Tot nu toe heb ik meestal getekend op witte standaard tiles. Zo heb ik het geleerd tijdens de workshops. De afmetingen (9 op 9 cm) zijn ideaal om er binnen relatief korte tijd mooie Zentanglekunst op aan te brengen. Er bestaan ook “Apprentice” tiles die een paar centimeter groter zijn dan de standaard tiles en waarop meestal getekend wordt met een dikkere pen (0,5 mm). Deze tiles zijn erg geliefd bij kinderen en ouderen. Daarnaast zijn er ook rechthoekige tiles die ATC worden genoemd (89 mm x 64 mm)

Er bestaan ook grotere (Opus) en kleinere formaten (Bijoux). Op het “Bijouxformaat”  teken ik nieuwe aangeleerde tangles (tip van CZT). Er kunnen gemakkelijk 12 “Bijoux” op een A4 formaat aangebracht worden. Deze bladen hou ik bij in een speciale kaft. Op die manier verkrijg je een eigen legende van reeds gekende tangles. Als je eens een keer minder inspiratie hebt, raadpleeg je de legende en snel zal je een gepaste tangle vinden om verder te gaan. Vanzelfsprekend kun je op dit kleine formaat ook kleine Zentanglecomposities maken.

Een afbeelding van een grotere tekening op een Opus tile en daaronder verschillende patronen op de Bijoux tiles:

opus2

legende

De  nieuwste tiles zijn de gelijkzijdige driehoeken.( 8,9 cm x 8,9 cm x 8,9 cm), verkrijgbaar in wit, zwart en tan. Hier heb ik een wit exemplaar gekozen waarop ik aquarelkleuren gebruikt hebt en vervolgens met een zwarte pen een tangles heb aangebracht.

Ik heb geprobeerd te tekenen op verschillende soorten papier en er zijn  mogelijkheden genoeg maar ik werk toch het liefst op de originele tiles van RIck en Maria. De kwaliteit van het papier geeft voor mij de doorslag. Ook de randjes aan deze tegeltjes zijn bijzonder mooi.

Naast de witte tiles, hebben RIck en Maria, zoals al eerder vermeld ook zwarte en tankleurige tiles ontworpen. Door nog eens het Internet te raadplegen, vond ik hierover wat meer informatie  en met de opgedane kennis heb ik dan een paar voorbeelden gemaakt.

Ik heb gezien dat je, met bruine/roestkleurige pennen en witte accenten, mooie resultaten kan bekomen op de tankleurige tiles. Ook krijg je door een beetje met kleuren te experimenteren, mooie resultaten. Deze “renaissance” tiles  zijn precies gevoeliger dan de witte maar het is echt de moeite om hiermee aan de slag te gaan. Op het Internet kan je verschillende voorbeelden vinden als je gewoon intikt “zentangle tan” en dan “afbeeldingen”

getekend door Maria Thomas

getekend door Maria Thomas

Zwarte tiles hebben voor mij echt iets feeërieks. Tekenen met een witte gelpen, een krijtpotlood en daarna hier en daar een toetsje goud aanbrengen, vind ik heel apart. Toch moet er nog veel geoefend worden want werken op deze tiles met een gelpen is toch anders dan met de gewone pennetjes die ik meestal gebruik. Ook hiervan kan je talrijke afbeeldingen vinden op het Internet. Op onderstaande Zendalatile heeft Maria ook blauwe kleuren gebruikt. Heel geslaagd, vind ik!

getekend door Maria Thomas

getekend door Maria Thomas

Ook ik teken graag op  tankleurige en zwarte tiles, In het begin is het even wennen maar al snel ontdek je de aparte schoonheid van de resultaten.   De ontdekking van deze de anderskleurige tiles is beslist de moeite waard.

En de nieuwste tiles zijn de grijskleurige. Verkrijgbaar in alle formaten.Hieronder een voorbeeldje van een zendalatile.

h_left h_up h_right
Print Friendly, PDF & Email

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.