20. januari 2016 · Reacties uitgeschakeld voor wit, wit, wit · Categorien:Blog nl

2015 is een ongewoon warm jaar geworden.  Iedereen dacht dat er geen winter meer kwam.. De temperaturen lagen nog ongezien hoog in november en december.  Hier en daar zag ik al “Paasbloemen” en sommige bomen kwamen zelfs in bloei, wel mooi, maar heel onnatuurlijk. En dan ineens, op 15 januari  lag er meer dan 10 cm sneeuw  voor ons huisje.

IMG_0921

Elk  seizoen heeft zijn mooie dagen maar als er sneeuw ligt, heeft het golvend landschap echt iets feeërieks. Na een flinke sneeuwbui, kunnen de luchten plotseling van zwart naar helderblauw gaan en als dan de zon straalt, krijg je prachtige lichteffecten. In de late namiddag komen er dan weer overal  rozige en lila tinten tevoorschijn. Bij ons is het weer altijd onvoorspelbaar en wisselvallig met veel regen maar ook zonnige dagen kunnen in elk seizoen opduiken. Daar zullen we het mee moeten doen, zagen over het weer is nutteloze energie verspillen. Je kan er beter aan wennen en er het beste van maken. In de Ardennen zijn de mensen blij met de sneeuw: alle skipistes in de omgeving zijn nu open en dat is een leuke extra voor de plaatselijke handelaars en horecazaken.

sneeuw_stvith

Skiën in de Alpen of op de Baraque Fraiture is natuurlijk een groot verschil. In het weekend is het gewoon te druk: je moet  een half uur aanschuiven aan de skilift en na een paar minuten ben je alweer beneden, maar op gewone werkdagen, als er voldoende sneeuw ligt, zijn de pistes ook open. Het is dan veel rustiger, nergens moet je wachten en overal kan je skimateriaal huren.  Het is dan beslist de moeite om eens een dag verlof op te offeren en te komen genieten van het winterse landschap en de gezonde buitenlucht. Naast enkele skipistes voor Alpijns skiën, zijn er heel veel “langlaufpistes” voor diegenen die het wat rustiger aan willen doen.

sneeuwlandschap ardennen

Ik hou het voortaan gewoon bij wandelen. Stevige winterlaarzen, warm ingeduffeld, muts op, sjaal om, en dan het bos in. De sneeuw ligt zo dik dat de hondjes er helemaal inzakken. Nu is het overal wit maar, morgen kan het alweer weg zijn. Miles is een  grote, sterke hond, verpakt in een klein lijfje en heel ver kunnen we niet gaan met hem en zijn vriendinnetje Jools die afkomstig is van het warmere Pico (Azoren).  Ze treuren niet als de wandelingen korter zijn en vinden het fijn om daarna, luid snurkend voor de kachel in slaap te vallen. Rob keert al snel terug naar huis met de beestjes maar ik wil nog even mijn “footprints” in de verse sneeuw zetten en genieten van de heldere, frisse buitenlucht.

IMG_1032  IMG_1042

Vandaag heb ik de zwarte pennen opgeborgen. Met een witte gelpen (waar ik nog niet zoveel ervaring mee heb) kan je op zwarte tiles ook verrassende resultaten bekomen. Ik vind dat je er beter een winterse sfeer op kan creëren dan op de gewone tiles. Schaduw maken met potlood is niet zichtbaar op zwart  maar met een krijtpotlood kan je hier en daar wel wat accenten aanbrengen die het geheel opfleuren. Het is echt anders tekenen dan op gewone tiles, je mag niet teveel druk zetten op de pen en zeker in het begin, verloopt niet direct alles naar wens. Oefenen, concentratie en geduld en dan ineens lukt het toch….Mijn tekeningen zijn éénvoudig en gemaakt op gewoon zwart tekenpapier, ik had geen zwarte tiles in huis, maar, zoals je kan zien, dat gaat ook.

IMG_0946

 

Zondag 24 januari is het ” Moebius Syndrome Awareness Day”, Laura’s jongste zoon is geboren met dit syndroom. Het logo is paars, en dat verwerken in een tekening was ook de “challenge” voor deze week. Speciaal voor Laura: veel succes morgen in de klas van Artoo en paarse groeten vanuit België naar het veel koudere Saskatoon van -40°.

19januari2016

ria_moebius_day

Voor diegenen die al dromen van warmer weer heb ik nog een leuke weerspreuk gevonden:

Draagt januari een sneeuwwit kleed, dan wordt de zomer zeer heet!

Om te eindigen nog een tip voor alle vrouwen van Margit, een vriendelijke dame uit Hasselt, die heel mooi kan schilderen:

Zoek je een man die voor je smelt, maak dan een sneeuwman

De-denker-in-sneeuw

Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Reacties gesloten.