie. Ik hou nog altijd veel van de verrassende resultaten die tevoorschijn komen door de Zentanglepatronen op aquarelachtergronden. Ik weet dikwijls zelf niet wat het gaat worden, soms lukt het al eens beter dan een andere keer maar ik blijf verder oefenen, en nog steeds leer ik elke week wel iets bij, het blijft boeiend. Hartelijk dank voor je comment en ik hoop vooral dat jezelf ook af en tijd kan vinden voor deze leuke bezigheid.

 3. 3
  Marianne says:

  Zoals altijd komt er na het zien en horen van zoveel moois maar 1 zinnig woord meer uit mijn mond: “Wow !!!” … en dat zegt gewoonweg alles 😀 Het is telkens weer een leuk moment als er een melding van Tangledreams in de bus valt, de blog gaan lezen gebeurt wat later op een rustig, sfeervol ogenblik wanneer ik volop kan genieten van je prachtige creaties en foto’s. Ook deze keer was het weer Genieten met een hoofdletter, jouw blogje gaf hier even kleur aan een grijze natte dag <3

  • 4
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel voor zo’n mooie feedback Marianne. Ik hoop van ganser harte dat je zelf ook af en toe tijd kunt vinden om een tekening te maken. Ik probeer in mijn blog telkens voorbeelden te laten zien zonder ingewikkelde patronen te gebruiken. Je kan altijd variaties maken met deze tangles en ook op de voorgedrukte Zendala’s kan je geweldige dingen uit je pen toveren. Ook bij ons was het nat en koud vanmorgn maar nu is net de zon doorgebroken en dan is de herfst echt prachtig in het bos!

 4. 1
  maddy says:

  Weer echt van genoten…je blijft mooie en originele ideeën vinden..Ik wist niet dat je aquarelverf ook met plamuurmes kunt bewerken, van acryl en gesso wist ik. Het proberen waard! Mooie kleuren en combinaties..Groetjes uit Boxberg!

  • 2
   Ria Matheussen says:

   Dank je wel voor het compliment Maddy. Het verheugt me dat je plezier hebt in het lezen van de blogposten. Ik probeer er telkens een beetje afwisseling in te brengen maar de Zentangletekeningen zullen altijd het belangrijkste item blijven. Wat betreft de Tranzending techniek daar moet ik nog een beetje meer in oefenen.
   Waar een plamuurmes al voor niet kan dienen he?
   Hartelijke groeten vanuit een bijzonder kleurrijk bos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.